icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

linee
24. bře 2018

@luc14 jak pise kopretina,doporucuje,aby telo dlouho nejhladovelo a nevytvarelo inzulin.Ale nekomu nesedi.

linee
24. bře 2018

@luc14 jinak ranni u gdm jsou hodnoty v poradku do 5,1 a v pripade,ze jsou hodnoty vyssi a i pres dietu se nedari dostat cukr na tuto hranici,tak se to urcite resi;)

linee
24. bře 2018

@onika27 po jidle je ok,mozna i nizsi.Meris rano hned po probuzeni nebo kdyz se vzbudis,tak po jake dobe? Jak to mas s 1. a 2.veceri?Jis?Co s v kolik?Kolik g sacharidu mas na den?Hod sem kdyztak treba priklad toho,co snis pres den.
Treba pomaha zkusit vynechat 2.veceri,co to udela (a posunout 1.veceri na pozdeji) a vecer spise bilkoviny a zeleninu,sacharidu uz mene.
Udelej treba v jidelnicku nejakou zmenu (ale pouze jednu) a pockej tak 3 dny,co to s rannim cukrem udela.

linee
24. bře 2018

@linee ted je ta hodnota prave 5,1 a vse nad tuto.hodnotu u ranni glykemie zasilaji hned do dia poradny.

luc14
25. bře 2018

@linee Já bych to tak nehrotila. Dneska se to příliš řeší a hodnoty se dost snížili. Diebetologové potřebují pacienty.

onika27
25. bře 2018

@linee Dìky za odpověď...No poslední večeře mám tak v 21.00-21.30 a většinou to je kousek chleba z Rámou,pečivo(máslo prej mám vynechat) Mléčné výrobky a ovoce na druhou večeře a první snídaně nesmím.Majì špatný vlìv na glykémie.Měřim po 10min jak probudím se +-. Druhou večeře mám tak 18.00-19.00.A je to brambor a kus masa nebo ryby..+ salát,nebo těstoviny,ryže,noky+omáčka,ale už menší porce samozřejmě , No prostě co vařím na oběd tak už si dám k večeři ale menší porce. Mléčné výrobky, ovoce, dávám se ke svačinam..Musím doporučeně do 225 g sacharidů na den...co snažím se vypočítat a vážit... Druhou večeře zkusila jsem vynechat a moc asi ne pomohlo.Nevim.Prej noční hladovění taky není dobrý na glykémie..

linee
25. bře 2018

@luc14 nesouhlasim. Ano, hodnoty se snizili, ale cukrovku bych v tehu nedpocenovala, stejne jako vyssi tlak. Ano, nemusi se nic stat, ale podtrhla bych slovo riziko, ktere tam porad je.

linee
25. bře 2018

@onika27 jj, je to tak, ze ovoce navecer a mlecne vyrobky poranu zvysuji cukr. Zkus vymenit chleba za 1 knackebrot a misto ramy (ktera podle mne neobsahuje vubec nic) si dat paloucka, zerve nebo lucinu nebo kousek sunky a nebo platek tvrdeho syra. A nejakou zelenou zeleninu (cili ne rajcata a zelenina, ktera ma vyssi cukr).
Pokud vis, ze druha vecere ti dela dobre, tak ji v jidelnicku nech, ale opravdu obmen. Chleba (zavisi jaky) muze mit vice sacharidu, a to ti nedela dobre a ta rama, jak jsem psala nema temer nic, takze se sice vecer najis, ale telu nedavas na noc nic podstatneho ke zpracovani.
Zkus obmenit a sledovat se dalsi 2-3 dny, co to s cukrem udela (kazda zmena se promitne tak do 2-3 dnu).

eloise02
25. bře 2018

@linee Já naopak souhlasím. Je přece nesmysl, že každou druhou těhotnou s hodnotou nad 5,1 posílají do dia poradny, když hodnoty cukru u zdravého člověka jsou viz google -
"Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3-6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9-5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2-6,4 mmol/l v krevní plazmě.
Glykemie – Wikipedie
https://cs.wikipedia.org/wiki/Glykemie"

Může mi tedy někdo vysvětlit, co je na hodnotě přes 5 špatně? Já jsem diabetik 2. typu a tohle jančení okolo diabetické cukrovky, při které jsou zcela normální hodnoty, prostě nepochopím!

werumka
25. bře 2018

@eloise02 Standardne se v těhotenství glykémie snižují. Obzvlášť lačná. Takže když je mimo těhotenství glykémie 5,4, tak v těhotenství může klesnout klidně na 4,5. Tyhle glykémie vzešly ze studie, která zkoumala vliv na miminko, nikoli na těhotnou samotnou. Pro Tebe samotnou je glykémie 5,5 v pořádku. Ale vzhledem k dítěti je opakovaná lacna glykémie nad 5,1 v době testování, spojena s vyšším rizikem komplikací, jako je poporodní hypoglykemie, rychlejsi růst hmotnosti. Musíš to brát z pozice dítěte, ne Tebe 🙂

linee
25. bře 2018

@eloise02 je to tak, jak pise @werumka. Obdobne je to napr. s krevnim tlakem - napr. tlak 130/80 se obvykle u bezneho cloveka neresi, nekteri doktori jej ale u tehotnych resit zacinaji, protoze i krevni tlak se u tehotnych kvuli vetsimu obehu krve snizuje, takze pokud zustava glykemie nalacno "stejne" vysoka jako u zdraveho cloveka, muze (ale nemusi) vzniknout urcite riziko, proto je lepsi tehotnou hlidat odbornikem.
Navic, to snizeni hodnot vzniklo na zaklade mezinarodni studie, urcite si nekdo nesednul a nelosoval hodnoty z osudi🙂

onika27
25. bře 2018

@linee Děkuji za radu. Zkusím to..

eloise02
25. bře 2018

@linee
@werumka
Díky za vysvětlení.

z_kopretinka
25. bře 2018

@eloise02 ja jsem ukazka toho jak se to muze horsit. Test 5,19 znovu lacna na dia 5,1 a pocit jak me prudi atd. Ale nakonec to slo i s dietou nahoru a pak prasky, pak inzulin. Pichala jsem 22 jednotek na noc. Po jidlech ok. Lacna na houby, a ani do porodu se to neupravilo s inzulinem. Malej je ok. Ale kdo vi co by bylo, kdybych se na to vykaslala.

linee
25. bře 2018

@z_kopretinka pichas inzulin i po porodu?Ja byla nalacno na 5,15 a ted mam inzulin na 28j:(

skripmart
25. bře 2018

Já obdobně ... taky jsem si rikala ze mě prudí ...jen lacny rozhozeny ..po jídlech ok .... jsem 21tt a už jsem na 13j inzulinu na noc a s lacnou to ještě ani nehnulo ...stále zvyšuji

z_kopretinka
25. bře 2018

@linee uz nic. Rekli ze ani prasky ani inzulin a drzet dietu sestinedeli a pak po pul roce ogtt

mamina1995
26. bře 2018

Ahoj 🙋🏼‍♀️ muzu se pridat? Jsem po 3. tehotna a vzdy se cukrovka dostavila uz v 7 tt mam nalacno 13

linee
26. bře 2018

@mamina1995 tak drzim palce.Takze uz vis,co te ceka:( jak to probihalo u prvnich dvou?Jak si to zvladala?A co prcci po narozeni?

mamina1995
26. bře 2018

@linee Jsem uz zvykla. 😉 Pokazde jsem dostala denni a nocni inzulin. Denni jsem pichala 3 krat denne 10 j a vecer 6 jednou, oba porody vyvolane jeden 38+0 druhy 42+0, hned po narozeni meli oba prcci hypoglikemii takze se oba hned ze strikacky najedli jinak ok doted, ted mam ale nejak vysokou hodnotu takze nevim co me zitra ceka na dia. 🤷🏼‍♀️

linee
26. bře 2018

@mamina1995 moc moc drzim palce.Rika se,ze s kazdym tehu je cukrovka horsi.

mamina1995
26. bře 2018

@linee Dekuju 😉 no holt je mi souzena kamoska inzulinova 😂

linee
26. bře 2018

@mamina1995 prijemne to neni,ale pokud to jde vyresit,tak porad dobry😉

daisymaminka
26. bře 2018

Ahoj holky, taky se řadím mezi ty s těhu cukrovkou (s upraveným jídelníčkem, bez inzulínu).
Potřebovala bych poradit s vařením. Týká se to omáček, které jsem doteď vynechávala, ale chuť by byla. Např. jak zahustit rajskou, koprovku, guláš, nebo jakoukoliv šťávu, když nemohu moukou/jíškou? Nebo mohu, ale jen opatrně? Jak to děláte vy?

werumka
26. bře 2018

@mamina1995 Ahoj! Můžu se zeptat, jak pak byl vždycky vývoj po porodu? Že to tím těhotenstvím tak vyletělo, tak to pak zase normálně spadlo a na kontrole bylo ok? Je to hustý, jak ty hormony dokážou to tělo rozjet 🙂

werumka
26. bře 2018

@daisymaminka Můžeš zahustit, ale musíš si to započítat do sacharidů - takže pak toho jídla budeš moct sníst míň. Pokud Ti to tak nevadí, tak to určitě vyzkoušej a uvidíš, co udělá glykémie za hodinu. Směle do toho 🙂 Na zahuštění je kromě mouky dobrá nastrouhaná brambora. Taky svou práci odvede smetana nebo máslo. Oboje tu omáčku zjemní a zahustí pak už často jiné zahušťování potřeba není 🙂

belleelle
26. bře 2018

@daisymaminka zahustit se da zeleninou. Koprova omacka napriklad z cukety, recepty najdes urcite na netu.
Strasne zalezi, jak si to pocitas. Samozrejme, ze muzes. Maso se nepocita, muzes se dojist zeleninou.
Klidne i sladkym, pokud budes mit namahu (cviceni, prochazka)...

belleelle
26. bře 2018

@werumka smetana se taky pocita 🙂

werumka
26. bře 2018

@belleelle Však ano 🙂 jen má míň sacharidů a díky tukům se nedostanou do krve tak rychle. Smetana je při gdm super 🙂

onika27
26. bře 2018

@luc14 Děkuji za radu 🙂 teď momentálně experimentují , uvidím..

Strana