Vyvolat porod nebo počkat?

tinuska1616
27. srp 2021

Dobrý den,

Dnes jsem 40+0 a včera jsem byla na kontrole v porodnici. Paní doktorka mi řekla, že má mimčo kolem 3,7 kg a že by nebylo na škodu porod vyvolat, aby nebylo moc velké a vyhnout se tak těžkému porodu. Nejsem ani trochu otevřená a nic necítim, nemám poslíčky.

Samozřejmě jsem si googlila a vyhledávala informace a přijde mi, že to umělé vyvolání není úplně dobrý nápad a nese za sebou rizika. Na druhou stranu bych se ráda vyhla komplikacím, nástřihu a těžkému porodu. Je to moje první mimčo a nevím jak správně postupovat. Mám mu dát ještě týden a doufat, źe se rozrodim, nebo porod vyvolat? Díky moc za rady a zkušenosti.

katule1990
27. srp 2021

@tinuska1616 Nemám osobní zkušenost, ale obecně je určitě lepší nevyvolávat a počkat. Přenášení je až 42tt+, takže máš ještě čas. Budou tě častěji sledovat, ale vyvolání bych zatím odmítla, jsou s tím pak spojený mnohem častější komplikace a naopak bych řekla, že těžší porod bývá při vyvolávání.

jaja01k
27. srp 2021

@tinuska1616 3,7 kg mi nepřijde nijak moc. Já bych asi do vyvolání nešla, pokud k tomu není vážný důvod, což si myslím, že v tomhle případě není.

marketka_m
27. srp 2021

Pockat

mamikry
27. srp 2021

@tinuska1616 Mam za sebou vyvolany porod i prirozeny a teda dobrovolne bych, pokud to neni nezbytne, do vyvolani nesla. Jestli miminko hlidaji a vse je v poradku, pockala bych. Navic odhad je opravdu jen odhad, nakonec muze byt miminko i mensi.

sirinfirst
27. srp 2021

počkala bych, hlavně ty odhady jsou velmi nepřesné, mimčo může mít klidně o půl kila míň.. (nebo víc 😀)

liberol
27. srp 2021

@tinuska1616 počkala bych, u syna mi vyvolávali porod 40+3 kvůli odhadu váhy 4500g a nakonec měl 3850g a už by mě nikdo nikdy na vyvolání nedostal, ošklivé kontrakce hned od začátku po 3 minutách, žádné stupňování. Pokud je to pouze kvůli odhadů které jsou opravdu hodně nepřesné, počkala bych. Přeji hladký průběh porodu a zdravé miminko 🍀

emillyhk
27. srp 2021

@tinuska1616 Mě porod vyvolávali (z jiných důvodů) a i když zpětně lékaře chápu a znovu bych se nejspíš rozhodla stejně, tak to v sobě stále ještě nemám úplně zpracované, že ten porod proběhl dřív, než jsme na to já i syn byli připravení. Jinak odhad váhy byl 4 dny před porodem 3,5kg, den před 3,3kg a syn měl po porodu 3,1kg. Ten odhad je opravdu jen odhad 😉. A přestože syn nebyl nijak velký, potrhaná jsem byla hrozně. Známá rodila týden přede mnou dítě přes 4kg a úplně v klidu bez nějakých výrazných poranění (taky vyvolávaný porod).

vaculovav
27. srp 2021

Jsem 38+3, v úterý jsem byla poprvé na kontrole v porodnici a malá má odhad 3900g a ikdyž je velká tak vyvolání nechci. Ale já jsem k tomu po císaři..

mdch91
27. srp 2021

Jako vim, ze se mi to keca, syn mel jen neco pres tri kila, ale myslim, ze je to pekne blbej argument. Z myho okoli mela treba daleko tezsi porod kamaradka s ditetem 2,6 kg nez za se 4kilovym. Otevrit se musis uplne stejne s malym i velkym ditetem. A urcite to jde lip, kdyz to chce telo a je na to pripravene. ...jsem ale po prvnim porodu velmi negativne nastavena proti vsem zasahum, protoze si myslim, ze syn nedorotoval prave kvuli tomu, ze jsem se nechala vmanipulovat do predcasneho pichnuti vody a pak se rodil v rizikovy poloze zahlavim.

barulina
27. srp 2021

@tinuska1616 navíc ti vyvolání nemusí zabrat. Ja tak strávila dva dny v nemocnici, a prd. A hlavně váhový odhad je jen odhad. Den před narozením dcery. Mi tvrdili, že bude mít max 3200g, mela bez mala 4000g. U syna se taky sekli ale ne o tolik. Syn 4150g. Pokud nemáš komplikace vse je ok, vubec bych nesla. Me vyvolával, prenasela jsem

ee.liska
27. srp 2021

Mám za sebou obě varianty a určitě počkat 🙂

alilali
27. srp 2021

Počkat. Mimochodem, je to jen odhad, klidně může mít o 400g méně.

klokanka31
27. srp 2021

@tinuska1616 Určitě počkat. Zkus si porod popohnat sama 🙂

netopejr
27. srp 2021

Rozhodně pockat. Ja mam deti vic nez 4 kg a nikdo nikdy nechtěl vyvolavat ani po termínu kvuli velikosti. Nikdy ani slovo. Porodit se da beh poraneni i dite nad 5 kg i hodne nad 5 kg, ale důležité jsou prave ty faktory jako psych.pohoda, ČAS, žádné zásahy (rozhodně si nenech delat dirupci), POLOHA (ne na zadecu, pue tom se zkensi porodni kanal o 30 %). Lepsi v klece, sede, stoje, drepu, polosedu - ale takovej, ltwre si napolohujes sama (spis teda na zemi - zinenka, vaky, deky atp.), na boku.
O po TP jsem mela dalsi kontrolu po tydnu, nikdo me vůbec nicim nestrasil a krom vsech predpokladu nad 4 kg jsem mela nejake dalsi vevi, pro ktere by me jako rizikovou klidne mohli chtít vyhodnotit....
A prubeh porodu neni a priori lehci, tezsi, rychlejsi nebo pomalejší dle velikosti dítěte. I velke dite lze porodit prekotne a bez jakyhokoli poraneni - ale kdyz je telo pripraven a nikdo mu do toho nezasahuje.
Good luck a pevne nervy, je těžký si to ustat a byt v klidu. Naplanij si něco, co chceš jeste stihnout.....

dobevacka
27. srp 2021

Určitě bych počkala. Dcera měla váhový odhad 3800g, porod mi vyvolávali 41+5 a dcera měla přesně 3500g. Teď zpětně bych počkala,co nejdéle to jde...

mamio
27. srp 2021

@tinuska1616 ahoj já bych do vyvolavacky rozhodně šla...mám za sebou dvě...a druhá na moji vlastní žádost,ano bolí to jak krava,ale pro mě je priorita dítě,ne já...při prvním klukovi jsem byla deset dní po termínu, tlak mi lital nahoru a ani známka blížícího porodu...a to mě už měsíc před tím všichni vykládali ať počkám...malej měl 3750 já drobná, vyvolána preindukci, indukci a oxytocinem...druhej porod těhotenská cukrovka,týden před termín odhad váhy už 3900, moje gynekolozka trvala na tom ať se z tama ani nehnu a trvám na vyvolávacce.Tak ráno jsem se dovezla z kuframa a šla na vyvolavacku...malej byl za 8 hodin venku!A já si oddechla,měl 3860.Ja věřím doktorům (jen porodnikum,nebot porodnictví u nás ,je jedno z nejlepších ve světě) a když to doporuči , udělala bych to...taky může mít děcko o půl kila a to nechceš při porodu.Maji pravdu.

jiss
27. srp 2021

Minulý týden jsem zrovna mluvila s čerstvou matkou, co měla odhad 3,5 a ve finále dítě mělo 4,5 kg. Tím nechci strašit, jen říct, že ty jejich odhady jsou naprd, a počkala bych aspoň týden.

petralp
27. srp 2021

@tinuska1616 já mám za sebou vyvolávaný porod před měsícem, který skončil císařem.Přenášela jsem týden, žádné komlipkace jsem neměla za celou dobu těhotenství. Nebudu ti popisovat jaké to bylo. Byla jsem prvorodička takže jsem nevěděla do čeho jdu. Váhový odhad byl 3,8 kg a při narození měl syn 3,87kg. V době kdy porod probíhal jsem se tloukla do hlavy že jsem s tím souhlasila,ale nakonec jsem byla ráda že to tak dopadlo a nerodila ho přirozeně. Zotavení bylo velice rychlé a i docela brzo jsem se rozkojila. Dneska už jsem všechno špatné zapomněla 😊🙂

eithelwing
27. srp 2021

Pokud nemáš zdravotní komplikace, tak bych do toho nešla. Dceru jsem rodila 40+3. Syna 41+0. A to měl odhad na 3,7 a já tehu cukrovku. Žádné poslíčky, vždy až kontrakce.
Primář viděl u syna, že nález neni k porodu, tak zkontroloval průtoky a navrhl čekat. Že jinak by mě jen trápili.
Pokud nemáš komplikace, vyčkej. Za mě doporučuju vaginální naparku a dlouhé procházky.

whoknows
27. srp 2021

Zažila jsem dva vyvolávané a jeden přirozeně rozjetý porod. Do vyvolání bez vážné zdravotní indikace bych znovu nešla. Porod se pokaždé hrozně brzdil, kontrakce sice šílené a rychlé, ale nevedoucí k otevírání.

luhana
27. srp 2021

@tinuska1616
Ja jsem prenasela a nic nenasvedcovalo, ze by se porod chystal. Tak mi porod vyvolali ve 41+3 tt. Potrhana jsem byla hodne, i nastrih provedli, ale jinak mi to neprislo vubec nejak strasne. Za tri hodiny od prvni kontrakce byl syn na svete. Mel 3530 g. Odhad tri tydny pred potrodem byl 3,5 kg.

any2any
27. srp 2021

@tinuska1616 Vsechny nase 3 deti mely porodni vahu 3,7kg - 4kg a ani jeden porod nebyl tezky. Byly rychle, ja vzdy bez zraneni, bez nastrihu, uplne prirozene bez medikace. Takze se zkus nestresovat dopredu. 😊 Navic, jsou to jen odhady, u nas neodpovidaly, byly ±600g. 😉

rebe
27. srp 2021

Obecně bývá vyvolávaný porod těžší, bolestivější a rizikovější. Naopak porodit větší dítě přirozeně a bez komplikací je možné. To ani nemluvím o to, že odhady jsou ODHADY, plus minus 500-1000 gramů, takže klidně nakonec můžeš mít drobka. Na vyvolání bych šla při akutním ohrožení dítěte, ani za nic jen a pouze kvůli odhadu.

eviicka
27. srp 2021

Záleží na tobě, jak se cítíš, jak moc si stojíš za svým rozhodnutím proti názorům lékařů... nikdo dopředu neví, která varianta bude ta lepší (i když je jasné, která je přirozenější).
Já na další čekání "neměla koule" (po termínu, úzká pánev) a s vyvoláním souhlasila, oba porody byly v pohodě.

ee.liska
27. srp 2021

No já jsem teda na vyvolání šla. Ale 39 tt a prcek KP. Bylo to kvůli váze, aby se malý mohl narodit vaginálně. První porod vyvolaný, další dva ne a poslední vyvolávaný. Nedá se to srovnat, takže pokud tě nic netlačí, týden počkej 🙂 Přenášet už se nenechává, takže není kam spěchat

baraskaska
27. srp 2021

Pockala bych urcite. Jestli nemas ty sama uz nejake ty tehotenake komplikace jak byvaji pri konci tehotenstvi, neni ti spatne apodobne, neni duvod spechat. S jistotou muzu rict ze muj nevyvolavany porod 4315g slecny byl mnohem lepsi nez u 3760g slecny kterou vyvolavali. Ja vim ze vyvolavani neni vzdycky zlo ale uprimne v okoli mi nikdo nic hezkyho na vyvolavani nerika.

rencinka87
27. srp 2021

Nemela jsem zadny komplikace, citila jsem se dobre, rodila jsem prirozene 41+2, syn mel 3,84kg, bez nastrihu, absolutne bez problemu. Rodila jsem v klece na ctyrech, parada. Sili me, ale podle doktorky to byla praskla jizva z prvniho porodu (kdy jsem rodila taktez prirozene 41+2, ale polozili me ve finale na zada a nenechali me zmenit polohu, automaticky nastrih a syn mel 3,12kg).
Do vyvolavanyho porodu bych nesla, pokud nemas zadny komplikace, nemas tehotenskou cukrovku a podobne.

ellyem
29. srp 2021

Já měla vyvolávaný porod a porodila jsem za 2 hodiny. Bez nástřihu, vevnitř tři malé stehy, malý měl 3,5 kg. A vyvolali mi ho na vlastní žádost ve 41+1.tt 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru