Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@marimal já papriku vůbec nemůžu mám po ní hodnoty cukru hodně nahoře. A konkretně mandarinku mám uplně zakázanou jako hrušku . Z ovoce povolené jablko, pomeranč-kousek, kiwi
pomazánkové máslo taky nic moc :-/ lepší je lučina.
Ono musíš vyzkoušet co tvému tělu sedí a co ne. Já baštila zeleninové saláty a divila jsem se proč po něm mám takové cukry až mi kamoš řekl, at vysadím papriku. A šup hodnoty super
@marimal on ti každý doktor taky řekne trochu něco jiného. Ale obecně u těhotenské cukrovky platí tato pravidla:
Pro všechna jídla platí tyto obecné zásady z webu tehotenskacukrovka
- nesladit (cukrem, medem nebo jinými sladidly) a výrazně omezit vše, co obsahuje jednoduché cukry (výjimkou je ovoce v rozumném množství)
- omezit konzumaci výrobků z bílé mouky a bílé rýže, snažit se je nahradit celozrnnými (takže omezit bílé pečivo, chleba a tmavé, tedy barvené, pečivo)
- zelenina (ne paprika a mrkev) ke každému jídlu, může částečně nebo i zcela nahradit tradiční přílohu
- žádné dia výrobky (umělá sladidla v těhotenství nejsou vhodná)
- vynechat uzeniny (kromě kvalitní šunky od kosti)
- nedojídat se mezi jídly = dodržovat 2h rozestup (pro "zahnání chutí" je možné zakousnout něco, co neobsahuje sacharidy: nesladkou zeleninu, plátek šunky od kosti, kousek sýru atd., nevhodné by naopak bylo ovoce nebo ořechy pro vyšší obsah cukrů)
- výslednou glykémii spolehlivě pokazí různá přislazená dochucovadla typu kečup, sladké dresinky či omáčky, stejně jako pivo (má vysoký glykemický index)
- jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, nejezte polotovary, průmyslově vyrobené hotové výrobky s řadou pochybných ingrediencí a fast food
- používejte kvalitní přirozené tuky (máslo, za studena lisované oleje), vyhněte se průmyslově upraveným tukům (margariny, rafinované oleje, ztužené a částečně ztužené tuky)
k tomu ze své zkušenosti přidávám ještě:
- k snídani ne mléčné výrobky a pokud máslo, tak máslo, ne pomazánkové máslo (většinou je ve složení pomazánkových másel uveden modifikovaný kukuřičný nebo bramborový škrob a co je škrob? sacharid, tedy cukr)
- pokud ovoce ke svačině, tak polovinu množství a druhou půlku nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou + posypat třeba obyč kakaem holandského typu (je to jen kakao, bez cukru), nebo skořicí
- k obědu plátek masa + čerstvou nebo dušenou zeleninu (minimální množství papriky nebo mrkve), nejlepší je zelená zelenina - ledový salát (dresing citron, olej, sul, pepř), dušené zelené fazolky, brokolice, kapusta,....
- pokud těstoviny, tak s omáčkou bez jíšky (v jíšce je mouka=cukr, tedy se smetanovou omáčkou opatrně, lepší je rajčatová (bez přidání cukru) a přidat větší množství sýra
- pokud už nemůžete vydržet a chcete něco přisladit (čaj, některá jídla), tak třeba v dm prodávají čekankový sirup https://www.vyziva-pro-fitness.cz/zbozi/8928/zd...
který je dle popisu vhodný, není to umělé sladilo a mám opravdu vyzkoušeno, že hodnoty nezvyšuje
@bbn díky moc za tipy.
Jinak máte někdo zkušenost s tím, že pomůže se po jídle jít projít? A také, co se třeba dá koupit běžně v obchodě (nebo pekárně, případně drogerce), když je člověk ve městě a potřebuje se najíst?
Omlouvám se, že to tady tak zahlcuju, ale jsem ještě z toho prostě taková zmatená a možná naštvaná a musím to prostě nějak teprv vstřebat...
@marimal samozřejmě, jakákoliv aktivita po jídle pomůže. Jen já tedy hned po jídle nikam jít nemůžu, to by mi zase bylo blbě, ale těch 20 min po jídle se jít projít je úplně ideální. A pít, vodu nebo neslazený čaj, ideálně tak 2 sklenice.
V pekárně moc nevím, to je samé pečivo, takže hodně cukru (sacharidů).
Ale já třeba úplně běžně kupuju v obchodě ochucené jogurty, jen si hlídám množství sacharidů celkem - např. opočenský jogurt ve skle 150g má 16g sacharidů na 100g, takže na celých 150g je to 24g sacharidů - na svačinu by ses měla vejít do 30/40g sacharidů na jídlo, takže tady se v pohodě vlezeš a třeba mně ten jogurt na sváču stačí, když dodržuju 2h rozestupy.
To samé řecký jogurt od milka čokoládový 140g má 13,3g sacharidů na 100g.
V lidlu tvarohový dezert sweetello 150g má 16,3g sacharidů na 100g.
Jinak mrkni na proteinové tyčinky (dm, tesco) taky se dají najít do 30g sacharidů na tyčinku a docela zasytí, nakoupíš do zásoby a strčíš do kabelky.
Ahoj holky, malý dotaz. Cukrovku mám diag. od 27.týdne, nejdříve kompenzována dietou, díky lačné nakonec píchám i inzulin. Mám Levemir a píchám 1x večer. Jsem trošičku nesvá z toho, že hezké hodnoty mám třeba jen 3 dny a pak se to zase začne kazit. Začínala jsem na 4j a teď už píchám 10j, s tím, že lačná zase leze nahoru. Může to být tím, že jsem teď 33 týden a graduje to? S diabetoložkou jsme domluveni na tom, že si přidávám sama, vždy dva/tři dny zkouším a pokud lačná lítá, přidám jednotku. Teď to pomalu vypadá, že budu píchat 11j, těch 10j jsem brala tak nějak hranici, že se to povede ukočírovat. Pocitově mě přijde píchat víc špatně, nevím 😀. V poradně mě říkala, že ať spíš počítám, že se to bude ještě zhoršovat ale tak nějak jsem myslela, že s tím inzulinem budu mít hodnoty lepší alespoň o něco déle 🙂.
@ellie9 mne dr říkal, ze to stoupá nejvíc do toho 36tt, pak už to tak prudké není. Říkal, ze má i pacientky těhotné, co si pichaji noční nad 20j, takže 10 nebo 11j není asi nic hrozného. Podle mého dr je inzulin látka tělu vlastní a k dítěti přes placentu se prý nedostane, protože je to moc velká molekula. Hlavní je, ze se k dítěti nedostane ten přebytečný cukr v tvé krvi.
@bbn já právě četla, že to pak nějaké týdny roste kvůli pokročilosti v těhotenství, tak jsem to přičítala tomu 🙂. Díky za uklidnění, ono nás teď při sepsání porodopisu poslali někam v porodnici, kde jsem měla rodit a tvářili se, že těch 10 je už fakt dost, tak jsem se zase pěkně vystresovala 🙂.
@ellie9 no nad 10j už jsi v rizikové skupině. Já se toho taky docela bojím, mám vybranou menší porodnici a už mi můj dr říkal, ze neví, jestli tam budu moci rodit, ze mne spis odešlou do Prahy k Apolinari nebo do Motola. Jsem v 22tt a večer picham 6j a je mi jasné, ze to ještě poleze nahoru. Co jsem tak zjistila, tak nad 10j je to rizikové proto, protože ti při porodu hrozí hypoglykemie a upadnuti do bezvědomí, mimcu taky hypoglykemie. Takže asi je lepší být ve větší porodnici, kde už ví, jak s takovými pacientkami pracovat a kde mají dětskou jipku.
@bbn aha, tak vidíš, to jsem ani nevěděla. Já měla rodit právě v Jablonci, můj gynekolog tam je doktorem tak mě tam vesele cpal, jak nebude problém. Objednali jsme termín na porodopis a při sepisování nám řekla sestřička, že u nich pouze s dietou. Boleslav to samé, takže budeme rodit v Liberci. Rozhodně s ohledem na mimčo to bude lepší být někde, kde je veškeré vybavení 🙂.
@ellie9
@bbn ahoj holky, já jsem se dostala na 8 jednotek lantusu a jsem ve 39 tydnu. Tento týden jsem i měla nižší hodnoty ráno a vypadlo to, že budu muset jednotku ubrat. Takže to skutečně přestalo stoupat na konci 38 týdne. Budu rodit na Mělníku, bohužel císařem kvůli poloze miminka, ale neměli problém ani s přirozeným porodem pokud by bylo mimco ok. Opravdu záleží na přístupu porodnice a zda mají JIP. Oni si vše pohlidaji. Hodně štěstí
@fandysek_1 ty jo, ty budeš rodit na Mělníku i s inzulinem? To by mi dost pomohlo, kdybych nemohla rodit v Neratovicích. Mám strach, ze mě poženou k Apolinari, do Motola nebo na Bulovku. Mas to na Mělníku nějak schválené? Oni s tím v porodnici nemají problém? Diky
@bbn už to mám domluvené a vše ok. Do Motola jsem chodila na diabetologii. Neratovice nemají dětskou JIP a tak jsem to zavrhla hned, ale byla to má první volba.
@fandysek_1 díky. A muzu se zeptat, s kým jsi to řešila? Přímo s primářem nebo s někým jiným? Já rodila už v Neratovicích i na Mělníku a jestli teď nepůjdou zase Neratovice, rada bych aspoň Melnik, mám to do nemocnice 10 min.
@bbn napsala jsem email na registraci kolem 28 týdne a sestra mi hned napsala, že by to neměl být problém a zaregistrovali mě. Pak klasické kolečko registrace kolem 36 tydne utz, vyšetření a nikdo neměl problém. Jinak v Motole tě taky vezmou pokud by tě nevzali na Mělníku.
@fandysek_1 super, díky moc
Ahoj, začíním pomalu přemýšlet o Vánocích a cukroví. Máte nějaké tipy, co udělat pro sebe ke kávě, až všichni na rodinných návštěvách budou mlsat cukroví? A budete cukroví doma péct? Mám teda už zásobu hodněprocentní čokolády, která mi cukr nezvedá, ale ráda bych zkusila něco "svátečního" 🙂
Ahoj, nemáte prosím někdo, nebo nevíte, kde stáhnout tu tabulku (ve Wordu nebo PDF) , kam si zaznamenáváme naměřené hodnoty? Doktorka mi jí omylem nevrátila při kontrole.
Holky planuji vam nekomu vyvolani porodu kvuli cukrovce dobre kompenzovane dietou?Ja se zitra dozvim podrobnosti,ale asi me to ceka ve 40.tydnu.
@marimal ahoj, stahni si BLOK nahradni listy odtud http://www.inzulinek.cz/clanky/deniky-pro-diabe...
A vytiskni 🙂

@marimal jo a vážila si porci?