Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@maggys nechci ti nějak křivdit a soudit tě podle sebe, ale já jsem žrala opravdu poslední týdny jako prase a i úbytek na váze byl tim pádem v pořádku. koukej, podle týhle tabulky, když jsem byla poprvé na OGTT, jsem měla mít nahoře ideálně 5,5kg, jenže já jsem měla nahoře v tu dobu 11kg. http://www.jaknamiminka.cz/pribirani-v-tehotens...
takže jestli ty jsi třeba jen trošku podobnej případ, tak se nemusíš vůbec bát, naopak buď ráda, že máme zakázaný prasárny, který maj na mimčo taky blbej vliv.
Prosim,je tu nektera na inzulinu a uz ma pred terminem?potrebovala bych se na neco zeptat...
@fatal_error Tak podle tabulky tak nejak v limitu, ale je fakt ze jsem sezrala co jsem videla no...hlavne ja strasne rada pecu, takze kolacky, muffiny atd...no idealni strava to nebyla :D Samozrejme je dobre ze veci typu hambac s colou mam fakt zakazany a pres to nejede vlak, jinak by mi chute nedaly..se znam. Dneska v 9 mam termin na diabetologii tak uvidime co mi na to rekne. Blby je ze vysoky hodnoty mam vzdycky rano nalacno, tak uvidime co s tim provedou...
@maggys a kolik presne mas rano? jestli treba 5,6, tak dostanes asi metformin 500mg, kdyz nezabere, tak 1000mg a kdyz ani to ne, tak inzulin na noc. podle me uplne zbytecne. ja poslednich asi 5 dnu porad presne 5,6 a to mi od pondelka zvysujou inzulin ze 4 jednotek na vcerejsich 9 jednotek a efekt zadnej. pritom cukrovkari (ti normalni, ne tehotnska cukrovka) si tukaj na celo, proc jsem inzulin vubec dostala, kdyz to je ve skutecnosti pekna hodnota.
@fatal_error Dneska treba 5.5 ☹(( Hranice je u nas 5.28 ☹(( Pocitam ze mi na to neco uz da no..jako pres den to muzu ovlivnit dietou ale v noci? ☹((
@maggys ja jsem si taky myslela, ze 5,6 je spatna hodnota... nez jsem se o tom bavila s lidma meho veku, kteri maj cukrovku 2. typu. 🙂 je to uplne normalni hodnota, resp. teprve dolni hranice prediabetu. u tehotensky cukrovky je hranice 5,1 plosne, ne? to uz je bohuzel totalni picovina. :( ale taky jsem ze zacatku byla vystrasena i z 5,2 napr. :D
@fatal_error U nas je 5.28 ta hranice (ziju v Rakousku). Vubec nechapu proc to tehotnym tak zprisnili ☹ A nejlepsi - jak se dela oGGT tak kdyz me tu s tim poslali na diabetologii tak rikala ze treti hodnota je vlastne u tehuli vubec nezajima, jen ty prvni dve...Nechapu pak smysl toho tretiho odberu ☹ Tak uvidime co mi tam dneska povi..po snidani (trocha bilyho jogurtu+trosicka domaci jahodovy marmelady) mam ted 6.78, hranice je 7.78
@maggys To zpřísnění hodnot vyšlo ze studie HAPO, na jejímž základě se změnily limity pro testování, které byly přijaté WHO. Navíc se plošně zavedlo i testování po hodině, protože se ukázalo, že je to důležitá hodnota pro diagnostiku gestačního diabetu. Není ale pravda, že by hodnota po dvou hodinách důležitá nebyla. Ale dřív se brala jenom ta a to se ukázalo jako nedostatečné.
@fatal_error
S normálním diabetem nelze těhotenská cukrovka srovnat, protože diabetici 2. typu, kterým je 50, nemají v břiše dítě, které by svou glykémií ovlivnili 🙂. Můžeš se podívat na článek, který mám na svém blogu - proč se měnily limity. Myslím, že to i z těch grafů hezky vidět.
@maggys Dostáváš se teď jinak do období, kdy produkce hormonů z placenty vrcholí. často na to reaguje právě lačná. Zkus si ještě trochu pohrát s druhou večeří. Z jedné zvýšené lačné se závěry nedělají 🙂 Je potřeba potvrdit, jestli to bylo nějaké ojedinělé zvýšení, nebo právě vliv hormonů - tam je pak vidět setrvalý vzestup.
Holky ja se vzteknu snad ☹ Tak jsem prisla od doktora. Pred deseti lety pri prvnim porodu mi nedelali kontrolni oGTT, ani nikdo nerekl ze bych se na to mela ptat. Ted dr zjistil ze to asi neni jen tehu cukrovka 😢😢😢😢 v utery mam dalsi kontrolu, dostanu na 98 procent inzulin, a po porodu uvidime jak dal ☹ Ale pry to nejsou bezny vysledky pri tehu cukrovce a podle priznaku co se vyptaval to vypada minimalne na prediabetes. Deset let jsem to mohla vedet, neco s tim delat, prizpusobit se...☹ ☹ ☹
@maggys To je fakt k vzteku - kdybys nebyla těhotná, tak to nikdo neřeší ☹ Ale z mé zkušenosti to spíš opravdu bude hrozící prediabetes, protože kdybys měla už rozvinutou cukrovku 2. typu, nebo těžší prediabetes, tak bys měla vysoké glykémie už od začátku těhotenství. Ono vlastně každé těhotné, která prodělá gestační diabetes, se doporučuje, aby režim zachovávala v maximální možné míře i dále, protože riziko vzniku diabetu 2. typu o je vyšší. Ale když si to dr hezky pohlídá, tak si naopak zdravým životním stylem můžeš cukrovku dostat tak daleko od těla, jak jsi ještě nikdy neměla 🙂
@maggys Prostuduj si ty stránky tehotenskacukrovka.cz - to je vlastně jediný dostupný ověřený zdroj informací, který se dá aplikovat i na prediabetes v těhotenství. Mrkni na ten jídelníček, co tam je. Ale je to prostě záležitost času a zkušenosti. Chtít po sobě všechno hned nejde. Takže pěkně postupně 🙂 A jestli ráda pečeš, tak to může být i motivace, jak hledat recepty, které budou vhodné pro diabetiky. Výborné tipy a recepty má ve svém albu Terka, tak můžeš kouknout, taky měla cukrovku v těhotenství, ale pojala to kreativně 🙂 https://www.modrykonik.cz/blog/terka_37/album/s...
@werumka já jsem ten článek četla, přišel mi o ničem, žádný konkrétní informace, jestli myslíš jen to stručný shrnutí studie HAPO. ale přečetla jsem poctivě tohle, abych pochopila, co to ta cukrovka vlastně je https://www.kosmas.cz/knihy/226488/moderni-diab... to někde dostal manžel, on teď dodělal ph.d. na 1.lf uk.
@fatal_error Ona cukrovka 2. typu je trochu jiná věc. Byť ma s tou tehotenskou ty projevy podobné 😉 pan doktor Kvapil se věnuje hlavně diabetikům 2. typu. Ale hák jsem psala, mně z IKEMu v těhotenství poslali na jinou diabetologii, kde léčí těhotné, protože je to opravdu neco jiného.
@werumka v tý knížce se věnujou všem cukrovkám, i těhotenský. ale jak se tady tak zdá, tak ty víš asi všechno nejlíp, viď. 🙂
ale za tip na to hapo dík, já na klinickejch studích dělám a u nás v nemocnici bylo jedno z center, tak si pro ni v ponděí dojdu do archivu a pročtu si průběžný zprávy + závěrečnou. i když samozřejmě by asi stačilo se zeptat tebe. :p
@fatal_error Nevim, v čem jsem Ti ublizila, nebo Te namichla 😉 nebylo to mým úmyslem - reagovala jsem pouze na to, ze jsi označila snížení limitů jako p...u a srovnávána to s limity u DM 2 😉 to je celé. Naopak, čím dyl mam cukrovku, tím míň mam pocit, že jí znám a vím o ní všechno. Ale to je asi tak u všech oborů. Ale asi už bych si měla dát od MK pauzu, protože vlastně z toho mam posledni dobou spis vředy, než dobrej pocit. Tak dík za upozornění 😀 hezkou neděli!
@werumka Nenech se otrávit!! Já jsem za Tvoje rady ráda 😉
Krasne rano preju 🙂 Tak vcera po kontrole jsem vyfasovala inzulin (Lily Basal 4 jednotky vecer) ☹ Rozhodujici byla jedna pitoma hodnota nalacno (v pondeli rano) ktera se mi zahadne od nedelniho vecerniho mereni nehnula ani o fn - 5.61. Tak uz mam za sebou prvni pichnuti. Ja to tedy nezvladam, musel to obstarat muj drahy, ja mam v sobe fakt silenej blok si sama vrazit jehlu do nohy :D Hodinu jsem se premlouvala, abych pak zjistila ze to fakt neboli - aspon neco. Ale - rikala jsem si ze super ze konecne uvidim nejake pekne hodnoty rano nalacno a co bylo dneska? 5.28 coz je hranice. Tak snad se to behem tech tri dnu srovna, a bude to nizsi, jak mi slibovali. Jinak mam zvednout na 5 jednotek. Zitra jdu na gyndu tak jeste uvidim co mi tam povi on. No a na diabetologii musim kazdy tyden ted. Ach jo ☹ Tak doufam ze se mate lip 🙂
maggys: to je nemilé, úplně s tebou cítím. Já teď měrila tři dny před a po každém jídle, a úplně mě štvalo blbé píchání do prstu, takže taky vím, že bych jehlu s inzulínem nesla hrozně...tak držím palce, ať se z toho brzy stane rutina, na kterou si zvykneš
Já mám nejhorší rána po snídani, tam mi to dělá největší asi problém, byla jsem zvyklá na pečivo a teď jsem ho trochu zredukovala a i tak např. dnes mi to vyskočilo, takže prej mám snídani rozdělit na dvě. Já si připadám jako otrok jídla...furt na to myslím, uvažuji, kolik si toho dát, kdy si dát svačinu, pak se neskutečně těším na tu svačinu a další jídlo, protože mám pocit, že mám furt žravou, a holt nemůžu...a to nemluvím o tom, jak bych si dala oplatek :D
Holky co snídáte?? Nějaké tipy??

@fatal_error Diky 🙂 Tak hubena jsem nebyla nikdy, spis o te nadvaze by se dalo mluvit 🙂 Spis se bojim jestli ma mimi vsechny ziviny co potrebuje kdyz mi to takhle osekali ☹ No snad je to ok...ale trpim jak Job teda...