Epidurál, vaše názory a zkušenosti prosím

verus04
17. pro 2016

Dobrý večer maminkam, chtěla bych se zeptat na zkušenosti s epiduralem ? Samozřejmě takhle dopředu nemůžu vědět zda si ho dám, ale jen mě zajímá jak to kdo měl 🙂

lv
17. pro 2016

Měla jsem u 1.dcerky, po 14h v porodnici a silných bolestí 2h obrovské úlevy a tím jsem načerpala sílu, už jsem jim tam kolabovala vyčerpáním. Vpich pro mě byl jako každá jiná injekce. Komplikace, potíže žádné. U druhé dcery nebyl třeba, porod trval 6x kratší dobu.

petabn
17. pro 2016

mám to podobně jako Iv. Chtěla jsem to nejprve zkusit bez něho, po několika hodinách silných bolestech jsem změnila názor, že si ho teda dám 😀 přišlo mi, že až tak velkou úlevu mi nepřinesl, ale nelituju, že jsem do něho šla, proč taky. Vpich jsem necítila vůbec, nevím zda šikovný doktor nebo jsem byla nějak mimo. Porod nakonec skončil akutní sekcí (velikost dítě větší než porodní cesty, epi za to nemohl) a myslím, že díky tomu, že už jsem měla zavedený epidural, mě nemuseli znovu napichovat a rovnou mě přes to od pasu dolů umrtvili.

lucikn171
17. pro 2016

Já jsem si první myslela,že to vydržím,že ho chtít nebudu,ale pak jak už jsem nemohla,tak mi ho píchli,zabral chvilku,řekla bych,že tak 20 min.a pak zase ty silné bolesti,ale pak mi řekli doktoři,že dobře,že jsem si ho dala,protože jsem se po něm začala otvírat.

obyvatelka
17. pro 2016

Já jsem epidural neměla, během těhotenství jsem podstoupila operaci ve spinální anestezii a měla jsem po tom šílenou reakci, takže u epiduralu nevím, jak bych zareagovala. Nechala jsem si píchnout místo toho injekci od bolesti, takovou olejovou do zadku, nezastaví ti ty bolesti úplně, ale mimo kontrakce jsem bolesti neměla a mohla jsem si spočnout, bez ní jsem měla bolesti v kuse (po vyvolávaném porodu).

zarecna
17. pro 2016

Najsamlepsia vec na svete, nobelovu cenu tomu cloveku. Mala som, zabral hned, tam bud necitis bolest, alebo sa zmierna kontrakcie, jedna davka zabere 1,5-2 hodiny, mne este sposobil, ze som za za polhodinu otvorila z 3 na 10 cm....a slo sa rodit, cize mne epi ucinkovala aj priamo pri tlaceni a ze nevies spolurpacovat, nic necitis je blbost. Citis vsetky tlaky, vedela somt lacit menej, vedela viac, citila ako sa maly derie, len ma to nebolelo. Vpich nebolel a to ma musel napichut 3x, kedze mam male medzery medzi stavcami, hlava nebolela, kojenie bez problemove...uzasny porod a dam si ho zas. Ak mas nejake pochbnosti, alebo ta suzuju okolo epi myty, chod normalne za anesteziologom, na SR tam musis ist na poucenie a mat od neho papier, inak epi nedostanes... Inak ak chce niekto rodit bez, prosim...ja nebudem, moje ego nestoji na tom ako som porodila dieta.

prostejina
17. pro 2016

Rodila jsem 19 hodin, takže pro me to bylo vysvobození. Celej porod jsem ani nepipla bolesti, ale po tech 15 hodinách už jsem mela pocit, ze to nedam, začínala jsem ztrácet kontrolu a už jsem ani nedávala dýchání. Jediný, co mi na tom vadilo bylo to zavádění. Nespis se ani pohnout, do toho mas kontrakce..to bylo strašný. Ale pak se mi za chvíli strašně ulevilo. Zase jsem dokázala fungovat, uvažovat, komunikovat, přemýšlet. Az budu rodit příště, tak jedině s epi. 🙂

dokument
17. pro 2016

Mela jsem, prislo mi, ze mi ho pichli az skoro v zaveru chvili pred tlacenim. Nesmela jem se pri vpichu hybat, coz bylo obtizne pri tech nejvetsich bolestech (to jsem mela po jedne minute nebo snad i nonstop, ze uz jsem nemela zadny cas na vydechnuti a odpocinek). Okamzita uleva, ale za chvili se bolest presunula vic dolu do porodnich cest a po kratke dobe jsem porodila. A bolesti jsem mela stale az do zaveru, akorat jinde. Ale asi uz nebyly tak hrozne, takove jine byly, uz si to moc nevybavuju, proste porad jsem mela bolesti. Tlaceni mi neprislo tak bolestive jako to otvirani. Vlastne nebylo vubec, to uz byla uleva spis. Rodila jsem celkove 6 hodin i s prijezdem do porodnice, kdy mi nic nebylo a kontrakce jsem mela jen neprijemne, zadne bolesti. Jeste jsem mohla byt klidne doma. Nevim proc, ale porod mi urychlovali vsim moznym, i ten epidural mi prisel, ze velmi urychlil porod. Ze me ani tak nezbavil bolesti, jako to spis urychlil. Pak se mi asi dva nebo tri dny motala hlava. Krvacela jsem hodne, to nevim, jestli souvisi (myslim ocistky, ale opravdu hodne, v porodnici jse mmela x kosil na vymenu behem dne, neustale spinava, na rozdil od ostatnich). Po prijezdu domu po 4 dnech uz bylo vse normalni.

dokument
17. pro 2016

jo a chvili po porodu jsem nemohla ovladat nohy, jako by mi ochrnuly. Necitila jsem nic zvlastniho, kdyz jsem jeste lezela. Ale kdyz mi rekli, at se jdu po porodu osprchovat, tak jsem vstala a nohy byly uplne gumove, nemohla jsem chodit. Manzel a PA me podpirali, na pokoj me pak odvezli na luzku v leze... nebolelo me nic, jen jsem nemohla ovladat nohy. To bylo urcite tim epiduralem.

ssandy
17. pro 2016

Porod jsem mela pohodovej, kontrakce uz asi od 5.mesice, takze jsem byla vytrenovana.Na prijmu mi neverili, ze jdu rodit.Z monitoru rovnou na sal, nic me nebolelo, porad sama sranda.Nebylo jiste, jestli slihne dojit anesteziolog, ale asi na posledni pul hodku mi ho dali, abych si odpocinula na tlaceni. Prislo mi, ze me to uplne uspalo, ustaly i kontrakce, dokonce jsem si i zdrimla.Pak se ho honilo oxytocinem, nastup kontrakci rychlej, na 3 zatlaceni venku.Dalsi 2h jsem nemohla stat na nohou. Nemuzu porovnat, jaky by to bylo bez nej. Puvodne jsem ho chtela, pak jsem si rikala, ze bych to dala i bez nej a mozna me to zabrzdilo tesne pred finale. Od prijezdu do porodnice byla mala za 4h venku.Bez siti, kojeni bez problemu a ja jsem si druhej den rikala, ze muzu klidne rodit znova.Priste se rozhodnu podle toho, jak se bude porod vyvijet.Jo a cely den me desne bolela hlava, to byla asi jedina komplikace.

rebe
18. pro 2016

Vzhledem ke komplikacím, které epidurál může způsobit, jsem byla rozhodnutá porodit bez něj. První porod bolel opravdu hodně, ale díky přirozenému průběhu to byl nádherný zážitek. Podruhé jsem rodila s využitím techniky hypnoporodu a ten mohu jednoznačně doporučit - měla jsem bezbolestný porod, a to bez jakékoli chemie, jen díky správnému dýchání.

medulinek
18. pro 2016

ja hned u dveri porodnice hlasila,ze ho chci,ale je to ccelkem mala porodnice,kde si anesteziologa pujcuji z chirurgie a zrovna nebyl po ruce,Po prohlídce mi řekli,že už by stejně nestihl zabrat,porod trval 5 hodin a i když jsem měla bolestišílený křížový,byla jsem na sebe hrozně pyšná,že jsem to zvládla úplně bez ničeho. Ale kdo ví,jak bych mluvila rodit třeba 12,18,24 hodin,že

zarecna
18. pro 2016

Dievky, ale ak ste necitili nohy, to vam zl pichli,t eda dali silnu davku az na rhanici spinalu. Ak to picha skuseny anesteziolog, ani ta to neuspi, aj cele teloclovek citi.

g_m
18. pro 2016

@verus04 Celou noc jsem měla kontrakce jakoby mě někdo řezal do břicha, po příjezdu do nemocnice jsem si o něj hned řekla. Úleva byla neuvěřitelná! Moje sestra říkala, že tomu, kdo vynalezl Epidural, by dala Nobelovu cenu ;)
Trochu mi zpomalil otevírání, ale to se naplno rozjelo po oxitocinu. Pokud budu chtít druhé mimi a budou kontrakce opět takové, tak do něj půjdu znova.

aklin
18. pro 2016

Epidural jsem vyzadala hnes oo prijezdu, mela jsem hnusne krizove bolesti. Diky nemu jsem si na dve hodiny odpocinula, druha davka uz nepomohla, protoze se rozjel porod v plne sile. Nastesti mi to neutlumilo. Nezadoucim ucinkem bylo celodenni zvraceni.

verus04
autor
18. pro 2016

Koukám, že zkušeností je plno. Holky v práci mi řikali, že epidural bude chtít každá, až to na ní přijde 😀 ale právě pak ty následky po tom...dřív to nebylo vůbec a zvládlo se to. Každopádně děkuju za odpovědi 🙂

medulinek
18. pro 2016

tak ja bych ho ted uz nechtela,snazim se verit tomu,ze ta bolest ma svuj duvod a hodne mi pomohlo,kdyz mi vysvetlili,cim vznika,ze je to proto,ze miminko se dostava do porodnich cest takovym pohybem,jak kdyz zasouvas vyvrtku 🙂

kristynahn
18. pro 2016

Já jsem byla rozhdnutá, že určitě no. No po 12 hod kontrakcí co 2 min i přišli říct, že jsem stále na 2 cm a že teprve teď porod začíná a mám počítat dalších 12 hodin..Tak jsem si o něj řekla. Nakonec mi ho píchali až už jsem měla pocti na tlačení (než udělali testy, krev atd, sehnali anesteziologa atd.), píchli o půl deváté, malá se narodila v 9,27. Já jsem se hrozně těšila na velkou úlevu, ale zas tak velká úleva to nebyla, kontrakce jsem cítila pořád dost,a navíc to píchání, když se člověk nesmí ani hnout a máte kontrakce nonstop, to je fakt pecka, mě drželi asi 4 lidi. U mě měl ale epidurál pro mě ten nejhorší následek, asi se mi nespustily ty správné hormony a nezamilovala jsem se do svého dítěte hned po porodu, prostě mi dali nějaké dítě, žádná láska, euforie, emoce, slzy štěstí, bylo mi to jedno..Hooodně dlouho jsem si k dceři hledala cestu a myslím, že pocit viny si ponesu celý život. Nevím jeslti to bylo epidurálem, ale prý to tak může být..Teď u druhého už si žádné cíle a předsevzetí nedávám, uvidíme jak to půjde.

dokument
18. pro 2016

@zarecna ja jsem je citila na dotek, na posteli jsem se normalne mohla hybat, s nohama taky, ale jak jsem stoupla, celou vahou, tak me neunesly. Tlaceni jsem citila a ridila bez omezeni.

zarecna
18. pro 2016

@kristynahn to epidural urcite neurobil. To nie su ziadne hormony, ale analgetika, preto vravim,ze okolo epi je strasne vela mytov, ak sa vsak pichne v pravy cas, v dostatocnej davke... je to super vec.

zarecna
18. pro 2016

@dokument to mohlo bt aj vycerpanim, kamoska, co nemala epidural mala to iste, dokonca od bolesti jej vypadli chlpky na nohach a dost dlho nerastli proste sok na telo. Nepripisovala by som vsetky negativa epiduralu, plati,ze mna napr. bolel chrbat po porode, ale to bolo dosledkom,ze sa tamvsetko posuva napsat ahore dole, nie epiduralom, potvrdila, mi to aj fyzioterapeutka, co mi chrbat risila, ze je to normalne po porode.

Casto plati, ze ide o casovu naslednost ( veci sli po sebe) a nie vztahovu ( veci spolu suvisia).

kristynahn
18. pro 2016

@zarecna Vím, že epidurál nejsou hormony. Tohle se o epidurálu píše v knize slzy po porodu:
"....popisuje důležitou roli hormonů při porodu a co se může stát, když například vlivem epidurálu se nemohou hormony v těle ženy prosadit...". Jestli to tak je nebo ne, to stejně nikdo neprokáže..

marcicek84
18. pro 2016

@verus04 - měla jsem vyvolávaný porod, po sílených kontrakcích po minutě a neotvírání se jsem to cca po 9,5 h vzdala a o půl 10, po zavedení jsem cítila konečně úlevu, vůbec jsem se neotvírala (při aplikaci jsem byla na 4 cm, po aplikaci jsem byla za chvíli na 6 cm, hrozně mě tlačilo miminko na konečník, jako bych měla už rodit, ale nebyla jsem otevřená, dále už to nešlo), stejně to skončilo nakonec cířem, tak by mně podobou anestezii stejně museli píchnout, ale jak sama říkám, bez epiduralu bych už asi nevydržela nedala...ta úleva byla neuvěřitelná...No a řeknu to asi takhle, pokud žena porodí do těch 8 h, tak se to vydržet dá, ale pak cokoli nad těch 8 h opravdu je velmi těžké zvládnout, proto ten epidural prostě je...

meiem
18. pro 2016

já se porodu bála a chtěla vše co by pomohlo a neohrozilo prcka, dostala jsem olejovou injekci do zadku a po pul hodině jsem se ptala sestřičky kdy už to zabere.. no prej už to zabralo, tak si nedovedu představit ty kontrakce bez toho. Pořád jsem se připomínala s tím epiduralem aby mi ho stihli dát, bylo to v pohodě, vpich jsem teda vůbec necítila, po 2 hodinách jsem si ho nechala ještě přidat, protože prý učinkuje jen 2hodky a za další hodinu jsem porodila, na 2 - 3 zatlačení. Doktorce co mě kontrolovala, jsem říkala že to bylo super a že to vůbec nebolelo tak jak jsem si myslela.. no smála se a říkala že tohle ji po porodu nikdo neřekl, asi jsem byla omlbnutá vším 🙂 Jinak teda po té olejové injekci mě bolel zadek asi 3týdny a bylo to mnohem horší než celý porod.. takže tu bych příště vynechala. Asi to chce zhodnotit svou situaci, mě jako strašpytlovi pomohl už jen pocit že to bude méně bolet. Někdo si chce ten porod prožít přirozeně, mě stačilo aby jsme ho obě přežily 🙂

marcicek84
18. pro 2016

@verus04 - jo a já zavádění epiduralu necítila vůbec, když jsem se ptala, jestli užm taj pr´ý už dávno a že za chvíli by to mělo začít působit a na mě to zabralo tak , že jsem kontrakce necítila skoro vůbec tak 4 hodinky...a pak mi přidali, když mi dělali toho císaře...no možná že ta síla kontrakcí je i jiná, když rodíš přirozeně nebo vyvolávaně, já už do vyvolávaného porodu nejdu...

barchen
18. pro 2016

@verus04
Nemela jsem. Jako prvorodicka jsem nevedela co me ceka a asi bych do neho sla ale ja mela podle monitoru pravidelne kontrakce uz 3 dny pred porodem a nic me nebolelo. Den pred porodem jsem nakoupila, vygruntovala, v noci me zacali bolet bedra a podbrisek tak jsem zalehla do horke vany nad ranem, stravila tam 3 hodiny, pak vzbudila manzela ze jako bychom mohli jet ale ze at se nasnida, vysprchuje ale za 5 minut stal u dveri a cekal az mi skonci kontrakce a jeli jsme. Za 2,5 hodiny byla mala na svete. Posledni hodina byla priserna ale pak uz nebolelo nic. Jestli to priste bude stejne, tak epidural nebudu potrebovat. Jinak sestrenice na Slovensku rodi za par tydnu v okresni nemocnici, nemocnice nove zrekonstruovana, sluzby na slusne urovni ale epidural vubec nedelaji. A ve vedlejsim okresu delaji ale jenom pres den. Proste nedostatek anesteziologu.

zarecna
18. pro 2016

@kristynahn a povedal ti niekto, ze je normalne, ze nepride ta mega laska, ze niekedy sa vztah k dietatu buduje postupne, mam kamosky, co po mega tazkych porodoch, jedna dokonca kliestami, proste nevedeli ako keby babu hned odpustit, ze to sposobilo, dalsia nechcela dieta ani vidiet chvilu....TO JE NORMALNE. Nie kazda zazije hormonalnu smrst. Napr.ja som mala epidural a ta laska prisla hned, v momente ked mi maleho dali na brucho. Hlavne prestan mat vycitky, prestan hladat vinnikov, proste sa bezne stava, ze mama s k dietatu vztah buduje...ako pocula som uz vinit epidural za rozne veci, ale za neskorsi nastup materinskych citov...to teda 1x. A prestan cittat tie vsetky knihy, ktore tvrdia, ze len prirodzeny porod je krasny a spravny.

rebe
18. pro 2016

@zarecna Ona existuje nějaká kniha, která tvrdí, že jen přirozený porod je krásný a správný? Ale jdi... Každá z nás je jiná, má jiná očekávání a pro každou se hodí něco jiného, a to při porodu. Ale tu smršť lásky, štěstí, euforie, hrdosti a naplnění, kterou přirozené hormony po přirozeném porodu přinášejí, třeba já osobně považuji ta velké plus přirozeného průběhu.

z_kopretinka
18. pro 2016

@verus04 Epidural jsem dostala, měla jsem šílený bolesti do zad, jsem až skoro brečela a nedovedla si představit jak vydržim ještě finále, když už tohle se nedá. Navíc jsem se sice otevírala, ale malá nechtěla sestoupit. Pořád hlásili, že zase víc otevřená, ale nesestupuje. Dali epi a to byla taková úleva, uvolnila jsem se a možná i díky tomu konečně klesla a utekla jsem císaři. Euforie přišla hned jak jsem malou viděla. Myslím, že se epi zbytečně demonizuje. Já bych do něj šla klidně znovu. Na druhou stranu, jsou ženy co vydrží určitě víc než já a třeba by jim moje bolest nepřišla tak hrozná :D Mě se dělala tma před očima a skoro jsem urvala madlo ve sprše.

zarecna
18. pro 2016

@rebe opakujem ja som to zazila aj s epiduralom, euforiu, ze som myslela, ze im okna umyjem od energie a radosti. Ja som skor chcela povedat, ze dotycna si nema porod, jeho priebeh a epidural vycitat a myslet, si ze len prirodzeny porod zabezpeci tu euforiu, no proste nemusi. No u nas na SR, teraz taka kniha vysla...vola sa Este netlacte a keby si to repcitala prvorodicka, nadobudne pocit,ze slov. porodnice su masierne a umrie strachom na mieste.

rebe
18. pro 2016

@zarecna Jistěže se to stane i při medicínsky vedeném porodu, ale při přirozeném porodu to není loterie. Jasné změny nemá smysl se v tom rýpat zbytečně, ale pokud chce někdo rodit podruhé a jinak, tak to nejde bez vyrovnání se s prvním porodem, bez přiznání si vlastních chyb a strachů.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru