icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

barus.8
8. zář 2017

Holky za jak dlouho po jidle se merite?diky

ev.ka
8. zář 2017

@barus.8 snažím se přesně 1 hod od začátku konzumace

anabella_lee
8. zář 2017

NO já to včera večer a dnes dopoledne taky pěkně sprasila teda ☹ sladké, buchtu...no hrůza, nadčená nejsem teda fakt ☹ byla jsem pak unavená hodně po tom a spala 3 hodiny.
Budu se muset měřit pro jistotou obden abych se lépe ohlídala, pač jinak zvlčím.

beatax
9. zář 2017

@werumka ty blaho, tak to je veda pro medveda, myslela jsem ze existuje DM1 a DM2 + nekde mezitim GDM.. a tot vse, koukam ze cukrovek je vicero druhu, ale typla bych ze Dr. hazou vetsinou vse do jednoho pytle DM
2 ... :D

premyslela jsem prave zda pred OGGT drzet dietu, anebo ne... typla bych ze kdyz ji budu drzet a do toho kojit, ze budu mit u testu spis hypa a test bude uplne k nicemu.. 🙂 takhle jsem to mela v prvnim tehu kdy jsem sla na OGGT a nechali me odejit na ty dve hodiny do prace a pracovat a pak sem prisla a mela jsem po 2 hodinach hypo... takze test jakoby ok, ale uplne spatne provedeny .. ale to uz je pasé...

jen jsem si rikala, zda maji cukrovkari i strevni problemy, zda se s tim muze pojit neco jako strevni dysbioza... prujmy, plynatos apod.. protoze ja se pri te diete fakt co se tyce strevnich potizi dlouhodobych fakt vznasim.. 🙂 jakoze super.. 🙂 mnoo i kdyz ted se laduju cokoladou :D

beatax
9. zář 2017

@werumka jeste jak si psala, s tou vahou miminka, mela jsem ke konci tehu ty hodnoty hodne labilni, nekdy to litalo ke 13ti, hodne kolem 8mi 9ti po jidlech s inzulinem, jak na hupacce, mimi po celou dobu mensi... v terminu mel jen 3 kg, ale co se tyce delky..uplne normal.. , 50 cm, ale velice stihle miminko, nase prvni mimi, melo v terminu 3,6 kg (s nelecenou cukrovkou, ktera dle novych kriterii byla, dle starych ne.. :( ) ... myslela jsem si ze je to tou dietou...

kimbori
9. zář 2017

Holky prosím Vás kolik máte mít hodnoty cukru hodinu po jídle? Moje diabetoložka mi řekla,že díky tomu, že každý glukometr nadhodnocuje, tak mám mít hodnoty do 8. Přijde mi to docela dost. Měřím se zatím jen pár dní. Většina hodnot je do 6. Teď sem 31týden, tak snad se nám to podaří udržet. Váhu miminka nám teď odhadli na 1800gr. Což je prý v normě.

ev.ka
9. zář 2017

ano do 8
mě se někdy podaří i 5,3 a někdy mám 8,8... a to najezená nejsem skoro nikdy ☹

eliza1
9. zář 2017

Ahoj ženy, tak se taky přidávám, jsem 29tt od středy mám doma glukometr. zkouším recepty a jsem z toho docela zoufalá... já co normálně nesnídám a jím tak 2 jídla denně... masakr ale hodnoty zatím dobrý.. dnes po obědě dokonce 5,1 což mám nejnížší.... dr uznává nalačno do 5,5. ale chtěla jsem zeptat, mámě v lekarně řekl lékarník že můžu používat linulin jako sladidlo, teda snad to píšu dobře, ví o tom někdo něco?

werumka
10. zář 2017

@lucienelka Ahoj! Není to pravidlem. Vlivem těhotenství v počátku glykémie spíš klesají, takže pokud máš teď kolem 5,3-5,5, tak můžeš mít v těhotenství klidně pod 5. Ale pravděpodobnost opakování cukrovky je v tomhle směru velká, takže určitě je potřeba hlídat už od začátku, protože může dojít k dřívějšímu nástupu. V tuhle chvíli se o poruchu glukozové tolerance nejedná 🙂 Ale určitě dojdi za čas na kontrolní ogtt 🙂

werumka
10. zář 2017

@beatax Těch typů cukrovek je fakt hafo. Ta MODY má taky několik druhů. Třeba někteří lidé jsou ve čtyřiceti léčení s počátečním DM2, a pak se podle odběrů z protilátek ukáže, že mají "zpomalenou" jedničku. Dietu před OGTT určitě nedrž, to by bylo k ničemu. Oni to OGTT stejně udělají, to není jak u GDM, že když budeš mít nad 5,6, tak automaticky je z toho DM. To by ta lačná musela o hoodně vyšší. O té dysbioze nic nevím... Může to být prostě způsobené jen tou změnou jídleníčku, ale hormony taky udělají hodně - ty působí plynatost. U Jedničkových diabetiků se pak sledují protilátky, které by mohly ukazovat na celiakii, protože je to sdružené autoimunitní onemocnění, které se objevuje asi ve 20% případů. Ale to se Tě vůbec netýká.
Ta váha může být jen tou dietou. Byla v pořádku placenta? Tam pak miminko méně nabírá. V tom prvním těhotenství jsi tu cukrovku nemusela mít ještě tak rozkolísanou. Každopádně kdybys měla podezření, že u Tebe cukrovka přetrvává, zajdi si k dr. na odběry.

werumka
10. zář 2017

@lentilkah Stévie je úplně v pohodě. Ten CandyS tady holky často používají, setkala jsem se s tím víckrát. Můj osobní názor je, že to nemůže způsobit vůbec nic a jen je to trochu přifouklé strašení, protože kdyby to bylo s tím nebezpečím tak horký, tak se těhotným nepředepisuje Magnosolv, kde je umělých sladidel požehnaně 🙂

maggys
11. zář 2017

Zeny ja budu plakat ☹ Tak do ted jsem si musela pichat dlouhodobej inzulin vecer 9 jednotek, rano 6. Ted mi to vecer zvedli na 10, plus jsem dostala dalsi pero, tentokrat jiny, a musim si pichat jeste pred kazdym jidlem kratkodobej ☹ Dietu drzim, za cely tehotenstvi mam nahore ti kila, mala ma odhadem 3.30 kg, cisare uz mam naplanovanyho za 11 dni...to uz me nemuzou nechat zit? ☹(((((

lentilkah
11. zář 2017

@werumka Dekuju za odpoved. Budu mit v zaloze tu Stevii, i kdyz zatim to zvladam bez cukru uplne v pohode. Nikdy jsem na sladke moc nebyla.

lentilkah
11. zář 2017

@maggys Ja jsem sice ohledne cukrovky novacek, ale umim si predstavit, ze casem uz z toho muze mit clovek nervy 😖 Vydrz, delas to kvuli male.

anabella_lee
11. zář 2017

@lentilkah jejda jak závidím že chutě na sladké nemáte 😀 no to my co milujeme sladké to máme fakt těžké období no.... ti co to tak nikdy nejedly jim to ani nepříjde.

anabella_lee
11. zář 2017

@maggys jejda ☹ ale máte už to za pár tak vydržte!!!! držím palce teda, měla jste to náročné teda....a po porodu taky ještě dietka? nebo už ne?

maggys
11. zář 2017

@lentilkah Drzim drzim, co to jde 🙂 Je to silene stresujici, aspon tedy pro me. Fakt se uz bojim vzit ten glukomer do ruky, co zase ukaze...navic s moji fobii z jehel ☹ Fakt uz aby to bylo za mnou....
@anabella_lee Diky 🙂 Po porodu musim dva dny merit (pokazdy dve hodiny po jidle) uz tedy bez inzulinu aby videli nezkresleny hodnoty. No a pak uvidime co dal - bude klesat, a tim padem me pak ceka uz jen kontrolni oGGT po sestinedeli (a tam se pak opet uvidi jestli to zmizelo nebo ne), no a nebo to klesat nebude a pak uvidime co s tim..ale kazdopadne pry bychom to pak pry resili tabletkama a ne injekcne... Ja fakt doufam ze to zmizi...

ev.ka
11. zář 2017

@maggys je to o nervy a těžké, ale zkuste se z toho nestresovat
stres hladinu cukru zvyšuje
ja jsem si jedny větší nervy zažila teď v neděli ráno a 1 hod po snídani 40g pečiva s máslem (nic víc) jsem měla 8,8 (lačno 4,3)... myslím, že mi to zvedly ty nervy

maggys
11. zář 2017

@ev.ka Uff to je dost..asi ty nervy fakt hrajou svoji roli ☹ A jinak to je ok?

anabella_lee
11. zář 2017

@maggys jejda tak to fakt držím palce aby to vymizelo úplně! ale prý to chvili trvá než se to hormony po porodu srovnají....
NO taky budu doufat že se pak vrátím k tomu, že si ke kávě dám sladké a na snídani sladkou buchtu 😀 hrozně mi to chybí....tělu určo ne, ale mojí hlavě hodně 😀
Držím palce!

maggys
11. zář 2017

@anabella_lee Diky moc 🙂 Me to chybi silene, ani ne treba bonboniera nebo tak, ale doma upeceny pernik, kolacky, atd...to mi chybi hodne. A ani to nemusi byt zrovna to sladky, ale treba broskve miluju, jsem schopna snist fakt tak to kilovy baleni na posezeni, a ted? Jednu, a jeste se klepat jestli mi to nevyskoci ☹ Taky preju aby to zmizelo, a uz se to nikdy neukazalo 🙂

ev.ka
11. zář 2017

@maggys snad ano, teprve měřím 2,5 týdne
první týden jsem měla hodnoty větší, sem tam i ulítlo vážení jídla a byla jsem z toho nervní, měla jsem víc hlad.. teď už mám žaludek staženější

pak byl týden v poho, žádná hodnota nad 7,5
a teď o víkendu jsem zase přesáhla
uvidíme, jak to půjde dál

anabella_lee
11. zář 2017

@maggys no jsou to muka no ☹ bojuju s tím teprve měsíc a už jsem to 3 x porušila a dala si sladké....byla jsem z toho hodně zklamaná ze sebe, ale zase jsem hned najela na dietku. Doktor zatím říkal, že stačí jak se budu měřit jednou za 3 dny, ale tím jak to řekl jsem zvlčila a neměla nad sebou takovou kontrolu, tak se raději měřím každý den 4x denně abych se ohlídala a nejedla nic sladkého....naštěstí kousek hořké čokolády můžu i když jsem jí nikdy nemusela, ale ted jsem za ní vděčná 😀
Děkuji, bude to fajn, jak se toho všechny maminky zbavíme porodem a dá nám to pokoj!

ev.ka
11. zář 2017

@maggys ja bych i ty buchty a bonbony oželela, to je v hlavě, a to se zvládnout dá
ale jako furt jen čaj/voda bez džusu ☹ a to ovoce!!! máme jako těhule přijímat vitamíny a ja kvůli alergiím nemůžu peckoviny...takže mi tam toho moc nezbyde
svačím furt jen jablka s mrkví, sem tam citrus (ale to moc nezasytí)... dala bych si banán, miluju víno, ale to prostě teď vychází na 7 kuliček k svačině a šilhám hlady za půl hodiny ☹

fakt bych to omezení "rychlého" cukru uznala a zkousla, ale to omezení porcí a ovoce mi vadí hodně, to je o nervy, mám často hlad a nevím, čím se zasytit ☹

anabella_lee
11. zář 2017

@ev.ka a zeleninou se nezasitíš? a nebo rozpustnou vlákninu psýlium? já si to dávám do jogurtu abych neměla tak hlad a si slunečnicová semínka třeba, či ořechy trošku

maggys
11. zář 2017

@ev.ka No presne...to omezeni ovoce je sileny. A zelenina uz mi pomalu leze krkem, okurky a mrkve nechci po porodu minimalne rok videt ☹ No a ta vecna voda, to je taky pecka. Ja mam mraky domacich sirupu co jsem delala, fakt z ovoce, ale ten cukr tam je, tak nemuzu no ☹ cokoladovy mliko (jediny mliko jaky pozru, jinak po jakymkoliv zvracim) - nemuzu, protoze je sladky ☹ No brecela bych ☹
@anabella_lee Ja merim 6x denne, takze tam ani na hreseni neni prostor - jednou jsem si teda dala po vecernim mereni tri hrusky (boze uz i tohle povazuju za dietni hrich, driv jsem v 11 v noci zpraskala pytlik chipsu, pul plechovky orisku, zapila to colou a prislo mi to normalni) no a sice hodnota rano ok, ale zase me pulku noci palila zaha :-/ Kousek horky cokolady je dobry siditko, taky mi projde cas od casu 🙂
Nezbyva nam nez verit ze nam to fakt po porodu zmizi a budeme mit klid a pokoj 🙂

ev.ka
11. zář 2017

@anabella_lee moc ne, nejsem schopná zeleniny sníst kotel... nakrájela jsem si 100g okurky a nemohla jsem to do sebe ani nacpat, vůbec mi to nejede
Ještě tak zel. salát, když je to třeba se sýrem
ale to zas pokaždé nemám čas chystat nebo nosit sebou
(mám dva malý kluky a ještě i trošku pracuju 😀)

psýlium neznám, do jogurtu vločky a semínka sypu, ale to se taky nedá jíst furt
nějak je ten jídelníček dost osekaný (hlavně ta snídaně, svačina)
buď jablko, mrkev, pečivo se sýrem, jogurt se semínky a furt dokola ☹

anabella_lee
11. zář 2017

@ev.ka https://www.drmax.cz/psyllium-asp-prirodni-vlak...

toto si dávám do jogurtu 2 kávové lžičky, ale pak je potřeba se pořádně i napít vody, pač to hodně absorbuje vodu. a jako sváčinka to hodně zasytí.

NO je to takové monotóní ta strava no, proto si na snídani hodně dělám i vaječinu. já si tak dám leda nektarinku jednu či jablko.

No máš to pak náročné teda, práce a dvě děti. To já už jsem doma. Mám jen jedno dítko 4,5 roku. Ale ten zeleninový salát alespoň obden zkus jako alternativu, či si vzít rajčata a sýr tvrdý či tvarůžky, taky hodně zasytí.

anabella_lee
11. zář 2017

@maggys naštěstí tu hořkou čokoládu můžu kousek každý den....ale spíše jsem tu dietku porušila oplatkama sladkýma či bouty tyčinkou....no hnus no ☹
No tak sladké nápoje jsem nikdy nepila, ale chipsy u televize asi známe všichni no 😀 to taky je tabu, tak to nahrazuji solenýma ořechama třeba arašídy či trošku pistácií. ale nic se nemá přehánět, ale zase si to musíme i tak trošku zpříjemnit

anabella_lee
11. zář 2017

@maggys nejvíce jsem si oblíbila tuto hořkou čokoládu, která je slazena jen stévií a je výborná fakt. https://www.mojestevie.cz/cokolady-slazene-stev....... každý den si dám tak 1a půl sloupečku a měření po hodině je OK.

Strana