icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

marpe2
26. črc 2018

Ahoj holky, taky patřím do klubu 😉 zatím se mi dietou daří udržovat cukrovku pod kontrolou, jen ráno je to trochu horší, ale postupně to naštěstí klesá. Četla jsem si vás tady a zaujala mě jedna věc, ráno mám měřit hned, když vstanu? Protože fakt měřím spíš před snídaní, co je určitě aspoň o hodinu později. Děkuji 🙂

werumka
26. črc 2018

@marpe2 Ahoj, je to tak 🙂 během první hodiny po probuzení má organismus startovací mód a glykémie zpravidla ještě trochu stoupne. Pro objektivní zhodnocení lacne glykemie je potreba měřit hned po probuzení 🙂

marpe2
27. črc 2018

@werumka ahoj 🙂 moc děkuji za odpověď. Tak tedy budu měřit hned jak vstanu, ať je to správně. Jsem zvědavá, jak to dopadne 😉

werumka
27. črc 2018

@marpe2 Určitě zkus, jakmile vstanes, už se to zkresluje. Pak se kvuli špatnému měření zbytečně nasazuje léčba. Třeba budeš překvapena, že mas lacnou po probuzeni v pořádku 😉

marpe2
28. črc 2018

@werumka no byla jsem překvapená a naštěstí pozitivně, bylo to v pořádku 😉 ještě musím samozřejmě pár krát zopakovat, tak snad to bude v pohodě 🙂

werumka
28. črc 2018

@marpe2 Tak super 🙂 A o kolik se Ti ta hodnota lišila?

fandysek_1
28. črc 2018

Holky dotaz, má noční kojeni vliv na ranní gylkemii?

marpe2
29. črc 2018

@werumka no normálně se pohybuji kolem tý hranice 5,1 a teď mi to ukázalo 4,7, tak jsem zvědavá, jak se to bude dál vyvíjet...

arien_black
29. črc 2018

zítra jdu poprvé na kontrolu na diabetologii...s jídelníčkem a výsledky měření. Tak jsem zvědavá, co mi řeknou 🙂 Zjistila jsem, že ráno musím fakt opatrně se snídaní, jinak se nevejdu. Přes den už to bývá v pohodě, až na občasný úlet 😀

werumka
30. črc 2018

@marpe2 Tak to je fajn 🙂

@fandysek_1 Ahoj, může i nemusí, oběma směry 🙂 Záleží na tom, jak často kojíš a jak dlouho před měřením. Obvykle kojení glykémii snižuje (například když nakojíš a pak se do hodiny změříš). Ale u těhotenské cukrovky to zase může mít opačný efekt, že glykémie ráno bude vyšší...

werumka
30. črc 2018

@arien_black Zkus si tu snídani případně rozdělit na dvě části a sníst druhou půlku až za hodinu. Pak glykémie nezlobí 🙂

arien_black
30. črc 2018

@werumka už jsem zjistila, že když si dám ráno vajíčko a dva slabé plátky malého žitného chleba od nás z pekárny, tak je to v pohodě... hodnota tak 6,4. Problém je, že já miluju velký snídaně, tak s tím mám teď útrum 😀

fandysek_1
30. črc 2018

@werumka já teď nevím jak na ten cukr. Mám ty hodnoty pořád kolem 5,1, 5,2. S dietou i bez. Někdy, kdyz spím třeba jen 4 hodiny i 5,4. Jim i později večer. Mám hlad a tudíž neměřím ani 8 hodin bez jidla. Je to pro mě složitější, když mám malého. I u něj jsem cukrovku měla a pichla jsem 8 jednotek inzulinu.

werumka
2. srp 2018

@arien_black To se Ti vůbec nedivím. Osekávat snídani, to je na pláč. Zvlášť o víkendu... Ale glykémii máš úplně v pohodě, tak aspoň je vidět dobrý výsledek. Horší je kombinace malé snídaně a blbé glykémie 😀

werumka
2. srp 2018

@fandysek_1 To jsou glykémie, které jsou v normě, takže se tím vůbec nestresuj. Na glukometru je tolerance do 5,3. Samozřejmě má glukometr svou odchylku, takže je dobré to občas spárovat s výsledkem z laborky. Sleduj trendy. Kdybys viděla, že ty glykémie stabilně stoupají, tak pak je potřeba to řešit. Ale tohle je v pořádku. Vyšší glykémie, když málo spíš, je běžná. A i tak jí máš v pořádku 🙂

arien_black
2. srp 2018

jen tak pro zajímavost... mám kamarádku, která žije dlouhodobě v Dánsku. Je teď těhotná, tak nějak podobně jako já (termín má v půlce října). Tak v Dánsku taky dělají test na cukrovku... akorát že tam neberou lačnou, dají rovnou vypít glukozu a krev berou jen jednou po dvou hodinách.

werumka
2. srp 2018

@arien_black Tady se to před tím rokem 2014 taky dělalo... Odběr po hodině byl jen doporučený. Ono najet na ty nové standardy, které jsou doporučované WHO, v některých zemích trvá déle. Třeba v USA s tím mají největší problém, protože tam kromě toho, že dělali jen dvoustupňový test, tak dávali jen 50g glukózy. Cílem WHO je sjednotit testování na základe HAPO. Ale určitě to ještě chvíli potrvá...

werumka
2. srp 2018

@arien_black Jo teď čtu, že neberou lačnou vůbec ... Tak to je taky dobrá inovace 😀

astracreek
2. srp 2018

@arien_black @werumka Manžel je Dán a české zdravotnictví si hodně pochvaluje. Na to, jak je Dánsko krásná země a jsou tam nějaké věci lepší, jak u nás, tak u zdravotnictví bych to zrovna neřekla. Takže se ani nedivím, že tam něco nedělají. I když netvrdím, že všechno je tam horší, to vůbec. Jen mě to nepřekvapuje.

arien_black
2. srp 2018

@werumka jj, vím, že dřív se i v ČR bralo jen po dvou hodinách. Rodila jsem poprvé v roce 2015, takže i tehdy se o tom dost mluvilo, že je to přísnější apod.

@astracreek oni se tam s tím vůbec asi moc nemažou 😀 k doktorovi se v těhotenství chodí fakt minimálně. Žádný takový jako u nás (poradna každé 4 týdny). Kamarádka byla asi 2x na ultrazvuku, naposledy nějak po tom 20 tt a teď už nic. Ale zase tam fungují "porodní báby" - poslechnou srdíčko, pohmatem odhadnou váhu. Rodí se tam prý v porodnicích, ale prvorodičky jdou domů druhý den, jinak se chodí tak po 4 hodinách.

astracreek
2. srp 2018

@arien_black Jo, jo, hodně tam vedou ambulantní porody a "porodní báby". 🙂 Na jednu stranu je to fajn, ale občas trochu víc péče také neškodí 🙂

kataamisa
15. srp 2018

Máte někdo špatně kompenzovanou cukrovku a miminko začalo více růst? Já ať dělám co dělám, asi je vše špatně, možná vyfasuju inzulín, to se dozvím v pondělí... U první dcery jsem to zvládla bez problémů dietou, teď to nějak nejde, furt mi to lítá a dneska doktor našel maličko zdvojenou konturu na utz a prý otok... Mám z toho nervy, děsně se bojím...

linee
15. srp 2018

@kataamisa ja jsem mela u prvniho pouze na diete, u druheho to vubec neslo, at jsem delala co jsem chtela, tak jsem skoncila na inzulinu a bohuzel "az" na 26j. Tu konturu nasel na ledvine? Uvidis, z jednoho utz je tezko rici, musi se sledovat a srovnavat, ale chapu, ze strach jako blazen, aby bylo vse v poradku. Hlavne nervy a stres je to nejhorsi, i kdyz se lehko rika. Moc drzim palce!

linee
15. srp 2018

@kataamisa jinak s rustem - co tim myslis? Mas mimi vetsi, nez ma byt?

werumka
15. srp 2018

@kataamisa Ahoj! A jaké glykémie teď měříš? Lehká zdvojená kontura může u cukrovky někdy být. Je dobré, že se o tom ví a včas se nasadí inzulín. Nemůže se nic stát, děťátko kontrolují, neboj 🙂

werumka
15. srp 2018

@linee Zdvojená kontura je vidět u měkkých tkání - když děťátko přibírá víc. Říká se tomu taky prosáknutí tkání. Značí to otok, který je často provázaný s cukrovkou.

kataamisa
16. srp 2018

@werumka Ráno mezi 5 a 6, dneska třeba 5.5
Hodinu po jídle jak kdy, občas mi to uletí třeba až v 11, to se teda stalo jednou... Jinak je to max do 8
Malá skočila teď ve velikosti právě o týden víc, takže už ten nárůst nebyl lineární. Teď jsem na odběrech, tak v pondělí uvidíme...

astracreek
16. srp 2018

@kataamisa Mně začali kompenzovat inzulínem kvůli vyšší ranní glykémii a ani tak to není perfektní. Prostě bojuji jak lev... Držím palce.

werumka
16. srp 2018

@kataamisa Tyhle glykémie se po 30. tydnu rady objevují. Tim, ze se glykemie v tuhle dobu casto zhorsuji skokove, tak stejne muze i miminko najednou skokove zareagovat. Urcite bude na místě přidat dlouhy inzulin, ktery Ti pokryje cely den. Kdyby ten nestačil a glykemie stoupala po jídle, tak se přidá i par rychlých jednotek na jidlo. Mas dobrého gynekologa, ktery to sleduje, to je moc dobře! Někteří lékaři (a bohužel i diabetologove, kteří maji malo zkušeností s gdm) to berou na lehkou váhu. Jsi v dobrých rukach 🙂 a za měsíc už by mohly byt glykemie zase stabilní 🙂

arien_black
16. srp 2018

@kataamisa Káťo a co ti na to řekli na tom ultrazvuku? Držím palce, ať je všechno v pořádku. No já taky nebudu mít asi žádnou drobnou holčičku. Minulý týden na ultrazvuku v 31+3 tt měla odhad 1950 g. Ale je to skoro stejný jako u syna. Má taky dlouhý nohy a odhad o něco málo vyšší. Tak uvidím, k čemu se nakonec dopracujeme... Davídek se teda narodil s ukázkovou váhou 3450 g 🙂

Strana