Mená pre deti, z ktorých nevznikne "Pája, Kája, Mája" alebo "Davčo, Nelčo"
Dámy, prosím Vás o inšpiráciu.. máme doma 3 deti - chlapcov a čakáme 4., prekvapenie 🙂 napíšte mi prosím typ mená, ktoré podľa vás nejde žiadnym spôsobom "zdebilniť".. muž sa smeje, že to nemám riešiť ale ja keď počujem, ako niekto nazve napr. Davida "Davčo", tak má to za dotyčného "vytočí".. viem, že je to tu bežná prax, ale skúste prosím bez nejakých výchovných rád len napísať mená.. celkom ma to zaujíma.. 🙂 ďakujem 🙂
Fíla a Máťa....Filip a Matěj
Dáda.....Daniel
Déňa....Denis
Pája atd.
Šílené, co se dá sprznit 😀
Myslím, že moc prznit se nedá Edita, Dita, Zita, Zina, Zoja, Zora - tam se dá buď udělat tvar končící na -uš, nebo u Zory Zorka, a to je tak vše. U kluka, pokud přežiješ klasické zdomácnění (ne prznění), tak třeba Jindřich (Jindra), Ondřej (Ondra), Jiří (Jirka)...
My máme Erika a Laru a říkáme, ericku a larinka. Bohužel je fakt že jedna lektorka na kroužku řekla synovi Erousi a to už jsme tam pak nešli☹
@kaccistar tak ja bych zas v zivote nedala Maxe 🙂 respektive dala kdyz bych vybírala jméno pro psa.. 😅
Zprznit se dá jakékoliv jméno, pokud někdo chce.
Oboum dětem nejednou nezdrobnujeme jmena a žádná újma, jejich ani naše.
AXEL 🙂
Lenka, Ida, Alfons, Lina, Tomáš, Marta, Amálie, Mila, Ola, Vilém..🙂
Ahoj 😊 My máme Maxe a Marketu ,ale behem čtení diskuze jsem se pobavila,co jsem se docetla na Maxe,kamarádka mi ho právě vymlouvala ,ze v parku ho zavolam a misto ditete dobehne tucet psů 😀,nedala jsem si říct,kamarad mu rika minimax
já nevim, proč by to bylo prznění, že neřeknu miminu JOZEFE, ale nějak normálnějc.... prostě ty oslovení se zdrobňujou,zvlášť pokud jde o děti.
já jsem naopak vybírala jméno, aby bylo hodně variabilní.
jinak takovejch už bylo..v příbuzenstvu se taky narodil Jan, jehož rodiče peskovali všecky příbuzný, že to není Honzík, ale Jenda, no a co myslíte... šel do školy a dodnes je to jen Honza. hodně lidí má v čr i docela dost aktivně využívanou přezdívku..znám spoustu lidí, kterejm skoro nikdo neřekne jinak, než přezdívkou.
a komolit se dá úplně všecko, čeština je na tohle krásná. takže bych neřešila, jaká hrůza se dá udělat z potenciálního jména mýho dítěte, ale tak, aby se mi prostě líbilo, včetně toho komolení.
zajímavý je, že můj výběr, aby bylo jméno co nejvíc variabilní, se setkalo s výběrem paní barumat :D
@aviho my jsme si zde vybrali pro kluka, mame do zasoby 🙂
Prvni mame holku 🙂
@absintka19 no ty vole, to je hardcore...
ale on i ten současnej rozšířenej kalendář je pro silnější povahy:D
Blud, Cita, Hrz a Drlata....
My mám Frederika, tak jsem zvědavá, co kdo vymyslí :D Zatím jsem slyšela jenom "Fredýsek", to ještě dokážu akceptovat.
@blackhole tak hele.... :D Fréďo, Frédo, Frede, Fredouši, Fredulíne, Fredelíne, Fredeláku, Féfo:D, Fefíne, Fefouši, Fefelíne, Fefísku:D Fefíku, Riku, Rikši, Rikine, Rikýsku.........
@normalnimatka u dcery frčí ve školce různě zohybana "prdel", hned mi naskocil Fredelin prdelin, Fredelaku prdelaku, aj. 🙂) Jak jsem psala, kdo bude chtít, jakkoliv to jméno ohne, kor v češtině. 😀
@gepe tjn...sama dost často používám synovo jméno udělaný do -lín-ový podoby:D
@normalnimatka nene 😀 naše mají jména, že to moc nejde, i když kdyby člověk chtěl hodně, asi by něco vymyslel
@gepe musíš bejt vynalézavá:D
mně se to líbí:D ale někdy mu říkám i kalendářně🙂
ale sama nesnášim, když mi někdo řekne kalendářně... u hodně jmen mi to přijde jako nadávka, nebo prostě...takový nevřelý, no.
@normalnimatka občas se zadaří 🙂)
Taky nemám ráda své jméno ve standardním tvaru, zní mi tvrdě, pokud ho vysloví někdo mě bližší. To máme obdobný.
Děti mají na výslovnost taky tvrdší jména, když se použije kalendářní základ v případě, když je potřeba dát duraz, skvěle to funguje 😀
František - Fanda
Amálie - Amálka
Ještě máme Vladislava - jsem jediná, kdo mu říká Vládík - tatínek mu říká Lálo a naučil to i děti, když to slyším otevírá se mi kudla v kapse - mě to prostě zní jako troubo
Na mého syna Ondřeje (říkáme mu Ondro nebo Ondrášku) volala jednou švagrová Ondrí !!!!!!!!!! a taky Óňo ! 😵😵
Já jsem Zuzana, myslím, že to moc prznit nejde, ale jedné kamarádce se to přeci podařilo, když mě začala oslovovat Zuzčo ! Za svých cca 33 let mi tak nikdy nikdo neřekl, až ona.
@gepe Já mám hodně tvrdé jméno a právě se mi líbí, když ho tak taky někdo použije 🙂 Změkčení nebo zdrobnělinu toleruju u rodičů, u manžela a nejlepších kamarádů. Ta jména jsou prostě krásná tak, jak jsou - když se někomu to jméno vlastně nelíbí v základním tvaru, asi bych ho ani nedávala. Třeba Veronika, Berenika...nevím, proč by se tak nemohlo jmenovat i dítě 🙂
Otazka, co povazujes za przneni... Ja jsem Pavla, lidi mi rikaj Pajo a ja to mam rada. Pokud chces jmeno, ktere nejde vubec nijak zjemnit, tak myslim, ze nenajdes. Lidi si vzdycky nejake komoleniny vymysli 🙂
@zazana81 My jsme říkali spolužačce Zůzo 🙂. Já jsem Veronika a většinou mi říkají Veru nebo Verčo (to moc nemusím). Jinak jsem nacvičená z domova, že jak mi řekne někdo bližší kalendářně, jde do tuhýho a něco je špatně. Cizím lidem se představuju jen jako Veronika. Mám dceru Terezu a aplikujeme to nevědomky stejně. Normálně je Terka nebo Terezka, když jí chci varovat, říkám jí Terouši, ale jak jí řeknu Terezo, tak ví, že má problém 😀.
Jinak u kluka teď máme varianty, které vybrala dcerka a to Ondru a Lukáše. Nevybíráme podle komolení, ale podle toho, jak se nám líbí a jak daleko jsou od narozenin, aby neměl narozeniny a svátek moc blízko sebe 😀. A kdo bude chtít, ten to jméno zkomolí vždycky. Tak pozor, ať autorka nepřebere 🙂
@kaccistar Mamka dělá ve školce a ubezpečila mě, že si změkčí každé jméno. Kolikrát tam přijdou rodiče s bůhvíjak vznešenou představou a za pár měsíců je po ní. Takhle tam měli třeba Barbaru, maminka striktně trvala na tom, že to není Barča ani Baruš, ale prostě za každé situace Barbara 🙄, ale pak malá Barbara začala plakat, proč ji paní učitelky nemají rády, když ostatní jsou Fílové a Aničky a ona pořád Barbara. A od té doby má to jiné jméno jen na papíře, maminka si pod tíhou slziček nechala naštěstí říct...
My mame Alexe, zatim jsem se se zdrobnovanim ze strany ostatnich lidi nesetkala.
A jen malý dodatek - sestřenka je Gabriela a všichni jí říkají jen Bublo (je jí 29), a bratranec Tomáš a říkají mu Prde (když byl malý, tak mu říkali Prdíčku, teď je mu 23) 😀. Takže, pokud se u dětí zažije nějaká přezdívka a nemusí vycházet nutně z jména, může mu zůstat na celý život, i kdybys mu dala nezkomolitelné jméno...
U nás máme pro kluka Václava (Vašek, Vašík) - kamarádovi říkají Venca, ale to mi přijde ještě v pohodě a mému strýčkovi se říkalo Venoušek.
V záloze je ještě Jiří. Tam se zdrobnělin dá taky vymyslet, ale patvarů moc ne.
Pro holku máme Alžbětu - Bětka, Bětuška, starší třeba Bety. Ale to už záleží.. jediné, z čeho mám strach, kdyby se nám ta holka přeci jen narodila, tak že jí tchyně bude říkat Elizabet/a. Je tak schopná říkat i Elišce.

@evik19 nejde o zdrobněle ale komolit jméno🙂, tedaaspoň já to tak beru🙂.