redakce
    30. čer 2018    Čtené 1641x

    Sestavte dětem zdravou svačinu: Sladkému se vyhýbejte a nezapomeňte na bílkoviny

    Svačina by měla zahnat vlčí hlad mezi hlavními jídly a dodat tělu energii, potřebné vitamíny a živiny. U malých dětí to platí dvojnásobně. Objevování a pozorování světa je náročné a brzy při něm vyhládne. Jak by měla vypadat svačina, která nezaplácne žaludek a navnadí na další výpravu do světa?

    Chléb náš vezdejší

    Obligátní houska se salámem není zrovna dobrou volbou. Už jen výběr pečiva je tak rozmanitý, že vybrat to správné je mnohdy hotová věda. Pravidlo je jednoduché: vyvarujte se bílému pečivu a sáhněte po celozrnném a kváskovém. To bílé dodá tělu pouze energii, zatímco celozrnná varianta vlákninu, řadu vitaminů, minerálních látek a v neposlední řadě i dobře chutná a zasytí na delší dobu.

    Proto je tak výhodné si péci vlastní pečivo. Budete mít přehled o použitých surovinách a jejich kvalitě. Do těsta navíc můžete přidat další oblíbené suroviny jako bylinky, sýr nebo sušená rajčata. Pod vašima rukama tak mohou vzniknout dalamánky, housky, rohlíky nebo třeba sluníčko či věneček. Vše záleží jen na vaší a dětské fantazii.

    Kdo maže, ten jede

    Už víte, čím naplníte housku nebo co namažete na chleba? V každé správné svačině by určitě neměly chybět bílkoviny, které představují důležitý stavební kámen pro svaly a tvorbu nových buněk. Může to být třeba kvalitní šunka, která obsahuje minimálně 92 % masa. Nebo čerstvé a tvrdé sýry. Ty navíc obsahují vápník, který podporuje růst kostí a zubů a vitamín D, který zlepšuje jeho vstřebávání.

    Další „plnidla“ pak reprezentuje například vajíčko natvrdo, čerstvé másla a především zástupce zeleniny. Zaměřte se na pomazánky, které vytvoříte večer a pochutná si celá rodina. V tomto diskuzím vláknu najdete povedené tipy. Vystačíte si i s minimem surovin, nezaberou ani tolik času a všechny okouzlíte.

    Kouzelné krabičky

    Stále populárnějšími se stávají takzvané „krabičky“ a „skleničky“. Naleznete v nich plnohodnotnou svačinu a především pak i oběd, pokud vaše dítě nechodí do školní jídelny nebo má dlouhou výuku. Nebojte se těstovin, rýže, kuskusu, pohanky či quinoy s kousky kuřecího masa a zeleniny. Kvalitní maso a příloha zajistí, že malý školák udrží pozornost i na zbytek výuky.

    Také tortilla nebo wrap s masem, zeleninou, sýrem a trochy dresinku přežije cestu do školy bez úhony a sklidí obdivné pohledy spolužáků. Stejně jako tousty, slané koláče a záviny se zajímavými náplněmi a nejrozličnější druhy placek. Všechny tyto pokrmy mají jednu báječnou vlastnost: dají se jíst teplé i studené a zaženou hlad na delší dobu. 

    Sladké mámení

    Sladké svačiny zařaďte spíše výjimečně. Jestliže ji přece jenom zvolíte, doplňte ji mlékem, jogurtem nebo jinou potravinou bílkovinné povahy. Ta zajistí, že malého objevitele nepřepadne brzy hlad a sníží množství přijatého cukru.

    V praxi to může vypadat následovně: několik kousků buchty či koláče s ovocem nebo perníku a kelímek jogurtu nebo ochuceného tvarohu. Kousek mrkvového koláče s oříšky nebo domácí perník jednou za čas neuškodí. Neměl by se z toho ovšem stát zvyk. Také oblíbené dětské balené a plněné pečivo nechte na stav nouze jako je výlet nebo nákupy ve městě.

    A nezapomeňte ani na vhodný nápoj bez zbytečných cukrů. Například vodu ochucenou ovocem, trochou domácího sirupu nebo čaj, který chutná teplý i studený.

    evapple
    31. pro 2017    Čtené 914x

    Tipy, díky kterým letos opravdu zhubnete

    "Tak letos to vyjde. Od prvního ledna najedu na tvrdý režim. Žádné sladkosti, jenom ovoce. A budu chodit cvičit, na zumbu a pít jenom čistou vodu." Poznáváte se? Chcete, aby to letos opravdu vyšlo a vy jste do léta měla tělo bohyně? Prozradím vám, proč to v minulosti nevyšlo a proč to tentokrát vyjde.

    Pomalu, ale natrvalo

    „Do léta zhubnu 20 kilo.“ nebo „Tyyyjo, tyhle zlevněný šaty nutně potřebuju! Do měsíce oblíknu místo L tohle XS.“ Poznáváte se? A tak prvního ledna pak vyběhnete do mrazivého rána a….po sto metrech hledáte své plíce. Takže po příchodu domů začnete držet hladovku, v lepším případě velice přísnou bílkovinovou dietu. Ze začátku to bude hračka, protože po silvestrovském obžerství je jídlo to poslední, na co myslíte. Druhý den si pochutnáte na ovesné kaši s chia semínky a brokolicové polévce. A za týden máte kilo dole.

    „…zdravě jsem se naštvala a vrhla se na to z gruntu. Od té doby mám dole 24kg. Zatím jen jídlem, takže se klepu, ale do příštího roku jdu s předsevzetím hubnout a cvičit.“ Aronek z diskuzního fóra Předsevzetí: zhubnu – jakou máte motivaci?

    Gratuluji! Jak to oslavíte? Co takhle řízkem? Za odměnu, po týdnu tvrdého odříkání. Jenže spolu s řízkem to bude i oříšková zmrzlina, chleba s uherákem a tatranka pro vašeho prcka. Místo jednoho kila dole pak máte druhý den nahoře dvě.

    Zkuste to jinak: klidně si dopřávejte „normální“ jídlo. Namísto pěti knedlíků si ale dejte jen dva nebo je vyměňte za rýži. Z dvou krajíců chleba s máslem a džemem k snídani si dejte jen jeden.  O poobědový koláč se rozdělte s manželem nebo kamarádkou. Tímto tempem budete mít pocit, že se nešidíte, a zároveň budete jíst méně jídla. Při stolování si povídejte s statbími, žvýkejte pomalu a každé sousto si náležitě vychutnejte. Po měsíci takovéhoto „režimu“ budete mít dole sice jen tři kila, ale ručím vám za to, že se jen tak nevrátí.

    Už nikdy

    „Už nikdy nebudu jíst čokoládu a smažená jídla.“ Radikální výroky tohoto typu jsou po vánočním hodování stráveného v obležení táců s cukrovím a chlebíčků asi nejčastější.  Jenže už druhý den náš žaludek stávkuje proti bílému jogurtu k snídani, rajčeti k obědu a růžičce brokolice k večeři a oči zamilovaně hledí na poslední zbyteček bramborového salátu v lednici. Přece se nevyhodí, že jo. Dáte si jenom tenhle zbytek, a zítra začnete. Jenže zítra na vás budou dělat psí oči načatá Studentská pečeť. A další den zase něco jiného.

    Neodříkejte si to, co máte ráda. I když je to „nezdravé“.Mimochodem: i tři hlavy brokolice každý den mohou být po určitém čase „nezdravé“. Je to otázka úhlu pohledu. Jděte na to od lesa a povolte si každý den pouze jednu kostičku (kvalitní) čokolády. A návštěvu KFC jednou za 14 dní. Malé ústupky vaše tělo naučí, že drobné hříchy jsou v pořádku, protože právě ony dělají náš život tak vzrušující.

    „Člověk si má život užívat, zkoušet chutě, mít z jídla radost i požitek a ne se trýznit. Takže za mě žádná dieta, počítání kalorií. Ale vynechat nezdravé tuky, zpracované potraviny a naučit se zbytečně nesladit. Nic jiného v tom není. Před těhotenstvím jsem sundala za 4 měsíce 24 kg bez sportování, jen dlouhé procházky se psy. Ty 4 měsíce dali mému životu nový rozměr, a jsem za mě moc ráda. Podařilo se mi otěhotnět. Až budu mít po šestinedělí, chci v tom pokračovat dál a posunout laťku výš.“ martinaatru z diskuzního fóra Hubnutí, co vám opravdu pomohlo?

    Víc hlav

    Zapojte do svého snažení také partu kamarádek. Taková každodenní svižná procházka s kočárky je mnohem příjemnější s bandou spřízněných duší. Během té hodinky a půl spálíte 324 kalorií, dozvíte se nejnovější drby a tipy, které vám usnadní život. Třeba, že na opruzeniny je nejlepší omývání řepíkem nebo černým čajem.

    U nedělního oběda maminku požádejte jenom o dva bramborové knedlíky (jak už víme) a trvejte na svém. Při další návštěvě to na vás možná ještě zkusí jednou, ale na třetím obědu už na vás bude čekat uvařená batáta. No co? Brambor jako brambor. Jenže tenhle je plný vitamínů, betakaronů (vrátí vám zdravou barvu do tváří) a navíc fungují jako antidepresivum.

     „..tak jsem to nakonec zvládla a začala jsem dobře. Byli jsme pozvaní na oběd k našim. Měl být řízek a brambory. Mamka mi ten můj neobalila ve strouhance a opekla jen narychlo. Ani brambory jsem si nevzala, a jen si pokrájela zeleninu.“  misicka455 z diskuzního fóra Dělená strava: máte zkušenosti?

    Další výhodou zainteresovaných kamarádek je dobře známý „přítel na telefonu“. Využijete ho zejména ve slabších chvílích, kdy bojujete s touhou sníst místo jedné kostičky karamelové Milky celou tabulku. „Neblázni, ta fialová kráva ti to všechno vrazí do boků. Oloupej si raději mandarinku a představuj si, jak si seknou ty modré šaty s flitry. Už jsi tak daleko, přece si to nepokazíš. Zítra to na procházce probereme. Neboj, to bude dobrý. Ty to zvládneš.“ A taky že jo!

    Motivace

    Až vám bude opravdu nejhůř, vzpomeňte si na všechny, kteří vám nevěří. Na všechny ty posměváčky, kteří vás u stolu ponoukají, ať dáte ještě jeden řízek. Jistě, děláte to pro sebe, ale na rovinu: vidět ty kyselé obličeje, jak nevěřícně kroutí hlavou nad vaším novým já je k nezaplacení.

    Nebo si představte, jak se procházíte v tom novém červeném kabátku nebo zapnete kalhoty, které jste měla naposledy před prvním porodem.

    Také děti jsou velice silná motivace. I pár shozených kilogramů značně zvýší vaše snažení o miminko. Maminky nezvedných batolat zase ocení, že je dohoní a nezadýchají se u toho. Zkrátka samá pozitiva a plusy.

    „Pro mě byla největší motivací touha otěhotnět a hlavně jsem už byla sama ze sebe nešťastná. Roky se nám nedařilo. A i když jsem nikdy nebyla extra tlustá, byla jsem veliká. Takže jsem se "kousla", začala jsem cvičit a srovnala si v hlavě jídelníček a šlo to samo. Teď jsem v šestém měsíci a jsem zvědavá, jak rychle se po porodu vrátím zpět, velryba už nikdy být nechci.“ michalelka z diskuzního fóra Předsevzetí: zhubnu – jakou máte motivaci?

    Prvního ledna je pouze datum v kalendáři. Vy se řiďte svým pocitem a vnímejte své tělo. To se vám odmění sebevědomím vysokým jako stožár vysokého napětím.

    Podělte se s námi o své hubnoucí tipy. Inspiraci naleznete v jednom z diskuzních fór:

    Diety: znáte takovou, která fakt funguje?

    Předsevzetí zhubnu: jakou máte motivaci?

    Hubnutí: co vám opravdu pomohlo?

    Hubnutí začíná v hlavě

    Jsem obézní a chci s tím něco dělat

    Zdroj obrázků:

    Pixabay.com

    evapple
    28. lis 2017    Čtené 15615x

    Hit letošních Vánoc: perníkový adventní kalendář

    Chcete svým dětem zpříjemnit čekání na Vánoce? Pořiďte jim adventní kalendář. V obchodě najdete spoustu druhů nejrůznějších adventních kalendářů s rozličnou tématikou a náplní. Ta bývá, bohužel, většinou z nekvalitní čokolády, což není nic dobrého pro dospělé, natož pro malé nedočkavce. Co kdybyste jim letos kalendář vyrobily samy? Můžete je zapojit do jeho vytváření. Děti si ho pak budou vážit mnohem více než toho kupovaného. Navíc si užijete spoustu zábavy. Už jste slyšely o hitu letošních Vánoc: perníkovém adventním kalendáři?

    Základ tvoří, jak jinak, perníkové těsto. Máte - li svůj oblíbený recept na měkké, medové a voňavé perníčky, postup znáte. Vy ostatní můžete zkusit recept mojí babičky Majky:

    Ingredience

    • 2 polévkové lžíce medu   
    • 400 gramů hladkémouky
    • 2 vajíčka
    • 1 čajová lžička jedlé sody
    • 2 čajové lžičky perníkového koření (skořice, nové koření mleté, badyán, koriandr, hřebíček, fenykl - poměry jsou na vás, můžete ho koupit už namíchané)
    • 140 gramů cukru moučka
    • 100 gramů Hery(nebo 30 gramů kokosového oleje a 70 gramů másla)

    Perníčky jsou spíše světlejší (což rozhodně neznemaná, že nejsou dobré, naopak) kdo chce tmavší, přidá do těsta asi 1 čajovou lžičku kakaa

    Postup:

    Troubu předehřejte na 180°C.

    Utřeme cukr s vajíčky a tukem. Nejlepší bude, když tuto činnost svěříte výkonnému mixéru. Směs by měla být světlá, asi jako vanilkový pudink. Právě dokonalé vyšlehání je klíčem k těm nejnadýchanějším perníčkům.

    Teprve pak přidáme perníkové koření, med a spojíme s vaječnou směsí. Kdyby vás napadlo přidat více medu (podle hesla „čím víc, tím líp“) dejte si ho raději do čaje. Více medu by z perníčků udělalo kámen (leda byste jimi pak chtěla ozdobit adventní věnec).

    Nakonec přes sítko prosejte mouku se sodou a řádně zapracujte. Zdá se vám zbytečné špinit sítko? Chyba, hezky totiž načechrá mouku i samotné těsto.

    To nechte v lednici odpočinout asi 30 minut, ale klidně i přes noc. Všechny chutě koření se hezky spojí, lepek v mouce se rozleží a pak se bude s těstem daleko lépe pracovat.

    Druhý den z těsta odkrojte kousek, který vyválejte asi na 3 milimetrový plát a vykrajujte libovolné tvary. Tuhle část milují děti. Všude lítá mouka a odkrojky těsta, a báječně to tmelí rodinu. Ne to těsto, ale společné pečení.

    Perníčky klademe na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě asi 8 minut (horkovzduch, pokud máte plyn, uberte jednu minutu). Perníčky budou na dotek měkké a příjemně pružit.

    Po zchladnoutí zdobte dle vlastní fantazie polevou.

    Tu si buď koupíme (mají ji v každém větším obchodě – dokonce se zdobítky) nebo si připravíme domácí. Chce to pevnou ruku a trpělivost, ale výsledek stojí to za to.

    Bílková poleva

    • 1 bílek
    •  150 až 200 gramů moučkového cukru
    • 1 kávová lžička citronové šťávy (může být koupená citronka)

    Pokud použijeme citrón (nejlépe ten BIO) a vymačkejte z něho šťávu.

    Moučkový cukr prosejte (ano, ano opět sítko v akci) – ale pozor: minimálně dvakrát!

    Začněte s těmi 150 gramy, přidat můžete vždycky, ale ubrat ne.  Záleží na množství šťávy a velikosti bílku.

    K cukru přidáme citrónovou šťávu, bílek a třeme asi 15 až 20 minut dotuha.

    Kdo chce perníčky oživit barvou, přidá kapku potravinářského barviva.  

    Nesnažte se práci ušetřit, žádný kuchyňský spotřebič neumíchá tak hladkou polevu jako vaše ruka.

    Poleva by měla mít konzistenci asi jako těsto na palačinky. Je-li řídká, přidejte moučkový cukr. Naopak, pokud je moc hustá, nařeďte ji troškou citronové šťávy.

    Ideální konzistenci poznáte tak, že párátkem kápnete trochu polevy na talířek. Když kapka drží tvar a nestéká, máte hotovo.

    Stále tápete, jak by měl takový perníkový adventní kalendář vypadat? Našla jsem pro vás ty nejkrásnější inpirace. V kurzu je i zdobení lentilkami, bonbony anebo cukrovým zdobením.

    Přeji příjmné tvoření a budu ráda, když mi pochlubíte svými výtvory. 

    Zdroje inspirace:

    Topcerepty.cz, Fler.cz,Munic.cz,de.123rf.com a Dailystyle.cz

    hola_sova
    3. říj 2017    Čtené 1738x

    Šípkový sirup

    Nejen, že je šípek sám o sobě krásný a je považován za takového "krále" podzimu. Ale ještě jako bonus je nabitý vitamínem C, B, obsahuje vápník, draslík, betakaroteny a minerální látky. Zkrátka a dobře - to, že ho příroda nechává uzrát právě na podzim má svůj důvod - je perfektní na posílení imunity! Nezbývá tedy, než vás prostě poslat k šípku!

    Až se vydáte na hon za šípkem, dostatečně se oblečte (bez ohledu na počasí). Nepohrdnete dlouhým rukávem a dlouhými nohavicemi - přece jen jsou to plody růže šípkové, tedy budete se proplétat trním. A nejednou si budete připadat jako Šípková Růženka. Vybavte se také nůžkami, je to mnohem pohodlnější, než ho trhat. Sbíráme plody červené a tvrdé, nejlepší doba je právě teď - ve druhé polovině září a počátkem října. Plod šípku by neměl projít prvními mrazíky, velmi rychle ztratí výživové hodnoty. 

    Suroviny:

    • cca 1 kg šípku
    • 2 litry pitné vody
    • sklenice medu, tj. 0,5 l (dávám většinou zcukernatělý med, který najdu ještě z předchozí zimy, alespoň zužitkuji zásoby a udělám místo novému)
    • 120 g kyseliny citrónové

    1. Šípky propereme a zbavíme zelených částí. Vložíme do většího hrnce a zalijeme 2 litry vody.

    2. Tyčovým mixérem šípky ve vodě pomixujeme. Snažte se být opravdu poctivé a tento krok neošidit. Šípky se budou "macerovat", tak ať se z nich do vody dostane co nejvíc!

    3. Pomixovanou směs dejte odpočívat do chladna a přikryjte ji pokličkou. Využít můžete sklep nebo například balkón. Nechte pěkně v klidu do druhé dne. Jsou věci, které se zkrátka nedají uspěchat. Až budou šípky dostatečně odpočinuté, zaslouží si trochu prohřát. Šípkovou směs přiveďte k varu (opravdu jen přiveďte), hned stáhněte z plotny a znovu odpočívat - tedy znovu do chladna a nechat do dalšího dne. Ano, proces je poněkud delší.

    4. Přes látkovou plenku (nebo plátýnko, případně sítko s opravdu hustým síťováním) přelijeme vylouhovanou tekutinu do nového hrnce. Je opravdu důležité, aby se do závěrečného výluhu nedostali šípkové "chlupy", proto klidně proces přelévání přes plenu zopakujte, dokud nebude tekutina opravdu čistá. 

    5. Doplňte její objem do cca 3 litrů. Přidejte med (případně cukr) a kyselinu citronovou. Přiveďte k varu a v průběhu sbírejte pěnu, která se bude tvořit na povrchu.

    6. Naplňte do čistých lahví, ideálně vyvařených s dezinfikovanými víčky. Sirup není nutné zavařovat. Po vychladnutí uložte na temné a chladné místo.

    7. Šípkový sirup dávkujte celé rodině dle potřeby - na lžičku jako prevenci a vitamínovou bombu, do čaje při nemoci nabo k navození pocitu babího léta do vody. Využití je celá řada, každé vám ale zaručí pořádnou dávku vitamínů.

    Pokud jste se u šípkového keře opravdu rozjeli a nějaký ten šípek vám zbyl, můžete ho usušit a používat jako čaj. Proces je jednoduchý - jsou-li před námi slunné dny, nechte ho proschnout na vzduchu a slunci. Pokud nemá být nic moc, doporučuji využít spíš troubu. Teplota na sušení by měla být do 80°C (vyšší teplota už má za následek velký úbytek vitamínů). Správné vysušení šípku např. při 50°C trvá 10 - 12 hodin, ideální záležitost přes noc. Troubu nezapomeňte nechat pootevřenou. No a máte-li sušičku na ovoce, neváhejte ji použít. Je to v tomto případě ideální pomocník. 

    Zdroj obrázků:

    vlastní 

    pixabay.com

    wikimedia.org

    antmi
    23. zář 2017    Čtené 3120x

    Plněné cukety. Zn. nejen pro vegetariány!

    Cuketová sezóna pomalu končí a pokud, jako já, spotřebováváte poslední zásoby plodů, zkuste něco nového. Už jste měli plněné zapečené cukety ve vegetariánské verzi? Že ne? Tak vyzkoušejte a uvidíte, že i bez masa je to dobrota!

    Na 4 porce budeme potřebovat:

    • 2 hrsti ječných krup
    • 2 větší cukety
    • 2 cibule
    • 3 stroužky česneku
    • 3 - 4 rajčata
    • olivový olej
    • sůl
    • pepř
    • sladká paprika
    • koriandr
    • oblíbený sýr nebo tofu na posypání

    A takto postupujeme:

    1. Kroupy si musíme připravit dopředu. Propláchneme je ve studené vodě a namočíme asi ve dvojnásobku vody, nejlépe přes noc nebo alespoň 6 hodin dopředu.  Pak vodu osolíme (cca půl lžičky soli) a uvaříme je doměkka.

           Namočení krup zlepšuje jejich stravitelnost a zkracuje dobu varu. Vaříme ve vodě,                                                              v které jsme namáčeli.

    2. Cukety rozřízneme podélně napůl a vydlabeme vnitřek. Nejlépe to jde asi lžící. Vydlabanou dužinu dáme do mísy a osolíme (cca lžička soli), promícháme. Také vydlabané půlky cuket posolíme. Necháme odpočinout, aby cuketa pustila vodu.

    3. Mezitím si nakrájíme cibuli na hrubo, oloupeme česnek a pokrájíme rajčata na kostky. Z vydlabané dužiny cuket slijeme a vymačkáme vodu a pokud je třeba, také pokrájíme. Cuketa se téměř rozvaří, takže není třeba mít to nějak extra úhledné, jen pokrájejte příliš velké kusy.

    4. Asi dvě lžíce oleje rozehřejeme na pánvi (střední teplota) a orestujeme cibulku. Až začne růžovět, přidáme prolisované stroužky česneku, lžičku koriandru a červenou papriku (1-2 lžičky). Ještě dvě minutky necháme rozvonět koření. Ne moc dlouho, paprika a česnek by mohly zhořknout.

    Tip: Můžete již přidat i pepř a sůl, je to chuťově i lepší, dát je již nyní. Já ale z náplně odebírám i pro svého ročního syna, takže solím a pepřím až poté.

    5. Přidáme rajčata a vydlabané vnitřky cuket. Zamícháme, přiklopíme poklicí a necháme 10 minut dusit. Rajčata i cuketa pustí dost vody, není třeba podlévat.

    6. Po deseti minutách vmícháme uvařené kroupy a necháme již bez poklice dusit ještě 5 minut společně. Náplň se nám tak trochu zahustí. Zároveň si zapneme troubu na 180°.

                Pokud nám u krup po uvaření zbyla voda, slejeme ji a přidáme jen  kroupy.                             Rajčata i cuketa pustily již vody dost, tak ať to nemáme moc tekuté.

    7. Zatím si poloviny cuket osušíme od vody, kterou vypotily. Nejlepší je na to asi papírová utěrka. Pak cukety potřeme trochou olivového oleje a připravíme si je na plech.

    8. Po 5 minutách je náplň připravena. Já v tuto chvíli odebírám porci pro batole bokem, solím a pepřím. Ochutnejte a dokořeňte si, jak je libo.

    9. Naplňte cukety. Navrch posypte oblíbeným sýrem, dobrý určitě bude parmezán nebo gouda, ale marná by nemusela být ani niva. Já dnes zvolila rozdrobené lahůdkové tofu.

       Já mám cukety méně plné, protože část náplně snědl syn. Vy je budete mít s hezkým                                                                             kopečkem . =)

    10. Cukety dáme péct do rozehřáté trouby (180°). Pečeme, dokud nebudou "lodičky" měkké - nejlépe se to zkouší špičatou špejlí. U mě to tentokrát trvalo asi 40 minut - záleží na velikosti a stáří cukety a na tom, jak moc jste je vydlabali.

    11. Konzumujeme! Jako příloha je dobrý zeleninový salát nebo, pro vydatnější verzi, vařené brambory. Dobrou chuť!

    foto: autorka

    evapple
    31. srp 2017    Čtené 2463x

    Mohou jíst děti houby?

    Chodíte s dětmi do lesa? Kromě čerstvého vzduchu, klidu a záplavy zeleně možná v těchto dnech narazíte i na houby. Dětem spíše imponují barevné hlavičky muchomůrek a holubinek, vaše srdce spíš zaplesá nad hříbkem nebo bedlou. Cestou domů pak v duchu plánujete, jak si pochutnáte na smaženici nebo houbové omáčce.  Věděli jste ale, že pro děti mohou být houby nebezpečné? 

    Proč ano

    Houby obsahují kolem 90 % vody ( zatímco např. tučné vepřové kolem 50 %) , vlákninu a řadu minerálních látek jako např. draslík, vápník, hořčík, ve stopách železo, měď, fosfor, fluor, kobalt, titan a další. Mají zanedbatelnou energetickou hodnotu, což z nich dělá potravinu vhodnou i do redukčních diet. A co teprve ta vůně!

    Proč ne

    Bohužel kromě všech výhod ve stravě mají houby  mají velkou schopnost vyvolávat alergie. Jejich součástí je chitin. Opakovaně bylo prokázáno, že polysacharidy vyskytující se v živém organismu v buňkách vázané na bílkoviny nemají příliš dobré vlastnosti (především v horší stravitelnosti). Při následném trávení v žaludku se mohou uvolňovat látky, které se chovají jako alergen. Proto buďte se zařazováním hub do jídelníčku dětí opatrní.

    Po černobylské katastrofě v roce 1986 je dosti diskutován obsah tzv. těžkých kovů, protože houby je vstřbávavají z půdy a koncentrují je v sobě. Kromě jedovaté rtuti a olova v nich najdete vyšší hladiny kadmia. Bez významu také není fakt, že si rády ukládají kovový prvek radicesium. To bývá ve zvýšených koncentracích nacházeno zejména u hřibovitých hub, skupiny bedel, ale i osaměle rostoucích žampionů. Proto je nesbírejte poblíž hodně frekventovaných komunikací.

    „Je prokázáno, že některé houby mají schopnost zadržovat těžké kovy, ale víš co byste toho museli zkonzumovat, aby to začalo být na škodu? Stráááášně moc!“ Kutcher z diskuzního fóra Mohu dát dvouletému dítěti houby?

    Zcela nevhodné je to zejména u těch v předškolním věku. Houby se mohou mimo jiné podílet na kombinované alergii s dalšími alergeny ve stravě či v životním prostředí, která se léčebně velmi nesnadno zvládá. Tzv. alimentární alergie (alergie z potravin) na houby se může projevovat těžko vysvětlitelnými průjmy při jinak vyvážené stravě.

    Jak na ně

    • Úplně nejlepší jsou v tomto ohledu např. žampiony či hlíva ústřičná z obchodu. Ne všechno kupované je špatné, a právě v tomto případě to platí dvojnásob. Uměle vypěstované houby nemají možnost si vzít z půdy těžké kovy, čímž jsou pro dětské zdraví jednoznačně přínosnější.

    „Na žampionech nevidím vůbec nic špatného. Moje holky je jí, a nikdy jim zle nebylo. Dalo by se polemizovat o těžkosti trávení např. ze smaženice, ale třeba kuřecí maso na žampionech je v pohodě.“ lucka_zaoralova z diskuzního fóra Může 13 měsíční dítě žampiony?

    • Pokud se přece jenom rozhodnete podělit se s dětmi o úlovek z lesa, nezapomeňte houby důsledně tepelně zpracovat (minimálně 20 minut). Také šetřete přidaným tukem, ten z pokrmu udělá ještě hůře stravitelným. Na to pamatujte i když děláte smaženici jen pro dospělé. Houby samy o sobě pustí vodu, ve které se následně podusí.

    "...taky jsme synovi dávali houby mnohem později, až kolem třetího roku. Hlavně řádně tepelně zpracované." loafeer zdiskuzního fóra Dáváte 1,5 dítěti jsít houby? 

    • Pokrmy z hub se snažte servírovat nejpozději k obědu. Na noc působí jak v dospělém tak v dětském žaludku jako kámen. O houbovém guláši k večeři si raději nechte zdát. 🙂 

    „Houby by se správně do 3 let neměly, jsou těžké na trávení. Ale záleží na daném dítěti. Moje dcera je moc nesnese ani teď v 5 letech. Dvouletý syn sem tam ochutnal, ale jen fakt kousek a zatím mu nikdy nic nebylo.“ Slunicqqo z diskuzního fóra Dáváte 1,5 ročnímu dítěti houby?

    • Smaženici si dejte vy, dětem ji „nařeďte“ např. s těstovinami nebo bramborem.Houby jako samostatný chod jsou pro ně nevhodné.

    „Kamarádka žije v zahraničí a tam jim řekli, že od roka může všechno. Takže dává i houby. Asi bych nedělala dítěti smaženici, ale myslím, že pár žampionů v polévce ničemu nevadí.“ Betelgeuzz z diskuzního fóra Může batole polévku s žampiony jako pyré?

    • Při úpravě pro děti se snažte vyhnout zbytečnému použití tuku, smetany a ostrého koření.

    „Dceři dáváme houby asi tak od roka a půl, měla je vždycky v polévce. Od dvou let je pravidelně baští v omáčkách a občas i obalované a nikdy s nimi neměla problém. Záleží na dítěti, jak je snese. Pokud s nimi nebude mít problém, nějaké věkové hranice bych vůbec neřešila.“ iva_kucerova z diskuzního fóra Dáváte 1,5 ročnímu dítěti houby?

    • Houby zpracujte pokud možno ihned po příchodu z lesa, maximálně do druhého dne. V tom případě je skladujte v lednici. 

    "Houby zpracovávám do druhého dne. Jednak se v nich namnoží červi, za druhé oschnou nebo chytnou plíseň. Když zrovna nemáme na nic houbového chuť, podusím je na sádle a zmrazím. Takto vydrží i rok." veraga z diskuzníh fóra Jak dlouho vydrží houby v lednici

    • A nikdy nezapomeňte na babičkovskou radu nepít na houby mléko. Mohlo by totiž vyvolat zvracení.

    Zdroj informací: Rodina

    Zdroj fotografií: Pexels

    enapay
    22. srp 2017    Čtené 1172x

    Letní osvěžení - domácí okurková limonáda

        V posledních dnech Česko zažívalo tropické teploty. Někteří je milují, jiní je nenávidí. Osvěžit však potřebují všichni - příznivci i odpůrci veder. Především v těchto horkých dnech je velmi důležité nezapomínat na pitný režim. Ideální také je, pokud člověk může letní parna přečkat relaxací u bazénu. Tuto výsadu si však nemůžou užívat bohužel všichni. Je proto potřeba najít jiné osvěžení, které tyto dny pomůže přečkat, a možná i trochu zpříjemnit.

    Boom domácích limonád

        Možná jste si už všimli, že velká část restaurací začala své návštěvníky lákat na domácí limonády nejrůznějších příchutí. A je to perfektní marketingový tah - lidé na to prostě slyší. Jedinou nevýhodou je poměrně vysoká cena, kterou musí konzument za domácí limču v restauraci zaplatit. Jejich výroba přitom není vůbec složitá, pracná a dokonce ani náklady nejsou vysoké. Velmi dobře si proto můžete chutné a osvěžující limomády vyrobit i vy sami doma.

    Okurkové osvěžení

        Mezi nejoblíbenější letní zeleninu patří bezesporu meloun a okurka. Melounové recepty pro horké letní dny už jste si mohli přečíst v minulém článku a dneska se podíváme na "zoubek" okurkám.

        Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují například vitamín C, vitamín A, ze skupiny vitamínů B téměř  všechny  (kromě B12). Díky svému složení okurky zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale například i vlasů a nehtů. Působí detoxikačně a čistí kůži při akné i ekzému.

        Díky močopudným  a očistným účinkům snižují otoky, vyplavují písek z ledvin  a napomáhají rozpouštění močových a ledvinových kamínků. Protože neobsahují téměř  žádné kalorie a naopak jsou velkým zdrojem vitamínů a minerálních látek, jsou považovány za skvělého pomocníka při redukčních dietách a celulitidě. To už se vyplatí, nemyslíte?

    Domácí okurková limonáda

    Potřebné suroviny:

    • 1 velká salátová okurka, případně několik menších polních (možno použít jakoukoliv odrůdu)
    • třtinový cukr (nebo jakékoliv jiné vámi preferované sladidlo)
    • limetka
    • bylinky dle chuti - já používám na střídačku mátu, bazalku či meduňku
    • voda nebo soda na dolití
    • led

    Postup:

        1. Okurky pořádně omyjeme (v případě, že máme domácí chemicky neošetřované) nebo oloupeme. Limonáda z neloupaných okurek bude mít sytější a zelenější barvu. Nakrájíme na menší kousky.

        2. Nakrájenou okurku a libovolnou bylinku vložíme do mixéru a s trochou vody poctivě rozmixujeme.

        3. Rozmixovanou okurku vlijeme do džbánu, přidáme vymačkanou šťávu z jedné limetky a dle chuti dosladíme. Já dávám cca 3 lžíce třtinovéhu cukru na 1 litr limonády. Přilijeme trochu vody, aby bylo vše potopené, a pořádně promícháme. Nyní dáme na několik chladit a louhovat do lednice.

    4. Po několika hodinách směs přecedíme přes jemné sítko (můžeme použít klidně i plátno). Okurkový základ, který zbyde v sítku, je možné využít např. do okurkového salátu.

    5. Do přeceděné tekutiny přilijeme vychlazenou vodu či sodu a přidáme kostky ledu. Pořádně promícháme a můžeme podávat.

        6. Před podáváním limonády můžeme do džbánu ještě přidat lístky bylinek a sklenici ozdobit kolečkem okurky.

    A nyní už zbývá jen popřát "dobrou chuť".

    Zdroj informací:

    http://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1205-okurka-okurky-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-a-nemoci-okurek

    http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/salatova-okurka-a-zdravi-je-v-ni-mnoho-vitaminu-a-mineralu/

    Zdroj obrázků:

    vlastní archiv

    evapple
    2. srp 2017    Čtené 1260x

    Nejšťavnatější řízky na světě

    Křehčí a šťavnatější řízky nesmaží ani ve Vídni. A to mohu posoudit z vlastní zkušenosti. Maso v jogurtové marinádě zkřehne, zjemní a zachová si neuvěřitelnou míru šťavnatosti. Smažením zase získá křupavou krustičku. Poprvé jsem takto připravené řízky jedla u své kamarádky Zdeničky a musím říct, že ji za to dodnes blahořečím. Vzpomenu si na ni pokaždé, když stojím nad pánví, ochutnávám první vzorek usmaženého kousku masa, po prstech mi stéká šťáva a já jen slastně mlčím a pozoruji tu zlatou krásu na sporáku.

    Na ty nejšťavnatější řízky na světě budete potřebovat: 

    • kuřecí prsní řízky podle počtu strávníků
    • sůl
    • pepř
    • špetka chilli
    • sušený česnek
    • dobrý bílý jogurt nebo zakysaná smetana
    • strouhanka
    • olej

    Postup:

    Kuřecí prsa dobře omyjte a rozřízněte vodorovně na stejně vysoké plátky (cca 1 cm).

    Nezáleží na velikosti, ale na tloušťce. Jen stejně vysoké řízky se dokonale promarinují a také se budou dobře smažit. Plátky masa nemusíte ani naklepávat, v marinádě rozleží a zjemní.

    Osolte, opepřete a podle chuti i přidejte chilli nebo sušený česnek. Vše důkladně vetřete do masa a nechte chvíli stranou.

    Mezitím jemně vymažte dno uzavíratelné krabičky lžící jogurtu a položte na něj první kousek masa. To potřete další lžící jogurt a položte další plátek a celý postup opakujte.

    Maso by mělo být ze všech stran obalené v jogurtu. Nebojte se na závěr přidat ještě pár lžic. Masu to jen prospěje.

    Misku přiklopte víkem a nechte marinovat v lednici minimálně hodinu, ideálně přes noc.

    Druhý den vyndejte řízky z marinády, a tak jak jsou je obalujete pečlivě ve strouhance.

    Zdenička si pomáhá tak, že nasype strouhanku do mikrotenového sáčku, poté do něj vloží maso a to se krásně obalí.

    Obalené řízky vložte do rozpáleného oleje a smažte na mírném plameni z obou stran do zlatova.

    Lehčí varianta představuje upečení obalených řízků v troubě.

    Podávejte s bramborovou kaší s máslem nebo jen tak.

    Moje milovaná Zdenička připravila tyto řízky jako nudličky a podávala jako chuťovku. Bez přílohy, jen tak na párátko a na chuť.

    Vřele doporučuji.

    hola_sova
    26. črc 2017    Čtené 2609x

    Aby si na grilování pochutnaly i děti: Recepty, které si zamilují malí i velcí

    Když se řekne léto, vybaví se většině lidí pojmy jako sluníčko, prázdniny, koupání... A tuším, že nebudu jediná, komu naskočí také grilování. Ať chceme nebo ne, k létu grilování zkrátka patří. A nemusíme ho zavrhnout ani v okamžiku, kdy máme malé děti!

    Maso je základ... nebo ne?

    Pokud řešíte grilování s dětmi, určitě jim nechcete nabídnout nic extra kořeněného nebo přesoleného. Přesně takové často bývají připravené grilovací směsi. Grilujete-li s malými dětmi, zkuste se jim raději vyhnout a maso upravujte jednoduše. 

    Vepřová panenka s bylinkami

    • vepřová panenka v celku
    • rostlinný olej (např. řepkový)
    • libeček, šalvěj a kopr (ideálně čerstvé)
    • sůl

    Panenku lehce potřeme olejem. Na drobno pokrájíme bylinky a maso v jejich směsi obalíme. Necháme v chladu marinovat alespoň 2 hodiny. Před grilováním panenku vyndejte z lednice s předstihem a nechte ji mimo lednici alespoň hodinku. Ogrilujte v celku ze všech stran (pozor, grilujete s dětmi, měla by být opravdu hotová!). Po ogrilování můžete dle chuti dosolit.

    Krůtí medailonky v medu

    • krůtí prsa
    • 4 PL medu
    • 2 PL olivového oleje
    • 1 ČL hořčice
    • 1 ČL hořčičného semínka
    • 1 stroužek česneku, prolisovaný
    • šťáva z 1/2 citrónu

    Smíchejte veškeré ingredience na marinádu. Krůtí prsa pokrájejte na menší medailonky a vložte do marinády. Nechte v chladu odpočívat asi 2 - 3 hodiny a pak hurá na gril!

    Tofu na špejli

    Stejnou marinádu můžete využít pro grilování tofu. Pokrájejte ho na cca 3 cm silné tyčinky a vysušte ho od přebytečné tekutiny. Tuto fázi nepodceňte, čím lépe ho vysušíte, tím bude pevnější! Před položením na gril zapíchněte do každé tofu-tyčinky špejli a přímo na grilu lehce potírejte medovou marinádou. 

    Zelenina na tisíc způsobů

    Nic nedoplní maso tak skvěle, jako chutná zelenina. A je úplně jedno, jestli bude grilovaná, nebo čerstvá. 

    Zeleninový mix

    Suroviny:

    • cuketa
    • paprika
    • šalotka (cibulka)
    • česnek
    • cherry rajčátka

    Zeleninu pokrájejte tak, aby bylo pohodlné ji grilovat - cuketu na kolečka, papriku na proužky, šalotku na měsíčky. S česnekem a rajčátky se krájet nemusíte, česnek dokonce nemusíte ani loupat, jen rozeberte jednotlivé stroužky a stlačte je na plocho nožem. Zejména pokud máte klasický briketový gril dávejte pozor, aby vám nepropadávala - nedělejte příliš malé kousky. Úplně ideální je pořídit si na gril aluminiovou misku, případně grilovací podložku, kde můžete dělat zeleninu jako mix. Zastříkněte olivovým olejem a dejte na gril.

    Kukuřičné klasy s bylinkovým máslem

    Celé kukuřičné klasy jsou na grilování velmi oblíbené. Dochutit je můžete výborným bylinkovým máslem!

    Bylinkové máslo

    Suroviny:

    • 250 g másla
    • 1 stroužek česneku, prolisovaný nebo utřený do hladka
    • pažitka
    • bazalka
    • libeček

    Máslo na mírném ohni rozpusťte. Bylinky pokrájejte na velmi drobno a společně s česnekem vmíchejte do másla. To následně vlijte do formiček na led a nechte zamrazit. Hotové máslíčko pak použijte na potření kukuřice vytažené z grilu.

    Čerstvý zeleninový salát

    Suroviny:

    • 2 - 3 pořádné hrsti salátů (hlávkový, rukola, špenátové listy, listy z červené řepy, zkrátka jakýkoli mix, který vám roste na zahrádce nebo vás napadne)
    • rajčata (ideálně různých barev a velikostí, pokrájená na plátky, měsíčky, pokud jsou menší, použít můžete i celá)
    • směs semínek (dýňová, sezamová, slunečnicová)
    • 2 PL olivového oleje
    • 1 PL octa
    • 2 PL třtinový cukr
    • voda dle potřeby

    Směs salátů a rajčata důkladně omyjte a smíchejte ve větší míse. Třtinový cukr míchejte v octu do rozpuštění a následně přilijte olej a vodu. Množství zálivky upravte podle toho, kolik máte salátu. Salát by neměl v zálivce plavat, ale měl by být pouze zalitý. Posypte semínky a důkladně promíchejte.

    Sladká tečka závěrem

    Dezert by při pořádném grilování neměl chybět! A když už je gril rozpálený, proč ho nevyužít i na přípravu posledního chodu?

    Grilovaný ananas

    Suroviny:

    • 4 PL pomerančové šťávy 
    • 4 PL citronové šťávy
    • 1 PL třtinového cukru
    • 1 ananas

    Ananas oloupeme a pokrájíme na kolečka cca 0,5 cm silná. Smícháme obě šťávy a kolečka ananasu v ní smočíme. Následně jednu stranu posypeme trochou třtinového cukru. Touto stranou pokládáme na gril. Počkáme, až lehce zkaramelizuje, pocukrujeme druhou stranu (dle chuťových preferencí) a otočíme. Po zkaramelizování druhé strany můžeme podávat, ať už samotné, nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny. 

    Ke každému dalšímu grilování přejeme DOBROU CHUŤ!

    Zdroj obrázků: pixabay.com a depositphotos.com

    evapple
    21. črc 2017    Čtené 1888x

    Párty masové kuličky s oříšky

    Chystáte párty nebo oslavu a chcete se před svými hosty blýsknout něčím novým, překvapivým a šokujícím? Oschlé chlebíčky a nudné brambůrky nechte ležet ve spíži a směle se pusťte do těchto vykutálených kuliček. Jsou plné křupavých kešu oříšků, roztékajícího se sýra a bylinek.

    • 500 gramů mletého masa (já měla krůtí)
    • 2 vejce
    • 200 gramů sýra (použila jsem cheddar)
    • 100 gramů kešu
    • hrst oblíbených bylinek (našla jsem jen sušenou bazalku)
    • sůl
    • pepř
    • chilli

    Jako první si připravte kešu oříšky. Klidně použijte i ty solené, v tom případě pak již nemusíte tolik nebo vůbec solit. Vložte je do mixéru a rozmělněte na požadovanou hrubost.  My máme rádi větší kousky, které v kuličce příjemně křupnou.

    Také si nastrouhejte sýr – nahrubo nebo najemno – podle chuti.

    Zapněte troubu a nastavte na ní 180°C.

    Ve větší míse smíchejte mleté maso, oříšky, sýr, vejce, bylinky a ochuťte solí, pepřem a chilli.

    Všechny ingredience vymíchejte do kompaktní hmoty. Já si pomáhám vařečkou, můj muž se s tím nepáře a pracuje rukama.

    Z hotové směsi vytvarujte kuličky velikosti sousta, asi jako jejich kokosové sestřičky Rafaello.

    Položte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 20 minut (zkrátka dozlatova)

    Podávejte teplé spolu s různými omáčkami.

    Nebo je nechte vychladnout, napíchněte je na párátko společně s kouskem sýra, kuličkou mozzaely nebo olivou a podávejte jako exklusivní jednohubku.

    A komu se nechce koulet s kuličkami, uplácá klasické karbanátky a podává s máslovou bramborovou kaší.

    evapple
    12. črc 2017    Čtené 1553x

    Boží sýrové krekry ze 4 ingrediencí

    Kouzlo těchto krekrů spočívá ve dvou ingrediencích. Díky máslu se samy rozpadají na jazyku a bohatá chuť sýra jim zase dodá na vláčnosti. Milují je dospělí, a především děti, které se rády zapojí do jejich jednoduché přípravy. Už po první várce rovnou zaděláte na dvojnásobnou dávku. Tak jsou dobré!

    Uvedenými gramážemi se nemusíte řídit. Klidně požijte jen testovací vzorek se 100 gramy. Vtip je v tom, že hmotnost všech surovin je vždy stejná. Z vlastní zkušenosti mám odzkoušeno, že jedno vajíčko vystačí až do 500 gramů. Poté použijte vejce dvě. Ano, u nás doma zadělávám těsto rovnou z půl kila. 

    Suroviny

        250 g másla pokojové teploty, nakrájeného na plátky (nebo Hery)

        250 g hladké mouky

        250 g strouhaného tvrdého sýra (pro děti je výborná jemná dobrá je Gouda, pro dospělé výraznější Cheddar)

        1 vajíčko

        1 lžíce sušené směsi kořenové zeleniny alá Vegeta (volitelné)

    Postup

    Na vál prosejte mouku, vytvořte v ní důlek a do něj nasypejte strouhaný sýr.

    Do vzniklého hnízda klepněte i vajíčko a přidejte i plátky másla. Kdo chce, může ještě dochutit lžící Vegety bez soli. Záleží na typu sýra a jeho chuťovém charakteru.

    Konečky prstů začněte jemně pracovávat jednotlivé suroviny. Pak se do toho opřete vší silou a uhněťte kompaktní těsto ve tvaru koule.

    Tu dejte alespoň na hodinu do lednice. Všechny chutě se spojí a také se vám bude s těstem lépe pracovat.

    Vyložte si plechy na pečení papírem nebo pečicí fólií a předehřejte troubu na 180°C.

    Z odpočinutého těsta vyválejte plát silný asi půl centimetru a pomocí vykrajovátka vypíchněte libovolné tvary a přeneste je na plech.

    Při této příležitosti skvěle zabavíte děti. Dnes byla na pečení sama, a tak jsem zvolila jen jednoduché kolečko se zvlněným okrajem.

    Plné plechy vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 10 minut, do zlaté barvy.

    Nechte vychladnout a podávejte.

    evapple
    12. črc 2017    Čtené 982x

    Ovocný koláč s drobenkou - fotopostup + fígl navíc

    Těsto:

    • 250 g hladké mouky
    • 1 čajová lžička prášku do pečiva
    • špetka soli
    • citronová kůra/nemusí být/
    • 2 lžíce cukru krupice
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 vejce celé
    • 60 g másla
    • podle potřeby přidat mléko (bilý jogurt nebo zakysanou smetanu)

    Tvarohová náplň:

    • 250 g měkkého tvarohu
    • 1 celé vejce
    • 1/2 sáčku vanilkového pudinku
    • 80 g krupicového cukru
    • citronová kůra

    Ovoce podle chuti

    Drobenka:

    • 80-100 g másla
    • 100 hladké mouky
    • 80 g cukru krupice
    • 1 vanilkový cukr

    Postup:

    Na vál prosijte mouku, přidejte kypřící prášek, sůl a oba druhy cukrů.

    Citrón důkladně omyjte (i v případě, že použijete bio citorón) a přistrouhejte ke směsi jeho žlutou část. Pozor, ta bílá je hořká

    Nakonec rozklepněte vajíčko a na kousky pokrájené máslo.

    Vypracujte kompaktní těsto. Půjde to ztuha, chce trochu trpělivosti. Můžete si pomoci trochou mléka nebo zakysané smetany.

    Hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice.

    Mezitím vymíchejte všechny přísady na tvarohovou náplň a připravte ovoce.

    Předehřejte si troubu na 200°C (horkovzdušnou na 180°C) a kulatou koláčovou formu vymažte máslem.

    Vyndejte těsto z lednice a vyválejte do velikosti koláčové formy tak, aby přečuhovalo kraje. Půjde to ztuha, ale nic se neděje. Já si těsto vyválím do tloušťky cca půl centimetru a poté ho jako puzzle poskládám do formy. Nemusí vypadat jako ze žurnálu, stejně bude schované pod tvarohem a ovocem. 🙂

    Než na těsto vylijete tvarohovou náplň, propíchejte ho na několika místech vidličkou. Na tvaroh poklaďte ovoce a koláč vložte do trouby.

    Z mouky, cukrů a másla vypracujte drobenku. Nejlépe to jde rukama, což je ideální možnosti, jak zapojit děti.

    Po dvaceti minutách pečení vyndejte koláč z trouby a štědře ho posypejte drobenkou. Je to fígl mojí maminky, díky kterému se drobenka hned ze začátku nerozteče a „nezabetonuje“ tak ovoce a tvaroh pod ní.

    Koláč vraťte do trouby a pečte ještě asi dvacet minut.

    enapay
    11. črc 2017    Čtené 1069x

    Melounová sezóna je tady a s ní ty nejlepší letní recepty

        S nadcházejícími horkými dny člověk touží po pořádném osvěžení, a tak si užívá osvěžující radovánky, které léto nabízí. Koupání, zmrzlinu, domácí limonády a melouny - to vše patří k létu. Pokud byste se zeptali svých známých, čeho v horkých dnech zkonzumují nejvíce, vsadím se, že většina z nich vám odpoví, že je to právě meloun.

        Meloun je mylně považován většinou lidí za ovoce - jenže chyba lávky, meloun je totiž ZELENINA. Překvapilo vás to? Tak vězte, že následující informace vás překvapí možná ještě víc. Meloun patří do čeledi tykvovitých. Kromě toho, že je jeho chuť prostě božská, má meloun spoustu jiných výhod. Jelikož obsahuje kolem 90 % vody, je skvělý při hubnutí a detoxikačních kúrách. Kromě toho také obsahuje spoustu vitamínu C, vitamíny skupiny B či kyseliny listové. A když k tomu připočítáme to, jak skvěle chutná, uznejte, že se vyplatí dopřát si ho v pořádném množství. 

        A nyní už se se mnou pojďte podívat na ty nejlepší melounové recepty, které frčí u nás doma.

    Melounové mojito - krok za krokem

        Jeden z nejoblíbenějších receptů je pro nás stoprocentně melounové mojito. Je možné ho připravit tradičně v alkoholové verzi či ve virgin podobě, kterou si mohou užít děti, těhotné či kojící maminky nebo prostě jen ti, kteří nemají na alkohol z jakéhokoliv důvodu chuť.

    Potřebujeme:

    1 kus limetky

    několik lístků čersvé máty

    4 lžičky třtinového cukru

    led

    400 gramů melounu

    rum

    voda nebo soda na dolití

    Postup krok za krokem

    1. Nejprve je potřeba vypeckovat meloun (samozřejmě si můžete zakoupit rovnou bezpeckovou variantu, ale ta často není k dostání a mimo to je také výrazně dražší). Meloun nakrájejte na kostky a ty zbavte semínek. Nakrájený a vypeckovaný meloun vložte s trochou vody do mixéru.

    2. Meloun rozmixujte a mezitím si pokrájejte na drobno lístky máty.

    3. Rozmixovaný meloun přelijte do připravené nádoby, přidejte pokrájenou mátu, 4 lžičky třtinového cukru (dle svých chutí můžete klidně přisladit méně či více) a několik koleček limetky.

    4. Pokud chcete mít alkoholovou verzi, přilijte požadované množství alkoholu - jelikož doma používáme hodně kvalitní a silný rum, dávám na celý džbánek jen 1 panáka rumu.

    5. A máme hotovo. Džbán můžeme ozdobit kouskem melounu a limetky. Dáme chladit do lednice a poté můžeme podávat. Do sklenice pak ještě těsně před konzumací doporučuji vhodit několik kostek ledu.

    Domácí melounový nanuk

        Nanuky milují skoro všichni ,a pokud si jej vyrobíte doma, je skvělé, že víte, co přesně obsahují. Tato varianta je určitě mnohem zdravější než ty zakoupené v  obchodu. A mimoto také mnohem chutnější.

    Potřebujeme:

    50 ml cukrového sirupu

    250 gramů vypeckovaného melounu

    3 lístky čertvé bazalky

    1 limetka

    Postup:

        Nejprve si z 200 ml vody a 90 gramů cukru vyrobíme cukrový sirup - do hrnce dáme cukr s vodou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme cca 4 minuty, poté přikryjeme pokličkou a necháme zcela vychladnout. Dáme do sklenice a skladujeme v lednici.

        Meloun zbavíme pecek a rozmixujeme s cukrovým sirupem, pokrájenými lístky bazalky a trochou strouhané limetkové kůry. Můžeme přidat dle chuti i trochu čerstvě vymačkané limetkové šťávy.

        Připravený mix rozlijeme do formiček na nanunky a dáme zmrznout do mrazáku. Před podáváním je potřeba formičky na malou chvíli namočit do teplé vody, aby šly nanuky dobře vyndat.

    Melounové špízy

    Potřebujeme:

    červený meloun

    žlutý meloun

    špejle

    dle chuti jakékoliv další ovoce - často se doporučují jahody či hroznové víno

    Postup:

    Ovoce nakrájíme na menší kousky a dáváme na střídačku na špejli. Podáváme chlazené.

    Slané melounové jednohubky 

    Potřebujeme:

    balkánský sýr

    meloun 

    párátka

    Postup:

        Meloun nakrájíme na malé trojúhelníčky a balkánský sýr na kostičky. Vezmeme si párátko a přpíchneme k sobě vždy jede kousek melounu a kousek sýra. Podáváme vychlazené.

    A co vy - máte nějaký osvědčený melounový recept. Podělte se s námi do komenáře.

    Zdroj fotek:

    vlastní archiv

    Zdroj informací:

    http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/139460/zazracny-meloun-pro-dietu-detox-i-skvely-sex.html

    evapple
    7. črc 2017    Čtené 3663x

    Osvěžující tipy, co vařit v horkých letních dnech

    Máme za sebou první tropické dny. Když se teploty přehoupnou přes třicítku, na knedlo zelo vepřo nebo smetanovou omáčku má chuť jen málokdo. Přinášíme vám doporučení, čemu se vyvarovat, na co si dát pozor a po čem naopak sáhnout všemi deseti. Takže vychlazené smoothie do ruky, začínáme.

    Hlavně hydratace

    Znáte to, v létě by většina z nás mohla být živa klidně jenom z melounů, okurek a jahod. A není divu. Právě tyto potraviny mají svoji sezónu, v obchodech je seženete za pár korun a hlavně: obsahují značné množství vody a tím skvěle ochlazují organismus. Naše tělo je chytré a instinktivně ví, po čem máte sáhnout. Jednoduše proto přidejte do košíku potraviny, které kromě toho, že osvěží a jsou téměř bez kalorií obsahují právě značné množství vody.

    Rekordmanem je salátová okurka, u které voda tvoří až 96%. Jen o procento méně má ledový salát, cuketa a ředkvičky. Sympatickými 94% vody se mohou pochlubit zelené papriky či květák. Oblíbený vodní meloun ji obsahuje až 91% a brokolice, jahody či grep se dostaly na kulatých 90% . Za nimi pak stojí například rajčata, lilky, veškeré bobulovité ovoce, meruňky, broskve či nektarinky.

    Kromě potravin s vysokým obsahem vody doplňujte pitný režim o čisté nebo lehce minerální vody bez příchuti, chlazené ovocné čaje, ředěné džusy nebo domácí limonády s bylinkami. Konkrétní čísla říkají toto:

    Dospělý: by měl přijmout 1,5 litru tekutiny pitím a pak 800 až 900 ml v rámci stravy.

    Senioři:1300 ml tekutiny pitím, 700 až 800 ml v rámci stravy.

    Děti ve věku 1 až 3 let: v tekutinách 800 ml a v rámci stravy kolem 300 ml.

    Děti předškolního věku: 900 ml v tekutinách a v rámci jídla kolem půl litru tekutin.

    Pozor na salmonelu

    Pokud přeci jenom v parných dnech stojíte u sporáku a připravujete pro rodinu teplý oběd, buďte ve střehu. Nejen před horkou párou linoucí se zpoza hrnců, ale především na kvalitu potravin. I přes veškerou pečlivost, se kterou v obchodě vybíráte potraviny, si domů můžete přivézt salmonelu. Zvláště v těhotenství byste měla být opravdu opatrná, protože může ohrozit i ještě nenarozené dítě.

    Mezi hlavní a nejpatrnější příznak patří akutní průjem, doprovázený křečemi a horečkou. Salmonelou se můžete nakazit nejen z nevhodně skladovaného (např. převoz nákupu z obchodu domů během tropických dní) a upraveného masa, ale také vajec a vaječných výrobků(včetně zmrzlin, majonézových salátů a krémů), měkkých salámů a paštik.

    Nakazit se můžete přímo z jídla, ale také ze špatně umytého nádobí nebo špinavých rukou. Proto dbejte na zvýšenou pozornost i hygieně. Umyla jste si ruce, než jste krájela maso a zeleninu? Právě maso představuje hlavní zdroj nákazy. Během převozu z obchodu ho uložte do chladící tašky, krájejte ho na samostatném prkénku, používejte čisté nože a hlavně si opravdu pečlivě myjte ruce.

    Při kuchyňské úpravě si dejte pozor na důkladné propečení (zvláště u kuřecího masa nebo mas s kostí), zvláště u grilování, kde se mnohdy maso prudkým žárem sežehne, ale uvnitř zůstane syrové.

    První pomoc spočívá v doplňování ztracených tekutin. Průjem totiž ještě zvyšuje míru dehydratace v těle. Pokud nejsou ztracené tekutiny doplněny včas a v dostatečné míře, mohou začít selhávat ledviny. Bojem s nemocí tělo ztrácí i ionty, které snadno doplníte minerálními vodami – pozor, bez příchutě! Pokud se stav nezlepšuje, je nutné zajistit lékařskou péči. Maminka Maifa z diskuzního fóra Salmonela, jak dlouho jste ji léčili? Jaký měla průběh? o tom ví své:  Dieta mi byla od dr nařízena jaterní - nemastit, nesolit, hoďte si do vyhledávače. Určitě neublíží černé uhlí, s tím mám nejlepší zkušenost. Později zavést nějaká probiotika, a dost pít. Jinak ani v nemocnici nám nic nedávali.

    S lehkou hlavou

    Jak už bylo řečeno v úvodu, jen málokdo má v létě chuť na svíčkovou se šesti. To ale neznamená, že se budete šidit. Právě v období tropických dní máte jedinečnou šanci naučit rodinu jíst lehká a zdravá jídla. Nemusí jít o drastickou změnu, začněte polehounku a nenápadně. Při přípravě bramboráků jsem brambory nahradila jemnější cuketou a málokdo to poznal. Mimochodem cuketa, to je letní princezna. Využijte ji, dokud chutná nejlépe. Plňte ji mletým masem, zapékejte s další zeleninou a sýry nebo si z ní připravte jednoduchý a extra šťavnatý perník:

    2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety, 1, 5 hrnku špaldové a 1,5 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce sody, 1 vanilkový cukr, 1 a 1/2 hrnku cukru krupice, 4 vejce, 1 hrnek oleje, lžička skořice

    V míse ušlehejte vajíčka s oběma cukry a postupně přilévejte také olej. V další míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, sodu a mletou skořici. K vaječné směsi přidejte nastrouhanou cuketu, promíchejte a na závěr po částech vmíchejte i moučnou směs. Těsto nalijte na vymazaný plech vysypaný kokosem a vložte do předehřáté trouby na 180°C. Pečte asi 30 minut, dokud do zapíchnutí do středu plechu nevytáhnete suchou špejli. My ji ještě vylepšujeme čokoládovou polevou a kokosovou posypkou.

    Při jakékoli přípravě letních pokrmů uberte soli a tuku. Naše tělo má už tak co dělat s návalem horka, tak mu v tomto směru pomozte i vy. Místo toho ochucujte bylinkami a různými druhy pest (bazalkové, rajčatové, lilkové či z medvědího česneku). Z přebytků zahrad připravte lečo (pro masožravce s kousek párku nebo klobásy) a klidně ho nazvěte ratatouille. V podstatě budete mít pravdu a děti vylíží talíř, když budou mít pocit, že jí stejný pokrm, jako vařil myšák ve stejnojmenné pohádce. A pak tu máme oblíbené grilování, což je doména spíše mužů. Ti rádi volí hovězí steaky, ale ani takový losos nebo pstuh na grilu není špatný. Rozumným kompromisem pak je špíz z masa a zeleniny.

    Poraďte se s ostatními maminkami o možných rizikách grilování ve fóru Grilované maso v těhotenství

    Letní menu

    A které pokrmy jsou v tropických dnech nejlepší?

    Polévka

    Asi to bude vypadat jako rada postavená na hlavu, ale je to tak: ideální letní pokrm představují polévky. Jednak dodají tělu soli, minerály a živiny, které z jste z těla vypotili, a hlavně jsou lehce stravitelné. Základ tvoří silný a kvalitní vývar. Je jedno, jestli bude masový, zeleninový nebo jejich kombinace. Na chuť přidejte kuličky nového koření, celého pepře, bobkový list nebo stroužek česneku pro větší sílu. Výborný je i babičkovský trik s cibulí. Tu nezbavujte slupek, jen ji opláchněte a přidejte do vývaru. Získá tak neuvěřitelně zlatou barvu. Kromě ní polévku oživte i kořenovou zeleninou a zavářkou typu červené čočky (nemusí se dlouho vařit), bulguru nebo nudlí. Výborné jsou i  studené polévky typu Gaspacho z rajčat a okurky nebo vychlazený Tarator s okurkou, jogurtem a osvěžujícím koprem.

    Pomazánky

    Na pomazánkách je báječné, že nevyžadují tolik surovin ani času na přípravu. Máte v lednici tvaroh? Zjemněte ho dvěmi lžícemi smetany a dozdobte, co máte po ruce. Najemno nakrájenou paprikou, jarní cibulkou, vajíčkem natvrdo nebo šunkou. Inspiraci a kreativitě se meze nekladou. Na své si přijdou i milovníci masa. Mužská polovina naší domácnosti miluje pomazánku ze zbytků libovolného pečeného masa.

    Maso umelte na strojku nebo posekejte najemno. Hmotu spojte majolkou, trochou citronové šťávy, špetky soli a pepře a pro větší požitek přihoďte i hrst posekaných vlašských ořechů. Příjemně v pomazánce křupnou.

    Každá rodina má tu svou, na kterou nedá dopustit. Někdo přísahá na pikantní česnekovou a někdo si dá s gustem voňavou rybičkovou. Platí jen jedno omezení: nekombinujte příliš mnoho surovin. V jednoduchosti je krása. Na závěr ještě přidám tip od mé kamarádky Zdeničky na dětskou pomazánku s pečeným banánem.

    Do trouby předehřáté na 200°C (uznávám, v létě nereálné, ale když začnete s přípravou ráno, dá se teplo ještě snést) vložte plech, na který položíte 2 podélně rozřízlé banány. V polovině měkké dužiny vytvořte tři zářezy a do každého vložte lístek máty. Posypejte 3 lžícemi cukru a pečte do změknutí asi 10 minut. Nechte zchladnout. Poté banány rozmixujte s vaničkou tvarohu, lžící medu a citrónové šťávy. Podávejte ideálně s makovkou nebo loupákem.

    Saláty

    Salát nemusí být jen nudná hromada listí. Oživte ji zajímavou zálivkou a dalšími ingrediencemi. Třeba mrkví, ze které pomocí škrabky na brambory vytvoříte luxusní a tenké plátky. Samozřejmostí jsou rajčata, okurka, papriky a olivy. A kdo se nebojí, přidá i uvařené vajíčko, kousek masa, konzervovaného tuňáka, šunky nebo sýru. Zapojte při přípravě i děti. Ty menší mohou omýt zeleninu, donést olej z police nebo prostřít stůl. I zde se podělím o našeho letního favorita. A to o letní melounový salát:

    Ve velké míse smíchejte na kousky nakrájený meloun (vodní i ten žlutý, podle chuti), salátovou okurku a sýr Feta (pro děti kuličky mozzarely) a lístky máty. Vychlaďte a podávejte. Vždycky zmizí rychlostí blesku, za to vám ručím.

    Pokud plánujete salát jako hlavní chod, jako základ použijte těstoviny, kuskus, bulgur, červenou čočku nebo brambory. Dále postupujte jako u zeleninového salátu. Nebojte se přidat i hrášek, kukuřici nebo hrst fazolí. U těchto obědových salátů stačí dochucení dobrým olejem (záměrně nepíšu olivového, protože třeba v kombinaci s brambory, rukolou a vajíčkem natvrdo se mi nejvíce osvědčil obyčejný slunečnicový olej) solí a pepřem. Ingredience využijte buď z předešlého dne, nebo si je uvařte už ráno, ať se v kuchyni v poledne moc nezpotíte.

    Moje rada na závěr: pokud to jde, vyrazte na piknik. Je to báječný relax a změna prostředí. Nezapomeňte na deku a koš plný dobrého jídla. 🙂

    Další inspiraci naleznete v diskuzním fóru Poraďte lehká jídla na léto

    Zdroj informací byl i rozhovor s odbornicí na výživu Ivou Hrnčiříkovou na téma pitný režim v létě. 

    Zdrojem fotek: pixabay.com 

    katerinamaresova
    22. čer 2017    Čtené 4778x

    Jahodový dort s krémem z bílé čokolády, který si zamiluje celá rodina

    Jahodová sezóna je v plném proudu, ideální doba potěšit své blízké úžasným dortem s jahodami, jejichž jemně kyselou chuť podtrhuje sladký krém z bílé čokolády, to vše posazené na nadýchaném piškotovém korpusu. Tento dort jsem udělala poprvé úplnou náhodou, když mě honila mlsná a tak jsem improvizovala "co dům dal". Velmi jsme si ho však oblíbili a v různých variantách ho tedy peču několikrát do měsíce, potěší jako moučník po nedělním obědě i jako narozeninový dárek. Ochutnejte a posuďte sami!

    Na jeden dort  (o průměru cca 20-21 cm) potřebujete

    Tento dort není příliš náročný na přípravu ani na ingredience, proto ho zvládnou i začínající kuchtíci.

    Na korpus:

    • 4 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
    • 8 lžic hladké mouky
    • 8 lžic cukru krystal nebo krupice
    • 8 lžic vody
    • malá lžička prášku do pečiva

    Na krém:

    • 200-250 ml smetany ke šlehání (podle toho jaké balení seženete)
    • 200-250 g bílé čokolády (stejné množství jako smetany)
    • případně trochu másla, mleté mandle nebo strouhaný kokos

    Na náplň a ozdobu:

    • 1/2 - 1kg jahod (podle toho, jak moc je máte rádi)
    • pár lžic cukru

    Jak na to?

    U tohoto dortu je super to, že si můžete jednotlivé složky připravit dopředu (když máte čas) a pak je jen dát dohromady, nebo ho prostě udělat najednou během vaření nedělního oběda.

    Krém

    Prvním krokem je příprava krému, není nijak náročný, ale musí mít čas pořádně zchladnout v lednici, je dobré s ním tedy začít.

    Čokoládu nalámejte na malé kousky do misky (doporučuji nerezovou, ale poslouží i plastová). V kastrůlu zahřejte smetanu, měla by být horká, ale nesmí se dostat do varu. Jestli máte k dispozici teploměr, zahřejte ji na 80 stupňů, pokud ne, hlídejte si, že lehce po okrajích tvoří pěnu. Horkou smetanu přelijte do misky s čokoládou a metličkou míchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Nechte trochu vychladnout, překryjte fólií a uložte do lednice.

    Pokud máte možnost, udělejte ho večer než půjdete spát. Jestli ne, nic se neděje, pro urychlení můžete na chvíli nechat v mrazáku.

    Před tím než, se pustíte do zdobení dortu, jednoduše pořádně vychladlou směs vyndáte z lednice a ručním šlehačem budete šlehat, dokud nezhoustne. Někdy to může trvat i 10 minut, tak se nelekejte. Kdyby náhodou krém neměl i po důkladném šlehání požadovanou hustotu, nic není ztraceno. Máte několik možností, buď přidáte trochu másla (na kostičky a znovu vyšleháte) nebo přisypete kokos či mleté mandle.

    Korpus

    Pečení piškotu vyžaduje trochu zručnosti, ale není třeba se ho obávat. Do jedné misky si dejte žloutky a do druhé bílky. Připravte si polévkovou lžíci a metličku a všechny ingredience pěkně po ruce. Ke žloutkům přidejte nejprve 8 lžic cukru a pořádně zamíchejte dokud se vám nevytvoří pěna.

    Po té budete střídavě přidávat 2 lžíce mouky a 2 lžíce vody (dokud jich nebude celkem 8 od každého), vždy důkladně promíchejte. Pokud pečete piškot poprvé nebo s ním máte špatné zkušenosti, přidejte malou lžičku prášku do pečiva (budete mít jistotu, že vám korpus krásně vyskočí) a důkladně promíchejte.

    V této chvíli je vhodné zapnout troubu, při pečení je nutné respektovat zkušenosti s vaší troubou. Mně se osvědčilo v elektrické troubě 180 °C, v horkovzdušné 160 °C a v plynové střední stupeň. Nachystejte si dortovou formu (průměr 20-21 cm), na dno si vystřihněte kolečko z pečícího papíru. Měla jsem špatné zkušenosti s krájením korpusu na 3 úhledné placky, vyřešila jsem to tedy malým trikem. Mám 2 dortové formy o stejném průměru, do jedné dám 2/3 těsta, do druhé ten zbytek. Po upečení pak musím rozříznout jen jednu placku. Kdybyste měli náhodou dortové formy tři, můžete těsto rozdělit na tři stejné díly a nemusíte si dělat hlavu s krájením vůbec.

    Trouba se rozehřívá, forma/y jsou připravené, nejvyšší čas dokončit těsto. Pomocí ručního šlehače vyšlehejte z bílků pevný sníh. Osvědčilo se mi nechávat bílky po celou dobu, co jsem připravovala ostatní věci, v pokojové teplotě, sníh je potom pevnější a rychleji se vyšlehá. Pevný sníh potom pomocí špachtle jemně vmícháme do směsi z bílků, mouky a cukru. Jak říká moje babička, musíte se s tím pěkně pomazlit, aby vám sníh nespadl a piškot byl nadýcháný a pěkně vyskočil. Opatrně rozdělte do dortové formy/forem a dejte do trouby péct.

    Délka pečení záleží především na vaší troubě, ale počítejte okolo 15 minut. Troubu neotvírejte minimálně prvních 10 minut, aby vám piškot nespadl. To, že je hotový poznáte nejen podle zlatavé barvy, ale taky se začne odlepovat od okrajů. Vyndejte a nechte na mřížce vychladit. Po vychladnutí dle potřeby rozkrojte na tři stejné pláty.

    Náplň

    Připravte si jahody na náplň a ozdobu. Já to dělám tak, že jahody omyju a začnu je okrajovat. Ty hezky červené a pěkně tvarované si vcelku nechávám na ozdobu (jimi pak pokladu dort zvrchu) a ty méně zralé případně pomačkané si nakrájím na menší kousky a dám do kastrůlku.

    Mělo by to být tak půl na půl, takže pokud máte samé krásné jahody, i tak jich polovinu pokrájejte na menší kousky. Ty pokrájené lehce zasypu cukrem. Množství záleží na vaší chuti, já dávám asi 3 polévkové lžíce. Můžete samozřejmě místo normálního cukru použít vanilkový, pro ještě výraznější chuť.

    Jahody promícháme a lehce povaříme, není třeba přidávat žádnou vodu, jahody samy krásně pustí šťávu. Vaříme opravdu jen chvilku (zhruba 5 minut), aby byly šťavnaté a měkké, ale neztratily barvu ani tvar. Necháme chvíli vychladnout a můžeme se pustit do finálního kroku. Dát to všechno pěkně dohromady.

    A nyní dort získává svoji finální podobu

    Když máme připravené všechny komponenty: krém, korpus a náplň, můžeme se pustit do finále.

    Na servírovací talíř, případně dortovou podložku umístěte první placku, tu hojně potřete krémem (nezapomeňte ho před tím vyšlehat, viz výše). Krém naneste doprostřed a lžící jemně rozetřete, nikoliv až ke krajům, aby krém nevytekl. Na tuto vrstvu položte jemně druhou placku.

    Vezměte si vychladlou (nemusí být úplně studená) směs jahod s cukrem (které jste si před tím povařili dle návodu výše) a pomocí polévkové lžíce hojně naneste na druhou vrstvu korpusu. Doporučuji nejprve nabírat jahody bez šťávy, jakmile budete mít hotovo, můžete korpus opatrně zalít několika lžícemi jahodové šťávy, která vám zbyla. Piškot šťávu krásně nasaje a dort nebude suchý.

    Už zbývá přiklopit poslední, třetí plackou a lehce zmáčknout, aby dort držel. Nyní pomocí stěrky nebo příborového nože potřete celý povrch dortu zbylým krémem. Vždy začínejte od horní placky a potom kolem dokola po celém jeho obvodu.

    Na závěr ozdobte čerstvými jahodami, záleží jen na vás zda je necháte všechny vcelku, nebo nějaké třeba překrájíte na půlky. Fantazii se meze nekladou. 

    Jak jsem zmínila na začátku, tento dort se dá různě obměňovat, můžete použít jiné ovoce například ananas nebo maliny a ostružiny. Nebo ovoce úplně vynechat a přidat kokos (získáte tak chuť připomínající rafaelo).

    Dobrou chuť! a dejte mi vědět, jak se vám povedl a jestli vám chutnal!

    enapay
    21. čer 2017    Čtené 612x

    Domácí sirup z posvátného stromu Slovanů

        Generace našich babiček a maminek velmi často využívala v domácnosti a především také v kuchyni dary přírody. Tento zvyk se časem postupně utlumil, nicméně v dnešní době se už zase naštěstí dostává do kurzu. 

        V současné době je v plném květu rostlina, jež byla považována za posvátný strom Slovanů - bez černý (Sambucus nigra). Možnosti využití této rostliny jsou opravdu hojné, my se však dnes zaměříme na zpracování květů bezu a názorně si ukážeme, jak z nich připravíme výbornou domácí šťávu.

    Na výrobu 2,5 litru domácí bezové šťávy potřebujeme:

    30 větších květů černého bezu

    3 citrony 

    3 pomeranče

    1 kg cukru

    50 gramů kyseliny citronové

    1 litr vody

    Postup přípravy:

        Květy bezu černého natrháme ideálně v místě, které je dostatečně vzdálené od dopravních komunikací a průmyslových oblastí - pokud máme možnost, použijeme květy z více stromků. Aby byla šťáva co nejchutnější, doporučuje se netrhat po dešti, protože ten smyje velkou část potřebného pylu.

        Doma květy rozprostřeme na pečící papír a necháme cca hodinku položené na vzduchu - tím se zbavíme všech broučků a jiných hmyzáků. Pokud se vám tento způsob odhmyzení nezdá dostačující, můžete květy lehce omýt pod tekoucí vodou (nicméně se tím bohužel zbavíte i velké části pylu - což je samozřejmě škoda).

        Očištěné květy vložíme do nádoby a zalijeme 1 litrem vychladlé převařené kohoutkové vody. Nyní nakrájíme na kolečka 2 citrony a 2 pomeranče (zbavené kůry) a přidáme je ke květům. Dbáme na to, aby byly květy i nakrájené ovoce pořádně ponořené pod vodní hladinou (můžeme klidně něčím zatížit). Takto připravený materiál necháme louhovat alespoň 24 hodin na chladnějším místě. Během této doby několikrát pořádně promícháme.

        Po uplynutí stanovené doby si připravíme plátno a směs přes něj přecedíme do hrnce. Nyní přidáme kyselinu citronovou a 1 kg cukru (záleží jen na našich preferencích, zda použijeme bílý či třtinový cukr - sirup je výborný z obou typů). Hrnec postavíme na sporák a za stálého míchání počkáme, dokud se cukr nerozpustí. Je žádoucí, aby sirup neprošel varem - tak totiž zachováme co nejvíce léčivých látek. Před bodem varu tedy hrnec odstavíme a přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče.

        Ještě teplým sirupem naplníme poctivě vymyté lahve či sklenice a pořádně zaděláme. Otočíme dnem vzhůru a uskladníme.

        Pokud plánujeme dlouhodobější uskladnění, je možné do každé lahve kápnout lžičku slivovice. Lahve pořádně uzavřeme a skladujeme ideálně při chladnější teplotě. Po rozdělání lahve až do spotřebování skladujeme vždy v lednici.

        A nyní už nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť. Nápoj perfektně chutná se snítkou máty či meduňky a kolečkem pomeranče. Při ředění je možné použít jak kouhoutkovou, tak perlivou vodu, která z obyčejné šťávy připraví skvělou, chutnou a osvěžující limonádu.

    Dobrou chuť🙂

    Zdroj fotek: vlastní archiv

    Zdroj informací: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/bez-cerny-a-jeho-vyuziti-soutezte-s-bezinkovymi-recepty

    evapple
    7. čer 2017    Čtené 844x

    Víno, sirup, med, ocet, kosmatice. Znáte všechny proměny černého bezu?

    Kam se hrabe Prostřeno! Z bezu černého připravíte aperitiv, předkrm, hlavní chod, dezert i digestiv. Všechno domácí, dobré a s láskou připravené. Využijte celý potenciál tohoto keře, kterému naši předci projevovali velkou úctu. Takže košíky připravit, lovecká sezóna černého bezu začíná. 

                                                             Květy

    Kdybych se někdy vdávala, tak na jaře. Svatební kytici bych totiž měla uvázanou z bezových květů. Šaty v barvě champagne, obřad na louce mezi rozkveltlými bezinkami.

    Ty by sladce voněly a všichni by byli šťastní. Miluju černý bez. Je doslova k sežrání. Neveříte?

    Med

    Na poctivý med od včeliček sice nemá, ale zase se zamilujete do jeho svěží vůně a zlaté barvy. Výroba je jednoduchá a obejdete se i bez včelách bodnutí. 

    Budete potřebovat

    • 25 květů černého bezu
    • 1 velký citron
    • 1 litr vody
    • 1 kg cukru

    Postup

    Květy bezu omyjte a zbavte případných nečistot a drobných mušek, které přilákala omamná vůně. Velké a tuhé stonky odstraňte.

    Citron oloupejte a nakrájejte na ho kousky. Vyberte spíš ten se slabou kůrou nebo ho zbavte bílých částí. Jinak by mohl medu dodat nepříjemnou hořkou chuť.

    Květy i med dejte do velkého hrnce, zalijte litrem vody a povařte asi 20 minut.

    Nechte stát do druhého dne, minimálně 24 hodin. Dbejte přitom na to, aby byly všechny květy ponořené ve vodě.

    Druhý den šťávu přeceďte přes plátno, přidejte cukr a vařte do té doby, než se začne hmota táhnout. Pozor, jak bude med tuhnout, bude mít snahu se připalovat! Trvá to asi hodinu.

    Podle chuti můžete přidat ještě citron.

    Ještě horký med plňte do sklenic a důkladně zavíčkujte.

    Hotový med můžete ještě sterilizovat.

    Limonáda

    Osvěžující a příjemně nakyslá. Taková je domácí bezinková limonáda.

    Budete potřebovat

    • 6 - 8 velkých květů černého bezu
    • 1 - 2 citróny (na plátky)
    • 50 dkg cukru
    • 4 litry vody

    Postup

    Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice.

    Nejlepší je tzv. okurková. V každých domácích potřebách nebo větším obchodu už seženete speciální limonádový džbán s kohoutkem na čepování. Ten je pro tuhle příležitost přímo ideální!

    Přidejte omyté bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku.

    Limonádu nechte týden stát v teple. Pozor, neměla by být na přímém slunci! Občas promíchejte. 

    Po týdnu limonádu přeceďte, stočte do lahví a dejte vychladit. Limonádu podávejte s ledem.

    Sirup

    Neutrácejte za kupované sirupy plné éček. Vyrobte si vlastní.

    Budete potřebovat

    • 20 bezinkových květů
    • 1 citron nakrájený na plátky
    • 2 lžičky kyseliny citronové
    • 1,5 kg krupicového cukru
    • 1,2 l převařené vody

    Postup

    Začátek je stejný jako u limonády:  svařte tedy vodu svařte s cukrem.

    Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat na chladném místě po dobu tří až pěti dnů.

    V této fázi můžete zaúkolovat děti. Ty budou dvakrát denně chodit k bezinkové směsi a jemně ji promíchávat. Žádné zběsilé pohyby, ale jemné a pomalé tahy. Jako když si mažete marmeládu na loupák s máslem.

    Pak směs sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a nalijte do vymytých lahví.

    Schovávám si třeba ty od alkoholu. Před dětmi jen sloupnu etiketu a pak si spolu vytvoříme svou vlastní a originální. Nebo na ní přímo napíšeme věnování a darujeme našim blízkým.

    Hotový sirup uložte do chladničky.

    TIP: Sirupem si v létě ochuťte vodu nebo minerálku. V zimě jej užívejte proti nachlazení a ke snížení teploty zvláště u dětí.

    Čaj

    Udělat si zásobu trsů jemných kvítků se vyplatí. 

    Kvalitně usušené květy černého bezu nasypte do konvice a přelijte je vroucí vodou.

    Po 15 minutách louhování čaj sceďte.  

    Pro efekt a sladší život si ho můžete osladit třeba bezovým medem.

    Ocet

    Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů. Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním léčily horečky. Zředěným octem (v poměru 1:4) natíraly chodidla, dlaně a spánky.

    Budete potřebovat

    • 5 - 10 velkých květů bezinek
    • 0,5 litru octa

    Postup

    Do zavařovací sklenice vložte čerstvé květy bezinek a zalijte 8% octem.

    Květy by měly být zcela ponořené.

    Sklenici zakryjte plátnem a nechte v chladu a temnu 3 - 6 týdnů.

    Poté ocet sceďte a nalijte do připravených lahví a dobře zazátkuje.

    Kosmatice

    To je moje srdeční záležitost. Někdo čeká celý rok na chřest, já na květy bezu.

    Budete potřebovat

    • 4 velké květenství bezu (stopku neodstraňujte, ještě se bude hodit!)
    • 2 vejce, špetka kypřícího prášku
    • 2 lžíce mléka
    • 3 lžíce hladké mouky
    • olej na smažení
    • práškový cukr na posypání (může být i skořicový cukr)

    Postup

    Z vajec, mléka, mouky a kypřícího prášku ušlehejte těstíčko, podobné tomu palačinkovému.

    Květy bezu očistěte a poté namáčejte v hotové směsi (můžete je přitom držet za stopku).

    Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a květy smažte asi tři minuty dozlatova.

    Osmažené je pak pokládejte na papírové kuchyňské utěrky, odsajete tak přebytečnou mastnotu.

    Podávejte poprášené práškovým cukrem nebo cukrem se skořicí.

    TIP: slanou variantu vykouzlíte tak, že do směsi přidáte strouhaný sýr (nejlépe parmezán), k smaženým květům pak podávejte česnekový dip.

                                                               Plod

    ....na další dobroty je pak potřeba si počkat až do podzimu. Právě tehdy začnou dozrávat temně fialové bezové kuličky. Rádi si na nich smlsnou i ptáci a lesní zvěř. Nenechte se prosit, pochutnáte si i vy.

    Víno

    Tohle více skvěle chutná a pomáhá při bolestivých zánětech nervů, ischiasu nebo migréně.

    Budete potřebovat

    • 2 l zralých plodů bezu černého
    • 4 l převařené a vychlazené vody
    • 3 zrnka pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • 3 hřebíčky
    • 2 kg krystalového cukru
    • 5 dkg kvasnic

    Postup

    Plody přelijte vodou, přidejte pepř, nové kořen, hřebíček a vaříme půl hodiny.

    Vzniklý odvar přeceďte přes plátýnko, vmíchejte krystalový cukr a povařte 10 minut na mírném ohni.

    Směs zchlaďte a do ještě vlažného roztoku vmíchejte rozdrobené kvasnice.

    Nechte 24 hodin odstát. Poté znovu dobře promíchejte a opět nechte 24 hodin kvasit.

    Po této době nápoj sceďte do pětilitrové sklenice, kterou pevně ovážete celofánem a v teple nechte stát až do zimy, kdy víno stočíte do litrových láhví.

    Povidla

    Neznám nic lepšího než vdolky s těmito povidly a čepičkou ze strouhaného tvarohu.

    Budete potřebovat

    • 1/2 kg cukru na 1 l šťávy
    • želírovací prostředek

    Postup

    Zralé plody bezinek rozvařte s vodou na kaši.

    Vychladlé prolisujte a do vzniklé šťávy přidejte cukr a želírovací prostředek (nebo želírovací cukr).

    Za stálého míchání svařte do zhoustnutí.

    Hotovou směsí naplňte vymyté a vysušené skleničky a sterilizujte.

    Likér

    Delikátní chuť, zemitá vůně koření a sladkost bezinek si zaslouží čestvé místo na každém slavnostním stole.

    Budete potřebovat

    • 2 kg otrhaných bezinkových bobulek
    • 6 hvězdiček badyánu
    • 1 litr vody
    • 1 kg cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 2 dl instatní kávy
    • ½ l rumu

    Postup

    Opláchnuté bezinky spolu s hvězdičkovým kořením vložte do hrnce, zalijte vodou a rozvařte je na kaši.

    Šťávu nechte překapat přes řídké plátno, přidejte do ní cukr a znovu ji povařite, dokud se cukr nerozpustí. Trvá to asi 7 až 10 minut.

    Do horké šťávy přilijte připravenou instantní kávu a po vychladnutí i rum.

    Hotový likér plňte do čistých a dobře uzavíratelných lahví. Ty opět můžete vyzdobit vlastními etiketami a poté darovat jako milý dárek.

    Skladujte v chladu a temnu.

    Zdroje informací a receptů:

    Coop

    lidovky.cz

    ireceptar.cz

    Zdroje fotografií:

    www.pexels.com www.pixabay.com a Kuchařka pro dceru

    evapple
    26. kvě 2017    Čtené 1692x

    Pouťové langoše

    Tuhle dobrůtku mám spojenou s jarní poutí u dědy a babičky. Začali jsme u cukrové vaty, pak jízda na kolotoči, zastávka u perníkářky mamince pro barevné srdce, potom na houpačky, létající labutě a končili jsme u stánku s langoši. S láskou vzpomínám na zlatavou placku pomazanou česnekem, keččupem a notně posypanou sýrem. A taky na to křupnutí, stékající šťávičku po prstech a ten báječný pocit blížících se prázdnin. Takže nastupujte, prodloužená jízda do dětství začíná!

    Na osm kousků budete potřebovat:

    • 500 g hladké mouky
    • 30 g droždí
    • 250–300 ml mléka
    • špetku soli
    • 1 lžíci cukru
    • olej na smažení
    • na závěrečné ochucení kečup nebo strouhaný eidam, česnek, povidla...

    Jako první si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, zasypte cukrem, lžící mouky a zalijte mlékem (ideální ohřátého na „prst“, tedy příjemně teplého na dotek prstu).

    Vše promíchejte. Droždí s cukrem se rozpustí a vytvoří mazlavou kašičku. Směs přikryjte ubrouskem a nechte chvíli odpočinout. Stačí deset minut. Jakmile se vytvoří bublinky, můžete směle pokračovat.

    K takto připravenému kvásku přidejte zbytek mouky, mléka, osolte a vypracujte hladké těsto.

    Dobře to jde v robotu, já jsem ale zastáncem staré dobré vařečky a síly paží (při této práci krásně vyrýsujete  paže do letních šatů). Hnětu tak dlouho, dokud nevzniknou bublinky a těsto se neodlepuje od vařečky. Mělo by být pružné, na dotek hladké a nelepivé.

    Pak ho už jenom poprašte moukou a dejte mu přibližně půlhodinku na vykynutí. Já ho ukládám do peřin nebo pod deku. Teplo a láska při hnětení se vám vrátí v podobě bochánku i velikosti fotbalového míče. 🙂

    Ten vyklopte na pomoučený vál, vytvořte malé bochánky a dejte jim ještě 15 minut oddechu a rozkoukání.

    Poté z nich vytvarujte, vyválejte nebo v ruce vytáhněte placky. Záleží jen na vás, jak velkou budou. Já mám ráda placku přes celý talíř, přítel preferuje menší kolečky, která si obloží jako koláčky.

    Smažte na rozpáleném oleji dozlatova a křupava.

    Hotové langoše ochuťte tak, jak máte rádi – česnekem, kečupem, sýrem či zakysanou smetanou. Nebo jako moje kamarádka:  povidly a strouhaným tvarohem.

    kristinafar
    22. kvě 2017    Čtené 1069x

    Epidemie jménem obezita je u dětí stále běžnější

    Obezita je fenoménem poslední doby, bohužel však v negativním smyslu. Stále více se dbá na zdravé stravovací návyky školáků, ze škol mizí automaty s nezdravým jídlem a sladkými nápoji, pořádají se vzdělávací besedy, ovšem výsledek takovýchto opatření je bezvýznamný. Dětem nedělá problém koupit si nezdravé jídlo nebo sladké nápoje kdekoli jinde. Problém je potřeba hledat v rodině.

    Podle posledních průzkumů trpí nadváhou každé čtvrté dítě, každé sedmé je obézní.

    Stále častěji se ukazuje, že špatné stravovací návyky, které jsou příčinou obezity u dětí, si školáci osvojili právě doma. Stravovací návyky jsou totiž záležitostí celé rodiny. Je tedy prakticky nemožné, aby dítě ve školním věku jedlo zdravé potraviny a dodržovalo zdravou životosprávu, když zbytek rodiny ho v tom nebude podporovat. Kdo jiný by měl jít dětem příkladem, než právě jejich rodiče.

    Je vaše dítě obézní?

    Především je dobré si uvědomit, že obezita, a zvláště pak obezita u dětí, není normální. Jedná se o onemocnění, které s sebou přináší řadu zdravotních rizik. Obezitu klasifikujeme jako stav zvýšeného množství tukové tkáně, který převyšuje normální hodnoty.

    Množství tuku v takovém případě stouplo nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Mezi normální hmotností a obezitou je ještě nadváha, kterou trpí většina evropské populace.

    Jestliže váháte nad tím, zda je právě vaše dítě obézní, nebo má jen nadváhu, můžete využít takzvaný Body Mass Index (BMI). Jednoduše ho vypočtete pomocí vzorce

    hmotnost [kg] / (výška [m])2

    nebo si můžete práci značně ulehčit a využít nějakou z online kalkulaček pro výpočet BMI. Normální hodnota je mezi 19–25 BMI. Mějte však na paměti, že Body Mass Index je pouze orientační, zvláště u dětí se může realita a výsledek výpočtu lehce lišit. Přesnější posouzení tělesné váhy provede lékař, ten ve výpočtu zohlední i další parametry, jako například věk, pohlaví, typ postavy, objem svalů apod.

    Obezita u dětí a její rizika

    Obezita u dětí je ještě rizikovější než v případě dospělých, protože děti jsou stále ve vývinu a obezita tak může způsobit nejen fyzické obtíže, ale také psychické, které jsou zvláště u dětí s obezitou velmi propojeny. Navíc si dítě často stravovací návyky zafixuje, takže je pro něj velmi obtížné v budoucnu začít žít zdravě a přejít na zdravý životní styl.

    Držení těla

    Častým rizikem obezity u dětí ve vývinu je negativní vliv na pohybový aparát. Nadváha nadměrně zatěžuje celou kostru a klouby, velmi často tak dochází ke špatnému držení těla, od kterého se mohou odvíjet další problémy. Navíc dítě s obezitou prakticky nesportuje, protože sport pro něj představuje obrovskou zátěž. Dostavuje se svalová ochablost, která má opět fatální vliv na držení těla, ale také v mnoha případech na pohyblivost.

    Dýchací obtíže a srdce

    Pokud dítě nemá žádnou fyzickou kondici, velmi často se potýká s dýchacími obtížemi. Při jakékoli fyzické aktivitě, klidně i při chůzi do schodů, je nadměrně zatěžován jeho krevní oběh, zvláště pak srdce, které je navíc oslabeno zvýšeným cholesterolem.

    Tělo se tak ve velmi nízkém věku musí vypořádat s obtížemi, na které mnohdy není vůbec připraveno. A nakonec, všechna tato zátěž se projeví ve stáří. V neposlední řadě způsobuje obezita další onemocnění, jako třeba cukrovku, vysoký tlak, vysoký cholesterol, problémy s trávicím ústrojím, a mnoho jiných. Velmi často se objevují i kožní problémy – ekzémy, akné, strie.

    Poruchy příjmu potravy

    I když to může na první pohled znít až paradoxně, dalším rizikem obezity je vznik poruchy příjmu potravy. Ano, i obézní děti mohou trpět poruchou příjmu potravy. Název sice sám o sobě napovídá, že postižený v tomto případě není schopen přijímat potravu.

    Ovšem mezi poruchy se řadí také nadměrné přejídání, noční přejídání nebo třeba kontinuální jedení. Všechny tyto poruchy samozřejmě zapříčiní obezitu, protože příjem energie převažuje výdej.

    Jak se tedy poznají obézní děti, které trpí takovouto poruchou?

    • jedí až do nepříjemné plnosti (přejídání)
    • konzumují velké množství jídla i bez pocitu hladu
    • jídlo konzumují velmi rychle
    • velkou část denního příjmu konzumují po večeři
    • v noci se budí a mají potřebu jíst

    Všímejte si těchto signálů, které poukazují na možnou poruchu příjmu potravy. K rozvinutí poruch potravy přispívají také diety, které dětem „naordinují“ rodiče, aby nějak redukovali jejich tělesnou hmotnost.

    V mnoha případech však může takové, na první pohled neškodné opatření velmi ublížit. Nejen, že často způsobuje ještě větší přejídání, ale také spouští pocit viny a deprese po každém jídle. A odsud je jen krůček k mentální anorexii nebo bulimii.

    Psychické problémy

    Právě psychické problémy jsou s obezitou velmi těsně spjaty. Jak už bylo naznačeno, mohou být spouštěčem dalších, často ještě rizikovějších onemocnění, které opravdu ohrožují život. Může za to především posměch, kterému je obézní dítě v kolektivu ostatních dětí vystaveno a nedokáže se přes něj přenést, což může způsobit až trauma.

    Takové dítě nemá prakticky žádné sebevědomí. Posměch a vyčlenění z kolektivu, pocit viny a znechucení vlastním tělem často vede až k mentální anorexii, bulimii a jiným poruchám.

    Obezita a hyperaktivita u dětí

    Obezita a hyperaktivita jsou dva rozdílné termíny, ale nemají k sobě zase tak daleko. Nedávný průzkum provedený na poměrně velkém vzorku dětí ukázal, že právě hyperaktivní děti mají sklon k obezitě. A stejně tak obézní děti mohou být hyperaktivní.

    U prvních za to mohou převážně dospělí, protože neposedné děti často uplácí sladkostmi, aby je alespoň na chvíli uklidnili. Zároveň samotné děti jedí, když zrovna nevědí, co mají dělat, když se nudí.

    U obézních dětí je příčina ještě jednodušší. Samozřejmě za to může přebytek energie, kterou tělo na základě přijatého jídla vytvoří, ale děti pak nemají žádnou aktivitu, kde by ji zužitkovaly.

    Mohou za to především cukry ze sladkostí, z limonád, ale i obyčejného jídla.To způsobuje především poruchy pozornosti, ale také celkovou hyperaktivitu. Samozřejmě to neplatí vždy, ale lékařské studie ukazují, že je to jedna z příčin.

    Jakým potravinám se raději vyhnout

    Vyhnout se nezdravým potravinám, které nepřímo způsobují obezitu a nadváhu, je skvělou prevencí. Především by vaše děti neměly konzumovat v nadměrné míře tyto pochutiny.

    evapple
    18. kvě 2017    Čtené 591x

    4 tipy na skvělý start do nového dne

    Se snídaní je to jako když se dobře vyspíte. Celý den je pak mnohem hezčí a produktivnější. Proto ji určitě nevynechávejte a neodbývejte se kupovanými sušenkami nebo dojedením zbytků po dětech. Po takové snídani vás brzy dožene vlčí hlad a vy sáhnete třeba po tabulce čokoládě. A to se brzy projeví i na vaší postavě. Výživově hodnotná snídaně je přitom velmi jednoduchá na přípravu, která vám zabere asi jen minutu vašeho času. Připraveny? Jdeme na to!

    Vtipná kaše

    Byl by hřích nesnídat, když existuje něco, jako jsou sladké kaše. Existuje nespočet kombinací s druhem obiloviny, ovoce, oříšky, mlsalky se nestydí přilepšit si kouskem čokolády nebo oříškovými másly. Návod na přípravu bez práce je až neuvěřitelně prostý. Stačí večer namočit ovesné vločky do vody nebo mléka. Přes noc natáhnou tekutinu do sebe, krásně zvláční a pokud použijete třeba mandlové mléko, získají neuvěřitelnou chuť. V tomto stavu stačí přidat oblíbené ovoce a oříšky a pustit se do toho. Pokud máte raději teplé varianty, vložte misku s vločkami na dvacet vteřin do mikrovlnné trouby. Pro tuto verzi jsou lepší ty drcené, které zaručí dokonale krémovou konzistenci.

    Nebuďte bábovky

    A pozor, mikrovlnou troubu ještě nezavírejte. Sladký hit internetu, mugcake, neboli hrnečkový dortík, máte připravenou za 3 minuty. Potřebujete jen vejce a ovesné vločky, další ingredience přidávejte podle chutí, nálady a nápadů. Sladkou variantu můžete připravit s banánem, kakaem, tvarohem nebo Nutellou. Pro slanou verzi sáhněte po strouhaném sýru, šunce či bylinkách. Vše důkladně promíchejte v hrnečku a vložte na 3 minuty do mikrovlnné trouby. Hotovou bábovičku můžete jíst rovnou z hrnečku nebo ji opatrně vyklopte na talířek. Zvláštní kapitolou při přípravě těchto dobrot je zdobení. Fantazii se meze nekladou, zdobte tím, co máte rádi. Nejčastěji stačí jen přelít jogurtem nebo tvarohem s vanilkou, čerstvé ovoce, ořechy a pro děti barevné kuličky nebo třeba lentilky.

    Kdo maže ten jede

    O něco více pracnější, ale rozhodně ne méně chutnější jsou domácí pomazánky. Vyplatí se je připravit už den předem, aby ranní vstávání tolik nebolelo. I na tomto poli máte nepřeberné možnosti, jak kombinovat. Základ může tvořit tvaroh, krémový sýr či dobré pomazánkové máslo. A pak už jen přidejte kousek šunky, sterilovanou kukuřici, bylinky, vajíčka, strouhaný sýr nebo o něco říznější hořčici. Pozor na až přílišnou kreativitu, v jednoduchosti je přeci krása. Taková pomazánka z tvarohu, trochy smetany a bylinek natřená na čerstvém chlebu vás vynese na obláčku štěstí až do nebe. Nebojte se ani luštěninových pomazánek. Stačí prohnat vařené fazole nebo cizrnu tyčovým mixér, s citem je ochutit a základ vydatné snídaně je na světě.

    Namixujte si

    Další báječnou snídaní nebo klidně i svačinkou, kterou si hravě sbalíte s sebou na hřiště nebo na procházku jsou smoothie.  Jde to hustý drink, plný vitamínů, vlákniny a všeho dobrého pro zažívaní a dobré fungování těla. Můžete zkombinovat vše, co vám chutná. Tedy ovoce, zeleninu, oříšky, sušené plody, jogurt, mléko, džus, psyllium, mladý ječmen, chia semínka, ovesné vločky, med, melasu či oříšková másla. Osvědčená kombinace je třeba hrst borůvek, bílý jogurt a lístek máty nebo banán s jahodou a mandlovým mlékem. Nebojte se ani variace na červenou řepu, jablka a mrkve nebo avokádo s banánem a  několika lístky špenátu. Věřte, že i zdánlivě neslučitelné kombinace se po vložení do mixéru promění ve zdravý a chutný koktejl, po kterém se jen zapráší.

    Zdroje fotek: https://www.pexels.comhttps://pixabay.com

    hola_sova
    18. kvě 2017    Čtené 1292x

    Jak udělat pravý pampeliškový med

    Jsou jako poslové jara. Jsou jich plné louky, příkopy a nebo je máme na zahradě. Kromě toho, že umí vykouzlit úsměv na rtech, mají i mnohé využití v kuchyni. Tak například perfektní pampeliškový med. 

    Suroviny:

    Cca 400 květů pampelišek

    1 litr vody

    1 citrón 

    1 kg cukru (bílý nebo třtinový)

    Postup:

    Na vaření pampeliškového medu je krásné mimo jiné i to, že vám můžou pomoct děti. Vezměte košík, sbalte ratolest a hurá na nějakou (ideálně nepráškovanou) louku. Čím dál od silnice budete sbírat, tím lépe. Trhejte květy, a to co nejvíce otevřené.

    Doma vložte pampelišky do hrnce a zalijte 1 litrem pitné vody. Trochu je pomačkejte, ať jsou co nejvíc ponořené ve vodě. Teď přichází fáze čekání. Květy nechte cca 24 hodin máčet (macerovat). 

    Druhý den přeceďte pampelišky. Použít můžete cedník, plátno nebo například látkovou plenku. Doporučuji z pampelišek také vymačkat vše, co vsákly, ať med o nic nepřipravíte. Do výluhu přidejte cukr a vymačkejte šťávu z citronu. Začněte pomalu zahřívat až do zhoustnutí. Konzistence nebude stejná jako u klasického medu, ale o něco tekutější. Asi jako když si koupíte v lékárně sirup. 

    Mezi tím si připravte sklenice a víčka. Důkladně je vymyjte jarovou vodou a opláchněte. Následně ještě víčka i sklenice "prolijte" vroucí vodou. Neutírejte je utěrkou a raději nechte oschnout.

    Jakmile má med požadovanou konzistenci, plníme ho do vyčištěných sklenic. 

    Po naplnění otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Vhodné je uložit ho na chladné a temné místo, tak výrazně prodloužíte jeho trvanlivost.

    Pampeliškový med podávejte jako posilovač imunity (ideální na podzimní období), na lžičku nebo do čaje. A když už nějaký ten kašel dorazí, nebojte se med použít ve větším množství. 

    antmi
    9. kvě 2017    Čtené 319x

    Vitamíny z jarní přírody

    Jaro udeřilo plnou silou a s ním i chutě na čerstvou zeleninu. Co dělat, pokud ještě nemáte na záhonech nic k snědku? Vyrazte s dětmi ven a sklízejte, co pro vás vypěstovala sama příroda! O tom, jak si můžete obohatit svůj jídelníček planými rostlinami, bude tento článek.

    Říkáte si, proč vůbec něco takového dělat? Důvodů je hned několik. Divoké rostliny jsou výsledkem tisícileté evoluce, při které doslova musely bojovat s ostatními druhy o přežití. Na rozdíl od člověkem opečovávané zeleniny jsou odolnější a přímo napumpované zdraví prospěšnými látkami, což naše tělo (zejména po dlouhé zimě) ocení. Když navíc vezmete s sebou na „lov“ děti, bude je to bavit, lecčemu se přiučí a pobudou na čerstvém vzduchu. Plané rostliny jsou také aktuálním hitem světové gastronomie, a konečně – jsou zadarmo.

    Při sběru však musíme dodržovat pár zásad:

    • Sbíráme jen rostliny, které známe a víme, že jsou jedlé. Doporučuji si neznámé rostliny před sběrem alespoň prohlédnout v atlase.
    • Nesbíráme na znečištěných stanovištích (u silnic, železnic, poblíž skládek aj.)
    • Trháme mladé listy (nebo celé lodyhy), starší nebývají tak chutné a jsou hůře stravitelné.
    • Stejně jako když jdeme na houby, používáme košík, plátěné nebo papírové tašky. Nikdy igelit! Surovina by se vám zapařila a znehodnotila.
    • Vždy sbíráme ohleduplně k přírodě – neotrháme všechny rostliny na daném místě, aby se populace mohla obnovit. Zvlášť pozor si dáváme na vzácné a chráněné druhy.

    Pojďme se nyní podívat na nejzajímavější druhy.

    Bršlice kozí noha

    Zahrádkářky jistě znají tento úporný plevel. Dobrá zpráva! Bršlice je jedlá a chutná. Najdeme ji všude, na zahradě, louce i v lese. Sbíráme malé rozvíjející se lístky. Je výborná za syrova do salátů, pomazánek, na chleba s máslem, ale i vařená do nádivek, polévek a dá se z ní udělat i špenát.

    Smetanka lékařská

    Pampeliškové mladé lísky jsou výborné do salátů, z květů se dělá „pampeliškový med“ a z kořene náhražka kávy. Kdo by ji neznal!

    Ptačinec žabinec

    Běžný plevel na záhonech. Sbíráme celou lodyhu před vykvetením bělavých květů. Má velice dobrou chuť (trochu jako polníček) a křehké lístky. Před konzumací se musí důkladně oprat, pokud nechcete, aby vám mezi zuby vrzala hlína. Nejlepší je za čerstva, skladováním a tepelnou úpravou značně ztrácí na chuti.

    Popenec břečťanovitý

    Drobný popenec s modrofialovými kvítky je bylinkou s výraznou chutí. Používáme ho proto spíše jako koření – v menším množství pro dochucení salátů, pomazánek, polévek aj. Starší rostliny mají listy nepříjemně ochlupené.

    Z dalších druhů se dají konzumovat např. všechny druhy jitrocelů, sedmikrásky, pěťoury, jetele. Pro odvážnější konzumenty jsou k dispozici i listy z ovocných stromů, lípy, jahodníků a borůvčí. Notoricky známý je medvědí česnek, zajímavá je též o něco méně proslulá divoká pažitka.

    Pro začátek doporučuji nejprve ochutnat jednotlivé druhy a na základě toho se rozhodnout, které sbírat a jak je v kuchyni využít. Divoké bylinky můžeme využít stejně jako ty zdomácnělé – do salátů, pomazánek, smoothies, na chléb s máslem, na těstoviny, do rizota, do nákypů, do polévek… nebo se můžete prostě venku s dětmi „napást“. Každopádně jsou plané rostliny zdraví prospěšným ozvláštněním jarní kuchyně. Zkuste je a podělte se s námi o své zkušenosti!

    foto: archiv autorky

    emily79
    3. kvě 2017    Čtené 2358x

    Doplňovat nebo nedoplňovat vitamín D?

    V poslední době je vitamín D často diskutovaný především v souvislosti s Vigantolem, plošně předepisovaným léčivým přípravkem dětem do jednoho roku. Mnoha dětem totiž působí bolesti bříška a maminky hledají alternativy, často se pak dozvídají, že ani není třeba ho dodávat a stačí jen sluníčko. Celé to ale není tak úplně jednoduché a vitamín D rozhodně není pouhou prevencí křivice, tedy poruchou tvorby kostí, jak se běžně říká.

    Co je dobré vědět ohledně vitamínu D

    Vitamín D (obecně kalciferol) je životně důležitý, to je fakt. Jde o steroidní hormonální prekurzor, což zjednodušeně znamená, že je výchozí látkou pro tvorbu hormonu, který hraje svou nezbytnou roli při metabolismu vápníku a fosforu. Dělit ho lze na vitamín D2 (ergokalciferol, rostlinného původu) a vitamín D3 (cholekalciferol, živočišného původu). Jeho význam je pro lidské zdraví ale mnohem širší.

    Podílí se na správném růstu a vývoj kostí, ovlivňuje celkovou imunitu člověka a podporuje správnou mozkovou aktivitu. Snižuje riziko vzniku těhotenského diabetu a preeklampsie.

    Příznivý efekt má i na potíže s krevním tlakem. Působí preventivně  před vznikem rakoviny. Při diabetu příznivě ovlivňuje léčbu. 

    Jeho nedostatek podle studií souvisí se vznikem autoimunitních onemocnění, především roztroušené sklerózy, používá se i jako podpůrný prostředek při léčbě. 

    Denní potřeba vitamínu D se dle různých zdrojů lehce liší. Obecně je uváděna následovně:

    • 0,015 mg/den pro dospělého do 70 let, nad 71 let pak 0,02 mg/den
    • 0,01 mg/den u dětí, některé zdroje však uvádí 15μg/den pro děti do 3 let, 0,02 mg/den pro děti od 4 let
    • 0,015 mg -0,02 mg/den pro těhotné a kojící

    Někteří odborníci však tvrdí, že i takové množství je nedostačující a mělo by být ještě vyšší.

    Kde se bere Déčko v přirozené formě

    Běžně se vitamín D tvoří přirozeně v kůži působením UVB záření. Ovšem i to má svá úskalí. V našich zeměpisných šířkách zkrátka nejsou podmínky ideální, obzvláště ne v chladnějším období. A v letním období zase používáme přemíru krémů na opalování. Musíme si uvědomit, že mraky nebo znečištěné ovzduší, stejně jako krémy s vysokým ochranným faktorem, oblečení, sklo atd., zamezují průniku UVB paprsků do pokožky a tím téměř znemožňují přirozené vytváření vitamínu D.

    Možná teď většina namítne, že nemazat se v létě je nebezpečné. Ano, svým způsobem, i zde záleží na některých faktorech, třeba typu kůže. Rakovina kůže jistě může být způsobena přehnaným opalováním, na druhou stranu k jejímu vzniku přispívají i chemické látky obsažené právě v krémech. Studie navíc ukazují, že dostatečné množství vitamínu D v těle působí proti vzniku rakoviny.

    Pobyt na slunci je pro nás tedy podstatný, potřebná délka se však dle různých zdrojů také mírně odlišuje. Pro udržení potřebného množství vitamínu D u kojenců obecně postačuje vystavení co největší plochy kůže, pokud možno „přímému“ slunci bez opalovacích přípravků cca 30 minut za týden. To je ale trochu komplikováno doporučením nevystavovat miminka přímemu slunci. Při vystavení menší plochy kůže je to pak 20 minut za den. Obecně se pro všechny doporučuje 30 minut bez opalovacích přípravků na přímém slunci alespoň dvakrát týdně, alespoň ruce, nohy a obličej.

    Pro doplnění,osoby světlejšího typu absorbují více slunečního záření, lidé tmavšího typu ho absorbují méně.

    Vitamín D se tvoří do zásoby, a pokud na slunci pravidelně pobýváme, vydrží až do podzimních měsíců. Přirozenou tvorbou se člověk nemůže předávkovat.

    I strava hraje svoji roli

    Vitamín D pak můžeme doplňovat přirozeně ještě stravou, ta ho však obsahuje mnohem méně. Nejvhodnější jsou mořské ryby (např. tuňák, losos, sardinky), houby sušené na slunci, maso z hospodářských zvířat, vajíčka od slepic z volného chovu, mléčné výrobky, avokádo, olej z tresčích jater, sádlo nebo krevety. Do mnoha potravin je vitamín D také přidáván dodatečně.

    Vitamín D rovněž obsahuje mléko mateřské, ale pokud ho nemá dostatek matka, nebude množství dostačující ani pro dítě.

    A pozor, vitamín D rovněž obsahuje umělé mléko pro děti, pamatujte na to, pokud ještě dodáváte D v jiné formě. 

    Vigantol a jeho alternativy

    No a pak tu máme umělé doplňky stravy a již zmiňovaný Vigantol. Ten je, jak již bylo zmíněno, preventivně předepisován všem dětem. Bohužel však často působí potíže. Je tedy často očerňován, a tak trochu neprávem, jako umělý a špatný přípravek. Pravdou ale zůstává, že většina alternativních přípravků obsahuje to stejné D, liší se však nosným olejem, protože vitamín D je rozpustný v tucích. Některé z přípravků však obsahují oleje přijatelnější.

    Vigantol má ovšem ještě tu smůlu, že jako jediný je registrovaným léčivem, tudíž on jediný musí mít sledovány a uvedeny i nežádoucí účinky. Alternativní přípravky, které jsou k dispozici, vedené pouze jako doplňky stravy, tyto údaje vedeny mít nemusí. Nicméně i ony mohou některým dětem způsobit problém. Je tedy nutné vyzkoušet, co zrovna vašemu dítěti bude vyhovovat.

    Další možnosti doplnění jsou různé rybí oleje, které lze rovněž sehnat v lékárně, a obsahují D v přirozené formě.

    Tyto přípravky se mohou lišit množstvím obsaženého vitamínu D, vždy si raději obsah vitamínu D překontrolujte, ať dodržíte doporučenou denní dávku.

    Při použití různých doplňků stravy se lze ve vyjímečných případech předávkovat, to pak může způsobit zdravotní obtíže, bolest bříška a usazování vápníku tam, kde to není žádoucí. K takovému předávkování však dochází při dlouhodobém užívání vysokých dávek.

    Když je Déčka nedostatek

    Nedostatek vitamínu D se může projevovat různě. Špatným vývojem kostíu dětí, špatným hojením zlomenin, pobolíváním kostí u starších lidí či svalovou slabostí. 

    Dále také častými respiračními onemocněními, onemocněním či krvácivostí dásní, kardiovaskulárními potížemi, lupénkoum, atopický ekzémem i apatií či podrážděností.

    Dostatek či nedostatek leze zjistit krevními testy.

    Doplňování D je důležité nejen pro děti, ale i dospělé. Někdo možná bude oponovat, že dřív nám nikdo D nedával a žijeme. Možná je to pravda, možná ne. Obrázek si každý musí udělat sám.

    Ale zamysleme se… žijeme, ale jsem zdraví? Když si uvědomíme, co vše D ovlivňuje, nemůže nám právě nedostatek tohoto vitamínu působit tolik obtíží. Možná právě i to má vliv, spolu s dalšími faktory, na vyšší a vyšší vznik rakovin a různých autoimunitních chorob, depresí atd.  Na druhou stranu, dříve jsme na slunci trávili mnohem více času, méně se mazali krémy s ochrannými faktory 50+ a třeba i užívali rybí tuk.

    Všechno se vším souvisí a je na každém, pro co se rozhodne. Vliv a význam doplňování vitamínu D by se však neměla podceňovat.

    Tipy na alternativy za Vigantol naleznete ve fóru Vitamin D pro miminka, co používáte místo Vigantolu?

    Je tu maminka, která také nedávala moc Vigantol?

    zdroj obrázků: pixbay.com

    ladyhacek
    22. dub 2017    Čtené 1468x

    Jídelníček batolete

    Již jsem psala dva články, co vařím synovi. Syn jí už vše, co my nebo mu

    (někdy i k mé nelibosti) dáváme vše ochutnat.

    Synovi jsou 2 roky a řekla bych, že za den sní méně než by asi měl, ale stačí mu to a za poslední měsíce mu narostl i pupíček 🙂.

    Naše skóre na dvou letech cca 89cm a 11,5kg. > Myslím, že je tak akorát 😉

    Takže milé maminky, co zoufáte,

    že Vám dítě nejí > nezoufejte

    - nejste samy a přejde je to - věřte, že nestrádají.

    Už jsou natolik chytré, že si vezmou, co potřebují. 

    Pravda syn se včera dobýval do spíže a říkal mňam, ale když jsem mu dala večeři tak to nechtěl > takže asi takový hlad nebyl > jen měl chutě na svého oblíbeného lipánka.

    Vy také občas jdete bez hladu a sníte i půlku ledničky?

    (řečnický obrat - né že bych to praktikovala 🙂 )

    Syn moc nesnídá - i když, co je s ním doma manžel, tak se to zlepšilo.

    Dnes za celé dopoledne snědl 1 jogurt, ale dohnal to obědem a hlavně na rodinné oslavě dvěma buchtami > doma zase jen jogurt.

    Nejsem odborník na zdravou výživu a ani ji nepraktikuji.

    Jíme s rozumem a občas hřešíme my a tedy i syn.

    Synovi chutnají párky (komu také ne?) - kupujeme jednou začas kvalitní v řeznictví.

    Syn také už ochutna fastfood - snědl nuggety a chutnaly mu tak, že tatínkovi nedal ani ochutnat a raději si poseldní nuggetu nacpal celou do pusy 🙂

    Čokoládu a sladké obecně velmi omezujeme (hlavně tedy tu čokoládu) , sladké má však moc rád - ale i v něm je vybíravý.

    Inspirace na jídelníček pro Vás i Vaše dítě.

    SNÍDANĚ a SVAČINY:

    1. Pečivo s lučinou/šunkou/sýrem a zelenina

    2. Ovesná kaše

    3. Bábovka

    4. Ovoce (hlavně banány a jablka)

    5. Přesnídávka (ty už nás poslendí dobou moc nefrčí)

    6. Jogurt/lipánek (hodně jsem si oblíbily jogurty od Matyldy)

    OBĚD:

    1. Pečené kuře s rýží

    2. Vepřová směs se zeleninou a s těstovinou

    3. Sekaná s bramborovou kaší

    4. Hovězí guláš s těstovinami (velmi oblíbené)

    5. Pečené maso (výběr ze dvou až tří mas) se špenátem a bramborovým knedlíkem

    6. Kuře na paprice s knedlíkem

    VEČEŘE: (dáváme i to, co bylo k obědu)

    1. Hrášková polévka

    2. Těstoviny se sýrem (velmi oblíbené a ve ariantě suché těstoviny 🙂 )

    3. Zapečené těstoviny se zeleninou

    4. Pečivo s máslem a šunkou a zelenina

    5. Přírodní plátek a brambory v troubě, salát

    6. Vývar s nudlemi (hodně nudlí)

    Nám se zdá, že máme jídla pořád dokola - nějak mi dochází inspirace a co Vám?

    Co kdyby každý napsal jeden tip na jejich oblíbené jídlo, co u nich frčí ? 

    Syn miluje, maso  - řízek (ten naštěstí není tak často).

    Má rád knedlík s omáčkou, ale co bezpečně sní vždy, jsou těstoviny,

    které mu stačí i samotné.

    U nás tedy těstoviny vedou na plné čáře 🙂

    evapple
    18. dub 2017    Čtené 1937x

    Tři tipy na zaručený jarní detox

    Jaro je v plném proudu. Všechno kolem kvete, pučí a probouzí se k životu a tak máme i my přirozenou potřebu odlehčit. Hutné zimní pokrmy a sladkosti (vyloženě nutné k přežití dlouhých mrazivých večerů) nám teď pěkně leží v žaludku. A to doslova. Špatné trávení, únava, nezdravá pleť. Poradím vám, jak se jich za tři dny aspoň částečně zbavit. Zlehka, nenásilně a hlavně bez zbytečného trápení. Uvidíte, jak se vám uleví!

    Voda s citronem

    Je pro vás ranní vstávání stejně příjemné jako návštěva zubaře? Zpříjemněte si ho vitamínovou vzpruhou. Vymačkejte půlku citrónu do převařené teplé, ale ne horké vody. Tento nápoj pijte teplý před snídaní. Citrón je vynikajícím a bohatým zdrojem vitamínu C. Chrání tělo před nedostatky imunitního systému a má silný antibakteriální účinek. A to mohu potvrdit. Pomohl mi zbavit se kvasinek a pocitu kyselého žaludku. Což zní jako protiklad, ale opravdu to funguje: kyselý citron a vyrovnává pH v žaludku. Také odplavuje toxiny z těla, zabraňuje zdražování vody a bojuje proti tvorbě vrásek a akné. Mimo zlepšení stavu pleti jsem shodila i nějaké to kilo, ale to přičítám lepší psychické pohodě. Ta je v případě detoxu velmi důležitá. Když za ním vidíte jen odříkání a strádání, vaše tělo se „sekne“ a nezhubnete ani gram. Takže úsměv a klid.

    Smoothie

    Fenomén smoothie zasáhl i mě. Začalo to sklenicí k snídani. Pak jsem přidala ještě jednu ke svačině. Zjistila jsem, že po vypití jejího obsahu nemám na delší dobu hlad. A tak jsem zkusila zařadit jeden den v týdnu stravu založenou pouze na těchto koktejlech. Inspirovala jsem se v této skupině. Smoothie lze připravit jak ovocné tak i zeleninové, ale zajímavé jsou i jejich kombinace. Kromě toho můžete přidat vše, co vám chutná: oříšky, jogurt, mléko, džus, mladý ječmen, chia semínka, ovesné vločky či med. V průběhu dne je potřeba hodně pít, nejlépe zelené čaje, nebo vodu s citronem. Před i po detoxu byste měli jíst lehčí jídla, aby váš žaludek nebyl v šoku. Večer před smoothie dnem si dávám jen zeleninový salát a den po očitě snídám ovoce s oříšky a bílý jogurt. Tuto očistnou kůru můžete držet maximálně tři dny. Odměnou vám bude ploché bříško a skvělý pocit lehkosti. 

    Chlorella

    Takhle zelená řasa se nepoužívá k přípravě sushi, ale jako účinný prostředek v boji proti civilizačním nemocem a detoxikaci organismu. Výčet toho, na co všechno má chlorella pozitivní účinek by bylo na dlouho. Takže jen ve zkratce: čistí krev a detoxikuje tělo, snižuje vysoký cholesterol, podporuje optimální krevní tlak, odvádí těžké kovy z těla ven, posiluje imunitu, zlepšuje trávení a střevní mikroflóru, urychluje hojení ran, aktivně se účastní krvetvorby a zpomaluje proces stárnutí. Já osobně jsem ji začala jsem ji brát jako doplněk v boji proti kvasinkám a podpořit tak moje snažení otěhotnět. Kromě jiného se mi i výrazně zlepšila pleť a nejsem tak unavená. A ještě jeden bonus na závěr: díky vyššímu obsahu vlákniny pomáhá  pravidelná konzumace chlorelly překonat pocit vlčího hladu. Já jsem za dva měsíce zhubla 4 kila. Jen tak, jako příjemný vedlejší efekt.

    Zdroj fotky: https://www.pexels.com/