Porod CS nebo vaginální. Co je lepší?
Pred 12 ti lety jsem rodila prvni dceru kvuli akutni preeklampsii cisarem, nyni jsme znovu tehotna a velmi si preju porodit normalne, pokud tomu samozrejme vse dovoli. Vsechny moje kamaradky, co mely normalni porod si klepou na hlavu, ze jsem se zblaznila, ze nevim o cem mluvim a ze kdyby si mohly vybrat urcite zvoli cisare. Ja to nemuzu porovnat, proto se ptam tech co maji srovnani, zazily oba druhy porodu.... je to opravdu takova hruza??? Co byste v pripade moznosti vyberu zvolily vy?
Nemuzu srovnavat, rodila jsem prirozene, ale strasne jsem si prala nejit na cisar.. rodila jsem 29h, bolesti do bricha i krizove, epidural a nic jsem nechtela.. bolesti teda sileny.. ale nedokazu si predstavit to hojeni po CS..
Dva porody mám vyvolávaně a dva CS, pro mě rozhodně lepší "normální"porod....hlavně kvůli následnému hojení.
@me_druhe_ja no to je strašný..
Cisar neni zadna moznost k vyberu, ma byt jako vychodisko k jinak neresitelne situaci. Ja rodila 21hod prirozene, a nikdy bych to nevymenila za rozriznute bricho se vsema komplikacema co se k tomu vazou, miminko neni osidleno spravnou mikroflorou, hormonalni pochody se nenastartuji jak by mely, caste odlouceni, coz vede k castym problemum s kojenim atd. Ja byla jen na operaci triselne kyly s 10cm jizvou a tyden jsem se nemohla poradne narovnat a chodit. Kdezto par hodin po 21hod dlouhem vaginalnim porodu jsem sedela s dcerou doma u vanocniho stromecku a brecela stestim, protoze mi bylo dobre. Verim, ze to bych par hodin po cisari zazila jen tezko, protoze bych nebyla ani doma, a mozna bych dokonce nebyla ani s vlastnim ditetem, a uz vubec bych nesedela, leda bych taky brecela, ale spis od bolesti.
@loylii "Proc riskovat"? Vzdyt cisar ma mnohem vic moznych komplikaci nez vaginalni porod... Tedy samozrejme u jednoho ditete. U dvou zadnou statistiku neznam. Kazdopadne autorka nic o tom, ze by cekala dvojcata nepsala. V pripade vicecetneho tehotenstvi je vzdy hlavne na lekari, aby rekl, jake jsou moznosti. U jednoho ditete by moznost volby bezne byt vubec nemela.
@krupka3 jaké komplikace po porodu je u SC? to bych ráda věděla, protože jsem rodila jak SC tak přirozeně,ale po přirozeném porodu jsem se ještě rok po porodu vzpamatovávala,o hemeroidech apd nemluvě.Po první SC je na výběr a poslední slovo má samozřejmě lékař-zdraví rodičky, dítěte, sleduje sílu jizvy apd
@travnulee SC se nedělá vyjímečně,ale dost často a o problémech po ní se ví-špatně se hojící jizva,rozestupy apd., včetně problémů s kojením, špatně po anestezii
@veronikav31 ty problémy po cs si lze jednoduše vygooglit, stejně tak jako statisistiky počtu cs u nás i jinde, názor, ať si každý udělá sám...
@travnulee ja s bolesti samozrejme pocitam,ale u cs jsem byla ochuzena o bonding,partnera mi tam nepustili a ani neni podle me o co stat,hormonalni pochody proste nepobehnou,oxytocin se prirozene nevyplavuje,malou jsem videla az za 12 hodin,o problemech s kojenim ani nemluvim...a za to vsechno mi ta bolest proste stoj❤️
@krupka3 nemuzes vubec vedet, jak bys na tom byla po SC, kdyz jsi ho nezazila. Jsou zeny, ktere se po SC citi mnohem lepe, nez po vaginalnim porodu. Ja to tak tedy mela. Komplikace vubec zadne, jizva zhojena do tydne, bolesti srovnatelne jako po vaginalnim porodu a jiz treti den se mi spustilo mliko. Po vaginalnim porodu az 5.den po propusteni z porodnice.
@pavlusak a kvůli čemu byl první CS? Asi jen tak ze srandy vám ho nedělali ne? Neblbnout tady hlavu ostatním diskutujicim, par lidi vám sem sice svými názory přispěje, ale vaši anamnezu nikdo nezná... pak si to tak akorat někdo kdo uvažuje podobně jako vy přečte a bude u svého porodu bojkotovat CS i když budou pro nej z lékařského hlediska všechny aspekty. Pokud víte v jaký porodnici budete rodit, založte novou diskuzy na téma CS v této porodnici, popište vaše pocity a zkušenosti z prvního porodu a někdo vám třeba poradi, když už mate touhy se radit místo se zdravotnickým personálem s noname lidmi na netu......
@krupka3 asi si nečetla předchozí komentáře....
já jsem zažila oboje. První porod přirozeně, byl dlouhý a těžký, nebudu se rozepisovat, ale o druhém dítěti jsem nechtěla slyšel 3 roky.
Druhý porod SC kvůli KP, a úplná pohoda. Léky na bolest jsem měla den SC a pak jsem je odmítla, nic mě nebolelo. Trochu tahali boky. Pustili by mě i dřív domů, ale syn měl žloutenku, tak nás pustili klasicky pátý den.
Ty píšeš co vše se může stát u SC, ano, může, ale já třeba nikoho osobně neznám, co by měl takové komplikace co popisuješ. Ty komplikace můžou být i u přirozeného porodu, ty jsem měla třeba já. Dalších xxx ženských, má přirozený porod uplně v pohodě. Takže, jednoznačně se to nedá říct.
Jinak, kdybych měla znova rodit, jdu určitě na SC.
První porod byl vaginální, komplikovaný, celou první dobu porodní na monitoru, skončil kleštěma, protože malý měl blbě rotovanou hlavičku a klesaly mu ozvy, po porodu na JiP. Já nastřižená, potrhaná, šitá hodinu, cestou do sprchy jsem omdlela, jizvu jsem cítila celé šestinedělí, ale byla jsem doma schopná fungovat normálně.
Druhé tehotenstvi skončilo císařem kvůli poloze koncem pánevnim. Za mě horší rekonvalescence, v porodnici jsem se cítila dobře, ale jak jsem doma chtěla alespoň maličko fungovat, tak to nešlo. Použitelná jsem byla asi po měsíci. Bez manžela, který byl s námi cely měsíc doma bych to vůbec nedala.
I když byl první porod s komplikacemi, hodnotím ho líp než císaře. I přes komplikace jsem si tehotenstvi prožila až do konce a “rozloučila” jsem se s bříškem prožitím porodu. A ta euforie, když byl malý venku a bolesti jak mávnutím kouzelného proutku pryč... krásný pocit. U císaře mi to pořád nějak nedochází... navíc mám strach, co bude s jízdou, jestli naplníme plány a bude ještě třetí prtě.
@sweet81 presne, ja si treba myslim, ze vaginalni porod muze mit tech komplikaci vice, ale o tom se nemluvi. Cisarsky rez, pokud ho nedela vylozene nejaky sarlatan a je vedeny v nemocnici, tak tam budou komplikace temer nulove. Osobne mam jen jednu kamaradku, ktere se hure hojila jizva, jinak vsechny si tim prosly bez komplikaci. Pozdejsi nastup laktace neni pravidlem, je to individualni. (Ne)Osidleni novorozence bakteriemi nepovazuji za komplikaci. Docela by me zajimala realna statistika komplikaci po cisarskem rezu. Jen jeste podotykam, ze nejsem zastance cisarskych rezu. Ale rozhodne bych v tom nevidela nejaky horor a predem komplikace, pokud ho musi nekdo podstoupit.
Tak má za sebou čerstvou zkušenost a pořád si to v hlavě porovnávám. Před dvěma lety porod indukovaný 11 dní po termínu. Malému se ven nechtělo, takže šel císařem. Byla jsem z toho špatná, ale po fyzické stránce jsem byla bez problému schopná se starat. Mlíko se spustilo 4. den a pak toho bylo jak pro dvojčata. Před 12ti dny vaginálně porod. Bolesti v normě, jako fakt jsem to čekala horší. Šití hodinu, ale díky epidurálu to bylo v pohodě. Trochu větší ztráta krve, takže se mi motala hlava a vstát a jít dalo zabrat. Mlíko jsem měla už od 7. měsíce, takže kojení šlo hned. Ale sezení je po tom šití lepší asi od desátého dne po porodu. Nejhorší je, že mám hnuté s kostrčí. Bolí to děsně a nemůžu ani s dětma na procházku. Hrát si se starším v sedě je taky nemožné. Normální porod byl skvělý zážitek, ale nemožnost se pořádně hýbat se dvěma dětma je peklo.

@kafr U nás to nefungovalo...Máma oba porody rychle a bezproblémové, já vyvolavany, 24hod, ukonceno zablokováním hlavičky, zvonem, lžíci, ozivovanim malickeho...Hrozný zážitek....Ale nechápu, že jsem se v té hrůze natrhla jen maličko, na dva stehy....Asi dobrá kůže...Každopádně po porodu jsem aktuálně 5 den a úplně fit. 🙂 Ani hned po to nebyla žádná hrůza....Cekala jsem tu poporodni dobu horsi...naopak porod lepší....