KP-císař nebo přirozeně. Mohu si vybrat? Co mám vybrat?
Ahojte, malinká se neotocila. Je KP.porodnik mi řekl, že si mohu vybrat, jak rodit. Císař, nebo přirozeně. Jak byste šly vy? Děkuji za názory...
@sisinka74 😀 😀 😀 Pardon za ty smajlíky, ale o život dítěte jde snad při každém porodu!! Vždyť se ten nový život rodí ne? Tak by možná stálo za zvážení, jestli by neměla být všechna těhotenství ukončena sekcí - preventivně...
@martinka_33 myslím si, že moc dobře víte, o čem se tu mluví a vůbec bych to nezlehčovala. Jinak už jsem k tomu napsala svoje a stačí. Už bych tu jen spamovala a bylo by to pro zakladatelku zcela zbytečné
@kikitt Měla jsem nejmladšího synka také otočeného KP, rozhodla jsem se po 4 porodech přirozených pro CS, nelituji, jsem ráda, že je malý zdravý. Také kromě chvilkové nemožnosti ležet na 1 boku, což se časem upravilo, jsem se nevzpamatovávala výrazně déle, syna jsem měla přiloženého, starala jsem se o něj od 2.dne.Sice je rozdíl ve věku-42, malý byl 3,90 kg-takže vyšší hmotnosti-neznám váhový odhad u vás, zase ale za mne CS byl jednodušší, neměla jsem strach, že nebudu spolupracovat a malý se přidusí. Nejsem hrdinka. Není zatím nemocný, ničím se neliší od sourozenců-tedy vlastně pořád ale POŘÁD mluví a to doslova pořád-i na WC. 😀 Vlastně sláva, že mluví a je zdravý.To ovšem je už mimo téma.
Jasně doktoři ze Zlína jsou idioti, stejně jako ti z Brna, mají sice zkušenost, že porod KP se normálně "dá zvládnout" ale co na tom. Jestli to není tak, že slavní pražští docenti jsou ve skutečnosti jen řezníci neschopni asistovat porodu který je "nestandardní" a tak schovávají svoji nezkušenost za kecy o bezpečnosti. Jelikož existují rozsáhlé studie co prokazují, že KP vaginálně neznamená větší riziko úmrtí, ani pro miminko ani pro matku, furt v tomto vede elektivní (rutinní) SC ale koho by zajímaly nějaké statistiky a studie, když se dá žena dobře vystrašit na základě lží.
Nikdo ti bez více informací neporadí - jaký je odhad váhy miminka? Jak se na to psychicky cítíš? Jak tam "sedí" - ruce pod sebou nebo nad sebou? Jak má složené nožky? Jsem to nedávno řešila s kamarádkou, dostala podrobný popis uložení plodu a rozhodla se pro spontánní porod. Ještě neporodila.
Děkuji všem za názory..
@mrs_v Netvrdila bych že doktoři jsou idioti a těch z Brna se s chutí zastanu. Mám s nima teda zkušenost jenom z rizikovky na Obilňáku a rodila jsem U Milosrdných ale nevím proč by se mělo celý Brno házet to jednoho pytle s FN Bohunice - ano tam opravdu doktoři idioti jsou. Byla jsem U Milosrdných spokojená, na Obilňáku taky moc příjemní, jak doktoři tak sestry. A zrovna u Milosrdných jsem se na předporodním kurzu ptala na porod KP a nebyl problém, stejně tak s jakýmkoliv alternativním porodem, dokonce bych řekla dokud to neohrožuje zdraví a život maminky a dítěte dělejte si jak je libo, do císaře mě nenutili pouze mě dali vybrat že mě buď propustí nebo teda císař s těmi a těmi riziky. Příjemní, ochotní a až na jednu starou megeru sestru moc hodní jak doktoři tak sestry na šestinedělí i na novorozeneckým i studenti. A dle mého soudu a statistik a spokojenosti ostatních rodiček bych opravdu řekla že jsou tam odborníci na svém místě. Naproti tomu vím že v Bohunicích jsou opravdu sestry na jak kterým oddělení příjemný, na některých jejich chování překračuje všechny meze, doktoři nepříjemní, neochotní a všechno si ulehčujou. A to je taky důvod proč jsem řekla že než rodit tam to radši pojedu rodit do Ivančic nebo do Břeclavi. Takže příště prosím nepaušalizovat. Omlouvám se za odbočení od tématu ale toto mě vážně naštvalo.
@yelowangel t3n celý příspěvek byl míněn jako ironie ;) V Brně nevidí v KP problém přirozeně,v Praze vydesi ženy k smrti.Myslela jsem že je to z toho co jsem psala před tím jasné.
@kikitt Já osobně bych nerodila přirozeně konec pánevní. Z posledního těhotenství mám dvojčata, jeden chlapeček byl otočený právě kp a právě kvůli této poloze jsem rodila císařem. Moje sestra rodila kp přirozeně, narodila se ji přidušená holčička, museli ji dlouho rozdýchávat, naštěstí je vše v pořádku a bez následků. Sestra byla strašně moc potrhaná a moc šitá ☹ , takže za mě bych do toho nešla. Nechci strašit,ale je to dost velké riziko, i když doktoři by měli vědět co dělají 😉
První dceru jsem měla KP a sám doktor mi řekl že rozhodnutí je na mě, ale že doporučuje císař. Tak jsem ho poslechla. Vše proběhlo v pořádku. Ničeho nelituju. Já si neumím předctavit rodit normálně a nepovést se to a pak by mě nakonec udělali císaře. To by bylo daleko horší. Trpět při porodu a pak nakonec stejně císař. Dostala jsem termín císaře a bylo.
Moje mamka mě kdysi rodila KP normálně a říkala že to bylo strašný. Že byla potrhaná zevnitř. Tak si myslím zlatej císař a dnešní doba 😊
@janickajana no a vidíš,ja jsem bez jediného škrábance a nastrihu
Mela sem malou KP a jasna volba byl cisar... mela sem na vyber ale Dr doporucil cisare... nez riskovat...
Mela jsem druheho syna KP a taky mi dali na vyber. Ani z jedne moznosti jsem nebyla nadsena. doktori mi doporucili rodit prirozene, ze mam pro to idealni podminky a cisar by byl zbytecny. Jsem rada, ze jsem do toho sla 🙂
@mrs_v A ja se zase zastanu prazskych doktoru. Rozhodne me nikdo nevydesil, naopak me presvedcili, ze porod KP je normalni a ze to zvladnu.
Pohled jedné PA, co už je 3 roky pryč z porodnice:
poté, co jsem na vlastní oči viděla hadrové dítě modré jako švestka, kterému hlavička za nic na světě nešla ven, bych já osobně šla do SC. Mám to dodnes před očima a myslím, že to nikdy nezapomenu. Ale zároveň jsem viděla i naprosto krásně porozené KP.
Omlouvám se za vsuvku, nechci nikoho strašit, je to můj osobní pohled, každá žena (pokud dostane na výběr) by se měla rozhodnout sama, jak se na to cítí.
Sestra rodila KP synovce přes 16 hodin, narodil se promodralý, dlouze ho rozdýchávali a sestra dost potrhaná. Druhé dítě také KP, ale to už šla na císaře. Po její zkušenosti bych já určitě volila císaře.
Kamarádka rodila dceru KP. Paní primářka ji spíš povzbuzovala, aby rodila přirozeně. Vše proběhlo OK.
Také se přidám se svoji zkušeností.
Dcera byla KP, měla jsem málo plodovky po celé těhotenství, čím víc se blížil den D, tak se nic neměnilo na její poloze. Se svou gyn. jsem byla domluvena na porod císařem, přesto, při příjmu mi dal doktor vybrat ( dalo by se říct, že mě více tlačil do přirozeného porodu). Naštěstí druhý dr. mi vysvětlil, že malá má opravdu špatnou polohu a jako prvorodičce mi doporučuje císaře. Poslechla jsem ( a zároveň i svůj vnitřní hlas ) a když jsem pak viděla malou, tak jsem byla vděčná tomuhle rozhodnutí. Sice byla drobná, 47cm, 2,550g, ale nožičky měla u uší, takže kdybych rodila přirozeně, nejen že by mě nejspíš dobře "roztrhala", ale také by to nemuselo dopadnout dobře...
Celý další den a půl byla i v této poloze v zavinovačce, aby se nožičky násilím nerovnaly.
Každá matka zodpovídá sama za své dítě (a věřím, že vnitřní hlas mnohé napoví ) a dobré i je, že si prvorodička nechá poradit. Zároveň bych ale neodsuzovala ty, které nakonec rodí císařem. Vše má svá rizika, ale tvrdohlavě si stát za přirozeným porodem ( jen proto, abych jako žena "neselhala?!" ), vědomě ohrozit život nenarozeného dítěte, či svůj, je ta největší hloupost, co může být.
Je to ovšem jenom můj názor.
Své druhé dítě jsem již rodila přirozeně. Tady bylo vše v pořádku, velmi rychlé, intimnější, procítěnější.
Na porodech bych nic neměnila a jsem vděčná za ty dvě malá štěstíčka, co doma mám 😎 🙂
Tak náš malý byl v břiše tak, že kdybych KP rodila přirozeně, tak bycb mu tím hodně ošklivě zlamala nozicku. Uz takhle měl díky poloze a málo mista vykloubenou kycel, takze ho "hned" cekala operace, sadra a pak trminky. Kdybych mu ještě v podstatě kvůli sobě zlomila nohu, děsně bych si to vycitala. A jsem moc ráda, že mi primář ani nenabidl prirozeny porod.
@kikitt @skrabule Prvního syna jsem rodila KP, a kdyby byla dcera také KP, byla jsem rozhodnutí do toho jít znovu. Císaře jsem se bála, protože při všech předchozích operacích jsem vždycky měla dost velké komplikace. Přitom to byly mnohem banálnější operace než císař. Pokud je dítě dobře uložené, což zkušený doktor, který už nějaké to KP rodil, pozná, není důvod riskovat císaře. Jak říkala moje kamarádka doktorka - kdyby se jim něco nezdálo, říznout tě pro jistotu mohou vždycky...
Ahoj, měla jsem malou taky KP, dělala jsem různé cviky, přemlouvala jsem ji a nic... Pak jsem ležela 3 týdny na rizikovým (vysoký krevní tlak, málo vody, malá byla celkem malá - odhad na 2800g). Nechtěla jsem rodit císařem, ale vzhledem k uvedeným věcem nebylo moc na výběr - ono když je dítě moc malé, tak je to rizikové. Mluvila jsem i s lékařem, který dělá ten hmat na přetočení a trochu to zkusil, aby případně dorotovala sama, ale nepodařilo se. Myslím, že měla nějaký ůvod pro to, aby se nepřetočila a jsem ráda, že byla v pořádku. Kdyby ale nebyly ty věci okolo, asi bych to zkusila přirozeně, i v Motole by se s nimi o tom dalo mluvit.
@alicie_k a jak to s dítětem dopadlo? jakým stylem ho nakonec vyndali ven?
@obyvatelka No nevím jak to popsat. Primář to zkoušel všelijak, nahoru, dolů, zleva doprava a naopak, sám už asi nevěděl jak. Ja si pamatuju jen to modré bezvládné tělíčko, které se nějakým způsobem podařilo dostat ven, bylo to nekonečné.
Já mít dítě KP, jdu rozhodně do císaře. Ono hodně záleží i na ostatních parametrech -váhový odhad, šířka pánve, výška rodičky...obecně prý vyšší ženy mají lepší předpoklady k přirozenému porodu KP než prcci jako já (158 cm) -u nás menších se snad rovnou doporučuje radši ten císař. Já měla CS ze zdravotních důvodů (ne KP, ale kvůli očím) a vůbec bych teda císaře nějak nedémonizovala. Ano, je to velká břišní operace, ale v mnoha případech díky za něj' A já týden po CS pomalu nevěděla, že jsem na nějaké operaci byla, kromě jizvy a lehké necitlivosti v oblasti jizvy, některé maminky po přirozeném porodu, co jsou třeba šité až na zadku s prominutím, mají třeba i několik měsíců problém si sednout! Tak co je lepší?
Každopádně si myslím, že když je miminko otočené zadečkem, tak je vždycky nějaký důvod, proč to tak je, proč se nezvládlo otočit do fyziologické polohy hlavičkou dolů. V mnoha případech je to třeba několikrát omotaná šňůra kolem krku a krátký pupečník, než riskovat, že se budu x hodin pokoušet rodit jako hrdinka přirozeně a nakonec to stejně skončí akutním císařem za minutu dvanáct (asi nejhorší možná varianta), tak radši císaře plánovaného dopředu, v klidu. Ale konečné rozhodnutí je vždy na konkrétní rodičce a konkrétní situaci.
@kikitt Tak už mam za sebou porod císařem díky KP. Byla jsem v lokální anestezii a musím říct, ze to bylo nejlepší rozhodnutí mého života. Jsem neskutečně šťastná, ze jsem se nenechala dotlačit k přiroznemu porodu. Dokazovat si, jaká jsem "borka" a "přírodní žena" opravdu nepotřebuji. Přeji hodne štěstí a mate moji plnou podporu v porodu CS!!!
@alicie_k a přežilo to dítě?
@obyvatelka Přežilo, ale nevím, jestli to bylo úplně bez následků...

Tady není o čem diskutovat. Jde o život dítěte.