Císař nebo vyvolaný porod? Co je lepší?

leknicka
14. led 2015

Těhu cukrovkářky prý nemůžou přenášet, bojím se co bude když neporodím do termínu... Asi mi navrhnout vyvolání, to já, nevím proč, nějak nechci, to už raději císaře, co si myslíte vy?? Bývají u vyvolávaných porodu komplikace? (zvon, kleště,..?) děkuji.

brightnwhite
14. led 2015

Osobní zkušenost: porod vyvolávaný dva dny (deset dnů po termínu), dcera se narodila po 12 hodinách od prvních kontrakcí, bez zvonu, kleští, komplikací. Děsně jsem se toho vyvolávání bála, zcela zbytečně. Největší opruz byla ta nemocnice, že jsem si to nemohla odchodit doma, jinak paráda, opravdu krásný zážitek.

vercav89
14. led 2015

Myslím, že pokud máte jen těhu cukrovku, tak to na to velice nemá vliv a když už, tak vám spíš budou porod vyvolávat, než císaře - ten se dělá pokud jsou nějaké komplikace, nebo je ohrožen zdrav. stav dítěte či matky. Kamarádka měla taktéž tu těhu cukrovku a nechali ji přenášet dva dny a nakonec porodila přirozeně, bez vyvolání. Já mám taktéž gestační diabetes a za 10 dní máme termín, přičemž zatím se nic nechystá, takže se uvidí, ale o vyvolání mi nikdo nic neříkal zatím.

koncita
14. led 2015

Mám zkušenost jenom se sekcí.....a kdybych se jí mohla jakkoliv vyhnout, udělám to....takže za mě jednoznačně vyvolávaný porod

anetadr
14. led 2015

Já řešila stejné dilema a vybrala jsem si indukci. Hodně záleží na nálezu před indukcí - já byla už hodně připravená - otevřená na 2-3cm🙂 - první hodinka klid, pak další hodinka malinkých kontrakcí, pak teda dvě hodiny pekla, ale celkem po 4 hodinách bylo po všem🙂 Maminka, co se mnou ležela na hekárně a čekala na císaře, tak pak na šestinedělí vypadala daleko hůř. Byla jsem za svou volbu neskutečně ráda. I přes to, že měl "prcek" nakonec 5020g to byl porod skoro za odměnu🙂.

ninive211
14. led 2015

Císaře, pokud nemáš nějaký zdravotní důvod anebo pokud by malý nebyl třeba otočený KP, ti jen tak nepovolí jen z toho důvodu, že ty bys ho raději, než vyvolávaný porod. Já měla napsáno doporučení od očaře, gynda mi to zdůraznila v průkazce, že je doporučován ze zdravotních důvodů císař, a stejně mě v porodnici 14 dní před porodem ještě znovu poslali na další vyšetření na oční v rámci té nemocnice, asi jestli mi to náhodou doktor nenapsal ze známosti nebo co.
Jestli je větší pravděpodobnost lékařských zásahů než při normálním porodu, nevím, spíš záleží na samotném průběhu porodu, ono může se porod rozběhnout sám přirozeně a pak se to po x hodinách zastaví a stejně se tomu musí pomoct. Spíš může být větší pravděpodobnost toho, že budeš mít silnější a častější kontrakce, než kdyby se porod rozběhl přirozeně. Toto je asi zkušenost, na které se shoduje většina žen, co podstoupily vyvolávaný porod a mají srovnání s porodem normálním - že u vyvolání to víc bolelo a kontrakce byly krátce po sobě, že bylo méně času na odpočinek.

romantika
14. led 2015

Ja to vidim stejne, jen vyvolavany nejspis muze byt pro dite setrnejsi, ze jde na svet prirozene a spusti se tam vice tech procesu co ma. Nicmene to je nalej vylej, ja dva vyvolavane a oba nepovedene. Modlila jsem se pro cisare. Vyvolavany je nevyzpytatelny v tom, ze na kazdou funguje vyvolavani jinak. Nektera 2 dny, ja do hodiny a to je maso, krom toho ze to pak dr nevychytali. Nevyberete si, at zvoli doktori nejlepe pro mimco. Jinak vyvolavany je chemie, vymackaj to dite z vas at chce nechce, cisar riznou a vytahnou at chce nechce. takze za mne to same, ale u pruchodu vaginalni cestou se udeje pro dite vice dobrého nez když vyleze chirurgicky. To vam dali na vyber? NEchtela bych si volit a když tak jen z ohledem na zdravi dítěte.

anetka1701
14. led 2015

Mám za sebou vyvolávaný porod zakončený sekcí... Bolesti u kontrakcí docela OK, dalo se to - pak začli malé klesat ozvy (byla hodně přenošená) a to byla konečná... Dala bych cokoliv za to, moct to ještě zpětně změnit a císaři se jakkoliv vyhnout :(

margitam
14. led 2015

tři dny mi vyvolávali a pak jsem si řekla o císaře. Vůbec jsem se neotevřela, ani na prst, při vyvolávání jsem kontrakce skoro neměla, ale bolest z té chemie / zavádeli tabletku / císař byl nakonec spinální císař /od pasu dolu/ a za mě císař absolutně super, žádná extra bolest, u porodu jsem byla při vědomí a užila si ten krásný pocit z narození malého. Doufám, že pokud budeme mít druhé tak bude taky císař a taky spinál

jija
14. led 2015

Me rikali, ze deti s tehotenskou cukrovkou na termin se vyvolavaji spatne, coz se mi potvrdilo, 3 dny neuspesne vyvolavani a pak cisar, ale cisare Ti neudelaji, budou vyvolavat

evulinkab
14. led 2015

Já byla s dcerou na vyvolání a uplne bez problému.Cca po hodine a pul od zavedení tabletky začaly mirné kontrakce, pekne jsem se otvírala a malou bez problému porodila.Staršího syna jsem rodila přirozeně, bez vyvolání...rozdil pro me jako rodičku žádný,bolesti stejné i doba.Já bych na císaře jen tak dobrovolně nešla.

chanelle1
22. led 2015

Před 8-mi dny jsem prodělala císařský řez. A dala bych nevím co za přirozený porod.
Pominu-li probíhající bolestivé hojení, asi nikdy nezapomenu na to, že jsem málem vykrvácela. Druhá věc je že díky vážnému stavu jsem byla 3 dny na JIP a tudíž malá bez mámy.

kacenka1111
22. led 2015

Uz podruhe mam tehu cukr a opet budou vyvolávat, pokud neporodim. CS ti nikdo neudela jen proto, ze ty chces. Mam napsanou makrosomii, coz samo o sobe znaci moznost CS a stejne mi ho neudelaji jen tak. Vyvolavacku jsem mela a doslo mi to az po dlouhe době, proste tablety a hotovo, dva dny před terminem jsem sla na ko a hamiltona a ze si mam dojet pro tasku a po prijezdu ještě nejaky tablety....Nevim, co s tim porad ty holky mají, radsi jizvy a nemoznost chovat prcka, protože by je bolela pipina....nechapu!!!!

evcann
22. led 2015

já rodila v termínu, ale kleštama, šíleny porod, takze za me bych ted volila císaře

merilinka
22. led 2015

Já vyvolávaný porod,malej byl přenášený 42+2tt, porod mi týden vyvolávali,byla jsem celá oteklá,měla jsem migreny,malého hlídali a stále říklai,že se mu daří dobře,že určitě půjde přirozeně,jenže na tom 42 tt už měl skoro 4 kila,pak až opravdu po tom týdnu jsem začala reagovat na tabelty a kapačky oxitocinu,takže po 18 růhodinách šílenejch bolestí se sešlo asi 9 doktorů,zjistili,že jsem otevřená na 4 prsty a bílkovinu v moči.. a jelo se ,fofr neskutečnej,lokální anestezii do páteře při kontrakcích,,,malého okamžitě vytáhli a bylo to jen tak tak,měl malinké říznutí na hlavičce,jak už byl nízko.Po téhle zkušenosti jsem malou rodila plánovaným císařem a naprostá spokojenost,bolelo to o hodně míň,asi už jsem věděla do čeho jdu a celé to bylo tak nějak v klidu.Když mi lékař řekl,že má palcentu kousek od hlavičky,že to tedy můžeme zkusit normálně nebo císařem,byla jsem hned rozhodnutá,rozhodně menší nervy,než něco "pokoušet". V červenci rodíme 3 a vím,že to bude císařem 😵

svetlus_pepca
22. led 2015

Rodila jsem v termínu. Porod začal prasklou PV, a protože jsem měla pozitivní nález na streptokoka v porodních cestách (nepamatuji si to přesné označení 😉) a nepřicházely kontrakce, přišlo vyvolávání. Porod trval 20 hodin a bohužel nakonec skončil sekcí pod celkovou narkózou. Bohužel proto, že na císaři opravdu není nic skvělého, jak si většina ženských myslí. Beztak jsem si prošla celým porodem, až na ten závěr. A ty dny potom...děkuju, ale radši bych rodila normálně! Navíc dnes, půl roku po porodu, mám stále dost problémů s jizvou. Nemůžu pořádně cvičit, jsou dny, kdy bolí v jednom kuse a jsou dny, kdy sem tam zabolí. Stále však nejsou dny, kdy bych o ní nevěděla. Za mě dobrovolně císař tedy fakt ne! Navíc je to přece šílený zásah do celého organismu, tak proč...

palkovaadela
22. led 2015

Já přenášela 14 dní, pak jsem nastoupila na vyvolání. A upřímně už v životě na tohle nepřistoupím. Pokud se ani tentokrát nerozjede porod sám tak jsem rovnou doktorce řekla, že trvám na císaři, že vyvolat porod si znovu nenechám. Nemám na to ani na sekundu dobré vzpomínky ani partner. A nejen, že jsem to pak odnesla já ale nakonec to málem ještě odnesl náš malý, tak tak že ho oživili po provedeném cs.

hansed
22. led 2015

Já obě dcery rodila vyvolávaným porodem. První dceru jsem rodila od pondělí do čtvrtka, zpětně vím, že to bylo proto, že nebyla připravená, byla 36+3, ale v Motole usoudili, že musím porodit, když má VVV mozku.... budiž. Druhou dceru jsem pár dní přenášela, vyvolání jsem se bála, ale dr. mě uklidnil. Tabletku zavedl v 9h a malá byla ve 14:30 na světě. Ano, bolesti jsou hned a hned po 2minutách, ale po porodu (hlavně tom druhém) jsem se zvedla a sama došla do sprchy a na pokoj. Po sekci to tak jednoduché není. Navíc je to operace, velký zásah apod. Já osobně bych radši opět indukci než CS.

katerinka777
22. led 2015

Já se porodu bojím. Asi jsem smesna ale opravdu..... jde to tak hrozně?

syll.
22. led 2015

Já měla vyvolaný, který po 12h skončil akutním císařem, ten byl pro mě 100x lepší než vyvolané bolesti. Jizva bolela den, pak jsem to hned rozchodila. V červnu chci rodit plánovaným císařem. Císař byl v pohodě.

lenkatomlili
22. led 2015

Náš malý byl vyvolaný o 9 dní před termínem.Těhu cukrovku jsem neměla.Jen jsem už nebyla schopná fungovat,takže mi Dr nabídla vyvolání.přišla jsem na 7 hod ,8,30 byla zavedená tabletka a od 10hod zacali bolesti.malý se narodil 13,05 a měl 4050g a 51cm.když porovnám bolesti při prvním přirozenem porodu(dcera vážila 3kg) s druhým vyvolaným kdy mimčo bylo velké tak samozřejmě více bolel ,ale není se čeho bát.Do císaře bych osobně nešla,několik kamarádek ho mají a když sem viděla ty poporodní komplikace s jizvou atd tak za mě vyvolání lepší.

mykolaapsi
22. led 2015

Mně vyvolávali porod 14 dní po termínu kvůli přenášení. Stejně jsem nakonec skončila u porodu sekcí, porod nepostupoval a malý špatně snášel oxytocin. Ale na druhou stranu jsem četla spousty kladných zkušeností s vyvolávaným porodem, takže bych do něj určitě šla , třeba se povede. Mě dodnes mrzí, že jsem nezažila přirozený porod a moc v něj nyní doufám....

kacikaci
22. led 2015

mám zkušenost s obojím a za mě jednoznačně vyvolávaný porod a tudíž pokud půjde vše dobře, přirozený..císaře už nikdy víc

pomykalovak
22. led 2015

Měla jsem těhu cukrovku a ke konci i vysoký tlak, termín vyvolání jsem měla naplánovaný týden před TP. Vyvolávali mě 2 dny - celkem do mě narvali 3 tablety a pak i tyčinky do čípku, druhý den odpoledne mi praskla voda a začaly kontrakce, ale vůbec jsem se neotvírala.. Celou dobu jsem se trápila, PA mi doporučila vyzkoušet epidural, jestli mě neotevře, jinak mi už Dr plánovali CS hned ráno 3. den. No celou dobu jsem byla otevřená na 1 cm a po epiduralu jsem se během necelé hodiny otevřela na 9 cm a samotný porod byl už rychlovka, malý byl venku ve 22:37, epidurál mi zaváděli kolem 21hod při kontrakcích po 3 minutách. Ačkoliv jsem byla přesvědčená, že epi nechci, byla to moje poslední možnost, jak se vyhnout CS. Jinak malý měl nakonec "jen" 3 720 g a 52 cm, odhady byly děsivější.. Vyvolávání bylo u mě zdlouhavé a bolestivé - celou noc jsem nemohla spát, od vložení první tablety jsem se kroutila bolestí - připomínalo to poslíčky a střílelo mi to až do zad - celé 2 dny! Nicméně podle mě pořád lepší než CS, kde je dlouhá rekonvalescence, mnoho omezení aj. a jsem ráda, že jsem si prošla "přirozeným" porodem.. ale jak to tady tak čtu, tak každá to má asi jinak.. já bych ale příště znovu chtěla rodit přirozeně klidně i s vyvoláním než CS

anazuzzuzana
24. led 2015

No tak já bych nejdřív diskutovala o té nemožnosti přenášet. Pícháš si inzulín nebo jsi jenom na dietě? Jaký máš dlouhý cukr? Je mimi velké? Pokud jsi na dietě a držíš si cukr v normě, dlouhej cukr máš taky ok, mimi není nijak zvlášť velké a monitory a množství plodové vody je ok, tak se prostě nenech do něčeho tlačit. Navrhni třeba, že budeš chodit každý den na monitor, ale ať tě nechají do 41+0... Někkteré vyvolání je v pohodě, ale často to dopadne nakonec tím císařem nebo jinou komplikací...přeci jenom to je zásah do přirozeného průběhu

laska.nezna.hranic
6. únor 2015

já měla první akutní sekcí po 13 hodinách a pohodička. druhého syna mi vyhnala tableta. sice to bylo 5 hodin se vším všudy, ale ta bolest byla neskutečná a já už po hodině od zavedení lezla po zdi a litovala, že jsem raději nekývla na císaře. a to nemluvím o komplikacích s tím spojených. jasně, dneska je to za mnou, ale mám před sebou třetí porod a z vyvolání mám hrůzu. na druhou stranu si nechci vyloženě přivřít vrátka k velké rodině, takže nevím, jak bych se rozhodla tentokrát, pokud bych si zase mohla sama vybrat. ale když vezmu v potaz, že další děti bych nechtěla, tak jednoznačně volím císaře.

buldrik
6. únor 2015

Ja mela vyvolavany porod. Doktori me strasili, ze to bude pravdepodobne delsi a bolestivejsi nez normalni porod. No, byla jsem vyjimka 🙂 za hodku a pul se mala narodila.

vrabcak0007
9. únor 2015

za mě rozhodně rovnou císař...já prvorodička..měla jsem těhu cukrovku, brala metformin..taktéž jsem nesměla přenášet..byl určen termín na 29.4...malý se vzorně ozval už 28.4...trvalo to 12hodin a dostala jsem se na 6min..pomalu jsme se balili do porodnice..pak to najednou k večeru ustávalo...dala jsem si horkou sprchu a nic..šla jsem si lehnout...29.4. v kjednu ráno opět...stejně jsem měla být v sedm ráno na příjmu, tak jsem se v klidu sbalila a jeli jsme...měla jsem kontrakce po 5ti minutách..při příjmu konstatovali, že ještě nejsem téměř otevřená, ale že vzhledem k tomu, že kontrakce evidentně mám, tak mi zatím nic nedají a počká se na vývoj...celý den to bylo stejné...5-7min a nedostala jsem se přes 1,5cm...večer mi dali nějakou injekci (už si nepamatuju, co přesně), že se nemám bát...že pokud je porod rozběhnutý řádně, že ho to rozhodně neutlumí..spíš naopak...a pokud to ještě není pořádně rozběhlé, že se to po ní zklidní a já si v klidu v noci odpočinu a ráno se kdyžtak začne řádně vyvolávat...kontrakce sice byly najednou cca po 15-20minutách..ale byly tak silné, jak ještě nebyly předtíma přidaly se křížové bolesti...píchli mi jí ještě jednou a zůstalo to stejné...strašný..rozhodně jsem se nevyspala..30.4. ráno zjistili, že 4cm a šlo se na přípravu, že půjdeme do finiše...jenže ve dvanáct na porodním sále se pořád nic moc nedělo..píchli mi tedy vodu - byla celkem zkažená a dali oxytocin...ten to dost pophnal..dostala jsem se na 2min, jenže pak zjistili, že malý se tam seknul (měl 3,7kg) a skřípla se mu tam pupeční šňůra a při kontrakcích se mu díky tomu hodně horšil monitor...nešlo jim to nijak spravit mechanicky, takže okamžité rozhodnutí jít na císař...
takže po téměř 3dnech trápení jsem se mu stejně nevyhnula..navíc jsem pak měla komplikace..zkažená voda byla od zánětu dělohy, z čehož jsem následně dostala zánět celé pobřišnice a 5dní po císaři jsem musela na novou operaci celého vnitřku..strávila jsem tam 16dní celkem..
neříkám, že to měli předvídat..jen, že kdyby byla možnost naplánovat místo vyvolávání císaře, kterému jsem stejně neušla, fikli by mě vlastně o den a půl dřív a možná bych se všem těmto komplikacím vyhnula..a co vím, tak hodně rodiček při vyvolávání stejně pak musely na císaře..

simdan
7. bře 2016

Císaře vám nikdo neudělá,pokud k tomu nejsou vážné zdravotní důvody 😉
Bohužel se posunuly tabulky na těhu cukrovku a já patřila mezi "cukrovkářky",i když to bylo hraniční,kdybych byla těhotná(což už nechci,stačilo 😀 ) tak bych na cukr-test nešla!
Termín jsem měla 6.9.a už 5tého mě hnal doktor do porodky na vyvolání,v nemocnici jsem ukecala doktora,ať mě ještě aspoň na 1den pustí domů,že to snad už je jedno jestli vyvolají 6nebo7...moc nechtěl,ale pustil mě s tím,že mám nástup další den.S vyvoláváním začali 8.9 ráno,zátěžové testy,tablety,neměla jsem vůbec připravené cesty,běh na dlouhou trať,kontrakce byly,únosné,ale nedalo se při nich usnout,takže večer injekce proti bolesti(ať se vyspím),spala jsem cca4hpdiny a ráno 9.9.nanovo,kontrakce opět silné,ale snesitelné,ve 14h.rozhodli píchnout vodu,otevřená na 3cm..Dále si toho moc nepamatuju,ale malá se narodila 4minuty před 16hodinou,komplikace byla,lezlami předlavím(obličejem dopředu) a opravdu chyběly minuty do císaře..Vše dobře dopadlo 3400gr a 50cm,můj třetí porod,nejhorší a s nejmenším dítětem...takže díky "cukrovce"mě okradli o pěkný porodní zážitek a já si prošla krušnýma chvílema 😖

hhranolka
7. bře 2016

Ja jsem pro císaře. Mela jsem a byla jsem moc spokojena. Sice ne z důvodu přenášení..ale to je jedno. Každopádně nejlepší rozhodnuti 🙂 druhé mimco jednoznačně též jediné císařem.

efijil
7. bře 2016

Nemohu posoudit obě varianty. Mám za sebou pouze vyvolávaný porod - díky přenášení a gestačnímu diabetu. Zcela na rovinu píšu, že kdyby byla jiná možnost, šla bych do jiného způsobu, jak přivést miminko na svět. Porod poměrně s hodně dynamickým průběhem a v šestinedělí jsem se vzpamatovávala horko těžko. Byla jsem hodně zašitá, hematomy, nemohla jsem sedět, problémy s moč. trubicí, krev ve stolici.... Zkrátka doufám, že příště budu mít příležitost jiného způsobu rodění. Každé tělo je ale individuální, takže třeba pro Vás bude tou lepší variantou... Hodně štěstí, ať vše dopadne dobře 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru