icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

skripmart
16. srp 2018

Tak holky, 1.8.2018 se nám s váhou 4110g a 52cm narodil syn Šimon 🙂

werumka
16. srp 2018

@skripmart Krásný, gratuluju! A všechno v pořádku? Šel sám, nebo vyvolávaně?

skripmart
16. srp 2018

@werumka šel sám ve 39+1 .... spontalne a já mám jeden vnitřní steh 🙂 měl nižší cukr takže dokrm a teď mi bojkotuje kojení....

skripmart
16. srp 2018

@werumka narodil se ráno v 5.41 v den kdy jsem měla jít do poradny a měli mi říct datum vyvolavani 🙂

werumka
16. srp 2018

@skripmart Jsou stejne chytry ty prcci, vědí, kdy ven 😀 a nakonec jsi jela k tomu Apolináři? Kojení se urcite urovna...

kataamisa
17. srp 2018

@arien_black no jen říkal, že mám tu cukrovku špatně kompenzovanou, že dítě má tu dvojitou konturu, sice ne příliš výrazně, ale není to v pořádku a potom kontroloval orgány a srdce a to vypadalo v pořádku. A taky ten skokový nárůst váhy miminka není v pořádku.
U Kristýnky jsem tu cukrovku kompenzovala líp, na žádné otoky měkkých tkání nedošlo a rostla správně.
Dneska ráno jsem naměřila 5.8 lačnou 😢 takže místo snídaně piju vodu s citronem a nevím co sníst...

astracreek
17. srp 2018

@kataamisa Hezky zeleninku, sýr nebo šunku, nějaké tuky, pár oliv. Hladovění rozhodně nepomůže. Já s ranní glykémií také bojuji, jinak přes den jsem v pohodě, i když ujedu (nesmí to být ale třeba půl kila rýže 😀). Ale na ranní mi nezabíralo nic. Druhá večeře, výsledek nula, jedna večeře, žádné sacharidy, hodně sacharidů... Pořád mezi 5,6-6,3. Vyřešil to až inzulín na noc a ani tak to není úplně ok, ale už alespoň občas vidím hodnotu pod 5,3. Takže rozhodně s tím za odborníkem. Jde o miminko. Já si píchám kde co a inzulín navrch jsem vážně nechtěla. Ale je to prd proti tomu, aby bylo vše ok. Jo a k tomu inzulínu mi ale samozřejmě nechali i ty prášky na cukrovku.

werumka
17. srp 2018

@kataamisa přesně, jak říká @astracreek - jist musíš, jinak nebudeš mít energii a glykemii ještě vyšší. Dej si ráno sunku, vajíčko - to je bez sacharidů. Pak k tomu zeleninu a můžeš koupit večerní chlebik od Penamu, ten nemá skoro žádné sacharidy a zasyti Te. Stejne tak můžeš použít knackebroty. Kdy jdes na diabetologii?

hubertka
17. srp 2018

Holky, 15.8.se nám narodil syn Florián 😀. Ještě jsme v porodnici, dnes mi delaji glykemický profil a vypadá to dobře (ťuk, ťuk, ťuk).

hubertka
17. srp 2018

Jen co jsem moc nepochopila, jak mi mohli dát jako těhotné s gest.diabetem k večeři den před výkonem buchtičky s krémem 😳🤔

hanka987
17. srp 2018

Ahoj holky, v prvním těhotenství cukrovka na dietě, problémy s lačnou a nesměla jsem těstoviny. Tu lačnou jsem měla dva týdny tak 5,2 - 5,4, pak to začlo padat, tak mi nic nenasadili. Porod vyvolaný na termín, malá úplně bez komplikací, já také.
Prosím, máte zkušenosti s druhým těhotenstvím a kojením? Kojím tak 4x denně, z toho 2x v noci, jsem snad krátce těhotná (k dr. teprve půjdu), začla jsem měřit lačnou a mám pořád 5,1, jednou dokonce 5,5, pak zase 4,7. Začínám trpět na nevolnosti, tak to má asi také vliv. Máte někdo podobnou zkušenost? Začínám raději najíždět na dietu a jsem smířená do budoucna i s inzulínem. Je pravda, že teď už tu cukrovku neberu jako katastrofu a tak trochu s ní počítám...

hanka987
17. srp 2018

@hubertka Gratuluji, ať jste zdraví 🙂. Já teda byla celý pobyt v porodnici na dia dietě, jídla bylo dost a dobré, nevadilo mi to - a primář chtěl každý den hodnoty lačnou + hodinu po snídani, obědě a večeři. A to jsem měla cukrovku kompenzovanou dietou a porod na termín.

hubertka
17. srp 2018

@hanka987 to jsi měla hodně hlídané, já to mám hodně volné. Teď k večeři zas nějaká kaše s kakaem, včera taky. Ale cukr dobrý. Já měla plánovanou sekci (2dny před TP) a též jsem byla na dietě, a stačilo. Tady jídlo.. No není to moc chutné, ale já mám hlad tak jsem snědla zatím všechno (až na tu bramborovou kaši).

werumka
17. srp 2018

@hubertka Gratuluju!! U nás v Kladne se po porodu už dieta u gdm nedává. Ale on to teda není zas tak velký rozdíl, bufet v CAMu to jistí 😀 tak zdravím do vedlejšího baráku! 😀

werumka
17. srp 2018

@hanka987 Ahoj! A proužky nemáš prošlé? Aby Ti to neházelo špatná čísla. Ze začátku těhotenství vlivem nevolností může být glykémie trochu vyšší. Taky záleží, jestli třeba nebereš ještě Utrogestan nebo tak... každopádně dieta je na místě od začátku, pokud nevolnosti dovolí.

hanka987
17. srp 2018

@werumka Děkuji za reakci. Nene, žádné léky neberu. Proužky prošlé nejsou, kupovala jsem si v lékárně glukometr svůj pro orientační měření, bohužel jsem se řídila recenzemi na internetu a mám SD CodeFree, sice by měl být dost přesný, ale nespadá do toho seznamu, co jsem tu našla. Příští týden jdu k dr., tak se možná zrovna stavím v dia poradně domluvit, co a jak, pokud to vyjde. Jíst naštěstí můžu, spíš nesmím hladovět, pak mi je hůř.

werumka
17. srp 2018

@hanka987 Určitě je dobré ten glukometr porovnat s glykémií z laborky (změřit se ve stejnou dobu, jako je odběr). Až půjdeš na krev, tak to můžeš vyzkoušet. Z hladovění Ti lačná glykémie lézt může, pokud Ti jde jíst, tak jez často a dej si i něco před spaním, ať Ti není špatně. A přeju krásné těhotenství 🙂

hubertka
17. srp 2018

@werumka je ty tu někde jsi? Nebo jen bydlíš kousek odsud? 🙂. No ten bufet to je taky výkvět 😀. Jsem po sekci, takže nemůžu moc prasit.. Navíc na to ani nemám chuť, dávám si ty chleby k snídani celkem ráda 😀😀😀

werumka
17. srp 2018

@hubertka Já bydlím o tři ulice vedle 😀 Je to nejlepší investice, když si naše dcera rozsekla pusu, tak jsme na šití došly během pěti minut 😀 😀 Tak kdybys chtěla něco k jídlu, tak se ozvi 😀 😀

fandysek_1
17. srp 2018

@hanka987 já s tím mám problémy. Těhotenství, kojeni a cukrovka. Hrozně mi to lítá. Někdy jsem na lacne 4,5 někdy 5,3 dnes dokonce 5,4. Po jídle to mám dobre. Docela se a tím peru. Taky málo spím, když má malej blbou noc. Takže fakt náročný měření. Glykovanej hemoglobin jsem měla 36 takže v normě. Jsem 27 týden.

fandysek_1
17. srp 2018

@hanka987 jinak v prvním těhotenství jsem měla inzulin 8 jednotek nočního

linee
18. srp 2018

@hubertka tak gratuluji🙂u prvniho na diete zmerili jenom po porodu, u druheho, kdy jsem byla na inzulinu mi merili poctive nekolikrat denne, dokonce pokud si spravne pamatuji, brali mi krev i na glykemicky profil (ale to si nejsem jista). Rodila jsem ted v kvetnu. Jinak jak pise @werumka, po porodu se uz dietni pridel stravy neresil.

hanka987
18. srp 2018

@fandysek_1 Děkuji za zkušenost, mám to stejně. A jak se na kojení tváří v dia poradně? Mně se právě nechce malou nějak drsně odstavit. A zatím zvládáš takto dietou? V prvním jsem měla takové hodnoty 34.-36. týden a dr. čekala, pak to začalo padat samo.
S tím stravováním v nemocnici - já sice měla dia dietu, ale jídla bylo hodně a dobré, když jsem se ptala, co mají ostatní (měla jsem nadstandard, nechodila jsem do jídelny), tak mi říkala sestra, že to samé, jen mají větší přílohy - a já mám druhé večeře. Stěžovat jsem si nemohla.

kataamisa
18. srp 2018

@werumka
@astracreek kdybych to vejce a šunku do sebe ráno zvládla dostat, jenže mi to nejde 😔 Bývá mi i teď ráno zle, vím a cítím, že potřebuju jíst, ale nic nechci, vše je blé... Teď kousek žitného chleba s paprikou a ty hodnoty pak nebyly tak alarmující, ale to jsem dala jen dva dny po sobě a dneska zase jen sklenice vody s citronem... Fakt budu ráda až tohle těhotenství skončí a malá bude zdravá...

werumka
18. srp 2018

@kataamisa Můžeš zkusit rozdělení snídaně - to funguje moc dobře. I z hlediska toho, že nemáš hlad. Dáš si půlku a za další hodinu zase půlku. Glykémie pak reaguje o dost jemněji 🙂 A večer do sebe něco dostaneš?

astracreek
18. srp 2018

@kataamisa A co tvaroh s ovocem? Borůvky, jahody...

werumka
18. srp 2018

@astracreek Ten spíš večer. Ráno mléčné výrobky zvedají glykémii... s nevolností je to těžký, stoupá u nich hladina ketolátek a pak často stoupá sama o sobě i glykémie... ale je to těžký do sebe něco dostat, když není chuť ☹

fandysek_1
18. srp 2018

@hanka987 v dia poradne dobrý, vidí sami, že ta situace je náročná. Malý má 9 měsíců. Zatím se mi to docela dařilo držet, ale čekala jsem, že to kolem toho 25 týdne začne kazit. Bohužel mám někdy hlad i v noci a málo spím. Takže i to může mít vliv, ale to se těžko ovlivňuje.

astracreek
18. srp 2018

@werumka Já vím, z nízkosacharidového stravování jsem první 4 měsíce musela sacharidy jíst. Na cukrovku mi přišli až později. Ale mám vyzkoušené, že tučný tvaroh mi glykémii nezvedá. Ne nijak markantně. Spíš jsem to myslela tak, aby do sebe @kataamisa aspoň něco dostala, protože nejíst také není optimální. A vajíčka třeba nenabízím, ty jsem 4 měsíce nemohla ani vidět!

werumka
18. srp 2018

@astracreek To je pravda, je fakt, že plnotučný tvaroh by projít mohl. Já jsem zas v těhotenství nemohla vidět zeleninu 😀 To si to člověk maluje, jak bude jíst zdravě a ono nic 😀

Strana