#jidlo
    #vareni
    Nedělní vaření
    Snídaně
    pečivo se šunkou
    Svačina
    Ovoce - banán, jablko, borůvky
    Oběd:
    Falešná bramboračka - mrkev,brabor, cuketa a koření
    Pečené stripsy s brambokasi a pečená zelenina
    Dvojí perník - povidlovo-cokoladovy a a citrónovou polevou
    Svačina
    Sýrové muffiny, paprika, okurka
    Večer:
    Bagety se slabinou, zbytek řízků a rajčata a mozarelou

    (4 fotky)
    ladyhacek
    22. dub 2017    Čtené 1468x

    Jídelníček batolete

    Již jsem psala dva články, co vařím synovi. Syn jí už vše, co my nebo mu

    (někdy i k mé nelibosti) dáváme vše ochutnat.

    Synovi jsou 2 roky a řekla bych, že za den sní méně než by asi měl, ale stačí mu to a za poslední měsíce mu narostl i pupíček 🙂.

    Naše skóre na dvou letech cca 89cm a 11,5kg. > Myslím, že je tak akorát 😉

    Takže milé maminky, co zoufáte,

    že Vám dítě nejí > nezoufejte

    - nejste samy a přejde je to - věřte, že nestrádají.

    Už jsou natolik chytré, že si vezmou, co potřebují. 

    Pravda syn se včera dobýval do spíže a říkal mňam, ale když jsem mu dala večeři tak to nechtěl > takže asi takový hlad nebyl > jen měl chutě na svého oblíbeného lipánka.

    Vy také občas jdete bez hladu a sníte i půlku ledničky?

    (řečnický obrat - né že bych to praktikovala 🙂 )

    Syn moc nesnídá - i když, co je s ním doma manžel, tak se to zlepšilo.

    Dnes za celé dopoledne snědl 1 jogurt, ale dohnal to obědem a hlavně na rodinné oslavě dvěma buchtami > doma zase jen jogurt.

    Nejsem odborník na zdravou výživu a ani ji nepraktikuji.

    Jíme s rozumem a občas hřešíme my a tedy i syn.

    Synovi chutnají párky (komu také ne?) - kupujeme jednou začas kvalitní v řeznictví.

    Syn také už ochutna fastfood - snědl nuggety a chutnaly mu tak, že tatínkovi nedal ani ochutnat a raději si poseldní nuggetu nacpal celou do pusy 🙂

    Čokoládu a sladké obecně velmi omezujeme (hlavně tedy tu čokoládu) , sladké má však moc rád - ale i v něm je vybíravý.

    Inspirace na jídelníček pro Vás i Vaše dítě.

    SNÍDANĚ a SVAČINY:

    1. Pečivo s lučinou/šunkou/sýrem a zelenina

    2. Ovesná kaše

    3. Bábovka

    4. Ovoce (hlavně banány a jablka)

    5. Přesnídávka (ty už nás poslendí dobou moc nefrčí)

    6. Jogurt/lipánek (hodně jsem si oblíbily jogurty od Matyldy)

    OBĚD:

    1. Pečené kuře s rýží

    2. Vepřová směs se zeleninou a s těstovinou

    3. Sekaná s bramborovou kaší

    4. Hovězí guláš s těstovinami (velmi oblíbené)

    5. Pečené maso (výběr ze dvou až tří mas) se špenátem a bramborovým knedlíkem

    6. Kuře na paprice s knedlíkem

    VEČEŘE: (dáváme i to, co bylo k obědu)

    1. Hrášková polévka

    2. Těstoviny se sýrem (velmi oblíbené a ve ariantě suché těstoviny 🙂 )

    3. Zapečené těstoviny se zeleninou

    4. Pečivo s máslem a šunkou a zelenina

    5. Přírodní plátek a brambory v troubě, salát

    6. Vývar s nudlemi (hodně nudlí)

    Nám se zdá, že máme jídla pořád dokola - nějak mi dochází inspirace a co Vám?

    Co kdyby každý napsal jeden tip na jejich oblíbené jídlo, co u nich frčí ? 

    Syn miluje, maso  - řízek (ten naštěstí není tak často).

    Má rád knedlík s omáčkou, ale co bezpečně sní vždy, jsou těstoviny,

    které mu stačí i samotné.

    U nás tedy těstoviny vedou na plné čáře 🙂

    ladyhacek
    14. zář 2016    Čtené 78x

    Vařím pro syna - 2.část

    V první části jsem psala jen takový úvod.

    Ono také naházet pár kusů zeleniny do hrnce povařit a rozmixovat není žádná "gastronomie" 😀

    Kolem 15 měsíce začal jíst co my > už nevařím jemu zvlášť. I když jsou dny, kdy ještě ano. Když si chceme s manželem dát něco "nezdravého a zakázaného" 😉

    V tomto článku se dozvíte, jaké recepty pro nás vařím.

    A od kolikáteho měsíce jsou vhodné?

    To je různé - záleží co vše vaše dítě jí, ale v zásadě od roka. Jen pozor na koření či nadýmavé potraviny. Např. cibuli. Tu buď nedám nebo nyní už menší množství.

    Falešná bramboračka > dětská.

    Na másle orestuji pórek (či jarní cibulku) zahustím moukou (může být špaldová 🙂 > udělám jíšku. Přidám pokrájené brambory a mrkev, později pokrájený lilek (nahradí právě houby - ma i takoviu houbovou konzistenci 🙂), trochu soli (pro menší děti bez), majoránku a ke konci dám povařit celý stroužek česneku (dostane to mírně chuť ale né příliš), zahustíme špaldovou mouku (lze i jinou) a hotovo > moc to synovi chutnalo a to i ve variantě bez lilku, ale s dýní nebo cuketou

    > uvařila jsem na dva dny, ale druhý den musela vařit znovu, protože mi to tak chutnalo, že jsem mu tu druhhou porci snědla 😀

    Dětský "guláš"

    Na oleji orestuji pórek (nebo cibuli), přidám maso (já použila kuřecí), orestuji a přidám pokrájenou mrkev, čerstovu papriku a cuketu. Okořením trochu solí a sladkou paprikou. Podliji a dusím 🙂

    Podávám s těstovinou.

    Zapečená cuketa

    Do pekáčku navrstvíme na plátky (či kostičky - ať to dítě může rovnou jíst) brambor a cukety. Střídáme až je pekáček zaplněný, mírně osolíme a podlijeme smetanou.

    Ke konci přidáme pokrájenou mozarellu (lze i jiný sýr) a dopékáme.

    Pro naše masožravce chlapy můžeme udělat variantu s mletým masem, které předem orestujeme třeba i s cibulí a přidáme do vrstev 😉

    Pečeme na 180°C.

    Špaldové sušenky

    Recept jsem získala na jedné stránce na Facebooku či tady - bohužel si už nevzponemu na zdroj tak mě prosím omluvte.

    300g špaldové celozrné mouky (lze použít i jinou)

    200g másla (ano je ho dost)

    100g medu nebo lze požít i sirup 

    Máslo a med rozpustíme, přidáme k mouce a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 30-60min odležet (může být i přes noc - konzistencí je k lineckému).

    Vyválíme a vykrajujeme tvary.

    Domácí lipánek

    Je spoustu variant a já si k tumu svému musela dopracovat 🙂

    1 tučný tvaroh

    1/2 31°% smetany

    1/2 vanilkového cukru

    Smetanu vyšlehám (né úpně do tuha), přidám tvaroh a ještě chvíli šlehám

    přidám vanil. cukr a promíchám. 

    Domácí přesnídávka

    Recept na ní jsem získala tady na modrém koníkovi, ale je to tak dávno, že nevím autora.

    Jde hlavně o poměr ovoce.

    3 díl oloupaných jablek

    1 díl jiného ovoce

    pokrájíme a v hrnci polijeme vodou

    Až bude ovoce měkké, slijeme vodu - pokud nám jí hodně zbylo a rozmixujeme.

    Dáme do sklenic a dobře utěsníme a otočíme dnem vzhůru.

    Pokud máte strach jestli se "chytnou" můžete přidat i jako konzervant kyselinu citrónovou - jen špetku. Zjisťovala jsem to a nemělo by to dětem škodit, ale já ji vynechala a teď po roce je přesnídávka stále jedlá - ale je dost řídká - takže jak píši, slít vodu.

    Tak snad jsem Vás inspirovala a až nebudete vědět co vařit třeba si vzpomenete a vaše děťátko si také pochutná jako můj syn.

    Dobrou chuť