Chutě v těhotenství

6 zkušeností

Chutě v těhotenství
Chutě v těhotenství a averze vůči potravinám jsou časté. Těhotenské24 hormony se ukazují zejména na začátku těhotenství34, kdy je tělo těhotné ženy jimi přeplněno.

Když má těhotná žena averzi k zelené listové zelenině3, může sáhnout po balené mrkvi a sladkých bramborách. Ty jsou bohaté na beta karoten. Doporučuje se vyzkoušet meloun, mango, papáju a meruňky.

Pokud má těhotná žena averzi k hovězímu masu, k drůbeži a živočišným bílkovinám, uspokojí ji sójové těstoviny, tofu, ořechy3, luštěniny3, quinoa a kuskus.

Pokud má nastávající maminka averzi na mléko1, stačí jíst jogurty, sýry a jiné na vápník bohaté mléčné výrobky. Vápníkový bonus získá ze sezamových semínek3, brokolice a konzervy lososa.
Chutě a těhotenství

Zaznamenaná abnormální citlivost, kvalitativní narušení a domnělé pocity s ohledem na vůni a chuť byly hodnoceny na základě otázek, které se vztahují k 13.16 - 16. týdnu těhotenství25 a k 31.1434. týdnu těhotenství15 ve srovnání s obdobím od 9 do 12 týdnů po porodu10 a s netěhotnými.

Výsledky ukazují, že abnormální zápach a/nebo chuť vnímalo 76% těhotných žen. Ty věřily, že je to způsobeno jejich ěhotenstvím. Zvýšená těhotenská chuť byla zjištěna jako běžná v rané fázi těhotenství105 (67% všech těhotných respondentek) a jako příležitostná - provázená narušením chutě (17%).

Těhotenské chutě byly méně časté v pozdní fázi těhotenství13 a téměř chyběly po porodu28. Abnormální citlivost chutě byla zaznamenána v 26%. Často byla popisována jako zvýšená chuť na hořké a snížená chuť na slané. Tyto výsledky naznačují, že abnormální zápach a/nebo chuťový vjem je realizován velkou skupinou těhotných žen. Je nutný další výzkum, abychom pochopili, do jaké míry mohou být tyto změny základem potravinové averze a chutě s dopadem na příjem potravy během těhotenství4.

Sladké dezerty v těhotenství

  • Těhotným ženám je doporučeno se vyhnout zvláštním chutím, které nemají význam pro jejich výživu1.
  • Pokud má těhotná žena zvláštní chuť, má se vypravit do hor, jít na procházku, nebo si zacvičit9. Dokonce i čtení, nebo telefonování pomůže při potlačení zvláštní chutě.
  • Jedenkrát za den si má těhulka dopřát to, na co má chuť. Po zbytek dne se má snažit jíst zdravé jídlo.
  • Pokud má těhotná žena chuť na zvláštní věci jako je popel, hlína, škrob na prádlo, je nutné volat svému lékaři. Tato "touha" je totiž známá jako Pika syndrom a je znakem nedostatku výživy, především železa.

Související články

Více o chutích v těhotenství na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. http://www.everydayhealth.com/pregnancy/first-trimester/food-aversions.aspx
  2. http://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/cravings-and-aversions.aspx
  3. http://chemse.oxfordjournals.org/content/29/5/391.short
  4. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666302904708
Pomohl ti tento článek?
 / Ne

Zkušenosti s chutěmi v těhotenství

Máš zkušenost s chutěmi v těhotenství?
Poděl se o ni a pomoz tak ostatním maminkám.
Napiš svou zkušenost
kafr
10. lis 2017

Noční úlet na polívce z pytlíku

Chutě jsem měla jen na začátku.

Jednu echt příhodu mám: Asi snad už v 5.tt jsem v 7h večer doslala chuť na polívku z pytlíku, typu vývar. Samozřejmě to doma nevedeme (zákon schválnosti), takže jsem se snažila zahnat chuť vším možným, ale bylo to čím dál horší! V 11 v noci jsem si vzpomněla, že by v lednici mohla být kostka bujónu (poslední záchrana, když něco fakt nejde dochutit). Takže jsem si v 11 v noci vařila polívku z kostky a abych si nepřipadala jako úplný dobytek, tak jsem tam šoupla aspoň mrkev a mražený hrášek a kukuřici, trošku nudliček. Ano, tušíte správně, vypila jsem jen tu vodu, z teplé zeleniny mi bylo šoufl. Druhý den jsem to nechtěla riskovat a udělala jsem si radši rovnou poctivý vývar, ale opět jen voda+maso bez zeleniny. Chutě se večer opět dostavily, ale pak už nikdy.

Na houpající se žaludek mi nejvíc pomáhaly gumoví medvídci. Měla jsem je tehdy všude s sebou. A na nočním stolu piškoty. Co jsem vysloveně nomohla (ale taky jen první týdny) byla čokoláda, naštěstí už se to srovnalo :stuck_out_tongue_closed_eyes:

V druhém drimestru dělím jídlo na neprojde - projde - proletí (zácpa/průjem - každý týden jinak).
0 poděkování
mummy88
8. zář 2016

Změny ze dne na den

V prvním trimestru jsem byla citlivá na různé chutě. Absolutně se mi zprotivily černé olivy a začaly mi smrdět. Měla jsem cca v 6. a 7. týdnu strašnou chuť na kyselé a slané - dělala jsem si aspik, paštiky... A pak zase najednou se to ze dne na den obrátilo a už jsem nic z toho nemohla strčit do pusy. Pak se přidala strašná chuť na buchty z pekárny. :-)

Ve druhém trimestru se vše vrátilo do normálu, na sladkém ale ujížídím jako pořád (ale to bylo i před těhotenstvím). Čekala jsem, jestli budu chtít i olizovat omítku, apod., ale nic z toho se nekonalo. ;-)
0 poděkování
zebruska
3. srp 2015

Sladké snídaně

Žádné zvláštní kombinace se u mě nekonaly, jen neuvěřitelná chuť na sladké (podle toho baby usuzovaly na holku, ale chyba lávky). Ráno jsem se doma nasnídala a jakmile jsme dojeli do práce (20 minut), musela jsem si jít koupit koláček, šáteček nebo něco podobného, pak jsem konečně neměla hlad a chuť. Vůbec sladké jsem měla ráda pořád, takže jsem si jednou k večeři namazala půlku chleba sýrem a půlku "nutelou". K tomu jsme měli salátovou okurku, což na talíři vypadalo docela zvláštně a od té doby si ze mě dělal manžel srandu. :-) Abych ale kombinovala kyselé a sladké nebo podobné "chuťovky", to jsem neměla.
0 poděkování
petrajavor
12. únor 2015

Nechutná mi

Na začátku těhotenství jsem seděla s kamarádkou v restauraci, obě těhotné a ani jedna jsme to nevěděly. Jí jídlo smrdělo jako pes a mě to moje nej jídlo nechutnalo.

Co se týká chutí dál, tak bych řekla, že nějak extra nevybočovaly, až teda na období mezi 5. a 6. měsícem těhotenství, kdy bych se ujedla paštiky a grilovaného hermelínu. :-) Je fakt, že celou dobu jsem měla některá jídla raději jako třeba těstoviny či omáčky od mojí babičky. Dnes ta samá jídla miluje i syn. :-)
0 poděkování
andrejka_86
12. únor 2015

Divný pach a chuť

Během těhotenství mé chutě nevybočovaly nijak z extrémů. Měla jsem jen zvýšenou chuť na jahody, a tak mi je všichni nosili, když přišli na návštěvu.

Jediné, co jsem nemohla mít (ani na talíři), byla kyselá okurka. Prostě mi smrděla a nedala bych ji ani do pusy. :-) Stačilo, že jsem ji měla na talíři a nejedla jsem celý oběd, protože jsem jí pořád cítila. Nejhorší pro mě byla Znojemská pečeně, kterou jsme dostali k večeři na prodlouženém víkendu v Karlově Studánce. :-p To potom musel manžel mé chuťové pohárky chlácholit horkými malinami se zmrzlinou. :-D
0 poděkování
cervenejablko
9. led 2015

Žádné kyselé okurky se zmrzlinou :-)

Během těhotenství jsem neměla žádné extravagantní chutě, jako že bych si na chleba s marmeládou musela třeba dát ještě salám, ale třeba jsem viděla reklamu nebo ve filmu nějaké dobré jídlo a dostala jsem na ně děsnou chuť. Většinou jsem to ale doma neměla, tak jsem musela vydržet do dalšího dne, kdy jsem si to koupila nebo uvařila. Pak jsem byla spokojená.

A pak jsem mívala období, kdy jsem jedla něco ve velkém, na konci prvního trimestru to byly broskve a nektarinky, ve druhém trimestru jablka, ve třetím trimestru to byly pomeranče a mandarinky. Ty jsem kupovala a konzumovala po kilech. Zpětně si říkám, že je dobře, že to bylo jen ovoce a ne třeba čokoláda. :-D
0 poděkování