Tipy na neobvyklá jména pro vaše miminko?
Zdravím🙂 Čekáme miminko,'pohlaví nevíme a byla bych ráda za tipy na ne úplně tradiční jména. Nevadí, pokud jsou aktuálně na vzestupu, jen bychom chtěli něco méně tuctového než např. Lucie, David atd. Diskuze tu již jedna je, ale stará a od té doby se jistě objevila další hezká jména🙂
Mě se na kluka líbí Mikuláš nebo Marián, a holčičí Týna, Zora nebo Žofie. A doma máme Vendelína a Evelínu, ty jsou taky netradičně tradiční.
@caffelatte1 já znám dva Jonáše hned v okolí, půl rok a rok a půl. 🙂
Každopádně je to jedno, hlavně, aby se jméno líbilo rodičům. Je fuk, jestli jich je 10 na hřišti nebo 1 v republice. 🙂
@elfka21 vím, o kom je řeč. :D
Holčičí se mi líbily Berenika, Evelína, Adina, Marlena a Luisa. Neprošlo to u manžela, máme Lindu. 😁
Líbí se mi netradiční jména, i např. Meda, Matea.
Klučičích obecně méně. Dobře vyberte. 😉
@uzivatelkapetra Karla se mi děsně líbí, ale ne už oslovení Kája. Nelíbí se mi obecně zdrobněliny.
Mně se taky tedy nelíbí taková ta top 10 jména, kdy všude pak je x dětí stejného jména. Odradilo mě moje vlastní jméno - Lenka, všude nás bylo několik. Dnes je to už exotika. 😅
Ještě se mi líbí Erika, Erin a René - holčičí
Nina, Zoja, Zora, Zita, Zina, Birgit.
@lennus máme kluka Karla 🙂
A častěji Karlík nebo Karlíček.
Já mám třeba pocit, že se úplně vytratilo dívčí jméno Marcela. (Takže teď dejme tomu vybočovat bude, její boom byl v sedmdesátkách a ještě v osmdesátkách se držela.)
@uzivatelkapetra Aha, já myslela Karlu jako holku. Ty staré klučičí se mi úplně nelíbí.
V dnešní době s "za nás" tuctovými jmény budeš originální 😀 Zejména u holčiček se to proměnilo dost, Jany, Zuzany, Petry a Makéty se už nedávají, u kluků se Honzové, Tomášové, Martinové, Davidové dávají docela dost pořád. Nedávala bych Elišku, Emu, Sáru, Sofii, Matěje/Matyáše, Jakuba, to jsou nejčastěji dávaná jména v poslední době. Nevíme přjmení takže těžko radit. Já samá mám Kubu, prootže jsem ho chtěla, že má ve třídě další 2 Kubíky, mi popravdě ani nevadí (manželova varianta byla Robin a proti tomu jsem teda dost slušně bojovala.
@ninive211 Lenka, Petra, Hana, Jana, Lucie, Kateřina....to jsou typický osmdesátkovy jména. Dneska už se téměř nedávají. Jsme byli ve třídě 4 Petry, 3 Katky, 2 Lenky, Lucie a Hanky 😀
Moc díky všem za inspiraci!🙂 Vyskytlo se tu hodně jmen, která mě napadla🫶
Vím, že se obliba jmen hodně změnila a dřívější Janči, Zuzky a Míši nahradily Sofinky, Elinky atd. Nicméně nám nejde o to být originální s jediným jménem ve školce, nám se jen zkrátka nelíbí pro nás tuctová a obyčejná jména naší generace. Pokud si vybereme třeba Frederika a zrovna budou 4 ve třídě, to mi nijak vadit nebude😀 (Oba s mužem máme jedny z nejčastějších jmen a nikdy mi to nevadilo, že nemám jedinečné jméno - jedinečná by měla bylt zjm. osobnost😊)
@me_druhe_ja Nj, móda se mění, i ve jménech. Překvapivě se vrací některá jména, která byla módní tak před 70-80 (I víc) lety a mám je spojené s "dědkama"- např. Antonín, František, Hedvika... (u Hedviky asi bude mít dost vliv Harry Potter, za mě strašné, zastaralé jméno, jmenovala se tak moje prateta, r.1925). A Antonín byl můj děda. Vždy když slyším volat na malého chlapecka Tondo, Toníku, přijde mi to děsně divné...za mě je to jméno jak z 19. nebo poč. 20.století.
Pro holku se mi líbí Anděla, Antonie, Eleanor. Okolo nás jsou samé Linky, Sofinky, Izabely... Klučičí se mi líbí Vítek, Adam. Třeba malého Pepíčka, Josífka jsem léta nepotkala.
Pěkné téma 🙂 Protože fotím hodně děti, slyším jmen opravdu spoustu a podvědomě si dělám žebříček oblíbených, netradičních a klasických 😀
Takže tipy : kámoška má Jenovéfu a Hynka - staročeská, přesto velmi ojedinělá jména naší doby. Další kamarádka Kryšpína, a další Nataniela.
Holčičí jsem ještě slyšela zajímavé : Anabel, Zara a Zoe, Claudi, Melody, Sally.
My máme dvouletou Jasminu, líbí se mi i netradičnější Yasmin, ale nešlo by nám to k příjmení a více jsme chtěli české znění 🙂
Ještě vzpomínám : Diana ( Didi ), Dion, Stella, Timotej, Leonarda (Lea, Leonka)
@kamini ty jo stará známá tvář 🙂 ...
Hynek a Prokop 👍
Jinak, já mám doma Jindřicha, Martina, Petra, Adélu a Alenu. Široko jsem malou Alenku nikde nepotkala a v porodnici říkali, že Alenku už tam neměli několik let, že ji teď nikdo nedává.

@sanoela vidíš,dcera měla ve třídě ve školce 3 Magdaleny zrovna. A třeba Vašek je sám na celé škole..