Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@arien_black no jen říkal, že mám tu cukrovku špatně kompenzovanou, že dítě má tu dvojitou konturu, sice ne příliš výrazně, ale není to v pořádku a potom kontroloval orgány a srdce a to vypadalo v pořádku. A taky ten skokový nárůst váhy miminka není v pořádku.
U Kristýnky jsem tu cukrovku kompenzovala líp, na žádné otoky měkkých tkání nedošlo a rostla správně.
Dneska ráno jsem naměřila 5.8 lačnou 😢 takže místo snídaně piju vodu s citronem a nevím co sníst...
@kataamisa Hezky zeleninku, sýr nebo šunku, nějaké tuky, pár oliv. Hladovění rozhodně nepomůže. Já s ranní glykémií také bojuji, jinak přes den jsem v pohodě, i když ujedu (nesmí to být ale třeba půl kila rýže 😀). Ale na ranní mi nezabíralo nic. Druhá večeře, výsledek nula, jedna večeře, žádné sacharidy, hodně sacharidů... Pořád mezi 5,6-6,3. Vyřešil to až inzulín na noc a ani tak to není úplně ok, ale už alespoň občas vidím hodnotu pod 5,3. Takže rozhodně s tím za odborníkem. Jde o miminko. Já si píchám kde co a inzulín navrch jsem vážně nechtěla. Ale je to prd proti tomu, aby bylo vše ok. Jo a k tomu inzulínu mi ale samozřejmě nechali i ty prášky na cukrovku.
@kataamisa přesně, jak říká @astracreek - jist musíš, jinak nebudeš mít energii a glykemii ještě vyšší. Dej si ráno sunku, vajíčko - to je bez sacharidů. Pak k tomu zeleninu a můžeš koupit večerní chlebik od Penamu, ten nemá skoro žádné sacharidy a zasyti Te. Stejne tak můžeš použít knackebroty. Kdy jdes na diabetologii?
Holky, 15.8.se nám narodil syn Florián 😀. Ještě jsme v porodnici, dnes mi delaji glykemický profil a vypadá to dobře (ťuk, ťuk, ťuk).
Jen co jsem moc nepochopila, jak mi mohli dát jako těhotné s gest.diabetem k večeři den před výkonem buchtičky s krémem 😳🤔
Ahoj holky, v prvním těhotenství cukrovka na dietě, problémy s lačnou a nesměla jsem těstoviny. Tu lačnou jsem měla dva týdny tak 5,2 - 5,4, pak to začlo padat, tak mi nic nenasadili. Porod vyvolaný na termín, malá úplně bez komplikací, já také.
Prosím, máte zkušenosti s druhým těhotenstvím a kojením? Kojím tak 4x denně, z toho 2x v noci, jsem snad krátce těhotná (k dr. teprve půjdu), začla jsem měřit lačnou a mám pořád 5,1, jednou dokonce 5,5, pak zase 4,7. Začínám trpět na nevolnosti, tak to má asi také vliv. Máte někdo podobnou zkušenost? Začínám raději najíždět na dietu a jsem smířená do budoucna i s inzulínem. Je pravda, že teď už tu cukrovku neberu jako katastrofu a tak trochu s ní počítám...
@hanka987 to jsi měla hodně hlídané, já to mám hodně volné. Teď k večeři zas nějaká kaše s kakaem, včera taky. Ale cukr dobrý. Já měla plánovanou sekci (2dny před TP) a též jsem byla na dietě, a stačilo. Tady jídlo.. No není to moc chutné, ale já mám hlad tak jsem snědla zatím všechno (až na tu bramborovou kaši).
@werumka Děkuji za reakci. Nene, žádné léky neberu. Proužky prošlé nejsou, kupovala jsem si v lékárně glukometr svůj pro orientační měření, bohužel jsem se řídila recenzemi na internetu a mám SD CodeFree, sice by měl být dost přesný, ale nespadá do toho seznamu, co jsem tu našla. Příští týden jdu k dr., tak se možná zrovna stavím v dia poradně domluvit, co a jak, pokud to vyjde. Jíst naštěstí můžu, spíš nesmím hladovět, pak mi je hůř.
@hanka987 Určitě je dobré ten glukometr porovnat s glykémií z laborky (změřit se ve stejnou dobu, jako je odběr). Až půjdeš na krev, tak to můžeš vyzkoušet. Z hladovění Ti lačná glykémie lézt může, pokud Ti jde jíst, tak jez často a dej si i něco před spaním, ať Ti není špatně. A přeju krásné těhotenství 🙂
@hanka987 já s tím mám problémy. Těhotenství, kojeni a cukrovka. Hrozně mi to lítá. Někdy jsem na lacne 4,5 někdy 5,3 dnes dokonce 5,4. Po jídle to mám dobre. Docela se a tím peru. Taky málo spím, když má malej blbou noc. Takže fakt náročný měření. Glykovanej hemoglobin jsem měla 36 takže v normě. Jsem 27 týden.
@hanka987 jinak v prvním těhotenství jsem měla inzulin 8 jednotek nočního
@hubertka tak gratuluji🙂u prvniho na diete zmerili jenom po porodu, u druheho, kdy jsem byla na inzulinu mi merili poctive nekolikrat denne, dokonce pokud si spravne pamatuji, brali mi krev i na glykemicky profil (ale to si nejsem jista). Rodila jsem ted v kvetnu. Jinak jak pise @werumka, po porodu se uz dietni pridel stravy neresil.
@fandysek_1 Děkuji za zkušenost, mám to stejně. A jak se na kojení tváří v dia poradně? Mně se právě nechce malou nějak drsně odstavit. A zatím zvládáš takto dietou? V prvním jsem měla takové hodnoty 34.-36. týden a dr. čekala, pak to začalo padat samo.
S tím stravováním v nemocnici - já sice měla dia dietu, ale jídla bylo hodně a dobré, když jsem se ptala, co mají ostatní (měla jsem nadstandard, nechodila jsem do jídelny), tak mi říkala sestra, že to samé, jen mají větší přílohy - a já mám druhé večeře. Stěžovat jsem si nemohla.
@werumka
@astracreek kdybych to vejce a šunku do sebe ráno zvládla dostat, jenže mi to nejde 😔 Bývá mi i teď ráno zle, vím a cítím, že potřebuju jíst, ale nic nechci, vše je blé... Teď kousek žitného chleba s paprikou a ty hodnoty pak nebyly tak alarmující, ale to jsem dala jen dva dny po sobě a dneska zase jen sklenice vody s citronem... Fakt budu ráda až tohle těhotenství skončí a malá bude zdravá...
@kataamisa A co tvaroh s ovocem? Borůvky, jahody...
@astracreek Ten spíš večer. Ráno mléčné výrobky zvedají glykémii... s nevolností je to těžký, stoupá u nich hladina ketolátek a pak často stoupá sama o sobě i glykémie... ale je to těžký do sebe něco dostat, když není chuť ☹
@hanka987 v dia poradne dobrý, vidí sami, že ta situace je náročná. Malý má 9 měsíců. Zatím se mi to docela dařilo držet, ale čekala jsem, že to kolem toho 25 týdne začne kazit. Bohužel mám někdy hlad i v noci a málo spím. Takže i to může mít vliv, ale to se těžko ovlivňuje.
@werumka Já vím, z nízkosacharidového stravování jsem první 4 měsíce musela sacharidy jíst. Na cukrovku mi přišli až později. Ale mám vyzkoušené, že tučný tvaroh mi glykémii nezvedá. Ne nijak markantně. Spíš jsem to myslela tak, aby do sebe @kataamisa aspoň něco dostala, protože nejíst také není optimální. A vajíčka třeba nenabízím, ty jsem 4 měsíce nemohla ani vidět!
@astracreek To je pravda, je fakt, že plnotučný tvaroh by projít mohl. Já jsem zas v těhotenství nemohla vidět zeleninu 😀 To si to člověk maluje, jak bude jíst zdravě a ono nic 😀

Tak holky, 1.8.2018 se nám s váhou 4110g a 52cm narodil syn Šimon 🙂