Řešily jste datum/narozeniny vs. svátek?

pettypet
17. pro 2022

Čekám holčičku a mám pro ni vybraná 2 jména...Elen nebo Elis. Elen je v kalendáři 16.3., a já mám termín 15.3. Elis by se slavila někdy na podzim na Elišku. Řešily jste jak je jméno daleko od narozenin v kalendáři?

jaja01k
17. pro 2022

@pettypet Ne, tohle jsem vůbec neřešila. Jedno z dětí má svátek týden před narozeninami a nijak mu to nevadí.

zekrt
17. pro 2022

Neřešili.

palja
17. pro 2022

@pettypet ne dala jsem jméno, které se mi líbilo. Máme Simonku, měla termín v den svátku. Narodila se 10 dní před datem svátku, za 3 týdny po tom jsou vánoce. Tohle vůbec neřeším. Druhá dcera má narozeniny a za 3 týdny taky svátek.
Takže za mne bych dala jméno jaké se vám líbí 🙂

xxx3d
17. pro 2022

jo. já jsem to řešila 🙂
byla jsem za exota pro celou širokou rodinu, no ale což 🙂

nita1984
17. pro 2022

Ano, řešila. Sama mám svátek a narozeniny 10 dni po sobě a cele dětství mě to stvalo.

lauriak
17. pro 2022

Ja som sa divala ci sa meniny nekryju s datumom porodu a nastastie ani raz nie. Ale keby sa kryli tak s najvacsou pravdepodobnostou by som to kvoli tomu nemenila 🤷🏼‍♀️

veru181
17. pro 2022

Nedávno jsem se také ptala, tak posílám odkaz 🙂

https://www.modrykonik.cz/forum/o-tehotenstvi/svatek-brzy-po-narozeninach-mate-nekdo-a-vadi-vam-to-2/

Pokud bych váhala mezi dvěma jmény a obě se mi líbila stejně, dala bych to vzdálenější. My nakonec zůstáváme u toho v blízkosti termínu porodu, protože na jiném se tak dobře neshodneme 😀

bubbi
17. pro 2022

neřešili jsme to, byli jsme rádi, že jsme se vůbec na nějakém jméně shodli 😀

areh
17. pro 2022

Já jsem to řešila. Sama to mám dokonale. Duben narozeniny, srpen svátek a v prosinci vánoce - všechno krásně po 4 měsících 😁
Ale řešila jsem to jen, aby neměli narozeniny a svátek hned za sebou...

martulka88
17. pro 2022

@pettypet Ano řešili - TP 28.2. (nakonec CS 15.2) a svátek 24.2. - Matyas. Ale jelikož se nám jiné jméno nelíbilo, tak jsme to nechali. Kdyby jsme o první miminko nepřišli, tak to takto nenecháme a vybrali by jsme jméno jiné.

berushe14
17. pro 2022

Neřešili. Chtěli jsme to jméno. Takže dneska 17.12 svátek, pak hned Vánoce a 3.2 narozeniny…

aaaa15
17. pro 2022

@pettypet Ano, resila jsem to. Sama mám svátek 6 dní po narozeninách a celý život mě to štve (a to prý měla mamka termín na můj svatek). U dětí jsem skrtala jména +- měsíc okolo terminu.

krisstina93
17. pro 2022

Neresila, vybrala sem jméno a shodou náhod mi všechny 3 děti vyšly, že mají svátek měsíc od narozenin, prostřední syn by to měl týden od sebe, kdyby se nenarodil předčasně. Švagr má třeba narozky a svátek v jeden den.

me_druhe_ja
17. pro 2022

Absolutně jsem to neřešila. Jméno je na celý život a je nesmysl vyřadit něco oblíbeného jen proto, že je v kalendáři blízko narozenin. Navíc svátek není až tak podstatny.
Syn se dokonce narodil na svůj svátek (termin byl 9 dní před) a dcera se narodila přesně na termín, tři dny po svém svátku. 🙂

rencinka87
17. pro 2022

Ano, byl to jeden z parametru, ktery jsme brali v uvahu pri vyberu.
Nicmene ne nejdulezitejsi a pokud bychom vybrali jmeno, ze ktereho bychom byli uneseni a jine by se nam nelibilo, tak bychom se na datum neohlizeli. Synove jsou narozeni cervenec, svatek leden (takze zase je to celkem brzy po Vanocich) a srpen, svatek rijen.

veruuu_kubesovic
17. pro 2022

Vybírali jsme dětem netradiční jména 😉
A pracně jsme se na nich shodli, teda hlavně u starší dcery, svátek jsme absolutně neřešili, u nás se teda svítek nijak neprožívá 😅

merope
17. pro 2022

Já to řešila. Máme v rodině narozeniny a svátek skoro u sebe a navíc v létě a myslím, že dotyčná už několikrát říkala, jak ji to štve (a teda hlavně štvalo jako malou) - jako sem-tam se rodiče snažili dělat dvě oslavy, ale stejně ta jedna bývala tak trošku navíc a myslím, že dost brzo byla pak už jen jedna. Takže jsem chtěla odstup minimálně nějaké 2 měsíce.

merope
17. pro 2022

@me_druhe_ja Tak pokud to obě děti v rodině mají stejně, nemusí to tak vnímat, to ještě jde, ale pokud to má jedno "plnohodnotně" a rozdělené a jedno u sebe, bude to brát jako křivdu (nebo může).

kiluau
17. pro 2022

Já sama mám mezi svátkem a narozeninama 5 dní, do toho jsou pak Vánoce, Mikuláš... ne že by to štvalo vyloženě mě, ale mé blízké 😅 protože nakupují více naráz. Takže my vybíráme tak, aby byl rozestup minimálně 3 měsíce.

pampeliska1313
17. pro 2022

Já to řešila, protože nechci “ochudit” o oslavy a dárky. Mne dělali “narozeniny” pod stromeček, i když to mám víc jak týden od sebe a štvalo mě to. Syn má svátek den před narozeninama, takže jsme prostě na svátek vzali datum z jinyho kalendáře a slaví to v listopadu a narozeniny v létě.

jako_mala_holka
17. pro 2022

Dcera to má ok, narozená je v červnu a svátek v srpnu... Syn to bude mít horší, všechno v jednom měsíci i s Vánoci... Ale tak vánoce a narozeniny jaksi neovlivnim, svátky v rodině neřešíme, max čokoláda nebo tak něco a to jde vždycky, oslavy fakt na svátek neděláme, jen narozky... To jméno mi prostě k němu sedí už teď a nedokážu si představit dát mu jiné, už vůbec ne kvůli svátku... A že jsme se fakt snažili vybrat jiné, no nešlo to

rebe
17. pro 2022

Ano, řešila, chtěla jsem, aby to děti měly rozhozen=é i s Vánoci rovnoměrně. Ale Terezka byla nejhezčí jméno, jaké jsme vymysleli, a ermín byl měsíc po svátku - její chyba, že má svátek a narozeniny jen 14 dnů od sebe 😀 A David má svátek 30.12., ale toužila jsem po něm od 15 let... Krásné jméno bylo nakonec důležitější.

kubesovaadelka
17. pro 2022

@pettypet neřešila jsem, jeli jsme podle toho co se nám líbí a co jméno znamená. To že to má tak blízko jsme zjistili až po narození 🤭😂 malá je 29.1. narozená, 13.1 má svátek a 24.12. vánoce, takže během jednoho měsíce a kousek má všechno

michaela10s
17. pro 2022

Původně jsem chtěla svátek alespoň 2/3 měsíce od narozenin, ale nakonec 11.11 je narozený, 7.12 svátek a pak Vánoce. 😄 a teda musím říct že ten čas letí jako blázen, takže to má kousek od sebe ale zas maličkosti nebo potřebný věci dostává i během roku ☺️

ondul
17. pro 2022

Pokud hodně slavíte v rodině svátky, tak bych se nad tím možná zamyslela. My vůbec, takže jsem to neřešila.

ekou
17. pro 2022

My jsme to třeba řešili :D. Jelikož svátky u dětí v rodině slavíme. Plus dítě je narozené 1.12. - takže Mikuláš, Ježíšek a svátek hned "vedle" sebe nebylo ideál.

jjasmina
17. pro 2022

@pettypet ne tohle sme opravdu neřešili

vercaaevzen
17. pro 2022

@rebe máme to podobně. Dcera je Terezka a narodila se 19.10, toho 15. jsem ji akorát prosila ať vydrží 😊 jinak bude její problém, že bude mít dárky jen jeden den 🤣

izz76
17. pro 2022

Ne neřešila jsem,svátky nijak neprozivame, já mám svátek 5dnu před narozenináma a vždycky mi to bylo jedno. Naopak jsem ráda,že to mám odbyté při jednom. Jedna z dcer má 14 dnů po narozeninách,zatím tedy nic nenamítá😃

marimanta
17. pro 2022

Jo, řešila. Pro dceru jsem měli dvě jména, jedno má svátek 7 dní po narozeninách. Když se blížilo datum potenciálního svátku, tohle jméno jsem vyřadila. Poslední syn je 21. 12., tak i když se mi líbil Štěpán, vybrali jsme jinak.
Já sama to mám relativně blízko i s Vánocemi, ale nijak zásadně mi to nikdy nevadilo.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru