Přirozený porod vs. sekce. Řešíte někdo podobné dilema?

koudy00
9. čer 2023

Dobrý deň dámy,
riešim dilema. Prvé dieťa som po x hodinách vyvolávania pôrodu a nepostupujúci pôrod zakončila tehotenstvo cisárskym rezom .
Momentálne sa blížime do finále s druhým tehotenstvom.
Dostala som možnosť kvôli prvej prognóze opäť rodiť sekciou.
Vôbec neviem ako sa mám rozhodnúť.
Keď si vybavím to peklo a muka pri prvom pôrode, kde moje telo nebolo ochotné sa otvoriť. Som pomerne malinká bytosť, 154 cm, 50 kg. Od rána do mňa vkladali tablety na vyvolanie kontrakcií, napokon i oxytocín cez infúziu, takže jedna silná kontrakcia za druhou .. Až po manuálnych zásahoch doktorky sa nám podarilo dostať na otvorenie 4 cm.. a k večeru sa rozhodla sekcia ..
Neviem ako sa rozhodnúť. Za jedno ma mrzí, že neprivediem dieťa na svet prirodzenou cestou a za druhé sa obávam rovnakého priebehu ako u prvého pôrodu.
Riešite niekto podobne dilema? 😊

michaela666
9. čer 2023

@koudy00 Rozumím, že máš strach, ale každý porod je jiný. V prvním těhotenství asi nebylo tělo a miminko připravené na porod a ani ten chemický koktejl nepomohl.

Já bych si na tvém místě zkusila v hlavě srovnat první porod a odprostila se od hororových scénářů.
Najdi si respektující porodnici, která tě nebude do ničeho tlačit. Vezmi s sebou cokoliv, co ti pomůže dostat se do pohody ( doprovod, hudbu, oblíbenou vůni, ...). Jestli k sekci není žádný zdravotní důvod, může být porod naprosto rozdílný zážitek.
Za mě není zas tak důležité jak přijde dítě na svět, ale hlavně že budete oba v pořádku. Fyzicky i psychicky. 🍀

rnika
9. čer 2023

První dva porody vyvolávání (první tři dny....všechny mám u sebe popsané ), druhé dva císařem. Já vždy chtěla raději rodit, kdyby to slo, ale doktoři se u toho posledního sekli, ze prý mi hrozí ruptura. Proto opět císař. Zpětně si myslím, ze asi věděli co dělají a ze to bylo dobře.

jeyre
9. čer 2023

Ahoj, u prvního porodu jsem to měla asi dost podobné jako ty, nakonec jsme u druhého naplánovali sekci. Odmítla jsem znovu indukci a v den termínu jsem byla pořád zavřená na sedm západů, takže to byla celkem jasná volba. V porodnici mi řekli, že by mě nechali zkusit VBAC, ale tlačit mě do toho nebudou.

fandysek_1
9. čer 2023

@koudy00 tohle jsem řešila u druhého těhotenství, ale nakonec jsem šla do druhého císaře a viděla jsem, že i doktorce se ulevilo, když jsem se rozhodla pro císaře. První dítě bylo v šikmé poloze a císař byl jasný. Druhé bylo hlavou dolů, ale jen rok po prvním císaři a bála jsem se komplikací.

zekrt
9. čer 2023

První císař, druhý VBAC. Určitě bych zkusila rodit, než rovnou císař. Porod je lepší. ☺️

ivetkafek18
9. čer 2023

Ja to mela uplne stejne jako ty. Dite uz tlacilo na branku chtelo ven a ja porad na 1cm. Silene bolesti az sem upadla do soku. Taky sem dostala na vyber pri druhem a nevahala jsem ani minutu. Sla sem cisarem ale musim rict ze to po probuzeni bolelo o dost vic. Kazdy dalsi cisar boli vic ale stejne bych do toho sla znovu. Necitim se nijak spatne ze jsem se nenechala tyrat a potrhat nebo nastrihavat. Deti jsou zdrave a to jedine je dulezite

ekou
9. čer 2023

@koudy00 rozhodně bych z toho nedělala hrůzu, když by druhé bylo přes císaře. Nic na tom špatného není.
První porod total na jednu věc, doktor podcenil velikost dítěte a porodila jsem skoro 4,1 kilovou holčičku. Total vyflusnutá, šitá a bez mlíka.
Od kolegy doktora jsem se dozvěděla proč jsem neměla císaře.
Druhý porod už byl za odměnu a dvě hodiny po příjmu v nemocnici dítě venku a k tomu jen 2 kosmetické stehy.

marry94
9. čer 2023

@koudy00 první jsem měla akutní sc po 3 dnech vyvolávání pro spatne ozvy a druhý porod úspěšný VBAC těšila jsem se že porodim prirozene a nepripoustela jsem si že by to nešlo a i přes to že mě museli nastrihnout a malou tahat Vexem bych neměnila 😊 nemějte strach sc se může udělat vždy jako poslední možnost a jsem taky drobná 155cm a 55kg

jana_zofie
9. čer 2023

@koudy00 nepremyslelas o dule? Nekdy je to "jen" v hlave. Ja se u prvniho porodu taky neotvirala a rvali do me oxytocin, i kdyz nakonec jsem porodila prirozene. U druheho jsem se taky neotvirala a kdyz uz to vypadalo, jestli mi neco pichnout nebo ne, rekla mi dula neco, u ceho jsem si uvedomila, ze s tim vlastne bojuju. Do hodiny byla mala venku.
I kdyby to nefungovalo a probihalo to furt blbe, aspon by ses s ni mohla na to pripravit, na ruzne moznosti a tak. Mne dost pomohla i jako druhorodicce a fakt toho nelituju.
V kazdem pripade bych se nehroutila ani z druheho cisare. Spis bych to nechala na situaci. Nebude-fajn, bude-taky fajn.

lizzie02
9. čer 2023

Měla jsem to stejné u druhého těhotenství, ale celkově jsem asi byla celou dobu nakloněna k druhé sekci, že vím do čeho půjdu 🙂 nakonec jsme se i na sekci v porodnici domluvili s tím, že pokud se do té doby rozjede přirozený porod sám tak to zkusíme 🙂 říkali, že kdykoliv během porodu mohu říci, že chci sekci🤷 nakonec jsem měla plánovaného druhého císaře, ale nakonec lékař říkal, že tam bylo dost srůstů, takže třeba by ten přirozený ani nešel 🤷 dala bych na to jak se cítíš, intuici a pokud chceš zkusit přirozený porod klidně koukni na fb do skupiny VBAC je tam hodně pozitivních příběhů 🙂

cherie24
9. čer 2023

@koudy00 to hlavně musíš vědět ty. Já třeba věděla, že bych si to vyčítala, že jsem to apsoň nezkusila. Když by to nešlo, tak pořád můžeš v průběhu říct, že už dál v porodu nechceš pokračovat. Já taky měla bolesti, že si 3 hodiny u porodu ani nepamatuju, přesto mě myšlenka plánovaného císaře nelákala vůbec.

pampelina18
10. čer 2023

Jsem drobná, prví sekcí, druhý bude taky a ničeho nelituji. V 7:50 začátek v 8 malá venku a v 8:30 už v klidu na pokoji. Takže já byla nejvíc spokojená. Ostatní tam rodili chodím a já za 10 minut měla hotovo a ještě bez bolestí a utrpení. Navíc vše pod dohledem doktorů, takže ani žádná komplikace nemohla vzniknout. Já bych se rozhodně nenechala mučit.... Uznávaný pražský primář řekl, že každá žena by si sama měla rozhodnout o tom jak chce rodit, protože u dítěte je jedno zda bude přirozeně nebo CS, ale mnohem důležitější je pohoda a psychicky klid Matky.

zmrzlinka
10. čer 2023

A plánuješ další dítě?Jestli ne tak jdi do sekce.Druha a plánovaná je podstatně lepší než první 😉

mama_mila
10. čer 2023

První dítě plánovaný sc kvůli příčné poloze, u druhého mi dali vybrat, šla jsem znovu do císaře a nelituju toho. Poprvé bylo vše u porodu super, ale pak problémy s jizvou, dlouhá rekonvalescence, podruhé to tedy bolelo víc prvních pár dní, i po kapackach a injekcích proti bolesti jsem brečela bolestí, ale rekonvalescence byla nakonec o dost rychlejší, snad po dvou týdnech jsem byla ok a teď má druhé dítě půl roku a já vůbec nevím, že bych kdy měla nějakou operaci, jizva super. Oba císaře byly v průběhu 2,5r. Ale já jsem obecně taková, že mi na tomhle moc nezáleží, nic si nevyčítám, způsob porodu je mi jedno, hlavně, že jsou obě děti i já v pořádku, spíš bych si vyčítala, kdybych "vymýšlela blbosti" a něco se stalo. Já jsem si to v sobě srovnala už před prvním porodem, takže to bylo v tomhle asi jednodušší potom.

xnikolan
10. čer 2023

První porod CS, protože byl malý koncem pánevním, druhý porod po 2 a čtvrt roku jsem zkoušela VBAC, císař mi ani nikdo nenabídl a ja to chtěla zkusit. Po 6 hodinách kontrakcí po 5 minutách, horší ozvy, takže celou dobu na monitoru, otevřená na 2 cm, vyměnila se směna a hned CS. Ale mě na tom zase až tak nezáleželo, jak se mimčo narodí, hlavně že jsme oba v pořádku. Po obou hojení v pohodě, druhý císař byl dokonce ještě víc v pohodě, císař vždy ráno a u prvního jsem chodila normálně po chodbě druhý den a u druhého už ten den večer. Jizva krásná. Po návratu z porodnice jsem fungovala hned naplno. Záleží na tobě, jestli to chceš zkusit nebo ne, pokud ti císař nabídnou. A jak tu někdo psal, jestli budete chtít ještě další dítě, tak mě hned na porodním sále říkali, že i třetí císař je v "pohodě", máme dva kluky, tak prý příště ještě holčičku, vtipkoval anesteziolog.

tereza0111
10. čer 2023

Z jakeho duvodu prvni miminko vyvolavali? Jak bylo velke, jaky je vahovy odhad soucasneho miminka? Zadne potize s jizvou? Chtela bys jeste dalsi deti? A ten nejzasadnejsi bod - na co se ty citis?
Mam VBAC, ale prala jsem si ho. Uz bych rozhodne nesla rodit tam, kde jsi rodila prvni miminko. Takhle vyvolavani vypadat nema!!! Nesmi se takhle prilis "tlacit na pilu", ale i s vyvolavanim dat telu cas. I pres VBAC jsem mela porod take vyvovalany, ale rozhodne ne takhle skarede jako ty. Dali mi rano pul tablety uplne na okraj cipku, kdyz se vubec ale vubec nic nedelo, zavedli po poledni dalsi pulku tablety. Nekolik hodin se dely velmi nepatrne zmeny, ktere jsem citila ja (hodne :D), ale zustavala jsem stale zavrena, monitor nic neukazoval. I presto netlacili, planovana dalsi tableta byla az dalsi den rano, at se telo v klidu (dle moznosti) adaptuje.. V noci se rozhodlo reagovat a plne otevreni prislo velmi rychle, ale je uplne nesmysl cpat do rodicky vsechno a cekat, ze bude "za hodinku" hotovo. V tvem pripade to vypada, ze se o to pokusili a je na pest, ze ti pripravili tak nepekny zazitek, jeste k tomu navic zakonceny sekci :( Pokud se od prvniho porodu uplne odpoutat a nebat se dopredu, porod muze byt krasny 🙂

mamikry
11. čer 2023

@koudy00 Ono hodne zalezi na tom proc porod nesel prirozene. Jestli byl vyvolany, tak nebylo pripravene miminko ani porodni cesty a to se casto stane, ze porod konci sekci, klestema apod. Pokud je v tom jiny duvod, sla bych na sekci. To, ze zena dote nevytlaci na svet sama, to z ni nedela o nic horsi mamu nebo rodicku. 🙂 Hlavni je zdravi tve i tveho miminka.

koudy00
autor
11. čer 2023

Ahojte dámy, píšem len, že som od noci hospitalizovaná, odtiekla mi plodová voda. Rozhodla som sa skúsiť VBAC. Celý deň mám nepravidelné kontrakcie,ale pozitívne pre mňa je, že telo sa samo prirodzene pripravuje, narozdiel od prvého pôrodu. Ten bol teda vyvolavany preto, že som prenášala už 8 dní a taktiež som bola x hodín po odtoku plodovej vody. Tentokrát som momentálne 38 tt, takže sa toľko na pílu netlačí. Rozhodla som sa teda, že to skúsim prirodzenou cestou, ale nebudem to lámať cez koleno. Pôjde to, pôjde. Nepôjde, tak nepôjde. Držte palce a ďakujem vám všetkým za správy a skúsenosti 😊

ivetkafek18
12. čer 2023

@koudy00 preju hodne zdravi a dej pak vedet ze jste v poradku 🙂

tereza0111
12. čer 2023

Palce drzime, at jde vse dobre! 🙂

sfet
12. čer 2023

Já osobně bych bez váhání šla do sekce. Ale to jsem já.

mydlova
12. čer 2023

@koudy00 jeee až se miminko narodí, tak prosím napiš 🙂 držím palce 🤩

kamimnichov
12. čer 2023

Drzim palce. Sla bych do vaginalniho.

martikbertik
12. čer 2023

Já řeším momentálně to samé. U první dcery.. šílený muka, několik vyvolávaček, Hamilton, šílený muka na porodním sále kde mi po 8h řekl Dr že malá zaklínila hlavu a neprojde. Akutní řez byl nevyhnutelný. Za pár měsíců mě to čeká znovu a já se rozhodla pro sekci. Že neprivedu dítě na svět klasicky je to poslední co řeším. Dcera byla po porodu dva týdny na přístrojích protože díky tomu měla problémy s dýcháním. Nikdy nechci znovu zažit ten pocit, že někde leží, že k ní nemůžu, že mohla zemřít. Raději kudla.

rebe
12. čer 2023

U vyvolávaného porodu je zakončení císařem vcelku běžné. Nesouvisí to s tím, jak jsi velká nebo jak je tvé tělo schopné porodit. Běžné jsou i VBAC. Oba způsoby jsou cesta, jak mít zdravé miminko a být dobrá máma. Ale přirozený porod ti dává možnost prožít si to od samého začátku spolu. Držím palce, ať ti to vyjde.

haaanka21
12. čer 2023

Já tohle řešila, první porod sekce, druhý porod mi pořád moje doktorka nutila sekci. Nechtěla jsem, chtěla jsem aspoň zkusit rodit normálně. Jela jsem kvůli tomu do jiné porodnice, kde mě nechali v klidu rodit VBAC. Porod se mi rozbíhal 3 dny, nikdo na mě nechvátal, na všechno byl čas. Ještě jsem pak rodila po 3 zase vaginálně. Teď už zpětně vím, že moje tělo má čas a svoje tempo, hodně záleží, kde rodíš a s kým. Prostě to zkus a buď to půjde nebo ne 😉

renda36
12. čer 2023

@ivetkafek18 Já po druhém císaři byla teda naprosto v pohodě. Neměla jsem ani nic na bolest a 3 den jsem šla domů. Vůbec to nebolelo. I posteli jsem se otáčela a v pohodě z postele i slezla. Tak tu nestraš 🙃

jaresska
12. čer 2023

Oba způsoby mají svá rizika, zhodnotila bych co je větší riziko a dle toho se rozhodla. Já chtěla rodit normálně a bohužel obě děti koncem pánevním, kdy by šla hlavička naposled ( a syn měl ještě nataženou nohu do mýho boku a na druhý si seděl, riziko přidušení, že by se tam hlavička sekla a následkem nedostatku kyslíku by bylo chytré dítě mentálně postižené....do toho jsem teda nešla. Za to mi ten přirozenej porod nestál, ono to nejde za každou cenu.

jaresska
12. čer 2023

Hlavně musíš být v pohodě....

jaresska
12. čer 2023

A mimčo můžeš taky vidět hned, po spinální anestezii to jde.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru