Volať 112 alebo 155 , keď sa začne pôrod rozbiehať?

slavkakopaskova
20. bře 2017

Ahojte holky😉🙂 chcem sa informovať.Mám už iba pár dni do porodu.Momentálne sme bez auta 😢Chcem sa spýtať,ked sa začne porod rozbiehať je lepšie volať 112 alebo 155? Kto máte stýmto skusenost?

Moc dakujem 😉

kamste
20. bře 2017

myslím, že nejlepší je číslo na porodnici, kde chcete rodit

jipe
20. bře 2017

vpodstatě tě 112 přepojí na 155, takže je lepší volat 155, i v tv to nedávno říkali, že je to rychlejší, když je potřeba jen zdravotní pomoc. Pokud to nebude akutní, podívej se na možnost převozových sanitek ve tvém okolí. Případně poptej příbuzenstvo, sousedy,..

slavkakopaskova
autor
20. bře 2017

@kamste
@jipe

Ďakujem Vám za názor a radu 🙂

lolam10
20. bře 2017

Prevozova sanitka muze prijet az i za nekolik hodin si myslim.a co si zavolat taxi?

slavkakopaskova
autor
20. bře 2017

@lolam10 nad taxi som taktiež uvažovala len my potom napadlo či odvezie tehotnu ženu s kontrakciami 😀 podla mna stou sanitkou alebo zahrankou tam budem rýchlejšie,ako s taxi...moj názor

eficenka
20. bře 2017

@slavkakopaskova
zavolala by jsem si taxi, předpokládám, že jsi prvorodička, takže máš pár hodin na přesunutí do porodnice, ze začátkou nejsou stejně kontrakce uplně silné, není to jak v amerických komediích 🙂

lolam10
20. bře 2017

Tak to nevim s tim taxi ale myslim ze by te meli vzit,zeptej se dopredu.a obecne si myslim ze to neni takovy kvapik jak ve filmu treba s tim prevozem☺ja teda mela kontrakce/poslicky 3 dny nez to bylo na prijem a i pak bylo dost casu☺ale kazdy to ma nejak jinak☺tak hodne stesti!

verunka_korunka
20. bře 2017

@slavkakopaskova presne jak píše @jipe volat 155 pokud se jedna pouze o zdravotni péči. Např u autonehody volat 112, protoze tim zaridi vsechny potrebne slozky vcetne policie a hasičů. Sanitka prijede co nejdrive, prevozova sanitka je z nemocnice do nemocnice kde nic extra nehrozi a prevoz je planovany.
Taxi bych nevolala, uz vidim nadseneho taxikáře jak potom drhne sedacku od plodove vody a krve. A mimochodem kdyby to prislo cestou, tak taxikar asi moc s porodem nepomůže 🙂 za me sanitka. Pokud budu muset taky resit (treba manzel bude v praci nebo mimo domov), tak zavolam sanitku.

puresin
20. bře 2017

Ja myslim, ze sanitka je k prevozu ranenych a pro kriticke pripady, ne jako odvoz, kdyz jsem bez auta. Na to je taxi, pribuzni, znami. 🙂

slavkakopaskova
autor
20. bře 2017

@lolam10 tak nakoniec uvidím,ako sa vivinie situacia a možno zvolím aj ten taxik 🙂 a dakujem😉

slavkakopaskova
autor
20. bře 2017

@verunka_korunka tak teraz som zmetená a ozaj neviem či volať tu 155 alebo taxi.Asik sa zariadím tak,ako to bude postupovať a prebiehať v tu cvhílu.
Dakujem

lenatu
20. bře 2017

@slavkakopaskova já bych byla pro 155, kamarádka když rodila a její manžel byl v zahraničí tak ji taxikář nechtěl vzít, že mu porodí v autě 🙂 a musela volat 155, ale taxikář tam s ní těch 7 minut aspoň počkal než přijela sanitka 🙂

@eficenka taky to ale není pravidlo, že když je prvorodička bude mít delší porod..

lv
20. bře 2017

taxik 😀 taky jsem tak jela poprvé
sanitu bych volila v případě krvácení, rychlého průběhu, neschopnosti chodit pro bolesti atp.

kajalka
20. bře 2017

@verunka_korunka Nechápu, proč by měl mít na sedačce krev 😲 Jinak snad není problém se oblíct a dát si vložku..

eficenka
20. bře 2017

@lenatu
pravidlo to není, ale překotných porodů je opravdu velmi pomálu, taxíkem to zvládne vklidu i druho třeto i čtvrto rodička 🙂

eldrag
20. bře 2017

Bez potizi jet taxikem , taxikar ktery odmitne je debil. Staci pod sebe pro jistotu podlozku nebo rucnik. Kdyby byly potize tak sanitku. V praze treba sanitku k kontrakcim neposlou, pokud neni ohrozen zivot.

mrskato
20. bře 2017

@slavkakopaskova brala bych to podle "stavu", když začnou kontrakce, poznáš, jak moc je to silný, když to bude fest, volej zachranku, když rupne voda a budeš bez kontrakcí, stačí zavolat taxi. U prvního dítěte by mi stačilo taxi a vlastně bych si i stihla zajet třeba do Itálie se vykoupat a vrátit se zpět, u druhého jsem byla ráda, že máme auto, protože bych asi rodila jinak doma, a to máme porodnici asi 5 minut autem, byl to šílenej fofr.

buldrik
20. bře 2017

poradila bych se na pristi tehu prohlidce. Pokud vim, tak treba sanitka te nemusi vzit do porodnice, kterou sis vybrala, ale do nejblizsi volne.
Existuji soukrome sanitky, ktere te za poplatek dovezou tam, kam chces. Taxik je taky dobra moznost.
Jinak kdyby si akutne potrebovala sanitku, tak bych volala 155. u 112 ztratis nekolik minut a stejne te prepoji na dispecink pro 155.

verunka_korunka
20. bře 2017

@kajalka myslim, ze nikdy nevis jak to muze probihat. Ja bych byt taxikarem tak bych ji taky neodvezla.
@puresin Sestrenka dela u zachranky, rikala ze se vzdy modlí at jí neporodi v sanitě 🙂 a kdyz rika k jakym blbostem si je lidi volaji, tak porod rozhodně neni blbost, ne vsichni ho maji pomaly a v pořádku. Je to sice mimo misu, ale dcera mela alergickou reakci na jidlo, silnou. Mame i kortikoidy na dychani, po koupeli a kortikoidech se zlepsila o fous a sebrali jsme ji a jeli do nemocnice, cca 10 minut jizdy. Doktorka tam, doktor v podolí a pediatricka vsichni se shodli na tom, ze i kdyz to vypadalo ok, tak priste volat sanitku.

hojda
20. bře 2017

@eldrag Kamarádka si volala sanitku v Praze do porodnice , neměla jiný odvoz. Přišlo mi to trošku zvláštní , ale prý je to normální, jen tě tedy dovezou do nejbližší volné.

absintka19
20. bře 2017

Ja si zajdu na šalinu 🙂

vanilkacka
20. bře 2017

@absintka19 Tak nějak 😄

englerova14
20. bře 2017

@puresin porod je důvodem k volání rzs. volají si ji i lidé s nachlazením...bratranec je saniťák. A že je prvorodička neznamená, že nemuze porodit do 2h...jinak taxikáři nemusi tehotnou odvézt (vl.zkusenost).

jitka_zowie
20. bře 2017

pokud volat zachranku (coz tu bylo diskutovano, jestli je to dobre reseni....a zalezi to na tom, jak zavazna je situace), tak rozhodne 155. Ta je totiz lokalni, tj. zavolate na lokalni linku zachranne sluzby, zatimco 112 je celorepublikova, tedy z Vas budou nejdriv tahat, odkud ze to jste a pak budou prepojovat, nebo davat echo lokalni zachrance. V tomhle pak muze jeste vzniknout past, pokud jste z nejake vesnice, ktera se vyskytuje vickrat po republice ve dvou a vice okresech, tak se i tohle muze splect a pak muze zavolana zachranka bloudit nekde po lesich a hajich nekde jinde, nez kde cekate.
Tyka se to teda nejen porodu, ale obecne jakohokoli volani zachranky, vzdycky je lepsi 155.

rousse
20. bře 2017

@kajalka no já taky jezdila před porodem s ručníkem na sedadle - až mi pak v porodnici prdla voda, tak mě ten ručník hodně pobavil....na ty litry plodovky by ani 10 vložek nepomohlo🙂)))

puresin
20. bře 2017

@verunka_korunka Rozumim, to byla u vas ale krizova situace. Coz porod samozrejme muze byt taky, tazatelka ale uz DOPREDU planuje sanitku, ne v pripade prekotneho porodu apod., ale ciste jako odvoz.

@englerova14 Verim, ze lidi si sanitku volaji i kvuli nesmyslum, to ale neznamena, ze ja to budu delat taky. 🙂 Zacatek BEZNEHO porodu neni filmove drama, takze myslim, ze planovat sanitu predem je mimo. Ale to tu nemusime diskutovat, tazatelka sama uz psala, ze to zvazi. 🙂

verunka_korunka
20. bře 2017

@puresin pokud bych mela jet taxi s manzelem nebo pritelem společně, ok, asi bych jela. Pokud budu doma sama, radeji zavolam sanitku. Predstava porodu po cestě a asistujici taxikář me teda dost děsí. Sama bych radeji neřídila, prijde mi to nebezpečné, ale vim, ze i takove zeny jsou. Po nastupu silnych kontrakci v rozmezi 3-6 minut byla dcera do pul hodiny venku, ale muj porod neberu jako normální (hodně predcasny a vyvolavany - tableta a potom oxytocin v kapackach bez analgetik), takze nedokazu posoudit jak by vypadal normalni, jak rychly, jak bolestivy by byl...

verunka_korunka
20. bře 2017

@rousse misto rucniku me jako lepsi volba napadá jednorázová prebalovaci podložka 😉 ale radeji několik...

kajalka
20. bře 2017

@jitka_zowie To ale není pravda, na 112 celkem přesně dokáží dle map lokalizovat místo, odkud volající volá.

vladienka
20. bře 2017

Ja by som volila sanitku, ale zalezi ako rychlo porod postupuje. My mame v rodine prekotne porody, takze pojdeme radsej hned..

Niekde som citala ze taxisluzba moze rodiacu zenu odmietnut, a mne by to bolo aj trapne :/

Ale primarne by som to skusila dohodnut s rodinou/kamaratmi 🙂 az v pripade ze nikoho nenajdete, volat sanitku. Ked mozu chodit po ozratych ludi, mozu snad prist aj po rodiacu zenu 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru