Císařský řez a spinální anestezie - průběh, rekonvalescence

eva0123
9. črc 2017

ahojte holky,

bohužel nemůžu rodit přirozenou cestou ze zdrav.důvodů ( mám aplikované icl čočky) a chtěla bych se zeptat jaké jsou vaše zkuš. s císařem.
Celkovou anestezii jsem zavrhla, nesnáším ji dobře a měla jsem po ni komplikace ještě několik měsíců, již nikdy víc!!
Tak mi zbyla spinální anestezie...Navíc mi přijde fajn, že může být tatínek celou dobu s vámi , k mimču se oblbováky nedostanou, můžete komunikovat s doktory a miminko hned vidíte a jste s ním v kontaktu....tedy podle toho, co jsem se dočetla, jaké jsou vaše zkušenosti ??

- jak to probíhá? a jak dlouho dopředu jste si domlouvaly termín? ( mám za sebou lumbální punkci a pohoda, je tohle bolestivější?)

- jak velká je jizva, hojení nebo jak nejlépe urychlit hojení?

- bolesti po císaři, jak jste se cítily?

- kdy jste dostaly mimčo? prvních 24 hod se má ležet na lůžku, nosily ho sestry jen na kojení nebo jak?

- partner s vámi mohl být celou dobu?

- co je dobré si vzít sebou, rady, vychytávky 🙂 děkuji !!

dixiee
9. črc 2017

S dovolenim se pripojim k tematu..🙂 taky me zajima,jelikoz cca za mesic me asi taky cisar nemine,tak se rada neco dozvim.. 👍

sandi
9. črc 2017

Ahoj,snad Ti moje zkušenost trochu pomůže, byť mej na pameti, ze treba rekonvalescence je individuální. Ja mela cisare kvůli pricne poloze.
Rodila jsem v Nymburku, kde mohl byt syn se mnou hned na pokoji a nebyla jsem na JIP (ale treba v pražských porodnicich je to jiné). Naopak manzel u porodu nebyl, je to operace, takze to bylo zakazane (ale uprimne, asi lepsi, asi by s sebou prastil🙂. O prvni vteriny se synem ale neprisel, protoze ho z operačního salu hned pediatr odnesl do vedlejší mistnosti, kde uz manzel byl a tak bylo miminko hned alespon s jednim rodicem. Mne zatim sili a videla jsem ho asi za 20 min, kdy mne odvezli na pokoj.
Prvnich 12 hodin jsem musela ležet bez hnuti (ani zvednout hlavu), je to prevence obtizi po tomto druhu narkozy. Syna mi dula (mela jsem soukromou) cely den prikladala k prsu, takze kojit jsem zacala jako jedna z prvnich, ktere jsme ten den rodily.Vecer jsem pak mohla poprve vstát a vysprchovat se...no,uprimne, bylo to peklo..ale tak co,das to🙂 Dalsi den byl s nami na pokoji jeste muz, takze mi pomahal, ale vecer uz jel domu a od te doby jsem se starala o syna sama (celou dobu byl se mnou). Samozrejme, ze ta jizva (resp. cele bricho) pri jeho zvedani taha a boli, ale rychle se to zlepšovalo. 17 den po porodu jsem si byla zabehat a dala jsem bez problemu 5 km (to uvadim jako dukaz toho,ze uz jsem byla fakt v pohode), ale tohle je hodne individuální, takze cekam, ze se doctes i uplne jinou délku rekonvalescence..
Ptas se co s jizvou...no, ma se masirovat silnymi stlaky..to mi neslo, protoze tlacis proti strevum a porad mi ta jizva uhybala🙂 Tak jsem to zahy vzdala a i tak je malo patrna. A to ji nemam moc hezkou, protoze syn byl ve mne zaseklej a nemohli ho vyndat a a zjevne ji museli zvetsovat (takze vypada jako krivy usmev🙂
Tipy mne zadne nenapadaji, mela jsem jen standardní veci, ktere mely byt do porodnice. Jen snad, ze tech velkych vlozek jsem vyuzila minimum...
Jestli Te jeste neco zajima, ptej se🙂 Prave jedu z Italie zpet z dovolene a jsou kolony a nudim se, tak mam spoustu casu🙂))

betina
9. črc 2017

@eva0123 dostala jsem na předporodním kurzu jednu úžasnou radu, kterou jsem využila jak při prvním, tak druhém císaři...vem si sebou malou Pet láhev -já brala třeba tu 0,75l, dělalo se mi špatně,špatně se mi ohýbalo a potřebovala jsem se pořád umývat - Pet lahev jsem si naplnila vlažnou vodou a po každém WC jsem se takto na záchodě omyla..hodně mi to pomohlo, pokaždé ze mě šlo dost očistků..takže toto pro mě byla velká úleva i psychicky🙂🙂 ted si ji budu brát zase🙂

riakuk
9. črc 2017

Mám za sebou dvě sekce při částečné anestezii a za pár dní mne čeká poslední 😉 První sekce byla akutní po 48hod vyvolávaném porodu, takže jsem byla už mimo a spíš za mne rozhodoval manžel, který byl u porodu 14hod a i u následné sekce - vše zvládl, fotil, choval si Elenku během toho, co mne zašívali. Já měla ten problém, že jsem byla strašně vyčerpaná (po několika dnech bdělosti) a k tomu naštvaná, že jsem neporodila sama. První den mi ji donesly jen ukázat - byla jsem na JIP, kde o nás po operacích bylo dobře postaráno. Druhý den ráno mi vyndaly dren (nic příjemného) a pak jsem musela vstát a dojít si na WC. Je to všechno hodně bolestivé, ale dá se to zvládnout. Asi 3dny jsem byla na nejsilnějších lécích proti bolesti. Rozkojila jsem se hned, postupně jsem se dávala do kupy, ale ještě doma jsem brala nějaké kapky na bolest. Spíš jsem to měla ale psychické z toho nepovedeného porodu.
Mno, za 22 měsíců jsem rodila znovu, tentokrát plánovanou sekcí - absolutní pohoda, manžel byl se mnou, fotil, když mu dali Šárku, tak ji choval a povídal si se mnou, bylo to fajn. Opět jsem byla na JIP. Tentokrát mi dceru donesly na kojení asi 2x, takže jsme to zkoušely. Tentokrát jsem byla odpočatá, takže vše bylo mnohem snadnější 🙂 Večer jsem už chodila, byla jsem bez drenu a druhý den jsem byla na pokoji schopna se o sebe postarat. Třetí den už bych si dcerku i vzala k sobě, ale sestřičky mne chtěly nechat v klidu a odpočívat. Laktace se rozjela asi 2-3den a malá byla šikovná, takže jsme to spolu krásně zvládly. Tentokrát jsem ani nepotřebovala tolik léků na bolest.
Co se týká jizvy, tak ji mám opravdu pěknou, není skoro vidět. Po porodu mi pomohl (na doporučení Dr.) Lioton gel 100 000, jizva se krásně hojila, ale takové ty asi tukové bouličky tam byly poprvé i podruhé několik měsíců. Nyní 36+4tt jsem měla vnitřní jizvu silnou 5mm, což je prý naprosto v pořádku.
Za 14dní budu mít sekci skoro po 5letech. Přiznám se, že se bojím, přeci jen je to operace, ale budu ve stejném prostředí a zase s manželem, který je chlap do nepohody a se vším pomáhá, takže mám takové smíšené pocity. Vím, do čeho jdu, ale zase to může být jiné.
Jak už psala @sandi, každý má jiný organismus, reaguje jinak na bolest, na léky, vlastně na všechno, ale znám spousty ženských po sekcích a jsou v pohodě. Když i já jdu do toho dobrovolně potřetí 😎

majinka1981
9. črc 2017

@riakuk můžu se zeptat jestli si si sekci zvolila sama nebo je to automaticky, když už jsi nějakou měla. Já měla první hrozný porod,zakončený sekcí. Ted jsem po druhé těhotná a rodit přirozeně nechci ani náhodou.

aalleennkkaa7
9. črc 2017

Mám za sebou dva akutní císaře. Po porodu jsem ležela na jip, druhý den vyndání cévky a sprcha a normální pokoj, o dítě se staraly na novorozeneckém a vozily na kojení, další den už s dítětem (jsou tam nějaké hodiny jak dlouho se leží, tak záleží jak to vyjde), rekonvalescence čím víc "pohybu" tím lepší a rychlejší. U obou jsem zápasila s kojením, z porodníce odcházela s příkrmem (kojila do roku ale dokrmovala po každém kojení), psychicky mě to deptalo tak mě kamoška vytáhla po šestinedělí na lyže ;), to jen abys neměla strach, rekonvalescence nemusí být dlouhá, jizva(jizvy) ok bez masáže, mazání a skoro není(nejsou) vidět

tregi
9. črc 2017

A dávali vám na výběr, zda epidurál a nebo spinál? Mně čaká plánovaný císař za pár dní, epidurál jsem měla u prvního porodu a snášela jsem ho v pohodě, tak bychbyla ráda za něj. Ale všude čtu jen o spinální anestézii....
A měl jste někdo císaře u Apolináře?

elisc
9. črc 2017

@eva0123 ahoj, já rodila v Havlíčkově Brodě císařem kvůli KP. Termín domlouvají na 38+3, ale mně praskla voda už o 2 dny dřív.
Napíchnutí anestezie vůbec nebolelo, spíš to bylo lehce nepříjemné. Chlap na sále být nemohl. Po vyndání mi malého rychle ukázali, a pak ho ošetřovali, vážili... za přítomnosti tatínka. Ten ho pak choval, než mě zašili, to trvalo cca 20 min. Než mě odvezli na jip, zkusili malého poprvé přiložit.
Na JIP za mnou přišel partner, mohl tam být jak dlouho chtěl. Tam jsem ležela, než jsem mohla hýbat nohama, pak přesun na normální pokoj.
Donesli mi malého, ale ten pořád jen spal 🙂
Sestřička mi ho polozila na hrudník a nechala nás být. Asi po hodině ho odvezla, abych si odpočinula. Odpoledne se vrátil tatínek už s malým.
Pak kolem šesté večer mě zkoušeli postavit, ale omdlévala jsem, tak se to nechalo na další den.
Syn byl na noc ještě u sestřiček, protože sama bych se k němu nezvedla.
Druhý den jsem musela vstát, nebudu Ti lhát, bolest to byla příšerná, myslela jsem si, že mi určitě popraskají stehy. Ale po sprše se mi trochu ulevilo.
Malého už mi nechali na pokoji, tady opravdu platí, čím víc se člověk hýbe, tím lépe. Syn spal celou dobu se mnou na posteli a zůstalo mu to do teď
🙂
Tuhle noc se mi taky příšerně nalily prsa a syn pořád jen spal 🙂
3. den za námi přišla fyzioterapeutka a ukazovala, jak po císaři cvičit, masírovat jizvu.
V té době už jsem normálně fungovala, chodila.
5. den jsme jeli domů.
Jizva je velká asi 15 cm? Nevím, možná míň, neumím to odhadnout. V pohodě se schová pod kalhotky. Já jí mám i po 2 letech dost vidět, pořád je červená, ale mně se jizvy celkově blbě ztrácí. Kamarádka tam má jen tenkou čárku, ani vidět to není.
Jizva mě nijak nezlobila, nebolela a už týden po sekci jsem fungovala jako dřív i nosila těžké věci.

sandi
9. črc 2017

@tregi Ahoj, asi myslis spinal (jsi vzhuru, ale umrtvi Te od pasu dolu) nebo celkovou anestezii (jsi v limbu). Ano, dali mi vybrat, ale posledni slovo ma stejne anesteziolog.

elisc
9. črc 2017

Ještě dodám jednu věc, mně bylo úplně jedno, jak budu rodit. Jestli přirozeně nebo císařem. A když jsem pak viděla maminky, jak si nosí nafukovací kruh a stejně si moc nesednou, přirozený porod jsem jim nezáviděla. Teď mám pár týdnů do porodu a klidně bych si císaře zopakovala, ale mimi je hlavou dole, tak kdo ví, jak to bude.

majinka1981
9. črc 2017

já druhý den po sekci, měla jsem jen epidurál normálně chodila. Nic příjemného to nebylo,ale dalo se to. Byla jsem v motole a tam nám nosili děti tři dny jen na kojení a aspon jsme si odpočinuly. Manžel byl za sklem a viděl tedy jak malou vyndavají a dali mu jí hned pochovat.

eva0123
autor
9. črc 2017

Díky moc za zprávy !! Upřímně..já se druhého porodu děsím. První jsem měla šest let zpátky a byl bezproblémový, přirozenou cestou. Měla jsem nadstandart pokoj s možností porodu do vany, balonem aj. pomůckami, personál byl milý, což dělá svoje a za 3,5 hodinky byla malá na světě. "Hned" po porodu jsem se šla osprchovat 🙂 a dostala jsem vynadáno, že jsem moc akční, at odpočívám. Druhý den po nastřihnutí jsem i seděla bez kruhu, bolesti byly mírné, dá se říct pohoda, nic strašného. Byla jsem relativně fit a soběstačná, což bylo supr a plně jsem si užívala všeho nového. U toho císaře se bojim, abych neměla co dělat sama se sebou natož s mimčem. Nerada jsem odkázaná na někoho jiného.. bylo by fajn,kdyby tam mohl být partner se mnou,asi záleží na konkrétní porodnici, jaká mají pravidla. Zjistím si. Ty jo a ležet 12 hodin bez hnutí 🙂 no vydržím to, jsem posera a mám nahnáno z vpichů do páteře. Jak píšete, přijde mi, že síla bolesti bude srovnatelná s tou lumbálkou, nic příšerného, spíš jen nepříjemný tlak a pocit, což se dá vydržet. Hlavně, at to píchnou správně.

Od žaludku vám špatně nebylo? Klasickou narkozu, co se dává na pusu, snáším špatně, posledně jsem prozvracela týden, dokonce už na sále mi bylo zle. Nedovedu si představit, že by se scénář opakoval s jizvou na břiše....by mě zašívali znovu 🙂

S postupnou rekonv.jste mě docela uklidnily 🙂 jedna po dvou týdnech chodí běhat a druhá jde po šestinedělí na lyže, jiné jdou do toho i 3x, asi to taková hrůza nebude.

... ještě se chci zeptat:

Jak dlouho trvalo, než jste začaly cítit spodní část těla, hýbat nohama apod?

Rodila jste některá v Brně? Pro klasický porod bych jednoznačně zvolila zase Obilňák, jenže Bohunice jsou podle mě lépe vybavené,kdyby nastaly komplikace...máte některá srovnání?

mandella
9. črc 2017

Jsem po spinální anestezii minulé pondělí a dá se to rozhodně přežít. Prostě je to operace. První dítě jsem rodila akutním císařem, tak jsem si teď u druhého vážila toho, že jsem porodu přítomná 🙂 zkrátka že malou slyším plakát. Dali mi ji hned na sále na hruď, hladila jsem ji, pak ji dostal manžel čekající vedle v místnosti. Přiložili mi ji k prsu hned po návratu na pokoj a pak mi ji nosili každou chvíli, aby se rozjela laktace. Akorát jsem málo odpočívala, tak se mi rozjely dost ojedinělé komplikace a muselo se to řešit dalším zákrokem. Takže radím ležet, nehybně ležet! 😉

koitschka
9. črc 2017

Ja byla na cisari pod celkovou anestezii a nemuzu si to vynachvalit. Probrala jsem se cca po hodine,bolelo to teda,ale byla jsem ihned pri plnem vedomi a diskutovala se sestrou o politice hodinku po porodu:D dali mi leky proti bolesti, mala se narodila pred devatou ranni a v jednu mi ji prinesli. Vecer v deset jsem vstala,druhy den me premistili na klasicky pokoj a dalsi den jsem se o malou plne starala. Deset dni potom jsem ani nevedela,ze nejaky cisar byl🙂 jsem stastna,ze jsem nemusela rodit normalne🙂 neboj se toho, opravdu...

sandi
9. črc 2017

@eva0123 Hihi, paradoxni je, ze ta anestezie u mne odcházela od pasu dolu, takze nejdriv (cca za 2 hodiny) jsem zacala citit bricho (rozuměj bolest v brise), ale jeste jsem nemohla par hodin pohnout s nohama ..bylo by fajn, kdyby to slo obracene 🙂 Ale asi to tak proste musi byt...

riakuk
9. črc 2017

@majinka1981 Já jsem hodně s lékaři diskutovala právě na tohle téma a 4 z 5 lékařů se vyslovily pro další sekci. U nás se chodí v nemocnici na kontroly a je tu více lékařů. Dá se asi chodit jen k jednomu, ale mě tohle vyhovovalo. Když jsem začala jezdit na kontroly do nemocnice, kde jsem plánovala rodit, tak jsem jen předala zprávu a lékaři i tam se přiklonili k sekci. Záleží na lékařích, sama si způsob porodu zvolit nemůžete.

riakuk
9. črc 2017

@tregi Já jdu kvůli anestezii 4dny před porodem na ARO. Nikdy jsem tam nebyla, tak mne to překvapilo. Prý je to proto, abych se dohodla právě na anestezii a vše probrala s anesteziologem, tak uvidíme.

eva0123
autor
9. črc 2017

Holky, cevkovani probiha u cisare vzdy??!

riakuk
9. črc 2017

@eva0123 Já jsem si nechala před plánovanou sekcí udělat klystýr, abych měla jistotu, že se nebudu muset starat o "vylučování" (teď přemýšlím, že bych si to nějak zařídila ještě před nástupem do porodnice). Po porodu jsem dostávala (asi dva dny) jen glukózu v kapačkách a nic jsem nesměla kvůli střevům jíst. Další dny následoval vývar, piškoty, ... Jinak jsem byla u obou porodů zacévkovaná, takže není problém těch 12hod jen ležet, protože o tohle se starat nemusíš. Ta částečná anestezie vydrží něco kolem 2-3hod. Jakmile se začne "probouzet" šití, tak se okamžitě informuje personál a ten dává další tlumící léky, myslím morfium.

luciiinka87
9. črc 2017

@eva0123 cevkovani je nutne, dostanes do sebe spoustu tekutiny v kapackach a nejsi schopna stat, ani se nadzvednout na nejakou misu.

luciiinka87
9. črc 2017

@eva0123 a jinak me pri spinalu bylo spatne, rika se, ze klesa pri tom tlak a z toho to je. 1x jsem zvracela na sale a 2x na pokoji, pak mi neco pichli proti nevolnosti a od te doby pohodicka.

eva0123
autor
9. črc 2017

@riakuk
@luciiinka87 hm chápu...na druhou stranu po cévkování mám téměř pravidelně zánět močáku, k celkovému stavu po zákroku co víc si přát. na morfium se těším již ted, .-)

lennus
9. črc 2017

@eva0123 Měla jsem celkovou anestezii, o miminko jsme bohužel přišli, porod se rozjel příliš brzy, ale na hojení doporučuju třezalkový olej na masírování jizvy, mám ji fakt krásnou, pak mi ještě porodní asistentka doporučila jíl, ale na ten jsem nějak zapomněla, vystačila jsem si s tím olejíčkem. Držím palce, hodně zdraví tobě i miminku!

eva0123
autor
9. črc 2017

@lennus to je mi moc líto !! Děkuji za doporučení

fifi02
9. črc 2017

Měla jsem plánovanou sekci v Jihlavě a musím napsat, že vše super. Manžel byl u 'porodu', malého mi hned přiložili, jak jsem chtěla a potom ho choval manžel a povídal si se mnou do konce operace. Už jsme se od sebe nehnuli, po operaci jsem ležela par hodin na speciálním pokoji, manžel tam byl se mnou a staral se o malého a přikládal. Potom nás přesunuli na pokoj (měla jsem nadstandard, takže tam byl manžel pořád se mnou). Po osmi hodinach mi dovolili se hybat a sednout si. Po deseti hodinách jsem s pomocí své mamky došla do sprchy se omýt. Všichni radili i přes bolesti hodně chodit, což jsem dělala a o malého se tak od druhého dne plně starala. Čtvrtý den nás pustili domů a dobrý. Cítila jsem se dobře a zvládla 150 km cestu domů. Považuji se za citlivku a za mě nejhorší cévkování 🙂 . Po porodu jsem dostávala infuze proti bolesti a následující dny na noc, abych se vyspala. Jizva po 11m téměř neviditelná 🙂 . Takže radím zatknout zuby a jakmile lékaři dovolí, tak vstát a hodně se hýbat a jak to jde, tak chodit a chodit 🙂

elinkal
9. črc 2017

Ja jsem cisarem rodila v Brne, nastup byl den predem, termin domluven cca 14 dni predem.
Ale v jine porodnici v Brne je nastup v den cs, takze asi zalezi na nemocnici.
Takze v den nastupu se mnou vse sepsali, monitor, vysetreni, vecer zavedena kanyla, nabidli mi prasek na uklidneni, ten jsem odmitla, a pak litovala - vubec jsem se nevyspala.
Budicek brzy rano, klistyr, zavedeni cevky (to pro me bylo proste desne), ale po zavedeni cevky jsem do hodiny byla operovana a pak uz ji necitila.
Manzel se mnou byl primo u zakroku, kdyz maleho vytahli sel s personalem asistovat k osetreni.

Zakrok sam o sobe byl rychly (asi 25 min se vsim vsudy), nic me nebolelo, nic jsem necitila, jen mi chvilemi bylo zle, jakoby na omdleni, ale stacilo rict a vzdy mi neco pripichli do kapacky.

Vstavala jsem z postele druhy den a bylo to peklo, jizva bolela strasne, sestricky me nutily dojit si na wc a byl to fakt horor, ale den ode dne se to zlepsovalo. Prvne davaji injekce od bolesti, pak prasky.

Maleho jsem u sebe mela 3. den, byla jsem na nadstandardu, manzel tam byl se mnou ve dne i v noci a pomahal mi.
Predtim jsem se na to vubec necitila, nosili mi jej po trech hodinach na kojeni, ale nemohla jsem se ani hnout, takze prikladani bylo strasne problematicke.
Kojeni se ale nakonec rozjelo bezproblemove.

V utery operace, v sobotu rano jsme sli domu.

Jizva se zahojila pekne, ale mohla by byt i hezci, ma se masirovat, ale me bylo neprijemne, tak nejak psychicky, se ji dotykat. Kamaradka, ktera si ji masirovala ji ma mnohem hezci.

Sama jsem cisare zvladala velmi spatne a bolesti mi prisly udesne, ale kdyz jsem pozorovala jine maminky po cs co tam byly se mnou, tak byly mnohem vic v pohode, bud jsem hysterka nebo mam fakt nizky prah bolesti 😏

fifi02
9. črc 2017

A co se očistů týče, tak záleží hodně na operaterovi, jak vás 'vyčistí ' ....z porodnice jsem odcházela se slipovou vložkou a jen lehounce špinila, kamarádka krvácela po sekci měsíc :( . A jizvu doporučuji mazat domácím sádlem 🙂

eva0123
autor
9. črc 2017

@elinkal a kde v Brně si prosím byla?
@fifi02 vždyť to píšu 🙂 cévkování je prostě peklo !! přirozený porod mi přijde proti císaři úplně zlatý, sice nastřihnutí hráze je taky neskutečně bolestivé,ale vzápětí máte v náručí miminko a vůbec nevnímáte nějaké šití apod, druhý den jste fit...po císaři mám pocit, že umřu 🙂
nadstandart by byl bezva, určitě bych byla ráda, kdyby byl se mnou na pokoji manžel, uvidíme, zda to klapne

chimneysweeper1
9. črc 2017

Ahoj...u me na blogu jsou zapisky z meho cisare...kdyby Te to zajimalo😉 mela jsem sekci letos v breznu

eva0123
autor
9. črc 2017

@chimneysweeper1 kouknu se,diky ;)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru