icon

Otázky prvorodičky

lery92
23. črc 2019

Ahoj všem .Poprosila bych zkušené maminky o odpovědi na některé mé otázky ohledně mého prvního porodu ...
Přijdu si napůl jako blázen .S rodickami jsem pracovala 6 let .A zjistila jsem , že vůbec nemám ani potuchy o tom , co porod a celkově pobyt na šestinedělí apod obnáší .
Možná si pamatujete mou diskuzi o bezvadně tchýni..tím chci říct , maminku nemám a tchyne se vyptat nemůžu .No a ač je mi 27 jsem z okolí svých vrstevníků jediná kdo čeká miminko (zrovna nedávno mi má spolužačka z vejsky rekla , že jsme si s mimcem nějak pospíšili , tak si přijdu ještě ke všemu divne...

1) je nezbytně nutné si pořizovat odsávačku na mlíko?
2) je nezbytně nutné si brát do porodnice noční košili , osobně nemám ani jednu a darem jsem dostala kojící pyžamo ( jsou to overaly )Lze je tam využít ?
3) nejsem troll , ale v prukazce se píše ,, při odchodu miminka a maminky tatínek doveze pleny , v závorce 30kusu ."Chápu dobře, že ty se tedy asi odevzdávají na novorozeneckým?
4)vím že každá porodnice je jiná ,ale zajímalo by mě , jak to funguje standardně na pokojích třeba o dvou trech rodickach.Oni ty miminka nechávají s maminkami nepřetržitě na pokojích a nebo je odebírají např na noc?
5) nesnáším nemocnice ( v roli pacienta jsem nesnesitelná hysterka) , mám hlásit už při příjmu že chci jen porodit a adieu?Je naprosto vyloučeny pro mě tam byt...Krev z patičky poté odebírá obvodní pediatr?
6) Je tu nějaká prvorodicka - zdravotník , co si lajzl rodit doma ?

Já vím že si budete tukat na čelo , ale 23. týden mi zvoní na dveře a já jsem zjistila že jsem úplně bezmocná ..

3)

Strana
z2
barusilonka
23. črc 2019

@lery92 1)odsavacku do predu nekupuj,az podle potrrby(sezrnes skoro v kazde lekarne)
2)ja si nocni kosili brala a dobre jsem udelala, v nemocnici jich byl nedostatek
3)plinky jsem mela jiz nabalene v tasce do porodnice,pri kazdem prebaleni jsem pak jiz pouzivala sve
4)pokud bys byla hodne unavená,miminko ti pres noc pohlidaji a budou vozit na kojeni(teda aspon u nas byla ta možnost,ja ji ale nevyuzila)
5)pro klid duse bych ty 3 dny vydrzela,miminku delaji ruzna dulezita vysetreni,i ten odber z paticky

ravien
23. črc 2019

@lery92
1. - Záleží, jak to budeš mít s kojením, zda chceš/nechceš kojit. Já jsem chtěla kojit, byly problémy a bez odsávačky bych to nedala.
V Praze se dají naštěstí dobře a rychle půjčit, ale prý je lepší mít novou, že se strojek opotřebovává a pak už nemá takový výkon.
2. - Noční košile určitě, případně tričko a kraťasy na volnou gumu. Já jsem měla košile tři, jedu k porodu, dvě na šestinedělí a už druhý den mi manžel vezl další. Rodila jsem v létě, byla jsem strašně zpocená, bylo mi nepříjemné v tom být.
3. - k plenám nevím, my jsme nic nedostali, museli jsme mít svoje, měla jsem zabalený balíček v tašce k porodu.
4. - miminko jsem měla pořád u sebe, jenom si ho vzali na odběr krve z patičky a nějaká jiná vyšetření
5. - taky nemám ráda nemocnice, ale přiznám se, že jsem byla ráda, že jsem mohla v porodnici být, dokonce jsem tam zůstala o den déle, abych si byla jistá, že se zvládnu o malou postarat. Nebyla jsem na tom moc psychicky dobře, nešlo mi kojení, malá stále plakala, do toho poporodní hormony. Tam jsem měla vždycky sestřičku, které jsem se mohla na cokoliv zeptat. U druhého je to jiné, to už máš nějakou zkušenost. Já bych to zkusila ty tři dny vydržet. Jestli máš někoho, kdo Ti může v začátcích pomoct - máma, tchýně,... tak asi do toho můžeš jít.

jirovapa
23. črc 2019

@lery92
1) v případě potřeby koupíš po porodu
2) já jsem si mohla brát v porodnici košilky erární a bylo to super, mohla jsem se kdykoli převléci a neřešit, že už nemám další čistou košilku, ale není to ve všech porodnicích
3) nic jsme v porodnici nenechávali, chlap mi jen dovezl plenky pro malou, když mi došly
4) miminko jsem měla u sebe ihned po porodu (nikdo mi malou kromě umytí po porodu neodvezl), měla jsem malou neustále pod dohledem
5) já jsem po produ byla ráda, že chodili doktoři kontrolovat mě i malou a nenapadlo mě jít domů a riskovat, že něco nebude ok + pomoc při kojení od sestřiček nonstop byla úžasná
6) ne

kassandra1
23. črc 2019

@michaelllas No mně to teda přijde jako odpověď naprosto logická od toho gynekologa. Fakt by mě nenapadlo se ho ptát na plenky v porodnici 😅

marketa11112
23. črc 2019

Mrkni na internet primo na nemocnici,kde budes rodit. Treba ta nase tam ma napsany i krasny seznam toho,co mas mit s sebou pro sebe i dite, a co poskytne nemocnice.
Jinak u nas plenky musi mit clovek vlastni, latkove pujcuje nemocnice,obleceni pro mimi take a kosmetiku take. Ja mela vse i sve. Nemam proste rada to nemocnicni. U nas pujcuji i kosile, velja krasa, ale na prvni den, dva dobre. Clovek nezaspini sve. Ja rodila diky bohu dvakrat v nemocnici. Prvne o dva mesice driv,malej v inkubatoru,ja ok. Po porodu jsme tam byli 6 tydnu. Podruhe mala ok,porod ok. Ale ja po dvou dnech silene horecky, rychle stahovani delohy a masivni krvaceni. Dostala jsem nekolik injekci a rychle se to pozastavilo. Ale doma,pri nereseni, hrozi pry i vykrvaceni. Navic mala mela dost zloutenku,musela pod lampu. Krom teto doby,byla od porodu se mnou. Rodila jsem v noci a pece o mimco bylo hned po prechodu na pokoj na me. A bylo to skvele. Mrzi me,ze jsem to nemohla zazit se synem.

prejeta_zaba
23. črc 2019

Počet plenek v porodnici? Si zabal kolik uznáš za vhodné pro své dítě a nějaké odevzdávání nebočico, to se snad nedělá ne? Tos někde vyčetla v průazce nebo už máš nějaký seznam věcí ze své porodnice? V průkazce je ledacos a fakt ti nebude sestra na příjmu mezi kontrakcema přepočítávat plenky a noční košile. 🙄 Já jsem měla asi nějaké super retro vydání, bylo tam napsané "oblečení do každé roční doby, skleněná kojenecká láhev" a podobné "užitečné" věci. 😀 V prvé řadě bych se zajímala o zdraví dítěte a sebe, pak až nějaké pohodlí v porodnici a počty nočních košil. 🙄 Btw. Násilím té nikdo převlékat nebude ani ze svatebních šatů, ale noční košile z nemocničního eráru mají své kouzlo - nemusíš po návratu s miminem řešit ještě kufr zakrvácených zatuchlých věcí a košile větrá šití a očistky po porodu, proto nám výrazně nedoporučovali legíny apod. Radši bych byla týden za míň krásnou než pak řešit nějaké záněty. 😝 Pobyt v porodnici sice neřadím k nějakých bezva zážitkům, ale výrazně doporučuji pro prvorodičku, nejde až tak o tvý pohodlí, ale o lékaře na dosah "kdyby něco", protože když začneš hodně krvácet, vylítne ti horečka nebo si nebudeš jistá něco s miminem, nedokážu si představit ještě řešit auto a čekání někde na pohotovosti. Po porodu jsi ráda, že jsi ráda a ne ještě lítat po vyšetřeních, když ti ho můžou udělat přímo v pokoji. Aspoň takto vidím negativa ambulantního porodu...

leymea
23. črc 2019

@martiina_k mne aspon nosili jidlo az pod nos 😀 kdyby jen to, ale u nas i fotograf nebo pojistovak. Vubec bych je tam nepoustela.

martinka_33
23. črc 2019

@prejeta_zaba hele víš že to miminko má i tátu, který může lítat po těch vyšetřeních? 😀 Aspoň já teda nikde namítala, všechno zařizovat manžel a že prej teď už maj tátové nárok na týden dovolený po porodu (nemam ověřené, za nás to ještě nebylo)

prejeta_zaba
23. črc 2019

@martinka_33 Aha, to mě popravdě fakt vůbec nenapadlo. Už vidím tu "ochotu" u nás totiž. Dobrý! Už mlčím. 😂

kassandra1
24. črc 2019

@martinka_33 Tak hodně lidí je taky na OSVČ, takže otcovskou dovolenou nemají. A když ženská kojí, tak stejně musí lítat po těch vyšetřeních s dítětem ona.

konidana
24. črc 2019

@lery92 asi bych zapatrala a zkusila si zajistit dulu nebo někoho , kdo by se mnou šel k porodu a řešil všechny vaše požadavky s personalem za vás. Taková hradba mezi vaším porodem a blbejma poznamkama a praktikama personalu. Ja jít jeste nekdy rodit tak beru dulu. Nikoho krom manžela jsem tam neměla a byla jsem úplně zatracená, hlavně psychicky...

lery92
autor
24. črc 2019

@kassandra1 přijde mi tvoje odpověď vtipná a naprosto netolerantní .Koho jinýho se na úplně blbá rodička jako já zeptat ?Jasné , že gynekologa .Že je to starý pán , co ho práce po padesáti letech už neba není můj problém.( Všimla jsem si , že je muž a asi nerodil) Na druhou stranu mi jeho reakce přijde šílená , vem si že bys za mnou přišla do ordinace , že např tvůj syn má zánět předkožky , zda bych se na něj nekoukla a já bych tě odpalkovala s tím že nevím , vždyť jsem ženská , co můžu vědět o předkožce ...

Tím prostě nechci zakládat nějakou kyber válku .Já nemám koho se zeptat .Doktor má na mě cca 3 minuty čas mezi ultrazvuky , na půl otázek neodpoví , ostatní neví a já se vyskytuju v situaci kdy jdu do něčeho (rodit a starat se o miminko)a nemám šajna o základních věcech .

martinka_33
24. črc 2019

@kassandra1 s OSVČ máš asi pravdu, s kojením je to blbost 😉 Obe děti jsou plné odkojené, přesto na poporodních vyšetřeních s nima byl manžel 😉
@prejeta_zaba uznávám, že je to vůči tatínkům pěkně sprostý 😀 Protože v naší společnosti má tatínek za úkol především potomka řádně zapít a na to mu v případě ambulantního porodu nezbyde čas 😀 Aspoň to mi bylo po prvním porodu manželem vyčteno.. I když mně samozřejmě varianta, kdy tatínek po narození dítěte kmitá a nechlastà připadá spravedlivější, u druhého jsem si pozvala mámu, která se o nás starala

anuliinka2013
24. črc 2019

@lery92 Většina už tady byla zodpovězena, jen bych dodala, aby sis na webovkách načetla, jak to chodí v tebou vybrané porodnici... od toho se většina odpovědí odvíjí... V té, kde jsem rodila já, neměli s ambulantním porodem problém (vyplňovalo se to dopředu do papírů), já teda rodila klasicky v porodnici, miminko bylo nepřetržitě u nás, na pokoji se mnou byl celou dobu manžel (nadstandart) a noční košile nesnáším, ale kvůli porodu jsem 3 pořizovala a bylo to opravdu praktičtější (kvůli sprchování i kontrolám).

pipi_puncocha
24. črc 2019

Nevím, jestli chodíš na nějaký předporodní kurz, ale vřele doporučuju, ideálně ne od konkrétní porodnice, ale nějaký "nezávislý." Na tom co chodím já se střídají dvě duly a celkem je to na 12 týdnů, každý týden jiné téma (např bonding, kojení, péče po porodu atd.), vždycky nám řeknou jak to chodí ve které porodnici (máme tady 4 v dojezdové vzdálenosti a ony doprovází všude) a moc mi to pomohlo, načerpala jsem spoustu informací. Navíc určitě není špatné mít svou porodní asistentku/dulu a vyptat se na všechno zkušené ženy, která ti poradí jistě ochotněji než ten gynekolog, byť by sis ji nebrala k porodu - je to taková "přátelská kontrola navíc". Já plánuju před porodem i jednorázovou konzultaci laktační poradkyně, chci být připravená a mít co nejvíce informací. Jo, a jsem taky zdravotník, asi víš, ale ony v tomto směru lékařské fakulty moc člověka nepřipraví.🙄😀

michaeladur
24. črc 2019

Já ti asi nebudu zrovna dobrou rádkyní, nicméně se podělím o svou zkušenost (rodila jsem 28letech, prvorodička, o dětech jsem nic moc nevěděla, ze všeho vyplašená 😁):
1) není nutná, já ji použila jednou (skoro nic jsem stejně neodsála). Za mě není potřeba, kdyžtak dokoupíš
2) já noční košili měla ale stejně tak jde použít tílko a kalhoty/kraťasy. První dva dny jsem měla tu jejich.
3) tady v porodnici (Děčín) svoje pleny vyžadovali, já měla jeden balík (cca těch 30ks) a vyšel mi akorát.
4) ano, miminka dávají nepřetržitě k maminkám ma pokoj. Já byla po akutním císaři, takže ho přinesli až druhý den odpoledne a když jsem jim oznámila, že ho ještě nechci (nemohla jsem sotva vstát z postele, natož nosit dítě) tak mě probodly pohledem (nejen sestřičky 😂) a beztak mi ho strčili. Doufala jsem, že si ho třeba na pár hodin přes noc odvezou,aby se maminky aspoň trochu vyspaly, ale bohužel. Holt tvrdá realita prvorodičky 😂
5) osobní zkušenost nemám, ale na předporodníˇ boxu se mnou byla jedna cikánka a sotva se dobelhala po porodu do postele, tak chtěla jít domu. Sestra ji vyhověla s tím, že ale dítě musí 72hod zůstat. Jí to nevadilo, podepsala reverz, muž přinesl plíny a sunar a paní odkráčela domů 😲
6) nevím, já osobně bych si to neriskla (už jenom kvůli krvácení co začalo když jsem tam byla na běžné kontrole a skončilo do 10min císařem - tehdá jsem byla dost vyděšená, ale díky pohotovým lékařům jsme oba živí a zdraví 😉👍)

hansed
24. črc 2019

1. Odsávačku kup, půjč atd., až bude potreba 😊
2. Vzhledem k tomu, že budeš po porodu, budeš se po každém použití wc mýt, je overal fakt nevhodný... Košile je lepší, ale třeba ti daji jejich erární...
3. Já měla pleny na pokoji
4. Miminko bylo se mnou i v noci, ale některé maminky využívaly možnosti nechat miminko u sestřiček, aby si odpocaly... Jako je blbý, ze se deti navzájem budi...
5. Někde lze ambulantní porod, to si ale musis zjistit, vcetne toho, jak je to s vysetrenimi...
6. Zdravotník nejsem, porod doma bych si asi ani tak nelajzla... Ale to je na rozhodnuti kazdeho 😉

kassandra1
24. črc 2019

@lery92 Srovnáváš hrušky s jablky. Proč by měl gynekolog vědět o tom, jak je to v porodnici s plenkama???? A jako co ti měl říct, pardon já to nevím, já vám tam zavolám? 😀 Prostě zabal 30 ks plenek.

prejeta_zaba
24. črc 2019

@lery92 Mně teda přijde, že gynekolog (a každý doktor) řeší zdraví a ne takový naprosto irelevantní otázky o plenkách. Co je mu po tom? 🙄 Promiň, ale jestli je víc takovejch jak ty, pak nezbývá těm doktorům vůbec čas na podstatné věci, co má co řešit nějaké počty plenek proboha? Na to máš přesně mateřský diskuzní fóra nebo jestli ti to tolik vrtá hlavou, jdi se zeptat do konkrétní porodnice. 🤨

lery92
autor
24. črc 2019

@mojeuzivatelskejmeno jeeee 😊😊 tebe ,,sjizdim " už delší dobu 😀 hlavně tedy velmi hezky vysvetlujes cvičení s anibalem .Kouknu i na toto video.Diky.

prejeta_zaba
24. črc 2019

@martinka_33 no, ale @kassandra1 má pravdu, proto jsem vlastně ani tatínka nezahrnovala. Když už by byl muž ochoten běhat s den starým miminkem po vyšetřeních, stejně by všude vláčel ženu s sebou, protože co tam chlap někde s miminem sám, že jo. 🤨 V 99% případů chce stejně kojit, takže celkově zbytečný stres pro všechny, jestli fakt není lepší to v porodnici ty 2-3 dny vydržet, mít všechno až pod nos a nemuset se o nic starat. + Ne každej má všeochotné příbuzenstvo, které chodí vařit a starat se o všechno, aby si maminka užívala bonding s miminkem. To bych já osobně ani nesnesla.🙄

kassandra1
25. črc 2019

@prejeta_zaba Hele, takových lidí bude asi dost, když 4 lidi lajkovali, že by se klidně na plenky taky ptali gynekologa....No ale tady bude obecně problém jinde. https://www.modrykonik.cz/forum/1-trimestr/je-bezne-ze-na-uz-v-11-tydnu-nevidim-koncetiny-a-kde-najdu-placentu/

ivuska1986
25. črc 2019

1. Mě jí zapůjčila švagrová, potřebovala jsem ji už v porodnici, nechtěli mi ji tak často dezinfikovat, tak jak jsem chtěla. Záleží co mimco, třeba se chytne hned, třeba nastoupí později laktace. Asi bych nekupovala, ale měla bych ji vybranou, ať pak můžeš jen poslat někoho na nákup.
2. Já využila dvě svoje i nemocniční, furt jsem měla někde flek - krev, mlíko...
3. Já dostala pět plinek, zbytek už jsem musela mit vlastní. Ale pochopila bych to tak, jak píšeš.
4. Je fajn mít nadstandard. Já měla a bylo to fajn- klid. Miminko stále u sebe.

mdch91
25. črc 2019

@lery92 najdi si na fb skupinu ambulantni porod a zeptej se na porodnice v kraji. Porodnici jsem vybirala podle toho, aby mi nikdo s odchodem nedelal problemy. I pediatra bych hledala takoveho, ktery nema s ambulantnim porodem problem, ackoliv vas z toho duvodu nemuze odmitnout, mel by to byt clovek, se kterym si nazorove sednes. A k bodu 1 - proklinala jsem se po prichodu z porodnice, ze ji nemam, idealni je podle me mit ji pujcenou predem a pak koupit, kdyz bude potreba. Ale je fakt, ze co se mnozstvi mlika tyce, jsem ve svym okolo dost rarita i 4 mesice po porodu. Bez odsavacky to bylo peklo. (to jen kdyby nekdo z tech, co bojoval o kazdou kapku mel pocit, ze tenhle stav je nejak super ruzovej a jsem desnej klikar).

hankaviki
26. črc 2019

Ten gynekolog mohl poradit, kde se na ty plenky zeptat. Nejspíš sesterna dané porodnice, nebo šestinedělí. Určitě kouknout na web porodnice. Nebo jít na předporodní kurz, tam nám i ukázali kam jít, jak to tam vypadá a vyptat se na tyhle praktické věci. Rodina tě bude navštěvovat, když tak ti další věci přinesou. Nezapomenout vzít síťované kalhotky a poporodní vložky. Odsávačku na ty dny v porodnici ti půjčí. Pak si ji koupíš, pojišťovna ti ji proplati, když budeš chtít

eithelwing
26. črc 2019

1) Ne. Pokud by si odsávačku potřebovala už v nemocnici, mívají tam. Já ji nepoužila ani tam, ani doma.
2) Svou noční košili jsem měla, ale nepoužila. Vyhovovala mi nemocniční - měla jsem stále k dispozici čistou.
3) Ty pleny tedy nevím. U nás daly balíček huggies, došel-li, daly sestry další. Nic se jim za to zpětně nedávalo. Asi je to na každé porodnici.
4)Byla jsem na pokoji sama. Miminko se ale nechává u matky, pokud matka nechce jinak. Vím, že holky, co byly po těžkém porodu na jip, měly třeba mimčo dva dny u sester. Ale to byly holky, co nemohly vstát z postele.
5) Ano. Vše ale musí zařízené předem, tedy tvůj pediatr musí být domluvený s tebou, že vše udělá, provede. Myslím, že to musí být vše doložené i na papíře.

Chápu to s gyndařem. Nevadí mi, že mám doktora chlapa, ale na některé věci se ho prostě nejde úplně ptát, protože je to pořád chlap. :D
Naštěstí mám v rodině PA.
Každopádně doporučuji prohlídku porodnice, případně jejich předporodní kurz. Seznámíš se s prostředím, s tím, jak to dělají, budeš mít prostor na otázky. Mně to hodně pomohlo. Viděla jsem všechny prostory, prošly jsme s PA porodní plán (co mohu požadovat, co dělají a co ne, např. v naší porodnici nedělají porod do vody).

jitule_hrachule
26. črc 2019

@lery92 Ahoj sice už mám porod nějaký ten pátek za sebou ale ..
1. Odsávačku jsem pořídila manuální na doporučení ségry a využila jsem u obou dětí (starší syn ATB hned v porodnici, takže jsem mléko odsavala a u mladšího 2x zánět prsou a odsávačka me uchranila od ATB), ale pravda je, ze se dá sehnat v každé lékárně, kdyby byla potřeba.
2. Noční kojící košile ano, já měla vlastní a když jsem viděla v jakém stavu erární košile byly, tak jsem byla vděčná, že mám svou, neb po porodu si člověk krásný 2x neprijde a ještě mit na sobě takovou hrůzu, u nás v porodnici nedovolovali ani klasickou košili, kvůli možnému ušpinění lemu, ktery by se pak mohl dostat do kontaktu s bradavkamj a nakazit tak mimčo kdečím.
3. U nas se pleny berou jako automaticka výbava do porodnice, samozřejmě sestřičky dítě po vizitě donesou přebalene, ale pleny nerozdávají, ty si člověk musí donést vlastní.
4. Ve většině porodnic nechávají maminky s miminky přes noc, u nás už první noc, s výjimkou maminek po sekci, a osobně jsem za to byla vděčná i kvůli kojení.
5. Ambulantní porod je taky jedna z možností, ale je dobré se dopředu domluvit s pediatrem i v konkrétní nemocnici, každopádně jedna noc je i u ambulantního porodu a je to asi lepší kvůli krvácení i miminku, to stejně musí propustit lékař.
6. Domácí porod se mě netýká, ale jako většina doktorů jsem pro porod v nemocnici, nechtěla bych si celý zbytek života vyčítat, že jsem nutně musela porodit doma jen kvůli hysterii, že bych musela být v nemocnici, jděte na předporodní kurz do porodnice, kterou sis vybrala, u nas je to včetně exkurze na porodní sál a je zde výborná možnost zeptat se na sestavení porodního plánu, aby Tvůj porod byl co nejpřirozenější, pokud to stav miminka i rodičky dovoluje, tak vycházejí většinou vstříc.

hankaviki
27. črc 2019

U nás ty erární košile byly taky pěkně ošklivý, ale čistý. Mohla jsem se hned převléct, když jsem to nevychytala a teklo mi mléko.

Strana
z2