icon

Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze

kacule85
20. bře 2014

Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka

werumka
18. srp 2018

@hanka987 Určitě koj! Kojení naopak glykémii prospívá 🙂

astracreek
18. srp 2018

@werumka Přesně jako já. Ty první 4 měsíce byly vážně peklo :D Ne že bych zvracela, ale na zvracení mi bylo skoro pořád, takže nic z toho, co jím teď, jsem jíst nemohla... Jak říkáš, člověk si to maluje a pak je rád, že si dá croissant s čokoládou :D

werumka
18. srp 2018

@astracreek Jo, přesně! Já cítila rajčata a už se mi navalovalo. Stejně tak třeba kuřecí maso 😀 Pak jsem si ještě aktivně zasadila bazalku a když začala růst, musela z bytu, to se fakt nedalo 😀

hanka987
20. srp 2018

Holky, prosím o názor, dnes jsem ráno vstala, změřila se - 5,2, pak jsem si ještě chvilku lehla, nakojila, pak jsem se znovu změřila a 5,6. Je možné, že dlouho hladovím a tělo si už samo vyrábí cukr? Jinak to nechápu.

skripmart
20. srp 2018

@werumka jojo .. apolinar a spokojenost 🙂

werumka
20. srp 2018

@hanka987 Jojo, to je úplně normální. Proto se lačná musí měřit hned po probuzení 😉

kataamisa
20. srp 2018

Tak mě dnes na dia docela uklidili... Ale inzulín mám kvůli vyšší ranní lačné. 6 jednotek na noc.
A musím ještě zpřísnit dietu, hlavně tu pravidelnost jídel a nehladovět... No a opravdu skvěle mi zabírá pohyb, ale s tím pupkem toho už tolik nenahejbu, že 😂😂

hanka987
23. srp 2018

Ahoj holky, včera jsem ty své hodnoty probírala se svou gynekoložkou. Říkala, ať se teď s těmi svými hodnotami nestresuji, že to může být ovlivněno nevolnostmi, ať nasadím dia dietu. Až mi budou dělat odběry, a byla by lačná dál lehce zvýšená, pošlou mě na dia. Teď to prý na mrně vliv nemá.

arien_black
23. srp 2018

@kataamisa Káťo a kam chodíš na diabetologii?

hubertka
23. srp 2018

@werumka mockrát dekuju, promiň že tak opožděně, už jsme od neděle doma. No a to to začalo.. Už zas jim jako prase, měla jsem meloun, hodně ovoce (pořád beru železo, a ovoce mi pomáhá na WC, no, pardon za detail). Ale všichni mi nosí dorty chlebíčky, knedlíky.. Jako v nemocnici jsme knedlíky taky snědla, ale protože jsem neměla nic jinyho. Tady bych si i mohla vybrat, ale jsem jak vysavač, na co přijdu, to sežerou. Jako druhá večeře mi nechybí, jen kvůli kojení mívám nad ránem skoro až vlčí hlad. Ale zas začínám cítit, že mi ten cukr a mouka ubližuje, navíc kvůli synovi to chci vynechávat a nedopřává si, jako proto, že můžu.. Glykemický profil mi v nemocnici dopadl dobře, tak ještě uvidím, co mi řekne diabetoložka. Jako na jednu stranu je to celkem úleva bez té diety, ale na druhou.. Jak můžu cokoliv, tak to nemám moc pod kontrolou. Nemáš nějakou radu, prosím?

kataamisa
24. srp 2018

@arien_black ahoj, chodím do Krče.
Jinak co si píchám těch 6 jednotek večer mám dobré hodnoty a včera na kontrole doktor říkal, že otok je už skoro úplně pryč a že se miminku zase daří dobře.

werumka
3. zář 2018

@hubertka Ahoj! Už delší dobu přemýšlím nad tím, co vlastně napsat 🙂 Když jsem nad tím uvažovala, tak musím natvrdo napsat, že bohužel největší motivace je fakt jen to, že víš, že Ti něco bezprostředně ubližuje. Když tohle riziko pomine, tak se neubráníš určitýmu uvolnění... Ale myslím, že nejdůležitější je podpora nejbližšího okolí. Takže říct rodině, přátelům - klidně opakovaně - že musíš jíst tak a tak, protože to máš takhle od doktora doporučené (je to taková lehká lež, ale v podstatě pravda, protože v té dietě je vhodné pokračovat i po porodu). Budeš to asi muset říkat často a jak kafemlejnek, ale časem si na to zvyknou. U kojení je to trochu složitější v tom, že při kojení dochází k rychlejšímu poklesu glykémie a pak z toho často vzniká i žravá 🙂 Je dobré se najíst ještě před kojením a víc zařazovat tuky a dlouhé sacharidy. Prostě předejít tomu poklesu glykémie při kojení. Snažit se jíst častěji a zkusit naučit na stejný styl stravování i manžela. Nesnaž se o nějaké přehnané cíle - nemá to smysl. Dávej si splnitelné cíle, jako je třeba častější jídlo. Zařazení druhé večeře s dlouhými sacharidy (právě kvůli kojení). Když bys chtěla držet stejně "drsnou" dietu jako v těhotenství, tak ze sebe budeš akorát nervní a zklamaná. Časem se k tomu třeba sama dopracuješ. Ale po menších krůčcích 🙂

merope
3. zář 2018

@hubertka Možná rada když jsem začala skutečně hubnout - začala jsem se mít ráda a uvědomila si, že špatné jídlo mi prostě škodí a že si vlastně nechci ubližovat. Takže si řekni, že nene, tímhle si prostě škodit nechceš. S okolím možná vzniknou konflikty, ale pokud jim budeš už předem připomínat či si i "diktovat", co ti mají donést (ne, ať ti to není blbé - pokud tušíš, že hrozí, že ti donesou sladké, tak připomeň, že ne a pokud chtějí opravdu něco donést, tak je nasměruj). Neustále připomínej, že pokud přijdou, ať vezmou nějaké ovoce/zeleninu nebo pokud opravdu musí přinést něco sladkého, ať přinesou hořkou čokoládu s minimem cukru (která vydrží). Anebo si i vyber něco jiného - části zvláště starších lidí to přijde divné a blbé přijít na návštěvu s ovocem či zeleninou, ale já sama jsem si už pomalu zvykla a v rodině jsou vždycky nadšení (nosím to tak i když jdu do rodiny k dětem - většinou sladkého mají tolik, že jsou tím přejezení).

kataamisa
8. zář 2018

Holky už se mi zase kazí hodnoty 😢
Občas mám lačnou ráno zase kolem 5.4 třeba i když si večer píchnu těch 6 jednotek a ráno mi po snídani někdy hrozně rychle vyleze... Třeba dneska se mi po kafi udělalo zle, tak jsem se hodku po změřila a 8.9 😲 Tak jsem si šupajdila píchnout, protože jsem sebou málem švihla jak se mi udělalo zle. Já prostě ráno nemůžu nic mléčného a ani kávu s mlékem...

fandysek_1
8. zář 2018

@kataamisa Já to měla u prvního taky. Zůstala jsem na 8 jednotkach nocniho inzulinu. Jaký si týden?

kataamisa
8. zář 2018

@fandysek_1 končím 35tt... A opravdu se mi ty hodnoty začaly hodně kazit během asi týdne...

fandysek_1
8. zář 2018

@kataamisa teď to může být. Máš noční inzulin a můžeš si jednotky upravit sama?

kataamisa
8. zář 2018

@fandysek_1 mám si dávat 6 až 8 jednotek bazálního inzulínu večer před spaním. Ale teď jak jsem měla velký výkyvy jsem si píchla i ráno po snídani.

fandysek_1
8. zář 2018

@kataamisa ráno bych si raději nepichala. Bala bych se hypoglykemie. Zvedni si jednotky večer a uvidíš ráno.

kataamisa
9. zář 2018

@fandysek_1 včera večer 8 jednotek. Ráno po blbé noci 5.8... Za půl hodinky to kleslo na 5.6... Snídaně vejce (křepelčí) a kousek chleba s máslem a kafe... Za hodinku 7.8 a měla jsem pocit, že půjdu k zemi. Píchla jsem 6 jednotek a teď ležím a začíná mi být zase dobře...

werumka
9. zář 2018

@kataamisa A jaké mas instrukce? Pichat jen večer nebo i ráno?

werumka
9. zář 2018

@kataamisa někdy lékaři dají rozpis na večerní i ranní bazal. Ale myslim, že s tou nevolnosti glymca nesouvisí. Bazální inzulin nemá okamžitý účinek a nepomáhá na jidlo. To bys musela píchnout rychlý.

kataamisa
9. zář 2018

@werumka než se hodnoty začaly zhoršovat, měla jsem jen večer s tím, že kdyby se začaly vychylovat přes den, přidáme ještě dávku ráno nebo v poledne...
Rychlý nemám, zatím. Je pravda, že se mi dělá lépe pozvolna a později... Neumím říct, jestli mám vyšší hodnoty z toho, že mi je zle, nebo mi je zle z toho, že mám vyšší hodnoty... Ale ta nevolnost se poslední týden opravdu stupňuje. Asi je to prostě tím jak jdeme do finále...

fandysek_1
9. zář 2018

@kataamisa zavolej si do poradny a porad se tam raději. Mě je taky občas nevolno, ale než až tak. S inzulinem se mi to nikdy nestalo.

werumka
9. zář 2018

@kataamisa Myslím, že je spíš na vině to kafe - může Ti přechodně zvednout tlak a udělá se Ti zle. Jestli ho piješ s mlékem, tak to může udělat špatně na žaludek. Příliš mnoho bazálu Ti pak může zvednout lačnou, tak bych byla opatrná. Jaký inzulín pícháš?

kataamisa
9. zář 2018

@werumka taky mám pocit, že to může být kávou a ano, piju ji s mlékem... Od zítřka si dám zase jen čaj...

werumka
9. zář 2018

@kataamisa Myslím, že po čaji Ti bude líp. Ta glykémie neodpovídá nevolnosti. Teď už máš přece jen ten žaludek víc stažený a můžeš reagoval jinak... pokud bude glykémie po hodině i po dvou v limitu, tak bych další bazál nazařazovala. Kdyby zlobilo nějaké jídlo, tak spíš bude lepší nasazení rychlého inzulínu na vykrytí sacharidů.

peggushka22
9. zář 2018

@hubertka Pozor s tím přecpáváním cukrem najednou 😉 Já díky tomu podpořila rozmnožení kvasinky v těle-moučnivka a musím říct, že to bylo docela silný peklo. Ta bolest je nesnesitelná a v jednu chvíli jsem myslela, že přestanu kojit, ale naštěstí už je to pryč a držíme se, sice další problémy, ale zase jiné diety :D

werumka
10. zář 2018

@kataamisa tak co s čajem dnes? Lepší?

linee
10. zář 2018

@kataamisa pozor na to mlecne po ranu.Mne dr.radila nedavat po ranu mlecne (kafe s mlekem, mleko a jogurty a pod.),protoze to zvyzuje cukr. Dat si nejdrive snidani a caj a kafe s mlekem treba za hodinu, dve.

Strana