Jméno Božena. Není to v dnešní době úplně mimo?

kozaci
28. srp 2023

Ahoj holky, za pár dní mám termín porodu a z dívčích jmen jsme doposud měli vybrané jméno Alžběta. Dnes za mnou muž přišel, že jméno Alžběta je sice krásné, ale nějak by mu k našemu miminku nesedělo, a že vybereme jiné.
Jsme pro tradiční česká jména, s tím, že nechceme ta, která jsou v rodině. Z tohoto důvodu to nebude Marie, Kateřina, Anna, Tereza.
Nějak padlo i jméno Boženka. Není to v dnešní době úplně mimo mísu? Jako, mě se v podstatě líbí, jen bych ráda slyšela názor ostatních.
(Nevíme pohlaví, tak nejsem s původní Alžbětou úplně zžitá).

klokanka31
28. srp 2023

@kozaci Na dobu bych nekoukala, hlavně ať se vám to líbí 🙂 A co jména Anežka, Eliška...

lennus
28. srp 2023

@kozaci Sousedka je Božena, mají to rodové, je i máma a babi a dala to jméno i dceři. Co Jenovéfa nebo Adina z těch starších? Helena?

podaji
28. srp 2023

Bóža, Boženka,,,mně se to libi moc.

kozaci
autor
28. srp 2023

@klokanka31 Elišku máme, Anežka by se mě líbila, dle muže to je hodně podobné Elišce a pletlo by se to...

mama_mila
28. srp 2023

Mně se líbí. Taky máme jméno, které se dneska moc nedává.

klokanka31
28. srp 2023

@kozaci Zase k té Elišce by se Anežka hodila víc...a je to takové i milejší jméno než Božena. Nebo co Barbora?

zuzkasim
28. srp 2023

Babička, teta a kolegyně jsou Boženky, všechny ty osoby jsou (či byly) velmi přátelské, usměvavé, silné. Dítě takové neznám žádné a to se mi náhodou líbí, protože bez urážky, Elišek je hromada. Boženka je krásné jméno.

evinahosta
28. srp 2023

Ještě mě napadá Božidara 🙂 mam s tim spojenou historku, byla jsem kdysi v sekaci, a nakupovaly tam dve starsi damy, ale to byly opravdu nadherne damy, na to, ze mely tak 70 let, tak byly naprosto dokonale oblecene, namalovane primerene veku, uplne z nich sla ta spokojena zenska energie…a ta jedna stala u kabinky te druhe a porad ji rikala “tohle tricko ne, Boži, mas v tom tlusty ruce…ale tahle sukne, Boži, ta je moc pekna..a co ta halenka, jak ti sedi Boži?” A ja porad myslela, ze pani je Boženka..pak vylezla z kabiny v satech, co si prave zkousela, a ta kamaradka ji rika “teda Božidarko, ty jsi nadhera ! Mne to uplne vyrazilo dech!”

No a od te doby se mi libi jmeno Božidara 🙂 ale chapu, ze to neni uplne to same, co Božena.. ja bych klidne do Boženy šla..zadnou holcicku Bozenku neznam..mala Bozenka mi pripada moc pekny a v dospelosti Božena taky v pohode 🙂

lenatko91
28. srp 2023

Moje matka a babička jsou Boženy. Rozhodně bych to dítě tak hrozným jménem netrestala. Ale já to holt mám spojené s nima..

ele_nka
28. srp 2023

@kozaci mě se to jméno líbí moc, stejně jako Ludmila. 🙂

kakba
28. srp 2023

@kozaci k Elisce je pekna Stepanka. Me se Boza nelibi
😀

jirovapa
28. srp 2023

@kozaci manžel chtěl jméno po mých babičkách nebo mamce - Ludmila, Jitka nebo Soňa - ani jedno jsem nevybrala, ale třeba se vám bude nějaké líbit

piggy123
28. srp 2023

Božena se mi líbí. Líbí se mi i Květa nebo Anděla 😊

honatko092
28. srp 2023

Víc se mi líbí Božidara, je takové pro mě vznešenější. Božena je moje prateta a byla moje prababička a moc se mi nelíbí, jak jim celý život říkali "Božko", přijde mi to takové vidlácké...

klokanka31
28. srp 2023

@piggy123 Anděla je taky hezké 🙂

teate
28. srp 2023

Sousedi vždycky říkali holce: “Jdi do vany a nezapomeň si umejt božku.” 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ To je moje trapná asociace. Mně to obecně připadá vesnické, “statkove”. Jako třeba Josef, kterému se říká Jožin a tak. Ale znám holčičku Boženku a říkají jí Bóži. Prababička bylo Božka. Pokud se Vám líbí, dejte. Dnes dělají lidi mnohem horší věci, než že pojmenují dceru Božena 🙂

gingermom
28. srp 2023

Každé jméno jde říct hezky i ošklivě. Božena se mi líbí, zmíněná Božidara ještě víc.
A přidávám ještě názor, že navrhovaná Anežka či Štěpánka mi k Elišce přijdou nejlepší, aby si jednou holky nevyčítaly, že jedna má jméno už oficiálně zdrobnělé a druhá má základní tvar tvrdý 😉

utrikocku
28. srp 2023

Teda Božena mi přijde pocitově mimo dobu, už jako malé mi přišlo Božena až takové odporné jméno. Přišlo mi zastaralé špatným způsobem i před třiceti lety a to i vrstevníkům mých rodičů. Měli jsme to jméno v rodině. Běžně jsem spíše podporovatel všech jmen, co lidi napadnou, ale tady bych se primlouvala za jiné jméno pro dítě. Co Libuše? Vedle jména Božena mě vždycky napadne Růžena

alianan
28. srp 2023

Líbí se mi, moc se mi líbí.
Říkala bych ji Ženko, Ženo, Žeňko....
Měla jsem ji ve výběru, stejně jako Alžbětu, ale neprošla přes manžela, nakonec si prosadil jméno z uplně jiného soudku a mě nejde přes pusu.
Je to takové mystické jméno Bo (protože) žena.

sigyn
28. srp 2023

Přijde mi zastaralé, lépe mi vyzní třeba Libuška nebo Baruška. Ale záležet bude stejně na vás.

miryp
Autor odpověď smazal
Zobraz
esterka610
28. srp 2023

Upřímně, Božena a Růžena jsou pro mě nejhorší jména. Je tolik krásný českých jmen. Anežka, Libuška, Ludmilka, Františka, Jozefka.

miryp
28. srp 2023

Boženu bych si pro své dítě nevybrala. Pokud bych měla zůstat u počátečního písmene B, pak bych volila Barboru či Beátu (kterou mimochodem Miloslava Knappová ve své knize JAK SE BUDE VAŠE DÍTĚ JMENOVAT? uvádí jako jedno z jmen, jehož je Božena českou obdobou). Jinak by se mi líbila k Elišce ta Anežka. Příbuzní mají Elišku a Annu a nic se neplete, Elišce říkají "Eli" a Anně "Áňo" či "Aničko", takže by určitě s Anežkou problém nebyl ;)
Jinak mám pratetu Boženu a té celý život nikdo neřekl jinak než "Bobin(k)o".

kozaci
autor
28. srp 2023

Díky moc!
Já osobně bych dala buď tu Alžbětu, nebo výše zmíněnou Anežku, případně Josefínku, Rozalii nebo třeba Žofii či Medu.
Ale muž má vždy plno důvodů, proč dané jméno ne. Ale zkusím nahodit Ludmilu, Růženku, Libušku...Díky moc!
Jinak si uvědomuju, že "Bóža " zní opravdu divně, respektive mě se to nelíbí a je mi jasné, by jí tak plno lidí mohlo oslovovat...

pipi_puncocha
28. srp 2023

Taky jsem zvažovala, líbí se mi "z podobné kategorie" ještě i Hedvika, Andělka, Libuška.

alianan
28. srp 2023

@kozaci Já jsem ještě měla na seznamu Lídu (ne Ludmilu). Ta se mi líbila moc. A také Lada.

fifinka2020
28. srp 2023

@kozaci ještě máme ve školce Františku a moc se mi to líbí- říkají ji Fanynko

petramana
28. srp 2023

@alianan ve skole jsme meli Ladu.... rikali jsme ji "škodárna" 🤦

elfka21
28. srp 2023

@kozaci Přijde mi to jako s Dorotkou… když se strejdovi narodila, byl to nezvyk, tehdy jsem žádnou neznala, ale teď se mi to jméno fakt líbí a k sestřence padne. S Boženkou to může být stejné. Každé jméno jde říkat hezky.

journals
28. srp 2023

Jméno se mi nelíbí, Boženku bych určitě nedala. Ale jestli vám se to líbí, tak proč hledět na anonymní odpovědi z internetu 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru