Císař nebo klasický porod?

dendajsek
26. srp 2021

Ahoj, dnes jsem byla v porodnici ve sternberku na kontrole jsem v 37tt a mala stale je panvi dolu. Kdyz jsem byla v Sumperku na pohotovosti rekli mi at pocitam s cisarem ze u prvorodicek to moc nedoporucuji kdyz je miminko otocene nozickama.. Ve sternberku mi ale rekli at si to promyslim a klidne muzu rodit normalne, tak ja teda ted nevim jestli to riskovat nebo ne.. Co by jste zvolili? Malicka ma ted 2500g a uz jsem otevrena na prst pry.. Dekuji za odpoved pristi ctvrtek mam jit na dalsi kontrolu a rozhodnout se.

cherie24
26. srp 2021

@dendajsek mám 2 kamarádky, co rodily koncem pánevním. Obě skončily nakonec císařem, ale zkoušely to a říkaly, že jsou hrozně rády, že aspoň dostaly možnost to zkusit. Ta jedna jela kvůli tomu rodit z Olomouce do Zlína, protože v Olmu jí taky řekli, že jedině císařem. Ale říkaly, že aspoň vědí, že pro to udělaly maximum, nešlo to a nic si nevyčítají nebo nepřemýšlí, jestli to přeci jen neměly zkusit. Pokud bude nějaká normální váha, tak bych to aspoň zkusila, císařem tě můžou vzít vždycky, když to nepůjde ... Švagrová má i kamarádku, která porodila holku skoro 3,9 KP, bez poranění a malá je zdravá.

blondynka400
26. srp 2021

@dendajsek porod KP je fyziologická poloha, jen méně častá. Dá se přirozeně porodit bez problémů. Bohužel se z toho v posledních letech stalo něco "nestandartního", co se ve většině případů řeší CS a úplně zbytečně. Za mne je hlavní mít doktora, co porod KP umí a má s ním reálné zkušenosti (je to v některých ohledech jiné a většina to bohužel neumí, nemá kde se to naučit) a další věc je ta, že si musíš věřit, že to dáš. Já jako prvorodička rodila KP a to ještě vyvolávaně a vše v pohodě. Vlastně asi hezčí porod než záhlavím. Ač to, co jsem si předtím zažila s doktory byl očistec.....

nikishkaaaa
26. srp 2021

@dendajsek já rodila jednou normálně a jednou koncem pánevním, a jediný rozdíl byl, že mi udělali nástřih, což jsem zjistila az při šití. S císařem bych neměnila ani za nic! 🙂

pampeliska1313
27. srp 2021

Známá byla rozhodla dat šanci vaginalnimu porodu a zpětne říká ze kdyby věděla jak to bude vypadat, rovnou císař, ze to bylo hrozny. Prvorodicka. Tchyně taky druhýho syna rodila takhle a akorát ze si pamatuje větší bolest, nastrih, ale ze se to dalo, ale pak ze měl syn problém s kyclema. Což měla i ta dcerka známý.

michaela666
27. srp 2021

Já rodila ve Šternberku a byla jsem maximálně spokojená s přístupem a možnostmi porodnice. Za sebe bych zkusila porod klasický, i když srovnání nemám. Doktoři jsou tam perfektní, snaží se co nejvíc o přirozený porod. Pokud by si nebyli jistí, že to ty i miminko zvládnete přirozeně, řekli by ti to už v poradně. Co můžu říct s jistotou, tak že v Šumperku bych rodit jako prvorodička nechtěla určitě.

jaja01k
27. srp 2021

@dendajsek Rodila jsem KP druhého syna a jsem opravdu moc ráda, že jsem do toho šla a vyhnula se císaři. Hodně mi pomohl pan primář v porodnici, který mi řekl, že nejdůležitější je srovnat si to v hlavě. Že si musím být jistá, že to chci a že to zvládnu. Když to srovnám s prvním porodem, bylo to mnohem rychlejší, míň bolestivé a tlačení mnohem snazší. Ale je samozřejmě otázka, jestli to bylo polohou miminka nebo tím, že to byl druhý porod hodně brzy po prvním.

barulina
27. srp 2021

@dendajsek no a já nedokážu porodit přirozeně ani když jsou děti správně natočeny. Takže to neber tak co ti kdo napíše, protože ty pravé můžeš mít problém. Rozhodni se na základě vlastního uvážení. Ja bych sla. Cisar. Mimochodem, rodila jsem císařem své druhé dítě v celkove a za 14 dni jsem byla ok. Kdežto u prvního jsem se po proudu, který mise l být zakončen vexem hojila bezmála rok.

marcicek84
27. srp 2021

Ja bych to neriskovala a sla na cisare.

pribylovapetra
27. srp 2021

Nebo ještě zkusit obrat zevnimi hmaty. Dceru mi otočili, bylo to v pohodě a pak klasický porod.

mandala
27. srp 2021

Rodila jsem 4x vaginálně, ale KP bych do toho teda nešla, zvlášť u prvního...

drep
27. srp 2021

Zkušenost s císařem mám jen z “druhé strany”, od hlavy, sama jsem rodila spontánně. Dcera se otočila někdy asi ve 34. Týdnu, ale byla jsem rozhodnutá porodit spontánně, sekci jen při hypoxii plodu. Sekce je operace a rozhodně neplatí, že je šetrnější pro mimino. Vždycky když koukám, jak gynekolog rve ty svaly a pak tahá dítě, tak si říkám, jak to někomu může přijít šetrnější nebo bezpečnější. Máma porodila KP dvě děti a říká, že zánět dásně je mnohem horší.

michaela666
27. srp 2021

Taková informace bokem - porodnice nedovoluje tatínka na sále při císaři. Určitě neříkám rodit přirozeně pokud se na to necítíš. Tvoje psychika je při porodu to nejdůležitější, tak jen s tím počítat dopředu a urovnat si to v hlavě, ať se tím zbytečně nestresuješ těsně před porodem.

marcicek84
27. srp 2021

@michaela666 ale to uz tak davno neni,pritomnost tatinka u porodu neni mozna jen u akutniho cisare...

michaela666
27. srp 2021

@marcicek84 Rodila jsem v lednu v té porodnici, měla jsem mít císaře a v porodním plánu požadavek na otce u porodu. PA mi sdělila, že tam ho nepustí protože i lékař potřebuje na práci klid. Bonding a přítomnost u vyšetření s miminem je samozřejmost, ale přímo na sál ho nevezmou.

adelakasova
27. srp 2021

Já jsem rodila první dceru KP(odhad 3300g nakonec 3600g) a bylo to úplně v pohodě, jediné co tak jsem měla nástřih a tlačení bylo delší ale malá byla úplně v pořádku. Jde hlavně o tom jak ty se na to cítíš, opravdu je to hodně o hlavě mě dost pomohlo to že z operací mám děsnej strach takže jsem řekla že CS jen kdyby to opravdu nešlo. Naštěstí v porodnici i můj gynekolog mě dost podpořili že to jde, v porodnici byla doktorka dokonce hrozně nadšená že to někdo chce zkusit :D Druhou jsem rodila před měsícem normálně hlavičkou a bylo to mnohem horší( i když to bylo asi i tím že jsem za 3h od příjezdu do porodnice s otevřením na 1cm měla hotovo)

pampeliska1313
27. srp 2021

@michaela666 to je hrozný. Rodila jsem teda v Podolí, ale kdyby tam nebyl manžel, žádnej bonding po porodu není, syna totiž dostal on..Císař plánovanej nebyl a ani by mě nenapadlo, že by tam chlap nemohl.

mamikry
27. srp 2021

@dendajsek Já jsem si na porod KP netroufla ani jako druhorodička. Zjisťovala jsem rizika, radila se s kamarádem gynekologem a nakonec zvolila pro klid duše císaře. Malý měl odhad 3200 g, narodil se 3,7 kg. U kluků je ale prý větší riziko, že se jim něco stane s genitaliemi. V okolí mám dvě holky, které rodily KP přirozeně a vše bez komplikací. Pak mám ale jednu, která chtěla KP rodit, nakonec z toho byl překotný porod doma. Navíc mám kolem i dost porodů, které byly komplikované, i když šly děti hlavičkou, co teprve, když jde první zadeček. Pokud se rozhodnes rodit přirozeně, tak zjisti, jaké mají s takovým porodem v nemocnici zkušenosti.

katule1990
27. srp 2021

@dendajsek Já jsem měla taky syna KP, hodně jsem přemýšlela o přirozeném porodu, ale já bych měla problém s dojezdem, protože u nás v kraji to porodnice nechtějí dělat a za hranice kraje už to mám víc než 2 hodiny cesty. Nicméně nakonec se to vyřešilo samo, protože syn vážil jen 2,1 kg a v břiše neprospíval a tak malý mimčo KP rodit nejde. Pak se i ukázalo, že se otočit ani nemohl (měl 6x šňůru kolem krku). Je to těžký rozhodování, pokud jsi o přirozeném porodu přesvědčená, pak bych zkusila kontaktovat nějakýho zkušenýho doktora, který se na KP specializuje, a konzultovat to s ním. Bohužel je jich u nás pořád míň a míň tím, jak se KP většinou rodí císařem. V porodnici mi doktoři řekli, že porod KP je prostě bez debat rizikovější. Další věc je, že už se mnohokrát stalo, že se dítě otočilo i den před porodem, takže máš pořád šanci, že se to vyřeší samo. Držím palce 🍀.

@drep Z toho popisu se mi udělalo nevolno, úplně mi to připomnělo, jak u mě na sále anestezioložka pořád telefonovala a vždycky koukla za plentu a říká: teď šijeme dělohu...a za chvíli: jooo, už šijeme kůži, za chvíli je to hotový 🙉😨😅.

@marcicek84 Já jsem měla měla císaře plánovanýho před 10 měsíci a manžela na sál nepustili, snažila jsem se je všemožně přemlouvat a prý v žádným případě 😕.

michaela666
27. srp 2021

@pampeliska1313 Nechci úplně odbočovat od tématu... tatínek by čekal za dveřmi porodního sálu a hned po porodu by malou dali na bonding jemu. Nakonec si dcera udělala v břiše pořádek a rodila jsem přirozeně.

lilian2111
27. srp 2021

Z nějakýho důvodu se neotočila, neriskovala bych a šla na císaře.

sirinfirst
27. srp 2021

KP je fyziologická poloha, první dcera byla taky dlouho zadečkem, byla jsem rozhodnutá pro vaginální porod, nakonec se tedy ještě otočila hlavičkou.. Možná zkusit najít dobrou PA, která umí praxovat s rebozem a miminku pomoct k otočení, dokud je čas.

ee.liska
27. srp 2021

Rodila jsem KP vaginálně a v pohodě 🙂 Záleží na spoustě faktorů, prober to s někým kompetentním přímo v porodnici 🙂

hojda
27. srp 2021

Asi záleží, jak to cítíš ty. Pokud tě to děsí, tak bych do toho nešla, pokud to z tvé strany není takový strašák, tak bych to zkusila. Do karet ti hraje, že miminko malé a přirozený porod má pro něj více benefitů než porod císařem (lepší imunita do života). Občas bývá po císaři i komplikovanější rozjezd kojení (kojení je další bonus pro imunitu).

cherie24
27. srp 2021

@drep mě to teda ale přijde, že se to dneska bere, jak kdyby šla ženská na vytržení zubu, ještě se okolí ptá, když má žena možnost rodit císařem, proč je jako tak blbá a chce rodit přirozeně. 🤦 Přitom je i dokázané, že po císaři se tělo hůře dává do kupy, jak je to břicho oslabené těhotenstvím i operací. Já chodila k fyzio a stále chodím i 2 roky od porodu, protože jsem bojovala s diastázou, udělala si kýlu a s tím je spojená i bolest zad a více fyzio mi řeklo, že z velké části k nim právě chodí ženy po císaři. Jasně pokud situace není pro porod vhodná, pak není co řešit, ale KP rodit jde, jen to hodně porodnic vůbec nedělá.

marcicek84
27. srp 2021

@cherie24 ale taky je treba zvazit rizika s jake muzou nastst komplikace kdyz se to nepovede,zas takova sranda to neni...Ano kdo to mel nekomplikovane ti tady nenapise negativni recenzi pro porod KP,proto si to musi kazdy rozhodnou sam jak na tom je a na co se citi...

hojda
27. srp 2021

@cherie24 Mě to úplně vyděsilo, když mi po prvním porodu na pokoj přivezli paní po císaři. Nějak jsem nechápala, že si toto někdo vybere dobrovolně (chápu, když se nedá nic jiného dělat, ale někde fungují i císaře na objednávku). Ze sálu jsem odešla po svých a hned se mohla o dítě starat a mít ho u sebe.

levandule_k
27. srp 2021

Je otázka, co chceš ty, co vnitřně cítíš ty jako správné. Jsou ženy, co se tak bojí porodu, že chtějí císaře a pak jsou ženy, které chtějí rodit vlastní vagínou. V knížce znovu zrozený porod (M. Odent) jsem četla, že pro porod KP je dobrá poloha, kdy žena dřepí a je zády opřená o partnera.

@marcicek84 Jenže on i císař se může zkomplikovat.

marcicek84
27. srp 2021

@levandule_k zkomplikovat se muze i normalni porod i kdyz je dite hlavou dolu,kdyz prijde na vec...

cherie24
27. srp 2021

@marcicek84 to ano, taky neříkám rodit za každou cenu, ale komplikovaný může být i klasický porod. Kolik porodů skončí vexem nebo dříve kleštěma a přidušeným dítětem. Může se stát cokoli nezávisle na tom, jestli je miminko zadkem nebo hlavou. Z téhle logiky by pak teda bylo nejlepší každé těhu končit císařem ne? Autorce řekli, že ta možnost porodit je, kdyby viděli problém, tak jí to řeknou a rodit jí nenechají. U KP jde většinou jen o to, jestli ta porodnice má doktora, co rodí nebo nemá. Já jsem císařem skončila. Měla jsem problémy pak i několik měsíců po porodu a hrozně mě to mrzelo, že jsem nemohla malou bondovat, starat se o ní první 2 dny a že jsem byla úplně vyřazená. Dojít si v předklonu na záchod bylo maximum a psychicky jsem to dost špatně nesla. Nikdy bych si to dobrovolně nevybrala.

cherie24
27. srp 2021

@dendajsek a co zkusit cvičení na podpoření otočení popřípadě to rebozo? A taky ještě není nic ztraceno, švagrové se otočila holčička týden před porodem. Taky řešila, kde jí odrodí KP a nebylo nakonec vůbec třeba. 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru