Těhotenská cukrovka - rady, tipy a diskuze
Ahoj Holky.Ráda bych oslovila všechny z Vás,které také máte těhu cukrovku.Zjistili mi ji před 2 dny,a byl to pro mě dost šok :( Nejvíc mě teda štve to,že nemůžu nic sladkýho,i když sladký tolik miluju obzvláště teď v těhu.Zčínám 29 tt a jsem z toho fakt zoufalá.Dieta,která mě teda totálně dostala ,když jsem ji četla mi vzala najdenou veškerou radost z těhotenství ☹ Cukrovku jsem měla taky u prvního těhotenství,takže jsem věděla co mě čeká a úplně jsem se děsila toho že teď to bude znova.Cítím se dost špatně,nebaví mě vše vážit a číst co můžu ,co ne ...ono víc věcí samozřejmně nesmím.Ten den jsem se z toho rozbrečela a najednou mě popadl hroznej vztek a pocit nespravedlnosti,proč zase já ?? ☹Zkusila jsem sestavit jídelníček,ale bylo to nad mé síly...nakonec se povedlo.Nicméně dietu mám 2 den a už teď jsem z toho na prášek...:(Možná si některá z vás bude říkat,že to přeháním ale to jsou moje pocity a jsem z toho špatná ....Ráda bych si s některou z vás vyměnovala třeba rady a tipy jak obměňovat jídelníček a Vaše zkušenosti jak s těhotenskou cukrovkou válčíte vy.Všem přeju pěkn den a pevné nervy!Kačka
@kataamisa Ony ty mléčné výrobky ráno nejsou vhodné kvůli glykémii. Já třeba netrpím inzulinovou rezistencí, ale když si dám ráno kávu s mlékem, tak si musím dát vždycky trochu víc inzulinu. Je to způsobené hormony, které ráno nabíhají. Doporučuju kokosové nebo rýžové mléko (to má dobrou, takovou násládlou, chuť 🙂 )
@natysnovec Jak jsi na tom? Už si blížíš do finále, že? 🙂
Pristi utery kontrolni ogtt po pul roce. Jsem napnuta jak struna. Pry to mam na 4 hodiny s odbery po pul hodine a na zaver jeste chleba kolac a banan.
@z_kopretinka držím ti moc pěsti!
Poslední dia poradna před porodem... měla jsem trochu obavy, protože moje dietní morálka jde poslední dobou od desíti k pěti. A i přes ty koláče k odpolední kávě mi dlouhý cukr klesnul 🙂
@arien_black Naopak, je to skvělá zpráva, že v době, kdy jsi nejvíc "bojovala", ten cukr klesal. vzhledem k tomu, že dlouhý cukr je obrazem posledních dvou měsíců - tj. doby, kdy jsi ty glykémie měla nejrozlítanější - nikoli třeba posledních 14 dnů. Tak na sebe můžeš být hrdá, žes to zvládla, i když to bylo na palici 🙂
@werumka přiznávám, že jsem byla fakt překvapená, že to ještě kleslo. První odběr na diabetologii v červenci byl 35, pak v srpnu 33 a teď 29. Jako čokoládu, sušenky nebo zmrzliny nejím, ale čerstvý koláče z pekárny, ovoce, teď burčák... 🙈 samozřejmě ne na kila a litry, ale chuť na to mám ohromnou a hřeším 🙈
@arien_black A měříš ještě, nebo už ne? Ono se to fakt po tom 35. týdnu často začne stabilizovat samo. Myslím, přesně tenhle pokles dlouhého cukru je ukázkou toho, že jsi tu dietu v těch nejhorších týdnech zvládala. I když jsi asi často měla pocit, že je to k ničemu 🙂
Já se burčáku vyhýbám, musela bych si dopíchnout hodně inzulínu a to mi za to nestojí ☹
@werumka jj, měřím 2x týdně. Lačnou jsem měla vždy ok a snídaně jsem už vychytala, takže hodnoty v pořádku. Jen mi teda občas ujede oběd, ale to je spíš velikostí porce (přílohy)
@arien_black Sotva to člověk vychytá, tak to končí, co? 😀 A jak s porodem? Budou vyvolávat, nebo se to nechá na přírodě? 🙂
@werumka budu mít císaře. Rodila jsem tak i poprvé. Tenkrát kvůli myomu na děloze, který mi při porodu rovnou odstranili. Teď chtějí císaře znovu, víceméně bez debat. Že prý byl myom velký a jizva po něm je riziko.Trochu mě mrzí, že si to přirozeně nikdy nevyzkouším, ale co se dá dělat. Zdraví máme jen jedno.
@arien_black Hlavně s tím zdravím musíme ještě nějakej ten pátek vydržet 😀 Takže určitě není na místě zbytečně riskovat...
Holky, jste tu někdo, kdo má úzkostnou poruchu s depresema a do toho těhotenskou cukrovku? Já už si teda naštěstí zvládám měřit cukr, ale zase pořád jen řeším proplácení proužků a když se mi zvedne nějaká hodnota, hned jsem z toho vystresovaná a nedokážu myslet na nic jinýho a celej den se vlastně jen zaobírám cukrovkou. Někdo mi řekne neřešit to tolik, na druhou stranu se na mě zase valí informace, co se stane, když to nebudu řešit. Mám strach. Mám šílenej strach z porodu, ale na druhou stranu si říkám, že už tohle období chci mít za sebou. V noci blbě spím, ráno mám vyšší lačnou, tak jsem ve stresu a pak spím ještě hůř, každý den se měřit nemůžu, nemám tolik proužků, ale když se neměřím, myslím na to, kolik po tom a tom jídle asi mám....Jsem blázen, já vim, ale zajímalo by mě, jestli je tu ještě někdo, kdo to tak moc řeší🙂
Holky, mam dotaz. Dr. mi rikala, at si pul roku po porodu zajdu na ogtt, jenomze mi pak rikala, ze kdyz budu jeste plne kojit, ze to nema vyznam. A ted nevim. Mam si zajit? A u koho mam jit pro zadanku? Na diabetologii nebo k obvodni nebo na gyndu?
A jeste doplnujici - budou mi opravdu delat ogtt? Protoze u prvniho jsem mela tehu cukrovku na diete a obvodni mi brala pouze ranni glykemii, ale uz jsem dva mesice dokrmovala. Ted jeste plne kojim a v tehu jsem byla na inzulinu.
@werumka ty mi urcite budes vedet poradit, vid? A dekuji
@linee po prvním těhotenství jsem byla asi půl roku po porodu na ogtt a říkali mi, že kojení nevadí, ale nemá se kojit během toho testu. žádanku jsem měla myslím z gyndy. Tentokrát jsem chodila na diabetologii k Apolináři a dostala jsem žádanku rovnou v porodnici. Je tam napsáno dojít si na ogtt 6-12 měsíců po porodu a nekojit 3 hodiny před a během testu.
@iva_kucerova co máš za proužky? Jinak nemá smysl ti říkat, že máš být v klidu,.když máš uzkostnou poruchu, ale proužky se dají i koupit. S tím spaním máš pravdu a ten stres ti to taky může zvedat. Dodržuj dietu a cukr bude v pohodě. Jaký si tyden?
@fandysek_1 No právě,s tím klidem to je těžký.Vim, že stres mi cukr zvedá,ale někdy jsem prostě ve stresu celý den.Prouzky jsem si koupila,ale abych byla v Klidu,musela bych měřit pořád a to už leze dost do peněz.Jsem 30.tyden, takže mám ještě čtvrtku před sebou.Dietu držím, myslím si, že vzorově,ale i tak mi občas hodnoty vyskočí.Zjistila jsem, že když někde delší dobu chodím a jsem pak unavená,to mi pak vyleze i po chlebu s máslem, šunkou a zeleninou.Pořád se mi nechce vracet k antidepresivum,ale mám strach,jak to půjde bez nich
@iva_kucerova co máš za značku těch proužků? Mám tady nějaké z předchozího těhotenství. Já se někdy taky měřila víc než bylo potreba a taky mi to dost skákalo. Pokud dietu dodrzujes je to základ úspěchu a neboj se, že by občasný vyvyk byl nějaké drama. Já měla první miminko 3 kg s cukrovkou a teď druhé vypadá ještě menší a to mám taky cukrovku. První je naprosto zdravý a to jsem měla někdy silene hodnoty třeba ze stresu a práce.
@linee Ahoj! Je to tak, jak píše @arien_black - na test jdi, až budeš mít možnost tři hodiny před testem a v průběhu testu nekojit. Do té doby, pokud bys měla nějakou pochybnost, nech se změřit u praktika nebo na glukometru, jestli Ti zbyl. Jestli nemáš žádanku, tak ji vystaví buď na diabetologii, kam jsi chodila, nebo praktik.
@linee dnes mi na diabetologii rikala doktorka, že je skutečně lepší projít ogtt. Pri kojeni alespoň 2-3 hodiny před nekojjit a během také ne. Takže odstrikat případně udělat test později, že se nic nestane.
@iva_kucerova Já myslím, že jsem povahově úplně stejný typ, jako Ty. Jen jsem těma rokama už otupěla 😀 Ale naučila jsem se, že prostě večer ten den uzavřu a ráno začíná nový den. Nemyslet na to, co bylo den, týden před tím. Jen ten den. Někdy jsou dny lepší, někdy horší. Důležité je, že Ty děláš to, co je v Tvých silách. A já věřím, že děláš. Zbytek už nech na lékařích 🙂
@fandysek_1
@werumka
@arien_black holky, dekuji. Tak jeste pockam, minuly tyden jsem jeste jenom zacala s prikrmy, takze by to maly jeste nedal a pockam jeste par mesicu. Hezky vecer
@werumka děkuju za podporu.Já mám hlavně ten problém, že se třeba po návštěvě doktorky uklidnim,ale pak si přečtu něco v diskusi nebo na Facebooku a začnu šíleně plašit a nemyslím pak na nic jinýho.Dneska se neměřim,tak je mi líp 🙂
@fandysek_1 mám Accu-chek performa.Já ani moc váhu mimča neřeším, spíš se bojím nějakých dalších komplikací.Teď mě třeba vystrašila doktorka na gyndě, že může mít prcek cukrovku...Ale je fakt, že dělám,co můžu, víc už asi fakt nejde.Nepovazuju se zrovna za nezodpovědnou matku,ale strašně si beru,co kde slyším nebo přečtu,jsem plašan😂
@iva_kucerova To je jako bys popisovala mě v těhotenství 🙂 nic si nehledej. Doktorka na gynde opravdu není odborníkem na dětské lékařství a už vůbec ne na endokrinologii. Tyhle zjednodušeně podané informace akorát zbytečně vyděsí. Dítě matky diabeticky (ale ted mluvíme o dekompenzovanem diabetu, což není Tvuj případ) může mít časem sklony k nadvaze a při špatně životosprávě propuknutí diabetu 2. typu v dřívějším věku ( rozuměj dospělosti). Urcite to není tak, ze by Tvoje miminko po narozeni melo cukrovku!!! Cukrovka, která vzniká v detskem věku s diabetem v těhotenství absolutně nesouvisí. Je to věc genů a imunity. To, co může miminko po narozeni potkat, je hypoglykémie. Proto se u dítete maminky s cukrovkou bere po porodu glykemie a sleduje se, aby se v případě potřeby podala glukóza.
Zdravím všechny s těho cukrovkou. Nedávno mi kamarádka poradila sladidlo - ČEKANKOVÝ SIRUP - je to přírodní a neobsahuje skoro žádné cukry. Díky tomu se mi zvládá cukrovka líp! Zkuste, zachránilo mi to dny před porodem, kdy se moje chuť na sladké stupňuje. 🙂 Dá se koupit ve zdravých výživách, nebo třeba v DM.

@werumka Dneska jsem ani ten čaj ráno nestihla a lepší. To kafe fakt nemůžu a už vůbec ne s mlékem, no... Celkově mi mléčné nedělá dobře.
Přemýšlím nad rostlinou náhražkou typu kokosové mléko a kafe bez kofeinu...