icon

Je jméno Dorota vnímáno jako hanlivé?

25. kvě 2022

Ahoj, s manželem bychom chtěli pojmenovat dceru jménem - Dorota, ev. Dorotea. Máme typicky české příjmení. Až při googlení jsem narazila na diskuze, týkající se tohoto jména. Asociace na postavy z pohádek chápu, nevadí nám. Každá pohádka má své postavy, avšak docela mě trápí, že údajně v určitých oblastech republiky je jméno bráno za hanlivé, jako nadávka... Jak to prosím vnímáte vy? PS: v našem kraji jsem se s tímto nesetkala. U nás je to spíše - Jaryn, Anča, Kača, Mařka apod. Děkuji

Strana
z3
allinka_k
27. kvě 2022

@miia90 já bych řekla, že dneska se dávají tak různorodá jména, že dětem nepřijde divné vůbec nic 🙂 možná, že některé budou mít hloupější rodiče, ale obecně je snad nalepkovani podle jmen doufám už minulost.

dolly82
27. kvě 2022

Mě se jméno Dorota líbí, měla jsem ho i ve výběru pro holčičku, tedy chtěla jsem Dorothy, ale doma mi to vymlouvali 🤷‍♀️🙂

luciklim
27. kvě 2022

Me osobne se Dorota nelibi, pusobi na me proste tvrde a az hanlive..co dat Dora? Beztak byste treba rikali: Doro, Dori..

geonisa
27. kvě 2022

Jestli se ti líbí tak proč ne 🙂 . Ostatním to muže být jedno 🙂 …. Je to krásné jméno . Nad takovou Esmeraldou to se pozastavím i já , podle mě to není jméno do našeho kraje . Ale Dorinka a Dorotka je podle mě moc krásné jméno .

msgracia
27. kvě 2022

@lufulie má tři holky, Dorotku, Apcu a tu třetí si nepamatuji

lentilkah
27. kvě 2022

@miia90 Taky si dovolim nesouhlasit. Syn ma zrzave vlasy a uz v porodnici jsem slysela hlasky jako: a co vam na to rekla rodina? Nebo pri prochazce nekdo nakouknul do kocaru a uz to jelo: jezisi on je zrzavy....treba mu to vypada....tak hlavne ze je zdravy...a podobna moudra.
Naopak zadne dite se doted nepozastavilo nad tim, jake ma vlasy.

miia90
27. kvě 2022

@lentilkah nikdy jsem neslyšela dospělého hulákat na někoho Lenka, plenka, podprsenka, Markéta parketa apod.

lentilkah
27. kvě 2022

@miia90 Tak jasne, ale zrovna tohle podle me ublizi mnohem mene, nez to co jsem davala za priklad 🤷

marimanta
27. kvě 2022

@lentilkah myšlenkové pochody lidí jsou zvláštní. My máme postiženou dceru a nejlepší hláška byla „hlavně, že to na ní není vidět!“ 🤦🏻‍♀️

lentilkah
27. kvě 2022

@marimanta 🤦🏼‍♀️ Pritel ma postizeneho brachu a co vim od tchyne, tak nejvic mu bylo ublizeno prave od dospelych a dokonce bohuzel i lekaru.

gracinka7
27. kvě 2022

@miia90 ne? Asi nejsi Lenka viď? 😁

pavicka
28. kvě 2022

@gracinka7 ja jo a slysela jsem to milionkrat, ha ha ha 🙃

gracinka7
28. kvě 2022

@pavicka já právě taky. A k tomu čupr příjmení 🤦

sebestka
28. kvě 2022

@luciklim Kamaradka má 13 letou Dorotku a Doro ji teda fakt nikdo neříká

pavicka
28. kvě 2022

@gracinka7 stejne jako ja 😆😆😆

luciklim
28. kvě 2022

@sebestka fakt? 🙂. No vidis, me by to hned napadlo, jako takova zkracenina..😀

antoinet
28. kvě 2022

@sebestka hele a jak se ta skoro slečna představuje? Dorota? Protože nebude pro všechny pořád Dorotka. Na představování dospělé ženy mi to Dora přijde hezčí, elegantnější.

sebestka
28. kvě 2022

@antoinet Dorota nebo Dorka.

2hanah
28. kvě 2022

Jenom ne Dorotea🤦🏼‍♀️dnešní rodiče už neví, co by samou rozežraností vymysleli a chudáci děti. Jedni známí teď dcerku pojmenovali Medea, jasně, můžu být předpotopní, ale jsem si jistá, že spoustě příčetných lidí, přijde tato sprzněná varianta dost ujetá.

kafr
28. kvě 2022

@antoinet ono si to pak sedne v dospělosti samo. Já třeba nemám ráda jméno Anežka. Působí zdrobněle pořád.
Já jsem Kateřina, někdo mě tak i oslovuje a líbí se mi to, na minulé škole mi říkali Káťo, teď jsem u prťátek a jsem Kačka. Já se představuji jako Katka, ale moc lidí mi tak neříká. Jediná varianta, která se mi až tak nelíbí je Káča, ale záleží, jak se vyslovuje.
Takže za mě Dorota: Dorotka, Dorinka, Doruška, Dorča, Doris, Dorka, Dora ....

lufulie
28. kvě 2022

@antoinet moje holka bude mít 14, představuje se tak,jak se přece jmenuje... jinak se jí líbí Dory.....nemám ráda koncovku -ča, takže každého jména, které se takhle dá zprznit, je mi líto. A že se dá z Dorotky udělat Dorča, to je fakt paskvil, toto fakt ne...

antoinet
28. kvě 2022

@kafr
@lufulie jako abychom si dobře rozuměly, mně se to jméno líbí, moc. A znám Dorotku i Dorku, moc jim ta jména sluší, jen bych s ohledem na budoucí dceru zvažovala, v čem se bude cítit lépe jako velká. Třeba Aničky se od 15 výše musí představovat jako Anna, i když třeba touží po jiném oslovování. Naopak taková Eliška je vlastně zdrobnělá pořád.
Nevím, jestli jsem to dobře vysvětlila, ale představovat se jako Dora je podle mě příjemnější než jako Dorota. Ale asi je to o zvyku.
Já jsem z tohoto důvodu nedala jméno Antonie, i když je úžasné a dcera je Markéta.

sebestka
28. kvě 2022

@2hanah No vidíš, a mně se zase šíleně nelíbí Francek, Josef, Jaromír, Eduard, Marie atd.

gruyerre
28. kvě 2022

@2hanah proč se tak čertíš, není to žádná zprzněná (nebo jak ty píšeš sprzněná) varianta. Je to prostě varianta bližší originálu.

allinka_k
28. kvě 2022

@pavicka hele, přišel někdo, kdo zná naší Dorku 🙂 ahoj 🙂

pavicka
28. kvě 2022

@allinka_k joo 😂 verila bys, ze jsem si zrovna dnes odpo na vas vzpomnela 😍

lenka3p
28. kvě 2022

@pavicka
@gracinka7 Ja jsem (asi jasne) taky Lenka a asi jsem mela stesti, ale nepamatuju si, ze by mi tak nekdo rikal. Anebo mam hodne kratkou pamet 🤣

2hanah
29. kvě 2022

@sebestka no v pořádku, to mně taky ne👍

2hanah
29. kvě 2022

@gruyerre ano, za chybu se omlouvám. Zkuste toto vysvětlit dítěti ve školce nebo na základce, původ toho jména, bude mu to šumák, protože třeba bude za exota, ano, samozřejmě tady vůbec nejde o mně, ale Dorotea bych se fakt jmenovat nechtěla, Dorky znám dvě a obě svoje jméno nesnáší, já mám třeba málo používané jméno, ale typické, a i tak vím, jaké to je žít se jménem na posměch a se jménem, které celý život nemáte rád, tak možná proto se tak čertím - osobní zaujatost.

elfodrain
22. únor 2025

Nic proti, ale samo to, že má v Čechách hanlivý přídech, není samo sebou. Znáte třeba pohádku S čerty nejsou žerty? A, kromě toho, podle autorky knihy Jméno je váš osud od Camily Karolinss značí česká verze ´´panovačná´´. Bohužel musím toto potvrdit, moje matka se tak jmenuje a opravdu, všichni jsme podle ní museli skákat, jak se jí zlíbilo, v opačném případě byl čert na střeše. No dnes už si její manipulátorství líbit nenechám... Pokud ale jde o výběr jména pro (vaši) ratolest: Kdybych já měla v zásobě jiné jméno, rozhodla bych se pro jiné. Ale jistě né každý se jménem s přídechem negace daného jména takový nutně musí být, že 😉

Strana
z3