V kolika jste měly první dítě po třicítce?
Je tu někdo, kdo měl dítě později a už ho nazývali “starou matkou”? V kolika jste ho měli? Nepřijdu si stará, ale pro lékaře a společnost asi jsem.
@leymea když jsem se seznámila s ex manželem, bylo mi 22, mu 23. Brzo jsme se bavili o dětech a říkal (on sám), že tak někdy za 4-5 let. Pro mě ideál ...Roky plynuly...a nic...pak nám bylo tricet, po svatbě, vlastní byt 3+1 s nízkou hypo, oba stabilní prace...ale podle něj ještě nebyl na děti čas, ale příští rok začnem....tak to dopadlo tak, že jsem potkala ve 31 současného přítele a to byl začátek konce..... exmanžel měl jeden vztah po mě, ale skončil nedávno....děti nemá...já mám dvě.... jasně měla jsem ho opustit dřív...ale ne vždy je to lehké...já ho milovala, on furt mluvil tak, že samozřejmě děti budou....a já zas nejsem typ na podrazy a přesvědčováni...
Mám první dítě a je mi 37 let. Jsem stará matka 🙈. Myslím si své a neřeším to.
@me_druhe_ja verim, ze to musi byt tezke. Muj manzel zase nechtel druhe dite, nastesti zmenil nazor 🙏 a ani to netrvalo dlouho 😆
Ja som mala prve v 22 a druhe v 26 a pride mi to akurat. Kazdopadne, vzhladom na moju socialnu bublinu som vsade brana ako mlada mamka 🙂 rodi sa u nas skor 30-35+.
Stara matka mi pride 40+..
Tak já měla první ve 23 a ve 25 a teď letos mi bude 34 což si vůbec nepřipouštím čekáme plánovanou a vytouzenou holčičku 🥰 a užívám si to plnými doušky je to úplně jiné než předešlé tehu
Tady bude zajímavé zmínit věk rodiček a misto bydliště . Pracuju v ordinaci v centrální Praze a tady snad nemáme, až na vyjímky, poslední rok teď žádnou prvomaminku pod 30 let, naopak, často 35+. Ani rady moc nevidam mlade maminky kolem 25 třeba. Naopak, když prijedu k nám na chatu na vesnicí, nebo i ke tchýni do jednoho okresního města, vídám takové mladé holciny s kočárkem, kolem 20-25 let běžně.
V 25 a za me ideal 😉 druhe chci stihnout do 30
Já první porodila dva měsíce po mých 27 narozenin a druhé dítě jsem porodila měsíc po mých 32 narozenin a hůř jsem to snášela v těch 27…
Já jsem měla první dítě ve 23letech, druhé ve 27 a nemůžu si to vynachválit. Teď je mi 31, první je už super parťák, druhá už začíná být taky samostatná, my s mužem jsme stále mladí a přitom máme splněno 😃😃nevýhoda co na tom vidím, je právě to, že moje kamarádky či vrstevnice právě teď teprve začínají být těhotné či teprve rodí, takže jsme to nemohly sdílet zároveň, ale to je jen taková maličkost.
Prvni dite jsem mela sice v 19 ale to posledni si mi narodilo ted v rijnu a v patek mi je 41.A spoustu lidi na me hledi jako na starou ja si tak neprijdu.
@neomenia Mas naprostou pravdu o ty Praze. A proto mám jen 40 leté kamarádky s dětmi z různých kroužku a hřišť nebo z práce. 😁 Mladší prostě “neexistuji”.
První dítě ve 27 druhé ve 31 a teď poslední neplánované, měsíc po mých 39 narozeninách. Toto miminko si užívám nejvíc, je to úplně jiné, předtím jsem byla na rodičovské celkem 8 let a už mne to doma s dětma fakt nebavilo. Teď si to užívám 🙂
První skoro 34, druhé 37, tam mi věk zamával i s genetikou. Fyzicky pro mě to druhé těhotenství bylo už náročný, rozdíl od prvního byl znát, a to jsem poprvé přibrala 24 kilo a podruhé jen 11.
Měla jsem ve 32letech 2.dite a na porodním sále mi řekli že jsem stará.. Tak jsem si říkala co je pro ně matka co rodí po 40.. Radši neřešit. Ne nadarmo se říká že každý je tak starý na kolik se cítí
První dcera se narodila, když mi bylo 29, teď jsem před
TP druhé cácorky a je mi 34, za pár 35. Oboje se mi zdá pozdě. Kdybych mohla vrátit čas určitě bych neváhala první max do 27 a druhé stihnout do 32. Já to na sobě prostě cítím, že už mám míň elánu. Nevím jestli můžu říct, že obdivuju maminky po čtyřicítce, sama bych do toho nešla.
@trpaslicek19 tohle hlavně nemělo ani vypustit z pusy. Jako svůj názor můžou mít jaký chtějí, ale taky nějaká úroveň ne? Prodavačka taky neřekne tohle nejezte, už jste tlustá dost(při markovani nákupu)
@chrystyanna tak oni vycházejí z toho, že biologicky nejvhodnější věk pro těhotenství a porod je do cca 28 let. Pak už roste s věkem riziko komplikací, zhoršuje se rekonvalescence, možnost početí vůbec atd. To je prostě fakt a nikdo s tím nic neudělá, přírodu v tomhle moc neočůráš. Mě to nijak neuráželo, jsem si vědoma toho, že biologicky jsem byla stará rodička. Holt se doktoři musí smířit s tím, že sociálně vhodný věk pro mnoho žen tomu biologickému prostě neodpovídá. V 28 jsem nebyla vdaná, zabezpečená na to, abych si založila rodinu.
taky jsem v dnešní dobe spis opačný extrém, první v 21 druhe v 35 😊
První ve 27 a druhý v 31. A stará si na to připadám. Když byla moje mamka v mým věku, mně už bylo 11 a bráchovi 13. To je prostě rozdíl nu. Chtěla jsem děti taky nějak po 20, nejdýl do 25 obě. No nevyšlo to. Prostě jsem neměla být mladá mamka. 🤷🏻♀️
Já otěhotněla s první dcerou ve 30ti a to bylo super, teď čekáme druhé dítko po 5 letech, a to už si stará fakt přijdu 🤣
První 29 a druhý 33
První a jediné dítě jsem rodila ve 41 letech, za dva měsíce mi bylo 42. Nebyl to úmysl. Dítě jsem chtěla mnohem dřív, ale přišlo až takto, když už jsem nedoufala. A stará si docela přijdu, když s ním lezu po zemi. 😂 Ale nelituji rozhodně.
Ja první ve skoro 33 a druhé ve skoro 37. Teď mi je 39 a nemenila bych
První ve 20, druhé 24, třetí 35 let - všechny děti plánované a pak přišlo ve 43 letech nečekané, neplánované překvapení 😅 ale je to super, všichni si ji užívají a jsme za ni rádi. Fyzicky si myslím, že jsem ok, psychicky lépe jak u toho prvního. No a dovršil to dvouletý vnouček od dcery (22let) který miluje svoji tříletou tetičku 😂 Jsou to miláčci ❤
@neomenia prvni dítě jsem měla ve 32, druhé v 35 - když jsem okolo 35 řešila s doktorkou, že nám to půl roku nejde (první bylo doslova na 1.pokus), řekla mi, že netřeba to řešit. Že by to řešila pokud by to bylo první těhotenství. Hned nato jsem otěhotněla. Tak to nejspis potvrzuje 35+ první těhotenství může být problém. Potřetí jsem otěhotněla v 38 a ani jsem nevěděla jak... Je mi 43 menstruuju i přes Mirenu.
Skoro 31, 33 a 36. Stará jsem si nepřipadala ani jednou 🙂 Nepociťuju únavu související s věkem, ale s počtem dětí...
První ve 25 a měla jsem pocit, že už mi sakra ujíždí vlak. Prala jsem si dítě tak ve 22, ale bohužel to neslo. Druhé ve 27 a s manželem mám dohodu, že rodim max do 30. Pak už je pro mě na dítě pozdě🤷♀️.

První dítě ve 21 letech,poslední dítě ve 43 letech