Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@fatal_error Ja tu ale nepisu, ze to musi fungovat vsem. Pisu svoji zkusenost, coz je snad jasne. Kazdy si musi najit svuj system.
Mám otázku na meranie hodinu po jedle. Meráte si glykémiu hodinu po dojedení jedla alebo od začiatku jedenia jedla?
nemáte prosím někdo zkušenost s přípravkem glukorizin? nemám uplně cukrovku, ale vyšší hladina cukru tam je, tak bych to chtěla nějak regulovat.
@sabca21 zkušenost nemám, ale v těhotenství bych tento přípravek nejedla. Snaž se o racionální stravu dle www.tehotenskacukrovka.cz a třeba to tím udržíš. Máš doma glulometr a meříš si?
Ahoj, holky 🙂
mám zjištěnou těhotenskou cukrovku, hodnoty jsem měla vyšší(hraniční) pouze po 2h.
Dr mě poslal do dia.poradny.. tam mi doktorka udělala krevní testy(které mám v pořádku)
Dietu mám od min.Pátku... dostala jsem glukometr.
Maximálně se snažím, ale i přesto je to málo... Řekla mi, že se mám měřit vždy po hodině a půl od hlavních jídel, a hodnoty bych měla mít do 6.
Dnes jsme si volali(abych nemusela fyzicky do ordinace).. Nadiktovala jsem jí hodnoty a co jsem jedla. Po snídani je prý normální, že je hodnota vyšší. Kolem oběda mám kolem 5,1 - 6. jednou i 6,5...
ale večeře jsou průšvih. 6,5 - 8
Nevím co dělám špatně. Dělala jsem si čočkovou polívku bez zahuštění, fazolovou pomazánku apod.
Dělala jsem si z listového těsta "strudl" jen s ovocem uvnitr( jahody,mango, orechy)
Taky špatně. Ale to sladké mi prostě chybí. :(
Mám vynechat chleba uplně, ptž ten mi tam dělá brikule.
Můžete mi někdo prosím říct,jaké ty hodnoty opravdu mají být, jak moc se to musí dodržovat, jak moc je špatné, že mám hodnoty přes 6..
DR mi řekla, že pokud budu mít víc jak 7 měla bych si už píchat inzulín, ale ŽE JÍ TO PŘÍJDE ZBYTEČNÝ....😨
Prosím prosím o odpověď.
@puji Ahoj! Je to celkově zvláštní doporučení od paní doktorky, dělá to na mě dojem, že s těhotnými moc nepracuje. Měřit se má buď hodinu po jídle (měřeno od začátku jídla) nebo po dvou hodinách. V těhotenství je doporučena hodina po jídle. Ale vzhledem k tomu, že při testu jsi měla zvýšenou hodnotu dvě hodiny po roztoku, tak bych chvíli měřila obě hodnoty (po hodině a po dvou) a podle toho uvidíš, která z těch hodnot je u Tebe případně problematická. Limit hodinu po jídle je 7,8 a dvě hodiny po jídle 6,6. Sama vidíš, že to jsou jiné hodnoty, než Ti řekla paní doktorka, ale je to zřejmě opravdu tím, že pracuje s jiným typem diabetiků. Prostuduj si stránky www.tehotenskacukrovka.cz, pokud jsi je zatím nenavštívila. Až budeš mít nějaké výsledky z toho "správného" meření, tak se klidně zase ozvi 🙂
Ahoj, pridavam se. 28+2, čekám holcicku. Jsem revmaticka na imunosupresivni lecbe, a objevila se mi glymca po jidle 8,2:/ Zitra jdu na oggt..
Ahoj holky, byla mi potvrzena těhotenská cukrovka na oGTT po prvním odběru 5,2 a tak mě poslali domů za týden druhý pokus a po prvním odběru 5,3 takže jsem ho ani nepodstoupila a hned mě poslali do dia poradny. Dietu držím nějaké dva týdny a prostě to nezvládám. V obchodě vše kontrolovat, jíst věci který mi nechutnají, nejíst vůbec sladký na kterým jsem bohužel teď dost ujížděla... jasně, člověk si řekne, že to dělá pro dítě a musí to vydržet, ale já to mám trošku horší. Mám ještě 4 letého syna a na něj jsem kvůli tomu zlá, jsem zlá na všechny okolo, nechodím ven, pořád se jen na něco vymlouvám.. ráno odvedu syna do školky a pak třeba od 9-14 jen spím jen protože mě nic nebaví, nechci ani jíst.. věřím, že tímhle ubližuju mimču mnohem víc a hlavně všem okolo sebe. Přijdu si jak feťák kterému vzali drogy a je na dně... já se takhle cítím kvůli cukru.. nikdy jsem dietu nedržela a prostě to nezvládám... snažím se jíst to, co mám, ale občas ujedu.. přítel mě má za špatnou a tvrdí, že ubližuju mimču, ale já jsem prostě na dně a nezvládám blbou dietu, která je teda sakra přísná!! Asi si ani nejdu pro radu, ale pro utišení, že v tom nejsem sama...
@kaciobst nejhorší je začátek. Já prvních 14 dní byla v totální depresi. A ještě víc, že jsem měla vždy všechny hodnoty ok. Od prvního měření mi to vylitlo jednou po knedlíku. Cítila jsem se strašně demotivovaná. Ale dietu jsem držela. Cukr mi chyběl šíleně. Místo sladkostí jsem pila kafe - 2-3 denně. Hodně jsem ujížděla na sýrech a oříšcích. A to mi vlastně pomohlo. Místo sušenky jsem si dala ořechy, semínka. Potom jsem se naučila udělat si dobrotu i bez cukru - jablečné muffiny, domácí pribinak s ovocem, trubičky z DM (ty teda teď nejsou)...a šlo to. Ale poslední týdny jsem se strašně těšila na to, až porodim a dám si čokoládu. Když mi po porodu donesla sestra kakao, rozbrečela jsem se 😂😂 A to jsem do toho měla narozeniny, bylo léto..
Moje rada je jen taková. Zkus to vydržet, co zvládneš. Ony ty začátky jsou fakt nejhorší. A řekni přítelovi, ať je ticho, nebo ať to zkusí s tebou. Teprve pak zjistí, že je to fakt těžký.
A netrap se tím, když ujedes. Nejsi stroj! Mám kamarádku, které Dr řekl, že lačná 5,6 je hraniční a ani ji do dia neposlal. Jedla vesele sladké, ve velkém....já se sice mohla rozčilovat, vysvětlovat...ale což...narodila se jí zdravá holčička.
@kaciobst To půjde, ale zkus si v tom najít něco pozitivního. 1, nepřibereš, 2, naučíš se recepty bez cukru. A pokud občas ujedeš není to tragédie. Já si dělala šlehačku s hořkou čokoládou, pudink a další dobroty. Fakt stačí hledat možnosti.
@fandysek_1 Taky to není pravda, já na dietě třeba děsně přibírám, sice jo, jim bez cukru, ale přibírám
Ahoj. Tak po dlouhé době jsem tu znovu. Podruhé mě cukrovka zase dostihla. Chtěla bych se zeptat, jak to řešíte s druhou večeří. Při prvním těhotenství jsem ji nutně nepotřebovala. Na lačno jsem měla glykemie vždy ok. Teď je někdy ráno horší. Problém je v tom, že druhou večeři do sebe nemůžu dostat. Večer mi je po čemkoliv navíc spíš špatně. Navíc i běžnou večeři stíhám dost pozdě. Zato se ale většinou vzbudím v noci (třeba ve 3), a to bych si něco dala (stačí mi i jogurt, ale fakt mám hlad). Myslíte, že bych si mohla posunout druhou večeři takto do noci? 😁 v úterý to ještě proberu s lékařem, ale možná máte někdo zkušenost...
@pexi Ahoj! Vyšší lačné glykémie často ovlivňují různé nevolnosti, kvůli kterým se metabolismus cukru trochu splaší a nejedná úplně předvídatelně. V tomhle případě bych klidně jela ve stylu, abys dlouho nehladověla (pozdní večeře většinou nahradí druhou večeři, není potřeba hnát do sebe na sílu ještě druhou, pokud už ta první byla později). Hlad ve tři ráno je většinou důsledkem toho, že jsi večer/odpoledne jedla málo. Ale zase - pokud do sebe v tu dobu nic nedostaneš, zkusila bych ten jogurt ve tři. Uvidíš, co Ti udělá glykémie ráno. Za jak dlouho po tom vstáváš?
@werumka díky za odpověď. Tentokrát to probíhá úplně jinak než u první mi přijde. Jako bonus jsem měla nějakou virózku a bohužel jsem zjistila, že na mě leze po ogtt testu, takže mi to mohla ještě rozházet, vlastně na 100% zdravá se cítím až tak od včera... každopádně s tou nevolností na tom něco bude. Tentokrát se mi občasně vrací, jen naštěstí ne už v takové síle jako v 1. trimestru... ale i tak občas prostě nemůžu moc jíst, protože je mi po všem špatně ( a když nejím, tak taky, připadám si jako v dílně alchymie).
Měli jsme teď volnější režim, protože jsem byla s nemocnou dcerou doma a vstávám tak až kolem 8.
@werumka ještě bych se ráda zeptala, zda náhodou neznáš proužky diaphan na detekci ketonů? Mám je používat každé ráno. No a jsou do růžova, což jsem pochopila, že by to mělo znamenat hladovění... glykemie je ráno ale ok. Co to potom znamená? Myslela jsem si, že to jde ruku v ruce s glykemií.
@pexi Každé těhotenství je jiné. Jedna věc jsou nevolnosti z hladu, druhé zase nevolnosti z těhotenství. A když se to smíchá, je to rodeo 🙂 Nemoc určitě ovlivní i glykémie směrem nahoru. Nechala bych si čas na rekonvalescenci. Je dost možné, že se to ještě trochu ustálí.
Diaphan znám a používám. Lehce zvýšené ketony nevadí - bývají právě u těhotných, kterým se dělává špatně. Ve vyšší koncentraci mám zkušenost takovou, že zvedají glykémii. Ale růžový proužek bych neřešila 🙂 Zbystřila bych, kdyby byl tmavě fialový. Pak by to chtělo pouvažovat o úpravě stravy a vlivu na lačnou glykémii.
@pexi vždycky je potřeba vzít v potaz víc faktorů. Když jsou glykémie ok a je růžový proužek, hodila bych to za hlavu. Pokud jsou stále vysoké lačné, nereagující na úpravu stravy a k tomu fialový proužek, tak už je to známka nějaké chyby v matrixu 😀 v takovém případě je lepší nejdřív zkusit vyeliminovat ketony a až pak případně dát inzulín a ne naopak.
Ahojte, jsem tu znovu s dotazem... byla jsem teď na kontrole a od minulé jsem zhubla 2 kg. Podotýkám, že těhotenství jsem začínala v pásmu nadváhy, tak mi to nepřijde tak strašné. Ale diabetologie ani gynekolog se moc netvářili. Problém je, že se mi jako bonus vrátily nevolnosti, zvlášť ráno...

@martiniquest Zaprve v diaporadne u Apolinare neni jina lekarka/lekar nez Krejci a Anderlova a obe tyhle jsou na GDM odbornice.
U me LC funguje znamenite, coz o to, vyzkouseno i mimo tehotenstvi, jelikoz mam PCOS a cukrovku v rodine, jenze potiz je, ze ja jsem na prisnejsim LC unavena, zpomalena a podrazdena. To plati pro prijem sacharidu do cca 70gr denne. Od 100gr uz funguju normalne, ale zaroven uz mi to nefunguje na lacny glykemie, tedy je potreba zacit s medikaci.
A mit krasny glykemie za cenu unavy, podrazdenosti a zpomalenosti je ciry nerozum a o to jde - nehladovet a davat telu to, co potrebuje. Nehladovenim myslim prisun sacharidu.
Ze tobe neco funguje lepe, neznamena, ze to funguje vsem a ze je to plosne platna rada, kazdy clovek je jiny.